صبح امروز ۲۵ خردادماه، دکتر محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با حضور در بیست و چهارمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران به پرسش های شرکت کنندگان در این جلسه در خصوص بازار سرمایه پاسخ داد.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، در این نشست، موضوعات متعددی شامل سیاست های سازمان در حوزه برگزاری میز صنعت و تعامل با تولیدکنندگان و صاحبان صنایع، انتشار عمومی صورت های مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، سازوکار صندوق تثبیت بازار، تقویت بازار اولیه و هدایت نقدینگی ها به سمت پروژه های تولیدی، طرح تحول بازار سرمایه و همچنین موضوع ورود خودرو به معاملات بورس کالا مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین بنابر پیشنهاد رئیس سازمان مقرر شد تا در سلسله جلساتی در قالب کارگروه های مشخص، موضوعات مربوط به بورس با حضور اعضای اتاق بازرگانی با هدف دریافت نظرات، راه کارها و تهیه نقشه راه مورد بحث و بررسی بیشتر قرار گیرد.

دکتر محمدعلی دهقان دهنوی در این جلسه و در پاسخ به این پرسش که آیا حباب بورس در حال حاضر از بین رفته است یا خیر، گفت: توجه داشته باشید که عده ای از زمانی که شاخص بورس ۲۰۰ هزار واحد بود نسبت به حباب هشدار می دادند، در حالیکه اکنون با کاهش قیمت ها، شاخص بورس ۴ برابر بالاتر از آن زمان است؛ بنابراین ابتدا باید این پرسش را مشخص کنیم که دقیقا حباب چه معنی و مفهومی دارد و به چه شرایطی، شرایط حبابی گفته می‌شود.

وی افزود: یکی از استدلال های نادرستی که در کنار استفاده از واژه حباب مطرح می شود، این است که رشد بورس را با رشد واقعی اقتصاد مقایسه می کنند؛ آیا اگر رشد اقتصادی ۳ درصد باشد تولیدکننده راضی می شود کالاهای خود را فقط ۳ درصد افزایش قیمت دهد و یا اگر رشد اقتصادی منفی بود حاضر است قیمت فروش محصولاتش را ۳ درصد کاهش دهد؟ زمانی که در مورد بورس و دارایی ها صحبت می کنیم در مورد متغیر اسمی صحبت می کنیم و مقایسه یک متغیر اسمی با متغیرو واقعی نادرست است.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطر نشان کرد: قیمت دارایی ها تحت تاثیر عوامل زیادی تغییر می کند و من پرسشم این است که اگر در سال گذشته در انتخابات امریکا ترامپ رای آورده بود و فشار حداکثری را بر اقتصاد ما ایجاد کرده بود، آیا همین امروز بسیاری از افراد از اینکه در بورس سهامی ندارند، پشیمان نمی شدند؟

وی در ادامه توضیح داد: واقعیت این است که قیمت دارایی ها نسبت به تورم انتظاری شکل می گیرد؛ در ماه‌های ابتدایی سال، انتظاراتی مبنی بر افزایش شدید قیمت دلار در اقتصاد شکل گرفت و در شرایطی که این انتظارات شکل می گیرد، نمی توان از واژه حباب استفاده کرد.

دکتر دهقان با اشاره به زیان بخشی از سرمایه گذاران به دلیل تغییر متغیرهای شاخص های انتظاری، اظهار کرد: ما این دغدغه را داریم که در آینده به چه شکل عمل کنیم تا از بروز چنین وقایعی جلوگیری کنیم.

دکتر دهقان دهنوی، ریسک را جزو ذات بازار سرمایه دانست و افزود: جبران این ریسک نیز در خود بورس امکان پذیر است؛ از این رو باید در خصوص سواد مالی جامعه و افزایش فرهنگ سرمایه گذاری بیش از گذشته تلاش کنیم. همچنین باید سرمایه گذاری غیر مستقیم افراد و ورود آنها به بازار سرمایه از طریق صندوق های سرمایه گذاری را تسریع کرد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از جمله اقدامات انجام شده در راستای بهبود فعالیت ها در بازار سرمایه را سرعت بخشی به اعطای مجوز های سبدگردانی نام برد و گفت : طی ۵ ماه اخیر، ۱۲ مجوز در حوزه نهادهای مالی صادر شده است و با این کار ضمن از بین رفتن انحصار زمینه توسعه بازار سرمایه از مسیر توسعه نهادهای مالی نیز رخ خواهد داد.

وی همچنین تسریع در جهت صدور مجوز فعالیت شرکت های مشاور سرمایه گذاری و شرکت های کارگزاری و همچنین راه اندازی شرکت های مشاور سرمایه گذاری نوع دوم را که کار آنها امور ترویجی و امور آموزشی است ، یکی دیگر از فعالیت های سازمان در این حوزه دانست و گفت: علاوه بر این موارد محدودیت های خرید و فروش پرسنل کارگزاری برداشته شد تا این افراد نیز بتوانند در فضایی شفاف فعالیت داشته باشند.

دکتر دهقان دهنوی در ادامه به برگزاری میز صنعت اشاره کرد و گفت: در این جلسات ضمن بررسی مشکلات و چالش های صنایع بورسی راهکارهای لازم ارائه شده است و سعی خواهد شد تا این راهکارها و صدای صنایع به گوش قانون گذاران و تصمیم گیرندگان برسد.

وی در خصوص اتکای بازار سرمایه به منابع صندوق توسعه بازار، تصریح کرد: صندوق تثبیت و توسعه بازار برای یک بازارِ در حال رشد است، چرا که یک بازار توسعه یافته به اندازه کافی مکانیزم و نهادهای تنظیم کننده دارد، همچنین در بازاری که منابع مالی محدودی وجود دارد، این صندوق های حمایتی می توانند در شرایط خاص به نقدشوندگی بازار کمک کنند.

دکتر دهقان دهنوی در پایان این جلسه به طرح تحول بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: در این طرح مواردی نظیر تسهیل فرایندها، توسعه نهادهای مالی، تقویت بازار اولیه و زیرساخت ها، شفافیت بازار، تقویت جریان اطلاعات از سمت شرکت ها به سهامداران در دست بررسی است و از همین جا از همه فعالان این حوزه دعوت می‌کنم تا در کارگروه های مربوط به این طرح تحول حضور یابند و بازار سرمایه را از نظرات کارشناسی خود بهره مند کنند.

وی در خصوص پذیرش خودرو در بورس کالا نیز بیان کرد: خودرو از جمله محصولات پر تنوع بوده و از این منظر مناسب خرید و فروش در بورس کالا نیست، اما چون بورس کالا مکانیزم شفافی دارد و ورود محصولات مختلف به آن منجر به قیمت گذاری عادلانه و خروج از قیمت گذاری دستوری می شود، از آن استقبال می کنیم. بورس به شدت مخالف قیمت گذاری دستوری است و با طراحی مکانیزم هایی در تلاش است تا ورود خودرو به بورس کالا را میسر کند.

سازمان بورس و اوراق بهادار از همه فعالان بازار سرمایه دعوت کرد تا نسبت به ارسال گزارش‌های حرفه‌ای درخصوص “ناهنجاری‌های عمده” که “موثق و قابل اثبات” ‌باشند، اقدام کنند.

رئیس اداره دیده بان سلامت بازار سرمایه با بیان مطلب بالا به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: وجود ناهنجاری‌ها در بازار سرمایه کشور علاوه بر ضررهای کلان اقتصادی، باعث نارضایتی و کاهش اعتماد مردم به بازار سرمایه می‌شود. بررسی تجارب کشورهای دنیا و شناخت روش‌ها و ابزارهای نوین مبارزه با فساد، می‌تواند برای طراحی راهکارهای جلوگیری از فساد موثر باشد.

مهدی زمانی سبزی ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده، استفاده از توان نظارت مردم در کشف جرائم و تخلفات به عنوان بازیگران اصلی بازار سرمایه از قوی‌ترین ابزارهای مبارزه، کشف و پیشگیری از بروز جرائم و تخلفات است.

وی تصریح کرد: پس از بررسی تجارب موفقیت آمیز کشورهای پیشرو در حوزه سوت‌زنی (whistleblowing)، درخصوص اهمیت گزارش‌گران حرفه ای (whistleblower) در کشف  ناهنجاری‌ها، تشکیل اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه با فعالیت در سه حوزه تخصصی بازار، ناشران و نهادهای مالی در سال 1398 به تصویب هیأت مدیره سازمان رسید.

زمانی سبزی با اشاره به اینکه رسیدگی به گزارش های حرفه‌‎ای ناهنجاری عمده مبتنی بر بروز جرم و تخلف در بازار سرمایه، شناسایی خلاهای قانونی، پیگیری، بررسی و رفع آنها از اهداف اصلی این اداره است، افزود: اداره دیده بان سلامت بازار سرمایه موظف است گزارش‌های “موثق” با موضوع انعکاس “ناهنجاری‌های عمده” بازار سرمایه از جمله جرائم موضوع مواد 46، 47، 49 و 50 قانون بازار اوراق بهادار و تخلفات عمده از قوانین و مقررات که موجب ضرر و زیان ذینفعان، تاثیر بر قیمت اوراق بهادار یا تصمیم اشخاص برای معامله اوراق بهادار یا سلب اعتماد عمومی نسبت به بازار سرمایه شود را بررسی کند.

رئیس اداره دیده بان سلامت بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در همین راستا سازمان بورس و اوراق بهادار، توسعه و پیاده سازی سامانه دیده بان سلامت بازار سرمایه را در دستور کار قرار داد و هم اکنون این سامانه به آدرس dideban.seo.ir قابل بهره برداری است.

وی در پایان تاکید کرد: در همین راستا، از همه فعالان و ذینفعان بازار سرمایه دعوت می‌شود گزارش‌های حرفه‌ای خود درخصوص ناهنجاری‌های عمده که “موثق و قابل اثبات” است  از طریق آدرس فوق به اداره دیده‌بان سلامت بازار سرمایه ارسال کنند.  

 

حمایت سرمایه‌گذاران نهادی و مشارکت‌های جدید الگورند (ALGO) می‌تواند به این ارز دیجیتال کمک کند تا در هفته آینده قیمت خود را از دامنه فعلی خارج کند. دوره‌های تثبیت قیمت، جهش‌های قدرتمندی را به دنبال دارند و در عین حال فرصت خوبی برای بررسی و ارزیابی پروژه‌های دارای بنیان‌های قوی هستند؛ در این میان، الگورند یکی از پروژه‌هایی است که ازنظر بازیابی قیمت و پذیرش شبکه، همچنان موردتوجه است.

به گزارش کوین تلگراف، فهرست روبه‌رشد مشارکت‌ها در شبکه الگورند و سرمایه‌گذاری نهادهای امور مالی سنتی نشان می‌دهد که این پروژه از موقعیت خوبی برای رشد در آینده برخوردار است.

الگورند یک شبکه بلاک چین اثبات سهام (POS) است که در هفته‌های اخیر توانسته مشارکت‌های جدید و برنامه‌های کاربردی با موارد استفاده در دنیای واقعی و همچنین پشتیبانی صندوق‌های سرمایه‌گذاری چند میلیون دلاری را جذب کند.

