ایران از نظر اقتصادی تحت فشار تحریم های آمریکا قرار دارد و به دلیل وجود همین تحریم ها به سمت ارزهای دیجیتال حرکت می کند. قوانین و مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال در ایران و جهان از موضوعات مهمی است که باید برای ورود به این بازار در مورد آن ها اطلاعات مفیدی داشته باشیم. علاقه مردم به ارزهای دیجیتال و استفاده گسترده از این ارزها در مناطق مختلف ایران، تغییراتی را در برخورد با این نوع پول ها به دنبال داشته است. با این حال، برخی موارد مربوط به استفاده از ارزهای دیجیتال همچنان در ایران ممنوع است. چالش برانگیزترین موضوع در مورد پول دیجیتال این است که هیچ ارگانی در مورد قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال صحبت نکرده است.
معرفی قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال
در سال های اخیر، دنیای ارز دیجیتال بسیار پررونق شده است. بنابراین، دولت ها چه در ایران و چه در سایر کشورها نسبت به ارزهای دیجیتال انعطاف پذیری نشان دادهاند. در این جا به بررسی قوانین ارزهای دیجتال بر اساس ضوابط ابلاغی بانک مرکزی می پردازیم.
- قوانین ارز دیجیتال در ایران
قوانین ارز دیجیتال در ایران طبق ابلاغیه بانک مرکزی به شرح زیر است:
- توسعه کیف پول دیجیتال، طبق قوانین صنعت کیف پول ارزهای دیجیتال، برای اشخاص حقیقی و حقوقی مشکلی ایجاد نمی کند.
- خرید و فروش ارزهای دیجیتال به مصرف کنندگان ایرانی محدود نمی شود.
- استفاده از ارز دیجیتال به عنوان وسیله پرداخت ممنوع است.
- طبق قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال، می توان آن ها در صرافی های تنظیم شده خرید، فروخت و مبادله کرد.
- قوانین استخراج ارزهای دیجیتال در ایران
استخراج ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین به عنوان یک صنعت در ایران پذیرفته شده است و امکان فعالیت قانونی در این زمینه وجود دارد. بر اساس مصوبه 1401 شهریور دولت ایران در خصوص ماینینگ ارز دیجیتال، هر گونه فعالیت مرتبط با استخراج ارزهای دیجیتال اعم از واردات، تولید، فروش و تعمیر تجهیزات صرفاً با کسب مجوز از وزارت صمت و به صورت قانونی مجاز است.
- قوانین و مقررات خرید و فروش ارزهای دیجیتال
بسیاری از حوزهها مانند خرید، فروش یا سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال هنوز در کشور ما قانونی نشده است. با این حال، عدم وجود قوانین مرتبط با تجارت ارزهای دیجیتال به معنای غیرقانونی بودن خرید ارزهای دیجیتال، فروش یا سرمایه گذاری در این دارایی ها نیست. از سوی دیگر، اطلاعیه های خاصی از سوی نهادهای تصمیم گیر، این بازار را رسمیت بخشیده است.
بر اساس ماده 2 قانون مجازات اسلامی فعل یا ترک فعلی که مجازات آن قانون است جرم محسوب می شود. یعنی برای «جرم» باید در قانون «مجازات» قید شود و اگر برای عمل یا اشتباه واقعی مجازاتی در قانون پیش بینی نشده باشد، جرم محسوب نمی شود. بنابراین خرید، فروش یا سرمایه گذاری در ارز دیجیتال در ایران جرم نیست.
- قوانین خرید و فروش NFT در ایران
خرید، فروش یا نگهداری توکنهای غیر پولی یا NFT مانند ارزهای دیجیتال از نظر قانونی در ایران ممنوع است. این امکان وجود دارد که در آینده تعاریف متفاوتی برای ارزهای دیجیتال مشابه و غیرمشابه در قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال ارائه شود. در قانون، اما در حال حاضر در اسناد قانونی کشور اشاره ای به NFT و تفاوت آن با ارزهای دیجیتال رایج نشده است.
- قوانین مربوط به فعالیت صرافی ها در ایران
از آنجایی که قوانین ماینینگ، خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران این اجازه را می دهد، بنابراین صرافیهای ارز دیجیتال میتوانند در ایران نیز فعالیت کنند و کاربران میتوانند از طریق صرافیهای داخلی ارز دیجیتال را در ایران خرید و فروش کنند. در این زمینه، شما باید قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال را بدانید تا بتوانید در این صرافی ها فعالیت کنید.
پس از بررسی قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال، باید این قوانین را در مورد افراد نیز بررسی کنید. ریسک خرید ارز دیجیتال در صرافی ارز دیجیتال با سرمایه گذار است و صرافی مسئولیتی در قبال سرمایه گذاری نادرست ندارد.
آخرین قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال
تاکنون قانون مشخصی از سوی نهاد اصلی قانونگذاری، یعنی مجلس قانونگذاری یا شورای اسلامی، در خصوص قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال ابلاغ نشده است. اما در آخرین قانون ابلاغی دولت و به ویژه بانک مرکزی ایران در اسفندماه ۱۳۹۷، خرید و فروش ارزهای رمز ارزها عملاً به طور کامل ممنوع شده است و بر اساس این بخشنامه، ظاهرا کارگزاران آنلاین ایرانی و صرافیها یا کیف پولهای محلی ایران که در این زمینه فعالیت می کنند، تهدید شده و احتمال ممنوعیت وجود دارد.
از سوی دیگر، بانک مرکزی با سیاست های اتخاذ شده در مورد ارزهای دیجیتال، دسترسی محدودی به فعالانی که سعی در خرید و فروش بینالمللی از طریق بیتکوین دارند، داده است و به طور کامل فعالیت های آنها را که به سختی به دست آوردهاند هدایت میکند. این خرید و فروش ها از طریق یکسری تغییراتی که بانک مرکزی اعلام خواهد کرد انجام می شود.
قوانین مربوط به مالیات بر ارزهای دیجیتال در ایران
بر اساس قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال، تمامی فعالیت های مالی تحت کنترل دقیق سازمان امور مالیاتی کشور است و ارزهای دیجیتال نیز از این قاعده مستثنی نیستند. افرادی که از تراکنشهای ارز دیجیتال درآمد دریافت میکنند باید اظهارنامه مالیاتی ارائه کنند و در صورتی که درآمد سالانه آن ها از آستانه خاصی فراتر نرود، ممکن است از مالیات معاف شوند.
میزان مالیات ارزهای دیجیتال بر اساس سود نهایی دریافتی و بر اساس مواد مربوطه قانون مالیات های مستقیم تعیین می شود. این مبلغ می تواند تا 25 درصد سود نهایی باشد، اما ساختار مالیاتی می تواند مقادیر متفاوتی را برای درآمدهای مختلف تعیین کند.
سخن آخر
به طور کلی، قوانین ایران در مورد ارزهای دیجیتال همچنان مبهم است و بخشنامه رسمی در این خصوص اعلام نشده است. اما خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران جرم نیست و حتی علاقه مندان به این حوزه نیز می توانند با استخراج ارزهای رمزپایه فعالیت کنند. 1طبق قوانین حقوقی کشور، اقداماتی که مستقیماً مورد بحث و اجرا قرار نگرفته و یا مورد غفلت قرار نگرفته باشد، هزینه و جریمه محسوب نمی شود. بنابراین حضور در بازار ارزهای دیجیتال و خرید و فروش بیت کوین و حتی انتقال پول از طریق آن جرم محسوب نمی شود و تقریباً هیچ منع قانونی ندارد.
بدون دیدگاه