سرمایه‌گذاری صندوق‌های بزرگ در پروژه‌های مبتنی بر الگورند
جذب سرمایه یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها برای بسیاری از پروژه‌ها است. شبکه الگورند ماه گذشته اعلام کرد که شرکت مدیریت دارایی دیجیتال آرینگتون کپیتال (Arrington Capital) متعهد شده است که ۱۰۰ میلیون دلار برای کمک به توسعه چندجانبه این پلتفرم قرارداد هوشمند پرداخت کند.

پس از آن نیز شرکت سرمایه‌گذاری بوردرلس کپیتال (Borderless Capital) در دوم ژوئن اعلام کرد که یک صندوق ۲ میلیون دلاری ایجاد کرده که هدف آن، حمایت از آن دسته از استارتاپ‌های بلاک چینی در میامی است که در حال توسعه راهکارهای پرداخت در شبکه الگورند هستند.

صفحه توییتر بنیاد الگورند (Algorand Foundation) فهرستی روبه‌رشد از پروژه‌های ارزهای دیجیتال در بخش‌های مختلف را نشان می‌دهد که برای بهره‌مندی از کارمزد پایین و محیط اثبات سهام به جامعه شبکه الگورند پیوسته‌اند.

بخش توکن‌های غیرمثلی (NFT) نیز به این شبکه علاقه نشان داده است. کیوریت (Curate) شراکتی را با الگورند آغاز کرده که ایجاد توکن غیرمثلی را در این شبکه برای کاربران فراهم می‌کند. همچنین، کِروگرید (Curvegrid) پلی را ایجاد کرده که به کسب‌وکارها امکان می‌دهد توکن‌های غیرمثلی و فناوری بلاک چین را وارد کسب‌وکار خود و نرم‌افزارهای موبایلی مصرف‌کنندگان کنند.

از جمله دیگر شراکت‌هایی که با الگورند صورت گرفته، می‌توان به راهکار پرداخت خدمات درمانی ام‌ای‌پی (MAPay) مستقر در برمودا اشاره کرد که برای افزایش کارایی و کاهش هزینه‌های درمانی، الگورند را به‌عنوان میزبان راهکار پرداخت خود انتخاب کرده است.

از نمونه‌های دیگر، شراکت با اکس‌فینیت (Xfinite) و اروس نو (Eros Now) برای ایجاد یک پلتفرم تعامل محتوای مبتنی بر بلاک چین برای ۲۲۴ میلیون کاربر ثبت‌شده در اروس نو است.

این شراکت‌های جدید در حالی شکل می‌گیرد که سال گذشته برای الگورند سال شلوغی بود و ادغام بزرگ‌ترین استیبل کوین‌های اکوسیستم ارزهای دیجیتال یعنی یواس‌دی کوین (USDC) و تتر (USDT) در الگورند انجام شد.

فهرست روبه‌رشد مشارکت‌ها در شبکه الگورند و سرمایه‌گذاری نهادهای امور مالی سنتی نشان می‌دهد که این پروژه از موقعیت خوبی برای رشد در آینده برخوردار است؛ به‌ویژه که بخش بلاک چین شاهد تداوم پذیرش بوده و بازار ارزهای دیجیتال در حال بازیابی از اصلاح عمیق اخیر است.

جان بولینگر، تریدر معروف بازارهای مالی و سازنده اندیکاتور بولینگر بندز، در توییت اخیر خود ادعا کرده است که ۵۰,۰۰۰ دلار «اولین هدف واقعی» بیت کوین خواهد بود. وی عقیده دارد که بیت کوین در محدوده کف قیمتی قرار دارد. پادشاه ارزهای دیجیتال امروز به ۴۱,۳۴۱ دلار رسید که بالاترین قیمت از ۲۱ مه (۳۱ اردیبهشت) تاکنون است. بیت کوین علی‌رغم اینکه در ماه مه سومین اصلاح بزرگ خود را تجربه کرد، در سال جاری میلادی ۴۲ درصد رشد داشته است.

دادوستد ابزارهای طلایی بورس کالا تداعی کننده انتظارات منفی قیمتی معامله‌گران این بازار است. به رغم نوسان مثبت قیمت‌ها در دو بازار گواهی سپرده و صندوق‌های طلا، هنوز هم ذهنیت غالب اهالی این بازار ترس از ریزش شدید نرخ است که حداقل در کوتاه‌مدت سعی دارند تا معاملات خود را در این مسیر انجام دهند.
معاملات روز گذشته صندوق‌های طلایی بورس کالا به گونه‌ای رقم خورد که متوسط اختلاف دو داده حیاتی این بازار یعنی نرخ پایانی و NAV ابطال این صندوق‌ها، به میزان منفی ۴۳/ ۱ درصد به ثبت رسید. بخش عمده دارایی پایه این صندوق‌ها، گواهی سپرده سکه طلا است و نرخ ابطال واحدهای صندوق، مبتنی بر نوسان قیمت گواهی سپرده به صورت لحظه‌ای تعیین می‌شود. بر اساس معاملات روز گذشته، قیمت اوراق سپرده سکه نیز به میزان ۳۷/ ۰ درصد کمتر از قیمت سکه فیزیکی ثبت شد. بنابراین هر دو نماگر انتظارات تورمی بورس کالا، یعنی صندوق‌های طلا و گواهی سپرده سکه، انتظارات تورمی را منفی ارزیابی می‌کنند.

صندوق‌های طلایی بورس کالا با انتظارات منفی یک درصد معامله شدند
ذهنیت منفی در بین معامله‌گران ابزارهای طلایی بورس کالا هنوز هم ادامه دارد و به رغم تعدیل نرخ در برخی روزهای معاملاتی در هفته‌های اخیر، بازهم تاکید داده‌های حیاتی استخراج شده از معاملات نشان از بالا بودن اندک قیمت‌ها دارد. دو داده حیاتی در معاملات 4 صندوق طلای قابل معامله در بورس کالا، یعنی قیمت پایانی و نرخ NAV ابطال هر واحد آن، اگرچه روند صعودی آرامی را در پیش گرفته است، اما اختلاف این دو نرخ، فرضیه افت محدود قیمت‌ها را حداقل در کوتاه‌مدت نشان می‌دهد. به عبارت دقیق‌تر دادوستد واحدهای صندوق‌های طلایی بورس کالا در خرداد به گونه‌ای بود که تقریبا در تمام روزهای معاملات، معامله‌گران این بازار سعی کردند پایین‌تر از نرخ ابطال واحدها، اقدام به خرید کنند. از این رو متوسط فاصله دو نرخ پایانی و NAV ابطال صندوق‌های طلایی بورس کالا از ابتدای خرداد تاکنون رقم منفی یک درصد را نشان می‌دهد.

تایید انتظارات منفی در بازار گواهی سپرده
در بازار گواهی سپرده سکه طلا نیز این ذهنیت منفی به شکلی خودنمایی می‌کند که نرخ پایانی 100 گواهی سپرده که معادل یک سکه طلا است، نسبت به قیمت سکه فیزیکی در بازار آزاد در عموم روزهای خرداد، پایین‌تر بوده است. این مطلب گواه خوبی از دورنمای ذهنی معامله‌گران این بازار است که حاضر نیستند برای معاملات فعلی خود قیمتی بالاتر را ثبت کنند و حتی نرخ فعلی را نیز به میزان محدودی بالا می‌دانند. چرا که مبتنی بر عرف سنتی معاملات، بازیگران اصلی بازار گواهی سپرده سکه طلا حاضرند به میزان یک تا دو درصد گواهی سکه را بالاتر از بازار آزاد خریداری کنند تا از مزایای ذاتی این اوراق استفاده کنند. اینکه پس از مدت‌ها نمادی جدید در بازار گواهی سپرده سکه طلا راه‌اندازی شده و آغاز به کار کرده است، به خوبی موفقیت این بستر امن معاملاتی را نشان می‌دهد. در حال حاضر در بازار گواهی سپرده بورس کالا، 5 نماد سکه طلا فعال است که دورنمای خوبی را برای توسعه و تعمیق معاملات سکه در بازار گواهی سپرده ترسیم می‌کند. به طور کلی هرچه عمق این بازار و سایر ابزارهای مالی طراحی شده در بورس کالا افزایش یابد، با جذب نقدینگی بیشتر به این بازار علاوه بر آنکه می‌تواند پیش‌بینی‌‌پذیری نرخ دارایی‌های سرمایه‌ای را محتمل‌تر سازد، با تعدیل کردن نوسان قیمت‌ها در زمان رکود و رونق، مخاطرات ناشی از تکانه‌های شدید قیمتی را به حداقل می‌رساند.

حمایت متغیرهای حیاتی از انتظارات منفی
نوسان نرخ ارز در بازار آزاد و بهای اونس جهانی طلا، دو متغیر مهم برای تغییر ذهنیت معامله‌گران ابزارهای طلایی به شمار می‌روند. در حال حاضر نرخ آزاد ارز در محدوده 23 تا 24 هزار تومانی مقاومت می‌کند و بهای اونس جهانی نیز تا لحظه تنظیم این گزارش به کانال قیمتی 1863 دلار رسیده است و نوسان هفتگی منفی 36/ 1 درصدی را تجربه می‌کند. افت و خیزهای بهای اونس طلا در بازارهای جهانی به گونه‌ای بوده که پس از عبور از مرز 1900 دلاری نتوانست آن را حفظ کند و با عقبگرد محسوس خود روند کاهشی را در پیش گرفت.

سنگ‌‌آهن در بازارهای جهانی همچنان در مدار افزایش قیمت نوسان می‌کند، در این زمان قراضه فولادی نیز در مسیر رشد قیمتی قرار گرفته است. مجموع این عوامل سیگنالی مثبت برای رشد بهای شمش و محصولات فولادی در دنیا به شمار می‌روند.
 به گزارش متال بولتن، بهای هر تن سنگ‌‌آهن ۶۵ درصد برزیل تحویل بندر چیندائو چین در روز دوشنبه ۱۴ ژوئن به ۲/ ۲۴۹ دلار به ازای هر تن رسید که این رقم نسبت به بهای معامله این محصول در روز ۴ ژوئن رشدی ۷/ ۴ درصدی داشت. سنگ‌‌آهن در نیمه ابتدایی ماه ژوئن در مسیر رشد قیمتی قدم برداشته و همین موضوع نیز محرک بهای فولاد در بازارهای مختلف شده است. خطر شکستن سد باطله در ۲ معدن شرکت واله واقع در برزیل یکی از مهم‌ترین دلایلی است که با احتمال کاهش عرضه سنگ‌‌آهن در هفته‌های آینده به تقویت بهای این محصول در بازارهای جهانی انجامیده است. 

در هفته‌های قبل (منتهی به 4 ژوئن) بهای سنگ‌‌آهن برای فروش‌های فیوچرز کاهشی بود؛ اما این روند کاهشی قیمت با انتشار خبر احتمال شکسته شدن سد باطله در 2 معدن شرکت واله ادامه نیافت؛ هرچند این خبر نتوانست شتاب قابل‌توجهی نیز در افزایش بهای سنگ‌‌آهن در معاملات فیوچرز به وجود آورد. در نهایت بهای هر تن سنگ‌‌آهن فروش فیوچرز در بورس دالیان در روز جمعه 11 ژوئن نسبت به نرخ این محصول در روز جمعه قبل برابر 4ژوئن تنها رشدی یک دلاری داشت. در حالی که احتمال کاهش تولید از معادن واله برزیل به تقویت قیمتی سنگ‌‌آهن می‌انجامد، نزدیکی به فصل تابستان در چین که زمان سنتی رکود مصرفی در بازار داخلی این کشور است اجازه رشد مجدد قیمتی را به این بازار نمی‌دهد. 

قراضه به‌عنوان جایگزین سنگ‌‌آهن در تولید فولاد، ظرف هفته‌های اخیر در مسیر رشد قیمتی قرار گرفته که این موضوع شتاب‌دهنده‌ای برای رشد نرخ فولاد در بازار جهانی به شمار می‌رود. ظرف هفته گذشته اتحادیه اروپا پیشنهادی برای محدود کردن صادرات قراضه‌های فولاد و سایر فلزات به خارج از این منطقه مطرح کرد که البته هنوز طرح کامل آن آماده نشده اما تصویب و اجرایی شدن این طرح می‌تواند سیگنالی شتاب‌دهنده برای قیمت شمش و محصولات فولادی باشد. 

در این شرایط بیلت و اسلب فولادی در بازار CIS دو رویه متفاوت نوسان قیمتی را پیش گرفته‌اند. از اواسط ماه مه بهای بیلت و میلگرد صادراتی CIS تحویل دریای سیاه در مسیر کاهش قیمت قرار گرفت. به گونه‌ای که ظرف مدت حدود یک ماه بهای بیلت در این منطقه افتی 11 درصدی را تجربه کرد. اگرچه در این بازه زمانی اندکی از نرخ اسلب فولادی نیز کاسته شد‌(2درصد) اما استمرار تقاضای مطلوب برای اسلب و ورق فولادی اجازه نداد تا این محصولات افتی همانند بیلت و میلگرد را تجربه کنند. 

همچنین ظرف یک ماه اخیر تقاضا برای فولاد در اروپا و آمریکا همچنان مطلوب بوده و قیمت‌ها در این بازارها همچنان رو به افزایش هستند. در این شرایط اصرار دولت چین برای سرکوب قیمتی برخلاف رویه بازار می‌تواند، چین را از پیشرانی بازارها دور کند. در این شرایط استمرار تورم مثبت در ایالات متحده آمریکا سیگنال دیگری است که به تقویت قیمت انواع کامودیتی‌ها ازجمله فولاد منجر می‌شود. 

در این شرایط اظهار نظر درخصوص آینده بازار فولاد در چین به سادگی امکان‌پذیر نیست. از سویی دولت چین بر کنترل قیمتی در بازار این کشور اصرار دارد؛ اما افزایش بهای مواد اولیه در عین سرکوب قیمت محصول از حاشیه سود فولادسازان چینی کاسته است. در همین حال برخی تجار چینی این احتمال را می‌دهند که در آینده نه چندان دور، محدودیت‌های زیست محیطی تولید فولاد در سایر استان‌های چین نیز اعمال شود که این موضوع خود می‌تواند سیگنالی مثبت برای تقویت بهای فولاد در این کشور باشد. هر چند با نزدیک شدن به فصل تابستان و زمان باران‌های موسمی در این کشور انتظار می‌رود که از میزان تقاضای داخلی چین به‌خصوص در استان‌های مجاور دریا کاسته شود که این موضوع عاملی در جهت تضعیف بهای فولاد در این کشور است.

 

شرکت ملی نفت نیجریه هشدار داد توقف سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف و تولید، قیمت نفت را در آینده به ۲۰۰ دلار در هر بشکه می‌رساند.
به گزارش اویل‌پرایس، شرکت ملی نفت نیجریه اعلام کرد با محدود شدن سرمایه‌گذاری شرکت‌های نفت بین‌المللی در پروژه‌های جدید اکتشاف و تولید، قیمت نفت خام به ۲۰۰ دلار در هر بشکه می‌رسد. بالا وونتی، مدیر بخش سرمایه‌گذاری شرکت ملی نفت نیجریه هشدار داد تاثیر تصمیماتی که در مورد سرمایه‌گذاری در زمان حال گرفته می‌شود پنج سال آینده مشخص خواهد شد. وونتی گفت: «اگر هیچ اقدامی صورت نگیرد و همین روند ادامه پیدا کند باید برای نفت بشکه‌ای ۲۰۰ دلار آماده باشیم. دلیل آن هم ساده است، اگر سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز متوقف شود، سطح تولید نسبت به زمان حال تغییری نخواهد کرد.»

آژانس بین‌المللی انرژی هم اخیرا با توجه به قرارداد اقلیمی پاریس و تصمیم دولت‌ها برای به صفر رساندن تولید کربن، از صنعت نفت و گاز خواسته تمام فعالیت‌های اکتشافی جدید را متوقف کند. اما به نظر می‌رسد تقاضای نفت هیچ ارتباطی با اهداف محیط‌زیستی ندارد و با سرعتی بیشتر از پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی یا سایر تحلیلگران در حال رشد است.

بسیاری از شرکت‌های انرژی تحت فشار سرمایه‌گذاران و طبق دستور کاری جدید خود، سرمایه‌گذاری در اکتشافات جدید را کاهش داده‌ و به سطح تولید فعلی اکتفا کرده‌اند.

با تسریع روند واکسیناسیون در دنیا و انتشار گزارش‌هایی مبنی بر تزریق ۸/ ۱ میلیارد دز واکسن در دنیا امید به احیای اقتصاد دنیا در ماه‌های اتی و بازگشت به وضعیت قبل از کرونا بالا گرفته‌ است. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا، سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه به تازگی اعلام کرده که اقتصاد دنیا در سال ۲۰۲۲ به شرایطی که قبل از همه‌گیری کرونا داشت باز خواهد گشت ولی این به معنای رشد اقتصادی در تمامی کشورها و بازگشت تمامی کشورها به شرایط عادی نخواهد بود. در گزارش این سازمان آمده است: «بسیاری از مناطق دنیا از مسیر رشد اقتصادی و احیای زیرساخت‌های آسیب‌دیده عقب می‌مانند. کشورهایی که در تزریق واکسن موفقیتی نداشته‌اند در صدر این فهرست هستند. در واقع بیشترین موفقیت نصیب کشورهایی می‌شوند که تا انتهای امسال تمامی جمعیت خود را واکسینه کنند و بتوانند بستر را برای از سر گیری آزادانه فعالیت‌های اقتصادی فراهم کنند.» این سازمان در گزارش خوش‌بینانه خود به افزایش نابرابری اقتصادی در دنیا در نتیجه توزیع ناعادلانه واکسن هم اشاره کرد و نوشت: «دنیا در سال گذشته روزهای سختی را پشت‌سر گذاشت و بارها هشدار داده شد که توزیع ناعادلانه واکسن باعث می‌شود نابرابری اقتصادی در دنیا بیشتر شود و فاصله طبقاتی اقتصاد کشورهای ثروتمند و در حال توسعه بیشتر شود. این وضعیتی است که امروز با آن درگیر هستیم و به نظر می‌رسد در سال‌های آتی هم شاهد آن خواهیم بود.»

 

روز چهارم هفته، وقت برگشت آرام قیمت‌ها در دو بازار سکه و ارز بود. روز سه‌شنبه، دلار ۱۳۰ تومان رشد پیدا کرد و در محدوده ۲۴ هزار و ۵۰ تومان قرار گرفت. به گفته فعالان، دیروز معامله‌گران تمایل زیادی به خرید و فروش نداشتند و فضای احتیاطی بر معاملات حکم‌فرما بود. در این فضا، بازار از الگویی تبعیت کرد که در روزهای اخیر رخ داده است. به‌طور معمول در روزهای اخیر زمانی که قیمت دلار به محدوده ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان نزدیک شده، میزان خریدها افزایش پیدا کرده است و هنگامی که این ارز به محدوده ۲۴‌هزار و‌۲۰۰ تومانی می‌رسد، اندازه فروش‌ها بالا می‌رود. این مساله بازار را در یک الگو رفت و برگشتی قرار داده است.
جا‌به‌جایی سریع خریداران و فروشندگان
روز دوشنبه اوضاع به کام فروشندگان بود و قیمت دلار در جهت کاهشی قرار داشت. در آن هنگام‌ خریداران در آستانه محدوده ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی در معاملات پشت‌خطی وارد بازار شدند. در ابتدای روز سه‌شنبه شوق خریداران در بازار بیشتر بود و قیمت تا نزدیکی محدوده ۲۴ هزار و ۲۰۰ تومان رشد کرد. با این حال‌‌ با نزدیک شدن به این محدوده فروش‌ها رشد کرد و حدود ساعت ۴ بعدازظهر اسکناس آمریکایی در محدوده ۲۴ هزار و ۵۰ تومان آرام گرفت. این الگوی رفت و برگشتی درهفته‌های اخیر حتی به صورت روزانه در بازار تجربه شده است. به باور تحلیلگران فنی، خریداران و فروشندگان جدید، زمانی به بازار وارد خواهند شد که دلار از زندان قیمتی کنونی خارج شود.

زمان حرکت جدید در بازار دلار
شماری از معامله‌گران باور دارند، با پایان انتخابات، بازیگران ارزی با قدرت در موقعیت خرید قرار خواهند گرفت. از نگاه آنها، بازیگران ارزی در شرایط فعلی از موقعیت خرید عقب‌نشینی کرده‌اند،‌ چراکه تصور می‌کنند‌ بازارساز پیش از انتخابات‌ عرضه ارز خود را کاهش نخواهد داد. به باور آنها‌ خط قرمز بازارساز پیش از انتخابات، افزایش قیمت دلار است و حتی حاضر است با عرضه ارز قابل‌توجه مانع از افزایش قیمت شود. در واقع‌ برخی معامله‌گران اعتقاد دارند‌ بازارساز پیش از انتخابات با عرضه ارز، مانع از افزایش قیمت دلار شده است، ولی پس از برگزاری انتخابات‌ دیگر عرضه ارز در سطوح بالا ادامه پیدا نخواهد کرد و در نتیجه اسکناس آمریکایی راحت‌تر در جهت صعودی به حرکت خود ادامه خواهد داد.

نقش درهم در بازار دلار
شماری از معامله‌گران باور دارند، رفتار آتی قیمت دلار وابسته به نوسانات نرخ حواله درهم است. از نگاه آنها، اگر نرخ حواله درهم بالای محدوده ۶ هزار و ۶۰۰ تومانی تثبیت شود، افزایشی‌های دلار در بازار داخلی فعال خواهند شد. در مقابل‌ نزول نرخ حواله درهم به زیر محدوده ۶ هزار و ۵۰۰ تومانی راه را برای ورود کاهشی‌ها به بازار باز خواهد کرد. روز گذشته درهم بالای محدوده ۶ هزار و ۶۰۰ تومانی تثبیت نشد ولی توانست به نزدیکی محدوده یاد‌شده برسد و همین عامل در افزایشی‌شدن قیمت دلار اثر داشت.

عوامل صعودی در بازار سکه
در روزی که دلار راه افزایشی را در پیش گرفت، سکه امامی نیز مسیر صعود را پیمود. فلز گرانبهای داخلی دیروز ۷۰ هزار تومان رشد را به ثبت رساند و به بهای ۱۰میلیون و ۶۷۰ هزار تومان رسید. به گفته فعالان، زمانی‌که معامله‌گران مشاهده کردند،‌ فلز گرانبهای داخلی به راحتی حمایت ۱۰‌میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی را از دست نمی‌دهد،‌ با احتیاط درموقعیت خرید قرار گرفتند. در کنار این، حرکت دلار به سوی مرز ۲۴ هزار تومان،‌ سکه‌بازان را به رشد قیمت امیدوار کرد. عامل دیگری که برای سکه‌بازان خوش‌یمن بود،‌ برگشت اونس طلا از مرز هزار و ۸۵۰ دلاری بود. طلا روز سه‌شنبه تا ساعت ۸ بعدازظهر توانست تا محدوده هزار و ۸۶۱ دلاری افزایش پیدا کند. برخی بازیگران بازارهای جهانی باور داشتند که افزایش طلا پس از افت شدید دوشنبه طبیعی بود. روز دوشنبه طلا به‌دلیل تقویت شاخص‌دلار تحت فشار بود. در کنار این گفته می‌شود یکی از دلایلی که اونس طلا در سال‌جاری تحت فشار قرار گرفته، افزایش عرضه طلا توسط آمریکا بوده است.

بعد از یک روز سبزپوشی و کمی افزایش شاخص، بورس با افت اندکی همراه شد. اما آن‌طور که باید و شاید این اتفاق توجه‌ها را در توییتر بورسی‌ها به خود جلب نکرد. این روزها هرچه هست، بحث انتخابات و صحبت‌های نامزدها درباره بورس است.
صحبت‌های سخنگوی دولت مبنی بر اینکه تصمیم‌گیری در حوزه بازار سرمایه با مشورت کارشناسان و به صورت جمعی بوده و دولت سیاست‌های مداخله‌ای در بورس نداشته است، از آن صحبت‌هایی بود که دیروز مورد نگاه انتقادی کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت. آنها در نوشته‌هایشان و در رابطه با این موضوع که دولت سیاست مداخله‌ای در بورس نداشته است، موضع منفی گرفتند. اکثرشان به اواخر اسفند سال ۱۳۹۸ برگشته بودند و وعده‌ها، صحبت‌ها و شعارهای رئیس دولت و دیگر مسوولان کشور را یادآوری می‌کردند که در آن زمان و اوایل سال ۱۳۹۹، مردم را به سرمایه‌گذاری در بورس دعوت کردند. از طرف دیگر بودند افرادی هم که سیاست‌های دستوری و مداخله‌ای در طول سال گذشته را در نوشته‌هایشان به رخ می‌کشیدند و درباره این مساله گلایه می‌کردند که چطور می‌شود تمام این مسائل را نادیده گرفت و با صراحت از عدم‌دخالت در بورس صحبت کرد. همان‌طور که دیروز در این ستون به این موضوع پرداختیم یکی از موضوعات بحث‌ کاربران، پاسکاری اوضاع نابسامان بورس بین مسوولان است. آنها در نوشته‌هایشان در شبکه‌های اجتماعی با انتقاد از نامزدهای انتخابات و دیگر مسوولان کشور که در هفته‌های گذشته ادعای نامه‌نگاری‌های هشدار‌آمیز درباره وضعیت بورس داشتند، از این موضوع گلایه می‌کردند که مثل اکثر موضوعات و مشکلاتی که برای مردم ایجاد می‌شود و کمتر کسی مشکلات را به گردن می‌گیرد و درباره آن صحبت می‌کند، حالا هم درباره بورس چنین اتفاقی افتاده و هر مسوول و مقامی از این موضوع صحبت می‌کند که از قبل هشدار داده، نامه نوشته، دخالت نکرده و چیزهایی از این دست. انتقادها زمانی بیشتر شد که دیروز، یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری که قبلا در دولت دوازدهم پست داشته، بیان کرد که مسوولیت بورس به او ربط نداشته است. او همچنین گفته دوستانی که مسوول بورس بوده‌اند، خودشان بیایند دقیق توضیح بدهند. این اظهارنظر، بادی بود بر آتش زیر خاکستر منتقدان سیاست‌های اقتصادی دولت دوازدهم و سهامداران حاضر در شبکه اجتماعی توییتر. آنها در صفحه‌های خود با انتقاد از مطرح کردن این صحبت‌ها از سوی این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، اکثرا درباره دو مساله می‌نوشتند؛ یکی درباره اینکه تعارف را کنار گذاشته‌اند و دیگر به فکر جلب توجه و به دست آوردن دل مردم نیستند. محور نوشته‌های دیگر هم درباره این بود که مردم به این شانه خالی کردن‌ها از زیر بار مسوولیت توسط مسوولان عادت کرده‌اند و با خنده‌ای تلخ از کنار آنها عبور می‌کنند و البته در اکثر نوشته‌ها دامن‌زدن به بی‌اعتمادی و از دست رفتن سرمایه‌های اجتماعی به واسطه مطرح شدن این صحبت‌ها، از جمله موضوعاتی بود که به آن پرداخته شده بود.  از دیگر موضوعاتی که دیروز توجه کاربران اکثر شبکه‌های اجتماعی و همچنین گروه‌های تلگرامی را به خود جلب کرده بود، حضور یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری با عنوان دیدار سرزده از تالار بورس تهران در سعادت‌آباد بود. کاربرانی با به اشتراک گذاشتن عکس این بازدید که در روزهای آخر تبلیغات انتخابات انجام شده، به این مساله اشاره می‌کردند که این نامزد در روزهای ابتدایی شروع به کارش نزد مدیران اتاق بازرگانی تهران رفت و حالا در روزهای پایانی تبلیغات به تالار بورس رفته است. در کنار این عده از کاربران که چنین شروع و پایانی را از توجه و در راس بودن بازار سرمایه می‌خواندند، عده‌ای دیگر از کاربران این بازدیدهای سرزده را تنها دید و بازدید می‌خواندند و در نوشته‌هایشان معلوم بود که خیلی دل خوشی از این بازدیدها  ندارند. اما در همین بین، بحث‌هایی هم در گروه‌های تلگرام در گرفته بود؛ از یک طرف عده‌ای معتقد بودند که این بازدید نشان از آن دارد که بازار سرمایه جایگاه ویژه‌ای در اقتصاد کشور پیدا کرده است و باید مثبت شمرده شود اما در مقابل برخی دیگر از افراد منتقد چنین نگاهی بودند. آنها درباره این مساله می‌نوشتند که شاید بازار سرمایه توانسته جایگاه خوبی در اقتصاد کشور پیدا کند اما تا زمانی که سیاستمداران در این بازار اعمال نفوذ می‌کنند، سهمی نصیب مردم نمی‌شود.

 

در بحبوحه داغ شدن فضای انتخاباتی، روز گذشته ابراهیم رئیسی، یکی از کاندیداهای ریاست‌جمهوری به تالار شیشه‌ای رفت. وی ضمن بازدید از تالار بورس تهران در جمع سهامداران به این نکته اشاره کرد که بورس را نمی‌توان با نرخ‌گذاری دستوری و دامنه نوسان اداره کرد بلکه باید سازوکارهایی برای آن ایجاد شود. رئیسی همچنین ثبات در مقررات را از شرایط مهم بازار سرمایه عنوان کرده و به سهامداران قول پیگیری مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا برای تزریق ۲۰۰ میلیون دلاری به بازار سهام را داد.
رئیس قوه‌قضائیه و نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری روزگذشته در تالار اصلی بورس حضور یافت و با برخی مسوولان و فعالان بازار سرمایه گفت‌وگو کرد. بازار سرمایه پس از ابرنوسان‌ ۳۰۰ درصدی در ماه‌های ابتدایی سال ۹۹، رو به نزول گذاشت و تخلیه حباب به دلیل محدودیت‌های معاملاتی حدود ۱۰ ماه به درازا کشید. در این میان ورود سیل‌آسای سرمایه‌گذاران خرد در اوج قیمت‌ها سبب شد تا در ابرنوسان کاهشی، نوسهامداران با زیان‌های چند ده درصدی مواجه شوند. از این‌رو جمعی از سهامداران در مواجهه با این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری در تالار سعادت‌آباد، از اوضاع و احوال بورس گله کردند و به بیان خواسته‌های خود پرداختند و خواستار حل مشکلات سهامداران شدند. درحالی که سهامداران نسبت به زیان ۷۰ درصدی قیمت برخی سهام از مرداد ۹۸ ابراز نگرانی می‌کردند، ابراهیم رئیسی در واکنش به اظهارات انتقادی معامله‌گران اظهار کرد: به منظور تقویت بازار سرمایه هرکاری بتوانم انجام می‌دهم.

تعدادی از زیان‌دیدگان بورس، سوءمدیریت سیاستگذاران بورسی را باعث به وجود آمدن وضعیت فعلی عنوان کردند. در همین راستا ابراهیم رئیسی گفت: متاسفانه کار اشکالاتی داشت که سهامداران به ویژه سهامداران خرد را نگران کرده است، اما با کمک همه کسانی که می‌‌توانند نقش‌آفرین باشند، می‌توانیم وضعیت را به سرعت اصلاح کنیم.

در این دیدار برخی از فعالان بورسی در مورد برخی تصمیمات خلق‌الساعه مسوولان بورسی طی یک سال اخیر اعتراض کردند و ابراهیم رئیسی متذکر شد: بازار سهام و مسائل آن مثل نرخ‌گذاری و دامنه نوسان را نمی‌توان دستوری اداره کرد بلکه باید سازوکارهایی برای آن ایجاد شود.

رئیسی با تاکید بر پیگیری جدی حل مشکلات بورس گفت: این مسائل با حرف به سرانجام نمی‌رسد و باید برای محقق شدن آن به دنبال سازوکارها‌ی جدی باشیم. وی افزود: نباید مشکلات را پشت گوش انداخت بلکه باید در دل مشکلات رفت، راه‌حل‌ها را پیدا کرد و با کمک همه کسانی که می‌توانند نقش‌آفرین باشند، وضعیت را به سرعت اصلاح کرد.

کاندیدای ریاست‌جمهوری با اشاره به اینکه تمام دنیا بازار سرمایه دارد و مردم با بورس کار می‌کنند، مهم‌ترین عامل اعتماد مردم به بازار سهام را ثبات این بازار عنوان کرد. وی با انتقاد از وضعیت غیر قابل پیش‌بینی اقتصادی بیان کرد: در کشور ما وضعیت بازار، تولید، خرید و فروش قابل پیش‌بینی نیست و حتی یک جنس معمولی را هم می‌خواهند بفروشند، می‌گویند بگذارید ببینیم هفته بعد چه می‌شود. به گفته ابراهیم رئیسی، ثبات در قوانین و مقررات از شرایط مهم بورس است تا سهامدار بتواند وضع بازار را پیش‌بینی کند.

او همچنین در واکنش به ابراز نگرانی سهامداران در مورد عدم‌ اجرای مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا برای تزریق ۲۰۰ میلیون دلاری به بازار سهام اظهار کرد: بورس نباید به محل جبران کسری بودجه دولت‌ها تبدیل شود و این موضوع را با جدیت پیگیری می‌کنم. مبلغ مصوب در جلسه سران قوا باید زودتر به بازار سرمایه تزریق شود تا وضعیت بورس هر چه سریع‌تر سامان یابد. رئیسی با تاکید بر پیگیری جدی حل مشکلات بورس گفت: همه تلاش ما این است که مشکلات مردم حل شود و امید و اعتماد به جامعه برگردد و این هم با حرف نمی‌شود؛ باید سازوکارها را دنبال کنیم.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری همچنین پس از شنیدن گزارش‌های کارگزاران تالار بورس سعادت‌آباد درباره وضعیت و مشکلات بازار سرمایه، عدم آگاهی‌بخشی و مدیریت درست را از عوامل نابسامانی در بازار سهام دانست. وی عنوان کرد: مشکل بورس علل و عوامل مختلفی دارد که راهکارهای آنها را با کارشناسان بررسی کرده‌ایم اما اگر درست مدیریت می‌شد مشکل به وجود نمی‌آمد. رئیسی افزود: یکی از مسائل مهم این است که وضعیت بورس باعث خدشه‌دار شدن اعتماد مردم شده که اگر این اعتماد بازیابی نشود، کار سخت خواهد شد.

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم گفت: مساله بورس یکی از دغدغه‌های جدی ماست و معتقدم باید تمام راهکارهای حل مساله به اعتمادافزایی سهامداران و مردم منجر شود تا کاملا به بازار سرمایه اعتماد داشته باشند. رئیسی خاطر‌نشان کرد: بورس هم باید مانند بانک‌ها تامین‌کننده نیاز مالی تولید باشد اما آنچه در عمل اتفاق افتاده، غیر از این بوده است.

وی تاکید کرد: نباید بورس به محل رفع مشکلات بودجه‌ای کشور و جبران کسری بودجه دولت‌ها تبدیل شود؛ آن هم بدون مدیریت لازم. نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری از«صندوق حمایت و تثبیت بازار سرمایه» به عنوان یکی از پشتوانه‌های مهم بورس یاد و بر فعال‌تر شدن آن در دولت مردمی تاکید کرد.

رئیسی همچنین تقویت نظارت درون‌سازمانی بر بورس را مورد تاکید قرار داد و گفت: هر جا نظارت نباشد، دچار مشکل می‌شود. وی ادامه داد: در قانون برای بورس یک سازوکار نظارتی طراحی شده که اگر به موقع هشدار ندهد و جلوی برخی اقدامات را نگیرد، سفته‌بازی و برخی کارها جای کار اصلی بورس را می‌گیرد.

این نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری تصریح کرد: سازوکارهای نظارتی در بورس برای حاکم کردن ثبات بر بازار است و هر چه این سازوکارها فعال‌تر شود، از تکانه‌ها جلوگیری می‌شود و مردم بهتر از این بازار استفاده می‌کنند. رئیسی خاطر‌نشان کرد: یکی از کارهای جدی و محوری ما این است که بازار سهام را برای مردم اطمینان‌بخش کنیم‌ و وضعیت بازار سرمایه را با کمک متخصصان و صاحب‌نظران این حوزه به وضعیت سامان یافته و مورد اعتماد مردم تغییر دهیم‌.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری بیان کرد: بورس هم باید مانند بانک‌ها تامین‌کننده نیاز مالی تولید باشد اما آنچه در عمل اتفاق افتاده، غیر از این بوده است. رئیسی تاکید کرد: نباید بورس به محل رفع مشکلات بودجه‌ای کشور و جبران کسری بودجه دولت‌ها تبدیل شود؛ آن هم بدون مدیریت لازم.

سازمان بورس و اوراق بهادار از همه فعالان بازار سرمایه دعوت کرده تا نسبت به ارسال گزارش‌های حرفه‌ای درخصوص «ناهنجاری‌های عمده» که «موثق و قابل اثبات» ‌باشند، اقدام کنند. تعریف رسالت نادرست برای سازمان بورس، تغییر مکرر قوانین و دستور‌‌العمل‌ها و بی‌نظمی در سیاستگذاری‌ها از جمله مهم‌ترین ناهنجاری‌هایی است که اهالی بازار سرمایه در گفت‌‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» بر آن تاکید می‌کنند و معتقدند ابتدا باید این ناهنجاری‌ها را رفع کرد. برخی از آنان نیز بر این باورند که بیشتر ناهنجاری‌های بورس خارج از بازار سرمایه است که تاثیر خودرا روی بازار می‌گذارد و برای اهالی بازار نگرانی ایجاد می‌کند.
ریشه‌یابی ناهنجاری‌های عمده در بورس
تغییر مکرر قوانین و دستورالعمل‌ها
پیمان حدادی،‌ کارشناس بازار سرمایه:‌یکی از مهم‌ترین ناهنجاری‌هایی که در بازار سرمایه وجود دارد این است که هنوز حاکمیت شرکتی در شرکت‌های ناشران به درستی اجرا نمی‌شود. همین مساله باعث می‌شود که همچنان بین مدیران و سهامداران تضاد منافع به وجود بیاید، تضاد منافع هم باعث می‌شود در گزارش‌هایی که ناشران منتشر می‌کنند ناهنجاری‌هایی به وجود بیاید. به جز این مورد، یکی دیگر از ناهنجاری‌ها تغییر مکرر قوانین و دستورالعمل‌هاست، به‌طوری که قوانین زود به زود تغییر می‌کنند. علاوه بر این، قوانین و دستورالعمل‌های ما عمدتا بومی‌سازی شده و مشکل این بومی‌سازی این است که تجربیات بین‌المللی در آن لحاظ نشده است. وقتی قوانین ما بر اساس تجربیات بین‌المللی نیست، حین اجرا می‌بینیم که آن دستور‌‌العمل چقدر ایراد دارد و شرایط بازار در آن پیش‌بینی نشده است، بنابراین دوباره آن را تغییر می‌دهیم و دستورالعمل‌ها را عوض می‌کنیم. اما همین که سازمان بورس اکنون برای تصمیم‌‌گیری حداقل در ظاهر از اهالی بازار سرمایه نظرخواهی می‌کند اتفاق خوب و مبارکی است. این اتفاق که جدیدا رسم شده نظرات اهالی بازار سرمایه را جویا می‌شوند از دو نظر مفید و سازنده است: یکی اینکه به فردی که در بازار سرمایه فعال است و معامله می‌کند این حس منتقل می‌شود که سیاستگذار برای سرمایه‌گذاران و سهامداران ارزش قائل بوده و نظر آنها برای تصمیم‌گیری‌ها مهم است. از دید تخصصی هم کسی که در بازار سرمایه کار یا سرمایه‌گذاری می‌کند می‌تواند نظر تخصصی خود را به سیاستگذار که سازمان بورس است انتقال دهد. بنابراین این اقدام بسیار اثرگذار و مهم است. کما اینکه ما آثار مثبت آن را دیدیم، به‌خصوص قسمت حقوقی سازمان بورس که این کار را انجام داده و برای مجوز کارگزاری‌ها هم این کار انجام شد. این رویه، رویه خوبی است و یکی از کارهای مثبت رئیس سازمان بورس است که حداقل در ظاهر نظر اهالی بازار سرمایه را برای تصمیم‌گیری‌ها در نظر می‌گیرد.

سازمان بورس نباید متولی ارزش دارایی‌ها باشد
علیرضا کاهدی، تحلیلگر بازار سرمایه:‌ یکی از ناهنجاری‌های بازار که ریشه آن به سازمان بورس و اوراق بهادار برمی‌گردد بی‌نظمی در سیاستگذاری‌ها و دستورالعمل‌هایی است که برای معاملات گرفته می‌شود. ولی عمده ناهنجاری به وجود آمده در بازار به خود سرمایه‌گذاران در بازار برمی‌گردد که بدون دانش کافی و تخصص وارد معاملات شدند؛ چون بازار سرمایه بازار پیچیده‌ای است و برای معامله در آن باید تخصص و تجربه داشت. به همین دلیل اشتباهات زیادی کردند و در کل فقط یک تحلیل بازار وجود داشت که هرجا صف هست،‌ آنجا بایستیم که هم در خرید این کار را کردند و الان در فروش هم همین کار را می‌کنند و تحلیلی غیر از این وجود ندارد. بنابراین ناهنجاری‌هایی که در بازار به وجود آمد بخشی از آن به سازمان بورس مربوط می‌شود که همان بی‌نظمی در سیاستگذاری‌ها و دستورالعمل‌هاست که بدون اطلاع‌‌رسانی دست به اقداماتی می‌زدند که آسیب‌زا بود. وقتی قرار است تغییری ایجاد شود اطلاع‌رسانی اولیه بسیار مهم است تا کسانی که ذی‌نفع هستند خود را آماده کنند، اما این کارها درست انجام نشد. اشتباه دیگری که وجود دارد رسالتی است که سازمان بورس و اوراق بهادار برای خود تعریف کرده است. سازمان بورس متولی سطح قیمت‌ها و متولی ارزش دارایی‌ها نیست. قیمت معاملات به خریدار و فروشنده مربوط است نه سازمان بورس. متغیر کلیدی در تمام سیاستگذاری‌ها باید بحث افزایش عمق بازار باشد. سازمان بورس متولی این است که عمق بازار را بیشتر کند اما اینکه مردم سهام را به چه قیمتی می‌خرند یا می‌فروشند اصلا به سازمان مربوط نیست. این سوءتفاهم که سازمان متولی ارزش دارایی‌هاست از خیلی وقت پیش در بازار بوده اما باید برطرف شود.

ناهنجاری‌های بازار نشات گرفته از خارج از بازار است تا داخل بازار
مجتبی معتمدنیا، کارشناس بازار سرمایه: به نظر می‌رسد ناهنجاری‌های بازار سرمایه اکنون بیشتر از حوزه‌های اقتصادی خارج از این بازار نشات بگیرد تا داخل بازار سرمایه. به عبارت دیگر ناهنجاری‌های بازار سرمایه اکنون بیشتر به وضعیت اقتصادی کشور ارتباط دارد و سازمان بورس تاثیری روی آن ندارد. بورس یک آینه تمام‌نما در حوزه اقتصاد است و طبیعتا وقتی وضعیت اقتصادی کشور دچار چالش می‌شود طبیعتا بورس هم تاثیر می‌پذیرد. بنابراین می‌توان گفت سازمان بورس کمترین تاثیر را در شرایط فعلی در وضعیت بازار دارد. بیشتر نگرانی فعالان بازار سرمایه از دیگر حوزه‌ها است. بحث قیمت‌گذاری کالا، نرخ ارز و نرخ بهره بانکی بیشترین ناهنجاری‌هایی است که وجود دارد و هیچ کدام از این سه مورد به سازمان بورس و اوراق بهادار ارتباط ندارد. تنها کاری که سازمان می‌تواند بکند این است که به عنوان نماینده فعالان بازار نسبت به پیگیری این موضوع از مجرای قانونی اقدام کند. بنابراین بیشتر ناهنجاری‌های بورس خارج از بازار سرمایه است که تاثیر خود را روی بازار می‌گذارد و برای اهالی بازار نگرانی ایجاد می‌کند. فعالیت‌ها و سیاستگذاری‌های سازمان بورس، مخصوصا در سه چهار ماه اخیر روند منطقی در پیش گرفته و در مقابل نظر فعالان و سرمایه‌گذاران بورسی نسبت به سازمان مثبت‌تر از قبل شده است و سازمان را در موضوعات مختلف در کنار خود می‌دانند. در دوره قبل شرایط متفاوت بود ولی تصمیماتی که سازمان در این مدت گرفته و پیگیری‌هایی که در حوزه‌های مختلف داشته برای فعالان بازار جذاب بوده است. از این رو فعالان بازار سرمایه تاثیرات بیرونی را روی بازار قوی‌تر می‌دانند و آنها را باعث ایجاد ناهنجاری‌ها در بازار سرمایه ارزیابی می‌کنند.

 

محمدعلی دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان بورس روز سه‌شنبه به دیدار اعضای اتاق بازرگانی رفت و در نشستی با این فعالان اقتصادی به ایراد سخنانی در مورد وضعیت بورس و دلایل گرفته شدن برخی از تصمیمات پرداخت. در این میان برخی از سخنان رئیس سازمان بورس درخصوص وجود حباب در بازار سهام و دلیل اتخاذ تصمیم دامنه نوسان نامتقارن حاوی نکاتی بود که به نظر چندان راضی‌کننده نبود. این‌طور که به نظر می‌رسد به رغم تغییر نگاه موجود نسبت به نقش نظارتی سازمان بورس در میان مسوولان و فعالان بازار سهام و نحوه مقابله با نوسانات قیمت، وجود نگاه دستوری همچنان مانع بزرگی بر سر راه تخصیص آزادانه قیمت‌ها در بازار سهام است.

قربانی دخالت
بازار سرمایه در طول یک سال گذشته مصائب و مشکلات گوناگونی را پشت سر گذاشته است. از زمانی که ریزش قیمت‌ها در این بازار آغاز شد، تاکنون خیل‌ عظیمی از طرح‌ها و برنامه‌ها روی میز متولیان بازار سهام رفته و هر کدام به نحوی بر سر راه تخصیص آزادانه سرمایه به این بازار خلل ایجاد کرده است. این در حالی است که در تمامی بازارهای مالی دنیا حداقل آن‌طور که در کشورهای پیشرفته در جریان است، مقوله مدیریت بازار امری کلان‌نگر است که با بررسی احتمالات و مسائل از پیش تعیین شده سعی در ارتقای مدیریت بازار و مقابله با مسائل غیر مترقبه دارد. دقیقا به همین دلیل است که نحوه مدیریت حباب‌های دارایی از نخستین تجربه آن که «حباب گل لاله هلندی» باشد تا به امروز تغییرات زیادی در شیوه برنامه‌ریزی و مدیریت این بازارها صورت گرفته است.  در ایران اما بدبینی به تجربه‌های جهانی و بدهکار نبودن گوش مدیران به گفته‌های متخصصان سبب شده نه تنها آزموده را آزمودن در میان مدیران اقتصادی کشور امری متداول باشد، بلکه نواختن بر طبل آزمون و خطا نیز به یک رویه مدیریتی در مواجهه با بازارهای گوناگون بدل شود. همین امر باعث شده در مواجهه با تورم یا مشکلات دیگری نظیر رکود همیشه حمایت دستوری حرف اول را بزند و رفتن به بیراهه تصورات و تصمیمات پوپولیستی اولویت نخست مدیران اقتصاد کشور باشد. طبیعی است که در چنین فضایی بورس نیز از تبعات منفی مدیریت غیر علمی و آرمانی به دور نخواهد بود و هر آنچه کلیت اقتصاد را با این رویکردها متاثر کند، به بازار سهام نیز اثر خواهد گذاشت.

تیغ مستدام دامنه نوسان
از بدو احیای بازار سرمایه در دهه 70 تا به امروز یکی از معروف‌ترین مشکلاتی که بازارهای مالی کشور با آن دست به گریبان بوده‌اند، قیمت‌گذاری دستوری است. این شیوه قیمت‌گذاری و نارسایی‌های ذاتی آن نه فقط در ایران بلکه در تمامی کشورهای دنیا بارها و بارها شکست خورده و دولت‌ها نیز هر چه سعی کرده‌اند با عتاب و خطاب از پس نارسایی‌های آن برآیند موفق نشده‌اند. بنابراین طبیعی است که در ایران نیز این رویه راه به جایی نبرد و مداخله در نظام بازار بیش از گذشته بر ناکارآیی و حتی فساد دامن بزند؛ به رغم آنکه در طول سال‌های گذشته این واژه در مورد قیمت‌گذاری فولاد یا کالاهایی نظیر آن به کار رفته است و بیشتر توجه‌ها حتی در خود بازار سرمایه معطوف به قیمت‌گذاری‌ها در بورس کالا و حواشی پیرامون آن بوده است. این در حالی است که با وجود تشدید مداخله دستوری در قیمت کالاها در کل اقتصاد طی سال‌های قبل، دو ابزار مخرب در بورس وجود داشته که در موقع صعود و هم در دوره نزول بازار و حتی تک نمادها کار را برای به تعادل رسیدن قیمت‌ها سخت کرده و هیجان فروش یا خرید را تشدید می‌کند.  این دو ابزار دامنه نوسان و حجم مبنا هستند که مشابه آنها در هیچ کشوری وجود ندارد و در واقع یکی از مصادیق همان اعمال سلیقه و اختراع دوباره چرخ در بخشی از اقتصاد کشور است.

بر اساس آنچه پیش‌تر نیز «دنیای‌اقتصاد» در مجموعه‌ای از گزارش‌ها به آن اشاره کرده است این دو ابزار در بسیاری از مقاطع، ضمن ایجاد صفوف فروش و صفوف خرید سنگین به‌خصوص در زمان جلب توجه همگانی به بازار سرمایه نه تنها خود جلوی بحران را نگرفته‌اند، بلکه به طور جد در ایجاد بحران نقش‌آفرینی کرده‌اند. مکانیزم بحران‌آفرینی که این دو متغیر مهم در بازار سرمایه دارند به این صورت کار می‌کند که فارغ از میزان باز بودن دامنه نوسان وقتی صفی در بازار شکل می‌گیرد، انباشته شدن تقاضا یا عرضه امروز بر تقاضا یا عرضه فردا سبب تشدید روند معاملاتی می‌شود. این قضیه زمانی تعمیق می‌شود که محدودیت حجم مبنا در عمل مانع از رسیدن قیمت‌های فردا به سقف یا کف دامنه مجاز امروز شود.

دقیقا آنچه در نیمه نخست سال 99 به تشدید حباب بورس منجر شد، مشکلی از این دست بود که سبب می‌شد صف‌های خرید بازار هر روز سنگین‌تر شود و قیمت‌ها با رشد بدون رویه در نهایت حبابی سنگین را رقم بزنند. با این حال مساله به روند نزولی محدود نشد. مشابه همین رویه در نیمه دوم سال در سقوط قیمت‌ها شکل گرفت و سبب شد اشباع عرضه در صفوف فروش در همدستی با حجم مبنا بخش قابل‌توجهی از سهام به‌خصوص نمادهای کوچک بازار را با کاهش قیمت روبه‌رو کند. شاید لازم به یادآوری نباشد اما دقیقا از 19 مردادماه تاکنون بسیاری از نمادهای کوچک بازار بیش از 70 درصد قیمت خود را از دست داده‌اند.

سخنان عجیب آقای رئیس
با تمامی این اوصاف رئیس سازمان بورس به رغم مخالفت با دو تیغه قیچی زیان سرمایه‌گذاران، یعنی همان دامنه نوسان و حجم مبنا از تصمیم خود که به تعمیق بحران برساخته از حضور دامنه نوسان منجر شد، دفاع می‌کند. این مقام سازمان بورس روز گذشته در حالی در جمع اعضای اتاق بازرگانی تهران از تصمیم خود در ماه‌های پایان سال گذشته دفاع کرد که بنابر آمار به ثبت رسیده در بازار سهام از زمان به کارگیری دامنه نوسان نامتقارن و محدود شدن کاهش قیمت به محدوده 2 درصد، عملا نه تنها روند نزولی سهام فرسایشی شده بلکه اشباع فروش در بسیاری از نمادها عملا منجر به خارج نشدن پول از سهام و ورود آنها به نمادهای ارزنده شده است.

آنطور که محمدعلی دهقان دهنوی در این نشست گفته است، در مقطعی که تصمیم به تغییر دامنه نوسان گرفته شده، نااطمینانی در اقتصاد کشور وجود داشته و معلوم نبوده که قرار است خبر مثبت یا بد در بازار منتشر شود، همچنین مشخص نشده بود که شکل‌گیری روابط ایران در حوزه احیای برجام با قدرت‌های خارجی به چه شکلی خواهد بود؛ بنابراین این نااطمینانی به بازار صدمه می‌زده است. این گفته‌های رئیس سازمان بورس در حالی مطرح می‌شود که نااطمینانی در دهه‌های اخیر بخشی جدانشدنی از اقتصاد کشور بوده و عامل تازه‌واردی در تحلیل وضعیت اقتصادی نیست. در مواجهه با این پاسخ سوالی که پیش می‌آید این است که چرا با در نظر گرفتن تنها یک عامل از مجموع عوامل دخیل باید تصمیمی گرفته می‌شد که هم خود نا‌اطمینانی را تشدید کند و هم با افزایش بی‌اعتمادی به بازار سهام و وارد آوردن ضربه سنگین به نقدشوندگی راه را برای خروج سرمایه از بازار از گذشته نیز هموارتر سازد؟

حباب چرا و چگونه؟
اما از دامنه نوسان که بگذریم در بخش دیگری از سخنان سخنگوی شورای عالی بورس حرفی عجیب درخصوص مفهوم «حباب» به میان آمده که واقعا عجیب به نظر می‌رسد. به گفته دهقان دهنوی قیمت دارایی‌ها بر اساس انتظارات تورمی شکل می‌گیرد و زمانی که انتظارات تورمی همانند نیمه نخست سال گذشته رو به فزونی است، نمی‌توان از حباب صحبت کرد. سوال اینجاست که اگر نمی‌توان حرف از حباب زد پس چرا بسیاری از کارشناسان در سه ماه نخست سال 99 به درستی از حبابی شدن بازار سخن گفتند و در مورد بروز خطر در این بازار هشدار دادند. در ثانی نکته پنهان از نظر آقای رئیس در این موضوع نهفته است که حباب قیمت دارایی یک امر تحلیلی و بر اساس اطلاعات موجود است که بر مبنای انتظارات تورمی مورد استفاده قرار می‌گیرد و نمی‌توان باور نداشتن به آن را با وجود نداشتن آن هم‌سنگ دانست. حقیقت امر این است که بازار سرمایه در همان زمان رشد بی‌وقفه قیمت‌ها مشخصات مهمی از شکل‌گیری و فرجام یک حباب تورمی را به نمایش می‌گذاشت. حباب قیمت در یک دارایی زمانی شکل می‌گیرد که بر مبنای یکی از روش‌های ارزش‌گذاری که عموما جریانات نقد آتی واحد اقتصادی و نرخ بازده بدون ریسک نیز در آنها دخیل است ارزش بنیادی محاسبه و متناسب با قیمت بازار مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. زمانی که قیمت بازار فراتر از ارزش یاد شده در حال افزایش باشد حباب تشدید می‌شود و اگر این شرایط به بیشتر نمادهای بازار سهام سرایت کند حرف از شکل‌گیری حباب در بازار مربوطه می‌زنیم.

بورس بدون تورم
دیگر سخنان رئیس سازمان بورس نیز عجایبی در بر داشت که پرداختن به آنها خالی از لطف نیست. نخست آنکه انتقاد دهقان‌دهنوی از مدافعان لزوم تناسب در رشد بورس با رشد اقتصادی به گونه‌ای بود که انگار رشد شاخص‌های سهام در ایران به فرض تورم‌زدایی شدن از رشد اقتصادی فراتر نیست و چون منتقدان متناسب نبودن رشد بورس با رشد ناچیز اقتصادی در حال مقایسه متغیری اسمی با واقعی هستند، به بیراهه می‌روند.

این در حالی است که بنا بر محاسبات «دنیای‌اقتصاد» رشد شاخص بورس به طور واقعی در سال گذشته 72 درصد و در سال پیش از آن 135 درصد بوده که در هر دوی این سال‌ها اقتصاد نتوانسته رشد چندانی از خود به نمایش بگذارد. بنابر این به هر شکل که نگاه کنیم بورس ایران نتوانسته خود را با واقعیات اقتصاد تطبیق دهد. در توضیح این مشکل اینکه انتظارات تورمی کشور به دلیل اصلی این موضوع تبدیل شده شکی نیست. اما باید به این نکته نیز توجه کرد که در هر صوت نمی‌توان وجود انتظارات تورمی را به عنوان مقصر وضعیت بورس معرفی کرد، چرا که در هر صورت مقام ناظر در سازمان بورس نقش عمده و مهمی در جهت منطبق کردن ساز‌و‌کار بازار با واقعیات موجود دارد.

همانطور که در نمودار نیز مشاهده می‌شود، حتی رشد واقعی شاخص کل بورس تهران در دو سال گذشته نیز نمی‌تواند توجیه کننده رشد قیمت‌ها باشد. جایی که حتی با تورم‌زدایی از شاخص کل، میزان رشد واقعی این نماگر در مجموع سال ۹۹ به ۷۲ درصد و در سال ۹۸ حدود ۱۳۵ درصد برآورد می‌شود. این در حالی است که تورم نقطه به نقطه به ترتیب در سال‌های ۹۸ و ۹۹، ۲۲ و ۴۸.۷ درصد بود و در بازارهای موازی نیز دلار به ترتیب افزایش ۵۴ و ۲۲ درصدی را ثبت کرد. حال اگر بازه زمانی را به ۱۹ مرداد ۹۹ یعنی نقطه اوج شاخص کل بورس ببریم، رشد واقعی این نماگر (از ابتدای سال تا تاریخ مذکور) به حدود ۲۳۵ درصد می‌رسد که با هیچ استدلالی قابل توجیه نیست. جالب آن که مطابق آمارهای منتشر شده در این نمودار در سال‌های ۸۲ و ۹۲ نیز بازار سهام دچار رشد‌های حبابی مشابهی شد. حبابی که البته کارشناسان بورسی نیز بر آن صحه می‌گذارند.

 

 

 

کاوه در اردیبهشت‌ماه سال جاری میزان درآمد‌های شناسایی‌شده طی دوره یک‌‎ماهه را برابر با مبلغ بالغ‌بر ۲۱.۵۵۹ میلیارد ریال گزارش کرده است .

مجموع درآمد‌های به‌دست‌آمده از ابتدای سال مالی تا پایان اردیبهشت‌ماه این شرکت فولادی به میزان ۳۲.۵۸۶ میلیارد ریال بوده و همچنین میزان سرمایه ثبت‌شده این شرکت فولادی ۱۵ هزار میلیارد ریال اعلام‌شده است.

بر پایه این گزارش، شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در پایان اردیبهشت‌ماه سال جاری میزان درآمدی که کسب کرده نسبت به ماه گذشته با افزایش ۹۶ درصدی روبه‌رو بوده و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز با رشد سنگین ۲۴۴ درصدی مواجه بوده، بیشترین درآمدی که در این ماه به دست آورده از محصول «شمش بیلت صادراتی» با ۱۵.۳۹۵ میلیارد ریال بوده، همچنین میزان نرخ فروش این محصول ۱۲۲.۱۴۴.۴۶۳ ریال گزارش‌شده است.

بر اساس این گزارش صورت گرفته، شرکت فولاد کاوه جنوب کیش در پایان اردیبهشت‌ماه سال جاری میزان فروش محصولات خود را طی این دوره برابر با ۱۸۱.۵۹۸ تن اعلام کرده که حجم عمده‌ای از این مقدار فروش در اختیار «شمش بیلت صادراتی» با ۱۲۶.۰۳۹ تن بوده است.

مقدار فروش محصولات فولاد کاوه جنوب کیش نسبت به ماه گذشته افزایش ۹۰ درصدی را به دنبال داشته و در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نیز ۳۴ درصد رشد را تجربه کرده، از ابتدای سال مالی تا پایان اردیبهشت‌ماه میزان فروش محصولات این شرکت فولادی به میزان ۲۷۷.۴۰۲ تن اعلام‌شده که نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد افزایش را به دنبال داشته است.

شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری امید که با نماد «وامید» در بازار سرمایه معامله می‌شود و دوازدهمین شرکت برتر بازار سرمایه از لحاظ ارزش بازاری است، ارزش مجموع سرمایه‌گذاری این شرکت در انتهای اردیبهشت مبلغ ۱۳ هزار و ۳۲۴ میلیارد تومان ثبت شد. این عدد در ابتدای اردیبهشت ۱۲هزار و ۴۱۴ میلیارد تومان بود. میزان جمع سرمایه‌گذاری‌های انتهای دوره اردیبهشت امسال نسبت به فروردین سال گذشته ۱۶ درصد افزایش یافته است. میزان سرمایه‌گذاری پذیرفته‌ شده «وامید» در بورس در پایان اردیبهشت ماه برابر با ۱۰ هزار و ۳۴۵ میلیارد تومان بود که ۸۱ درصد از کل سرمایه‌گذاری‌ها را شامل می‌شود. بیشترین میزان سرمایه‌گذاری پذیرفته‌شده در بورس به صنعت استخراج کانه‌های فلزی با ۷ هزار و ۴۷۷ میلیارد تومان که معادل ۷۰ درصد می‌شود اختصاص داشت. ارزش بازاری سرمایه‌گذاری‌هایی که در بازار سرمایه پذیرفته شده‌اند برابر با ۱۵۶ هزار و ۶۷۰ میلیارد تومان بود که نسبت به بهای تمام‌شده خود در پایان اردیبهشت ۱۴۲۰ درصد بیشتر است. مقایسه ارزش بازاری سرمایه‌گذاری‌های پذیرفته‌شده در بورس پایان اردیبهشت و ابتدای اردیبهشت شرکت نشان از کاهش ۹ هزار و ۸۳۲ میلیارد تومانی در پایان اردیبهشت می‌دهد. میزان سرمایه‌گذاری‌های خارج از بورس پایان فروردین مبلغ ۲ هزار و ۹۷۸ میلیارد تومان ثبت شد که ۱۹‌درصد از کل سرمایه‌گذاری‌ها را در‌بر می‌گیرد

نتایج یک نظرسنجی جدید نشان می‌دهد ۲۱ درصد مردم نیوزیلند یا در ارزهای دیجیتال سرمایه‌گذاری کرده‌اند یا قصد خرید کوین‌های دیجیتال را در آینده دارند. این رقم نشان می‌دهد علاقه به سرمایه‌گذاری در این حوزه نسبت به مارس سال گذشته میلادی ۷ درصد بیشتر شده است. گفتنی است در این بازه زمانی تعداد سرمایه‌گذاران واقعی کریپتو از ۳ درصد به ۹.۵ درصد رسیده است. در همین حال، ریچارد کیپلین، مدیر شورای خدمات مالی، اعلام کرد این تحقیق بیانگر آن است که مردم نیوزیلند همانند سایر نقاط جهان از اوایل سال ۲۰۲۰ به سرمایه‌گذاری در سهام و ارزهای دیجیتال روی آورده‌اند.

پالایشگاه بندرعباس از افزایش درآمدهای عملیاتی، مجموع درآمد فروش داخلی فراورده و افزایش فروش صادراتی ۶ ماهه دوم ۹۹ و اثر بر رشد 45 درصدی سود خالص هر سهم خبر داد و با توقف نماد، آماده بازگشایی برای شنبه شد.

براین اساس، هاشم نامور مدیر عامل “شبندر” درخصوص صورت های مالی حسابرسی نشده سال ۹۹ اعلام کرد: پیرو نامه های ۲۹ اردیبهشت و یکم خرداد درخصوص انتشار صورت‌های مالی بر اساس آخرین اطلاعات دریافتی و همچنین اطلاع رسانی به سهامداران در صورت دریافت اطلاعات جدید یا تغییر در مبانی و مفروضات انتشار صورت‌های مالی با توجه به دریافت اعلامیه های جدید مربوط به تغییر نرخ نفت خام، میعانات گازی و فرآورده در اسفند ۹۸، تعدیل مجدد فروش صادراتی سال ۹۸، فروش صادراتی ۶ ماه دوم سال ۹۹ اعلامیه نهایی هزینه های انتقال؛ توزیع و فروش و مشخص شدن فراورده های یارانه پذیر، ضروری است اطلاعات مذکور و میزان تأثیر آن بر سود خالص هر سهم به اطلاع سهامداران برسد.

۱. افزایش درآمدهای عملیاتی شرکت از محل تعدیلات مربوط به کاهش قیمت خوراک و تغییرات نرخ فروش فرآورده های اصلی در اسفند سال ۹۸ بر اساس بخشنامه وزیر نفت و تعدیل فروش صادراتی سال ۹۸ در مجموع به میزان ۲.۰۲ هزار میلیارد تومان

۲. افزایش مجموع درآمد فروش داخلی فراورده ( مجموع درآمد فروش توسط شرکت ملی پخش و مابه تفاوت فروش فراورده) و افزایش فروش صادراتی ۶ ماهه دوم ۹۹ نسبت به صورت های مالی حسابرسی نشده در مجموعه میزان ۴.۳ هزار میلیارد تومان

با توجه به ارقام و بررسی های انجام شده، سود خالص هر سهم شرکت در پایان سال ۹۹ از ۲۸۱۶ به ۴۰۸۹ ریال افزایش می یابد. به رغم پیگیری های شفاهی و مکاتبات متعدد از سوی شرکت، انجمن صنعت پالایش نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تا کنون نرخ بین المللی و خوراک و فرآورده در سه ماه دی لغایت اسفند ۹۹ از سوی معاونت برنامه‌ریزی وزارت نفت به شرکت اعلام نشده است.

شرکت سرمایه‌گذاری تامین ‌اجتماعی که یکی از بزرگ‌ترین هلدینگ‌های بازار سرمایه محسوب می‌شود، طی دوره یک ماه اردیبهشت مبلغ ۲۸ هزار و ۳۰۴ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کرده است.

میزان جمع سرمایه‌گذاری‌های انتهای دوره اردیبهشت‌‌ امسال نسبت به اولین ماه از سال جاری حدود یک درصد بیشتر بوده است. میزان سرمایه‌گذاری پذیرفته‌ شده در بورس «شستا» در پایان اردیبهشت برابر با ۱۹ هزار و ۷۴۰ میلیارد تومان بود که ۷۰درصد از کل سرمایه‌گذاری‌ها را شامل می‌شود. بیشترین میزان سرمایه‌گذاری در شرکت‌های پذیرفته‌ شده در بورس طی اردیبهشت به دو صنعت محصولات شیمیایی و سرمایه‌گذاری‌ها به مبلغ ۹ هزار و ۶۵۶ میلیارد تومان و ۴ هزار و ۳۵۴ میلیارد تومان اختصاص یافت. ارزش بازار سرمایه‌گذاری‌هایی که در بازار سرمایه پذیرفته شده‌اند برابر ۱۲۴ هزار و ۸۳۹ میلیارد تومان بود که نسبت به بهای تمام‌شده خود در پایان اردیبهشت ماه ۴۴۱درصد بیشتر است.

گفتنی است ارزش بازاری شرکت در انتهای دوره نسبت به ابتدای دوره چیزی حدود ۶ هزار میلیارد تومان کاهش داشته است. میزان سرمایه‌گذاری‌های خارج از بورس پایان فروردین مبلغ ۸ هزار و ۵۶۳ میلیارد تومان ثبت شد که ۳۰درصد از کل سرمایه‌گذاری‌ها را دربر می‌گیرد. بیشترین میزان سرمایه‌گذاری خارج از بورس در اردیبهشت مربوط به‌ صنعت اطلاعات و ارتباطات بود.

به اطلاع کلیه فعالان محترم بازار سرمایه می رساند، پیرواطلاعیه شماره 181/90760 مورخ 1400/03/23 امروز چهارشنبه مورخ 1400/03/26 تعداد 1 میلیارد و 350 میلیون سهم معادل 15 درصد(تعداد 900 میلیون سهم جهت عرضه به عموم و تعداد 450 میلیون سهم نیز صرفا به صندوق های سرمایه گذاری)از سهام شرکت گروه مدیریت ارزش سرمایه صندوق بازنشستگی کشوری به عنوان پانصدو هشتاد و چهارمین شرکت پذیرفته شده برای اولین بار پس از پذیرش و درج نام شرکت در فهرست شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بخش سرمایه گذاری ها ، گروه سایر واسطه های مالی و طبقه سایر واسطه های مالی طبقه بندی نشده در جای دیگر در فهرست نرخ‌های بازار دوم و در نماد ومدیر به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت عرضه خواهد شد.همچنین توجه به موارد زیر ضروریست:

1- دوره ثبت سفارش از ساعت 10:00الی 12:30 می باشد.
امکان اصلاح و یا حذف سفارش در این مدت امکانپذیر می باشد.
2- سهم هر کد حقیقی و حقوقی حداکثر 1000 سهم می باشد.هر کد معاملاتی تنها مجاز به ارسال یک سفارش می باشد.
3-ورود سفارش صرفاً با کد معاملاتی و در دوره زمانی اعلام شده و به قیمت محدود در دامنه قیمتی تعیین شده ( کف قیمت 2800 و سقف قیمت 2990 ریال می باشد) ، جهت ثبت سفارش امکانپذیر می باشد و ورود سفارش بصورت گروهی مجاز نمی باشد.
کلیه مشتریان بر خط نیز می توانند با توجه به شرایط ذکر شده فوق نسبت به ورود سفارش اقدام نمایند.
4- پس از اتمام دوره ثبت سفارش، کشف قیمت با توجه به وضعیت سفارشات ثبت شده در دوره ثبت سفارش و مطابق با مفاد مندرج در ماده 17 دستورالعمل پذیره نویسی و عرضه اولیه اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران ایران مصوب 1395/10/14 خواهد بود.
5- لازم به ذکر است صندوق های سرمایه گذاری می توانند در روز شنبه مورخ 1400/03/29 براساس ساز و کار عملیاتی که متعاقبا اعلام خواهد شد نسبت به ورود سفارش خرید سهمیه در نظر گرفتهمایند.همچنین خریداران عرضه اولیه در نماد ومدیر به تعداد تخصیص داده شده در روز عرضه اولیه دارای اختیار فروش تبعی این سهام خواهند بود.مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران

مهدی سوری در گفت و گو با ایسنا، درمورد انتظارات بورسی از دولت آینده توضیح داد: انتظاراتی که از رئیس جمهور آینده داریم، درمورد دیدگاهی است که دولت باید نسبت به بازار سرمایه داشته باشد. از سوی دیگری اقدامات آنی و فوری برای کنترل وضعیت و بحران فعلی بازار سرمایه و مهم تر از دو موضوع مذکور، اقدامات اساسی است که باید در اقتصاد انجام شود تا هم اوضاع تورم، هم اوضاع نقدینگی و هم اوضاع تولید کشور بهبود پیدا کند و به تبع آن اوضاع بازار سرمایه نیز بهتر شود.

وی با تاکید بر اینکه نوع نگاه به بازار سرمایه، شناختن ظرفیت ها، پتانسیل ها و درجه اهمیت بازار سرمایه بسیار مهم است، گفت: در فعالیت های انتخاباتی شاهد این بودیم که کاندیداها خیلی متوجه ظرفیت بازار سرمایه نبودند. درصورتی که بازار سرمایه می‌تواند رای غیرحزبی زیادی برای کاندیداها جذب کند. اوایل کاندیداها صحبت های کلی کردند و بعد از برخی تحلیلگران مشورت گرفتند و در روزهای آخر به تازگی متوجه اهمیت بازار سرمایه شده اند. امیدواریم دولت آینده متوجه اهمیت و نقش بزرگ بازار سرمایه در اقتصاد کشور بشود.

دولت نباید به دنبال برداشت پول از بازار سرمایه باشد
این تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه بازار سرمایه پویا می‌تواند جور بسیاری از مخارج و هزینه هایی که دولت باید جای دیگر هزینه کند را بکشد، اظهار کرد: سطحی ترین و اشتباه ترین نوع نگاه به بازار سرمایه این است که دولت ها به چشم تامین مالی و رفع کسری بودجه به این بازار نگاه کنند. درصورتی که نگه داری درست از بازار سرمایه می‌تواند بسیاری از هزینه کردهایی که دولت برای تولید انجام می دهد را انجام ندهد و بتواند تولید پویاتری داشته باشد. برای مثال وام های تکلیفی که دولت بر عهده بانک ها می‌گذارد و به بانک ها اجازه خلق نقدینگی میدهد لازم نیست انجام شود و می‌تواند برای کنترل تورم از دو جهت، یکی برای بهبود شرایط تولید و یکی هم از نظر کنترل خلق نقدینگی کمک کند.

سوری در ادامه افزود: سال ها تصمیم داشتیم تولید را شکوفا کنیم که این مهم می تواند از طریق مسیر بازار سرمایه رخ دهد. بنابراین دولت ها باید این نگاه را داشته باشند که نه تنها نباید از بازار سرمایه پول برداشت کنند، بلکه نباید سهام شرکت های دولتی را در هیچ قالبی در تابوی اصلی بورس بفروشند بلکه اگر می خواهند بفروشند باید به صورت بلوکی بفروشند. زمانی که دولت به سهام فروشی مستقیم روی تابلو اقدام می کند و پول خود را از بازار سرمایه خارج می کند، باعث می‌شود یک بازیگر پر قدرت در بازار سرمایه که فقط فروشنده است و می تواند تعادل هر بازاری را برهم بزند در بازار سرمایه شکل بگیرد.

دولت درمورد بورس آموزش ببیند
وی تاکید کرد: بنابراین نخستین خواسته ما نوع نگاه به بازار سرمایه است. دولت حتی می توانند قالب بسته های حمایتی را با به رسمیت شناختن سازمان بورس، تعریف کند که بازار سرمایه رونق داشته باشد و به دولت برای ایجاد اشتغال، کنترل نقدینگی، تامین نقدینگی برای واحدهای تولیدی و … کمک کند. از سوی دیگر اگر لازم است دولت درمورد بازار سرمایه آموزش ببیند. سیاست مدارها دو سال قبل نیازی نبود درمورد بورس چیزی بدانند، زیرا بخش بسیار کوچکی از جامعه درگیر این بازار بود اما اکنون بازار بزرگ شده است و سیاست مدار باید بورس را بشناسد.

دولت فکری به حال بحران فعلی بازار سرمایه کند
این تحلیلگر بازار سرمایه به شرایط فعلی این بازار اشاره کرد و افزود: انتظار می رود دولت به کنترل بحران فعلی کمک کند. زمانی که دولت وارد بازار سرمایه شده بود و بسیاری از فعالان از کاری که دولت می کرد خوشحال بودند، من بر این باور بودم که دولت نباید در بازار سرمایه دخالت کند، زیرا می‌تواند مسیر این بازار را منحرف کند. اکنون باید گفت نمی شود یک دولتی بازار سرمایه را خراب کند و بگوید دیگر دخالت نمی کنم، در هر بازاری در اقتصاد زمانی که بحران به وجود می آید، دولت باید به رفع این بحران کمک کند. مخصوصا اگر بحران توسط اقدامات خود دولت ایجاد شده باشد.

سوری افزود: در حال حاضر هم از دولت جدید انتظار داریم برای بهبود شرایط و برای کنترل سطح رضایت عمومی مردم اقدامات حمایتی را از طریق سازمان بورس و با رسمیت شناختن استقلال سازمان بورس انجام دهد. اگر دولت منابع لازم برای انتشار اوراق تبعی با قیمت ثابت یک ریال به اندازه شناوری کل سهم های بازار سرمایه را در اختیار سازمان بورس بگذارد، منافعش بیشتر از پول هایی است که در بخش های مختلف اقتصاد هزینه می شوند. بنابراین در بحران فعلی از دولت انتظار حمایت داریم اما نباید خط و مشی کلی تعیین کند یا در جزییات دخالت کند. از سوی دیگر وقتی بازار به شرایط نرمال برگشت دولت باید پای خود را عقب بکشد.

وی در ادامه به موضوع بهبود شرایط اقتصادی اشاره کرد و گفت: باید بررسی شود که چه باید کرد تا تورم کنترل شود، اقتصاد پویایی داشته باشیم، تولید بهبود پیدا کند و به تبع آن اقتصاد و در نهایت بازار سرمایه شرایط بهتری پیدا کنند. سهام داران بازار سرمایه می توانند از دو محل سود کسب کنند یا از طریق تورم و افزایش نقدینگی که این سود، سود واقعی نیست یا از محل پویا شدن و افزایش تولید و بهره بری شرکت ها، که این سود، سود واقعی است.

دولت فکری به حال کسری بودجه و بحران فروش اوراق کند
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: باید دید چرا نمی توان تولید پویا در کشور داشت؟ چرا تمایل سرمایه گذاران برای ورود به بخش های تولیدی تا این حد پایین است؟ زمانی که در یک اقتصاد به واسطه قیمت گذاری های دستوری، سود دلالی از سود تولید بیشتر باشد، هرچقدر هم اقدامات نظارتی انجام شود، تولید شکوفا نخواهد شد و پول ها تمایل دارند به بخش دلالی جذب شوند. باید قیمت گذاری دستوری، ارز ۴۲۰۰ تومانی و هر چیز دو نرخی در اقتصاد با یک برنامه مشخص حذف شود. تولید که پویا شود معضل بیکاری، کمبود منابع ارزی کم و شرایط تورم بهتر می شود.

سوری با تاکید بر اینکه باید برای کسری بودجه دولت یک فکر اساسی شود، گفت: دولت با تزریق پول در جاهای نادرست دچار کسری بودجه شده است که برای تامین آن یا در جیب بانک ها دست کرده است یا در جیب بازار سرمایه و یا اوراق منتشر کرده است. اوراق برای دولت بعدی بدهی ایجاد می کند و دولت بعدی مجبور است برای تامین آن به اندازه مبلغ سررسید با اضافه سود اوراق قبلی، اوراق منتشر کند و این می تواند در نهایت به ورشکستگی کل اقتصاد بیانجامد. دولت آینده باید برای افزایش درامدها و کاهش هزینه ها فکر اساسی کند و شرایط اوراق را بحرانی تر نکند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما