با رشد قیمت اونس طلا در روز گذشته و دلار بالای 23500 تومان ما شاهد افزایش قیمت طلا و به خصوص سکه در بازار بودیم. اما با ریزش دوباره انس طلا و بازگشت دلار به زیر این قیمت آیا سکه سقوط خواهد کرد؟

در حال حاضر هر دلار آمریکا در بازار 23300 تومان معامله می شود. قیمت دلار در صرافی ملی نیز 22970 تومان می باشد و حداقل تا امروز بازار ساز در برابر افزایش قیمت دلار به بالای 23 هزار تومان مقاومت کرده است.

صرافی ملی امروز در یک مرحله کاهش نرخ، تغییری در قیمت دلار ایجاد نکرده و 50 تومان از قیمت یورو کاست. که در نتیجه آن هم اکنون قیمت یورو در صرافی ملی به 27900 رسید.

دیروز ما شاهد این بودیم که همراه با باز شدن بازار های جهانی قیمت اونس طلا افزایش یافت که به همراه دلار 23580 تومانی باعث بالا رفتن قیمت سکه و طلا شد.

اما با گذشت روز انس طلا که تا 1860 دلار افزایش یافته بود بار دیگر نزولی شده و قیمت آن به زیر 1860 دلار رسید. در حال حاضر هر انس طلا 1853 دلار می باشد.

کاهش قیمت انس طلا و دلار در بازار حتی اگر ریزش زیادی را برای سکه به ارمغان نداشته باشد می تواند مانه از حرکت های صعودی بعدی سکه شده و اجازه ورود آن به کانال 11 میلیون تومان را صادر کند.

آنچه در این مطلب میخوانید

در حال حاضر سکه در کانال 10500 از حمایت خوبی برخوردار شده است. در صورت افزایش قیمت ه سکه انتظار داشت تا به بالای 10800 تومان برود که با توجه به دلار و انس فعلی این موضوع امکان پذیر نخواهد بود.

منبع: سایت طلا

دنیای اقتصاد : سطح ریسک‌پذیری معامله‌گران در بازارهای مختلف پایین آمده است. گفته می‌شود افزایش تردید نسبت به آینده قیمت‌ها و ابهام پیش روی بازارها موجب شده است که افراد با احتیاط بیشتری اقدام به خرید و فروش ارز، سکه و سهام کنند. در بازار ارز، دلار پشت سد ۲۳هزار و ۸۰۰تومانی باقی مانده و در بازار سکه محدوده ۱۰میلیون و ۸۰۰هزار تومانی حفظ شده است.
سه بازار در فاز تردید
در سومین روز هفته، دلار نتوانست از محدوده حساس ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی عبور کند؛ اسکناس آمریکایی که روز یکشنبه نزدیک به ۵۰۰تومان افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود، روز دوشنبه با افت ۵۰ تومانی مواجه شد و روی عدد ۲۳هزار و ۶۰۰ تومانی قرار گرفت. شدت نوسانات دلار در ۱۰ روز اخیر به اندازه‌ای شدید بوده است که بخشی از معامله‌گران ترجیح می‌دهند که خرید و فروش خاصی را در بازار صورت ندهند. دلار در روزهای ۲۷ و ۲۹ دی دو بار پیاپی افت‌های ۴ رقمی و بالای هزار تومان را تجربه کرد. پس از آن، نوبت به نوسانات افزایشی شدید رسید و دلار نوسانات بالای ۸۰۰ و ۴۰۰ تومان را به ثبت رساند. پس از چنین نوسانات سنگینی بود که بازار در روز دوشنبه با تغییرات کمتری مواجه شد.

به گفته فعالان، بسیاری از معامله‌گران نسبت به روند آتی دلار ایده خاصی ندارند و تصور می‌کنند که خرید و فروش در شرایط کنونی پرریسک است. از نگاه آنها، قیمت دلار ممکن است دچار صعود و سقوط ناگهانی شود، در نتیجه ترجیح می‌دهند با احتیاط در بازار فعالیت ‌کنند. عده‌ای از بازیگران باتجربه بازار عنوان می‌کنند، بازار در دوران نااطمینانی قرار دارد؛ از یکسو احتمال دارد، بین ایران و آمریکا مذاکره صورت بگیرد و بخشی از دارایی‌های بلوکه شده ایران آزاد شود و از سوی دیگر ممکن است که تحریم‌ها به زودی برداشته نشوند. به باور عده‌ای از فعالان، بازار تا انتهای سال جاری بیشتر به اخبار دقت خواهد کرد؛ اگر کفه ترازو به سوی احتمال مذاکره و دسترسی ایران به منابع ارزی خود سنگینی کند، قیمت دلار توان افت به زیر ۲۰هزار تومان را نیز خواهد داشت. با این حال، هر چقدر انتظارات معامله‌گران نسبت به بایدن تعدیل شود، احتمال رشد قیمت‌ها وجود خواهد داشت. در روزهای اخیر، بازار بعضا نشانه‌های افزایشی را جدی گرفته و گاهی اوقات نیز با کاهشی‌ها همراه شده است. با این حال، این نوسانات هنوز سیگنال مشخصی به بازار برای حرکت آتی دلار ارسال نکرده‌اند. بازار در شرایط کنونی، به مرز ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی برای صعود حساس است و در برابر نزول به زیر کانال ۲۱ هزار تومانی نیز مقاومت می‌کند؛ هر کدام از این محدوده‌ها شکسته شوند، آینده انتظاری قیمت دلار را تا حدی تحت تاثیر قرار خواهند داد.

حرکت سکه با طلا
روز دوشنبه، سکه امامی توجهی به افت قیمت دلار در بازار داخلی نکرد و مسیر افزایشی را در پیش گرفت. در سومین روز هفته، فلز گرانبهای داخلی ۱۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد و به بهای ۱۰ میلیون و ۷۴۰ هزار تومان رسید. عامل مهمی که در رشد قیمتی سکه اثرگذار بود، افزایش بهای اونس طلا در بازارهای جهانی بود. طلای جهانی تا ساعت ۴ بعدازظهر روز دوشنبه به بالای محدوده هزار و ۸۶۰ دلاری رفت.هرچند پس از آن دوباره کاهش یافت و تا ساعت۲۰به وقت تهران به ۱۸۵۳دلار رسید. به گفته برخی بازیگران باتجربه بازار، سکه‌بازان احساس می‌کردند که دلار قرار نیست ریزش سنگینی را تجربه کند،‌ در نتیجه به افزایش محسوس اونس طلا واکنش نشان دادند. در صورتی که دلار طی روزهای آتی به زیر ۲۳ هزار و ۵۰۰ تومان بازگردد، حفظ کانال ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی برای معامله‌گران بازار سکه دشوار خواهد بود. طلای آب شده نیز در روز گذشته در بازار داخلی روند صعودی داشت؛ با این حال اظهارات رئیس اتحادیه سکه و جواهر خبر از کاهش تقاضای آب شده در ۴۰ روز اخیر دارد. ابراهیم محمدولی در مورد خرید طلای آب شده، اظهار کرد: به دلیل بازگشت آرامش نسبی به بازار طلا و اطلاع‌رسانی در مورد مضرات خرید طلای آب شده، تقاضا برای خرید آن طی ۴۰ روز اخیر نسبتا کاهش یافته است و اکنون، بیشتر خود صنعتگران حوزه طلا در معاملات طلای آب شده فعال هستند که اهل فن بوده و می‌توانند درست یا غلط بودن طلای آب شده را تشخیص دهند. رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران افزود: زمانی که بازار دچار نوسانات شدید قیمتی می‌شود، مردم پول را تبدیل به طلا می‌کنند چرا که طلای آب شده مالیات ‌ارزش افزوده و اجرت ندارد.

به گزارش سایت اتحادیه سکه و جواهر، وی با بیان اینکه هیچ کس از خرید مصنوعات طلا متضرر نمی‌شود، تاکید کرد: توصیه می‌شود افرادی که در صنعت طلا خبره نیستند به بخش طلای آب شده ورود نکنند، زیرا ممکن است عیار پایین بخرند و در زمان فروش متوجه این موضوع شده و متضرر شوند.

به گزارش «ایسنا» جنت یلن به‌عنوان گزینه پیشنهادی بایدن برای تصدی گری سمت وزیر خزانه داری آمریکا از سنا رای اعتماد گرفت. برخی از منابع خبری به نقل از وی نوشته‌اند که وی از مخالفان ایده تضعیف دلار است. در رابطه با تاثیر انتخاب وی بر بازار ارز، استیو هانکه- استاد اقتصاد کاربردی دانشگاه جان هاپکینز در بالتیمور آمریکا و عضو شورای مشاورین اقتصادی دولت رونالد ریگان- اظهار کرد: اولویت اصلی یلن این خواهد بود که برنامه عظیم مخارج دولت را به سطوح معقول تری برساند.

هانکه در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است روند تضعیف دلار در سال ۲۰۲۱ نیز ادامه داشته باشد، گفت: بله این احتمال وجود دارد.

این عضو اندیشکده کاتو در پاسخ به این سوال که با توجه به رونمایی دولت بایدن از بسته محرک جدید ۹/ ۱ تریلیون دلاری، این میزان برای احیای اقتصاد آمریکا کافی خواهد بود نیز گفت: بسته ۹/ ۱ تریلیون دلاری جدید خیلی کمکی در به حرکت در آوردن چرخ‌های اقتصاد نخواهد کرد، اما احتمالا باعث کاهش شتاب رشد اقتصادی خواهد شد؛ چراکه این بسته اتلاف منابع و دارای (روزنه‌هایی) برای تقلب و سوء‌استفاده است.   لازم به ذکر است که طبق بسته محرک جدید، بیمه بیکاری از ۳۰۰ دلار در هفته به ۴۰۰ دلار افزایش خواهد یافت و یارانه نقدی مستقیم پرداختی به شهروندان آمریکایی به ۱۴۰۰ دلار خواهد رسید. دولت آمریکا تا قبل از این نیز حدود دو تریلیون دلار به کاستن از تبعات اقتصادی کرونا تخصیص داده بود.

عملکرد دیگر ارزهای مهم در سال‌جاری نیز یکی دیگر از بندهای گفت‌وگو با این عضو گروه مشاوران اقتصادی رونالد ریگان بود. هانکه در پاسخ به این سوال که گمان می‌کند کدام ارز بهترین عملکرد را در بین ارزهای مهم در سال‌جاری داشته باشد گفت: در طول ۱۲۰ سال اخیر فرانک سوئیس همواره بهترین عملکرد را داشته است و در سال ۲۰۲۱ نیز بار دیگر تقویت خواهد شد.

بیت‌کوین در مدت کوتاهی که از عمرش گذشته، توانسته است جای خود را در سبد سرمایه‌گذاری بسیاری از سرمایه‌گذاران حقیقی باز کند و اخیرا برخی از شرکت‌های بزرگ هم در حال تخصیص بخشی از سبد سرمایه‌گذاری خود به بیت‌کوین هستند. اما چرا بیت‌کوین وارد سبد سرمایه‌گذاری‌ها شده است؟
بیت‌کوین به‌عنوان ابزاری برای بیمه
به گزارش ارز دیجیتال، احتمال سقوط یک ارز ذخیره‌ای در کوتاه‌مدت بسیار اندک است. با این حال، با افزایش هرچند ناچیز این احتمال، بسیاری از افراد به‌دنبال سرپناهی امن برای بیمه‌کردن دارایی‌های خود می‌گردند. می‌دانیم که تنها ۲۱ میلیون واحد بیت‌کوین وجود دارد. اگر این ارز دیجیتال را به‌مثابه یک بیمه‌نامه در نظر بگیریم، معادله خیلی ساده می‌شود: روزبه‌روز بر تعداد افرادی که خواهان یک بیمه‌نامه هستند افزوده می‌شود، اما تعداد بیمه‌نامه‌ها ثابت است. نتیجه مشخص است؛ افزایش گریزناپذیر بهای بیمه‌نامه‌ها.

بیت‌کوین به‌عنوان ابزاری برای گسترش بازتابندگی
بر کسی پوشیده نیست که بیت‌کوین یک دارایی به‌شدت سوداگرانه است. همانند دیگر اشکال پول، بیت‌کوین نیز به این دلیل ارزشمند است که افرادی به ارزشمندبودن آن باور دارند. برمبنای یک استدلال، هرچه بهای بیت‌کوین افزایش می‌یابد، افراد بیشتری به سوی یادگیری آن سوق پیدا می‌کنند و این به‌نوبه خود به گسترش دامنه پذیرش این ارز دیجیتال کمک می‌کند و افزایش دوباره بهای آن را در پی دارد. بازتابندگی (reflexivity) به‌معنای ارتباط چرخشی بین علت و معلول است. به این معنی که پدیده «الف» باعث اتفاق افتادن پدیده «ب» می‌شود و پدیده ب نیز مجددا باعث رخ‌دادن پدیده الف می‌شود.

بیت‌کوین به‌عنوان ابزار اختیار معامله روی طلای دیجیتال
استعاره‌ای را که می‌گوید بیت‌کوین همان طلای دیجیتال است، نمی‌توان به‌طور کامل صحیح دانست. با این حال، امروزه می‌توان بیت‌کوین را یک قرارداد اختیار خرید روی طلای دیجیتال و نگرشی مبنی بر افزایش مقبولیت آن در بین سرمایه‌گذاران دانست. ورود هر موج جدیدی از سرمایه‌گذاران، از سرمایه‌گذاران خرد و پذیرندگان آغازین گرفته تا مدیران حوزه مالی و دولت‌ها به بازار بیت‌کوین و تلاش آنها برای درک و پذیرش این مفهوم، می‌تواند نشان‌دهنده افزایش قیمت این ارز دیجیتال و به واقعیت نزدیک‌ترشدن رؤیای طلای دیجیتال باشد. البته بی‌تردید، کسانی مانند والدین که در حال قدم گذاشتن به دوران بازنشستگی هستند و باید برنامه‌ای مدون برای پرداخت وام‌های مسکن و شهریه دانشگاه داشته باشند، مخاطب این متن نیستند. بیت‌کوین، دارایی بسیار پرنوسانی است و ممکن است در یک روز قیمت آن سقوط کند. با این حال، اگر می‌توانید از پس تحمل نوسانات کوتاه‌مدت آن بربیایید و ریسک‌هایش را بپذیرید، این ترکیب تخصیص سرمایه شاید بتواند برایتان راهگشا باشد: ۱۵ درصد طلا، ۱۵ درصد بیت‌کوین یا اتریوم، ۱۰ درصد پول نقد، ۷۰ درصد سهام یا املاک‌ومستغلات.

حقایق دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم
تنها راه برای درک منطقی‌بودن این ترکیب تخصیص سرمایه این است که چند گام به عقب برداریم و جهان را در قاب یک تصویر بزرگ مشاهده کنیم. در این جهان، جنگی در جریان است و نیروهای ضدتورمی مبتنی بر فناوری در حال جدال با بانک‌های مرکزی تورم‌افزا هستند. می‌توان این جنگ را به شکل یک حلقه بازتابنده تصویر کرد؛ ریاضت اقتصادی، تجدید ساختار مالی، رشد سریع‌تر نرخ تولید ناخالص داخلی و دست آخر سرکوب ارزش پول ملی از جمله راه‌هایی هستند که دولت‌ها برای پرداخت بدهی‌های کلان ملی خود پیش‌رویشان می‌بینند. ریاضت اقتصادی از نظر سیاسی قابل‌تحمل نیست، رشد اقتصادی را محدود می‌کند و حتی نسبت‌های بدهی به تولید ناخالص داخلی را در معرض آسیب قرار می‌دهد.

افزون بر این، رشد تولید ناخالص داخلی در اقتصادهای امروزی که با رکود و بدهی دست به گریبانند، بسیار دشوار است. تجدید ساختار هم برای نظام مالی کنونی بسیار گران تمام خواهد شد. تنها می‌ماند گزینه کاهش یا سرکوب ارزش ارز ملی که واقع‌بینانه است و از منظر سیاسی قابل‌تحمل. کم‌کم رشد بدهی از رشد تولید ناخالص داخلی پیشی می‌گیرد، تا جایی که بهترین گزینه برای تثبیت نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی، دمیدن در تنور تورم می‌شود.

با این حال، طی سالیان اخیر، به‌رغم اتخاذ سیاست‌های تسهیل کمی (چاپ بی‌رویه پول)، غول تورم همچنان خفته مانده است. بانک مرکزی ایالات متحده نیز در ۸ سال از ۱۲ سالی که از بحران مالی سال ۲۰۰۸ گذشته از تحقق اهداف تورمی خود وامانده است. شواهد نشان می‌دهد که دلیل این امر، بیش از هر چیزی به افزایش بدهی‌های سربار و همچنین نیروهای ضدتورمی ناشی از گسترش فناوری باز می‌گردد. همان‌طور که جف بوث در کتاب معروف خود یعنی «بهای آینده» اشاره کرده، بهترین جایی که می‌توان در آن اثرات ضدتورمی فناوری را مشاهده کرد، گوشی‌های هوشمند است. پیش‌تر شما مجبور بودید هزینه‌های گزافی را بابت خریداری کامپیوتر، چراغ قوه، ماشین حساب، کیف پول، دوربین، تلویزیون و ده‌ها وسیله دیگر بپردازید، اما امروز در یک تلفن همراه هوشمند به تمامی این ابزارها دسترسی دارید. درواقع با هزینه کمتری در مقایسه با گذشته، ابزارها و امکانات بسیار بیشتری در اختیار دارید که با حساب سرانگشتی بسیاری از آنها حتی رایگان در اختیار شما قرار گرفته‌اند. حال دریافتید که چرا اصلی‌ترین آوردگاه قرن ۲۱، جدالی است که میان نیروهای ضدتورمی فناوری و رشد نمایی دیجیتالی‌شدن با بانک‌های مرکزی درگرفته است؛ جدالی که در آن بانک‌های مرکزی در تلاشند همچنان با دمیدن در تنور تورم بتوانند از پس پرداخت بدهی‌های هنگفت خود بربیایند.

ایلنا : اعتراض کارکنان دفاتر سهام عدالت کشور دیروز در حالی وارد دومین روز خود شد که آنها به قوه قضائیه شکایت کردند. این کارکنان به عملی نشدن تکلیف سازمان خصوصی‌سازی و شورای عالی بورس برای پرداخت مطالبات دو ساله (۹۷ تاپایان ۹۸) دفاتر شهرستانی سهام عدالت معترض هستند و تاکید دارند طبق ماده ۱۴ آیین‌نامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت که مصوبه آن چهارم مردادماه سال جاری (۹۹) نوشته شده، شورای عالی بورس مکلف به پرداخت هزینه‌های جبران خدمات دفاتر و مطالبات کارکنان تعاونی‌های شهرستانی سهام عدالت است. کارکنان معترض سهام عدالت کشور که همگی از مددجویان تحصیلکرده نهادهای حمایتی بهزیستی و کمیته امداد امام (ره) و از اقشار ضعیف جامعه‌اند و در عین حال از استان‌ها و شهرستان‌های مختلف برای پیگیری وضعیت شغلی و مطالبات معوقه خود عازم تهران شده‌اند، درباره سوابق مشکلات خود گفتند: مشکلات کارکنان سهام عدالت از پنج سال پیش همزمان با الکترونیکی شدن ثبت‌نام مشمولان آغاز شده و از آن موقع تاکنون مسوولان بدون توجه به پرداخت مطالباتمان و مشخص کردن وضعیت شغلی‌‌مان، ما را به حال خود رها کرده‌اند و سازمان خصوصی‌سازی و شورای عالی بورس نیز به دستورالعمل پرداخت مطالبات کارکنان دفاتر تعاونی سهام عدالت عمل نمی‌کند.

دنیای اقتصاد- راضیه احقاقی : افزایشی شدن بهای جهانی کالاهای پایه ظرف دو ماه گذشته در نهایت توانست به تحریک رینگ معاملاتی بورس کالای کشور در اولین ماه از زمستان امسال منجر شود، هرچند که موج دوم تعدیل انتظارات تورمی در کشور که تقریبا از نیمه دوم دی‌ماه آغاز و به کاهشی شدن بهای ارز و طلا در کشور منجر شد همچون سرعت‌گیری در مقابل این تحریک تقاضا قرار گرفت و مجدد بازار فیزیکی بورس کالا را در روزهای پایانی دی ماه به رکود فرو برد.
در این میان نزدیک شدن به تعطیلات سال نوی چینی باعث شده مسیر افزایشی قیمت‌های جهانی کامودیتی‌ها متوقف شود و در برخی موارد نیز مسیر کاهشی ضعیفی با شتاب اندک آغاز شده است. مجموع این عوامل سیگنالی منفی برای بازار فیزیکی بورس کالا بوده که می‌تواند به استمرار روند رکودی در این بازار دامن بزند.

   رکورد عرضه سالانه در دی‌ماه
در حالی اولین ماه از زمستان امسال به اتمام رسید که بازار فیزیکی بورس کالا در این ماه میزبان عرضه قطعی بالغ بر ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن انواع کالا بود؛ این رقم بیشترین میزان عرضه محصول در این رینگ از ابتدای امسال تا پایان دی ماه بوده است.  میزان تقاضای به ثبت رسیده برای خرید محصول از بازار فیزیکی بورس کالا در دی‌ماه نیز حدود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن بود که این میزان، بیشترین رقم ثبت شده تقاضا در این بازار پس از آبان امسال بود که نشان می‌دهد بهبودی جدید در این بازارها هرچند محدود ثبت شده است. در واقع اگرچه فاصله قابل توجهی میان عرضه و تقاضا در این بازار وجود داشت و شاهد برتری قابل توجه عرضه نسبت به تقاضا ظرف اولین ماه از زمستان بودیم اما باید اذعان کرد که خریداران نیز حضور نسبتا پررنگ‌تری در رینگ معاملاتی بازار فیزیکی بورس کالا ظرف دی ماه داشتند. البته این افزایش حضور خریداران در این رینگ به رشد حجم معاملات منجر نشد و در نهایت در دی ماه امسال تنها حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن از کالای عرضه شده در این بازار مورد داد و ستد قرار گرفت که این رقم برابر ۵/ ۵۳ درصد از حجم عرضه ظرف این مدت بود. به این ترتیب باید اذعان کرد اگرچه بازار فیزیکی بورس کالا در دی ماه میزبان حضور پررونق خریداران بود، اما این افزایش حضور به رشد حجم معاملات نسبت به ماه قبل خود یعنی آذر منجر نشد. به‌صورت دقیق‌تر شاهد بودیم تقاضا در گروه‌های کالایی خاصی تجمیع شد و به همه عرضه‌ها سرایت فراگیر نداشت.

بررسی جزئی‌تر معاملات بازار فیزیکی بورس کالا از رشد حجم تقاضا و معامله در دو هفته ابتدایی این ماه حکایت دارد، در واقع این گونه به نظر می‌رسد که استمرار روند افزایشی بهای کالاهای پایه در دنیا پس از چند هفته متوالی توانست محرک بازار داخلی نیز شود و خریداران را به بازار بیاورد. البته در بسیاری از رینگ‌ها، خریداران بهایی کمتر از قیمت پایه را برای محصولات مد نظر خود ثبت می‌کردند که این قیمت‌ها با موافقت فروشنده مواجه نمی‌شد و از همین رو حجم معاملات در دی‌ماه نسبت به آذر اندکی افت داشت.

تعیین نرخ در بازارهای داخلی کاملا وابسته به قیمت در بازارهای بین‌المللی است، بنابراین هر‌گونه نوسانی در بازارهای بین‌المللی می‌تواند به سرعت در بازارهای داخلی نیز اثرگذار شود. نحوه این اثرگذاری به گونه‌ای است که قرار‌گیری روند قیمتی محصولات در مسیر افزایش می‌تواند باعث تحریک تقاضا در بازار داخل شده و افت بهای جهانی یک کالا نیز عموما سیگنالی منفی برای بازارهای داخلی به‌شمار می‌رود. البته در دور جدید افزایش قیمت جهانی کالاهای پایه که از نوامبر ۲۰۲۰ آغاز شد، بازار داخل در هفته‌های اول تاثیر نسبتا کمی از این روند افزایشی پذیرفت. درواقع اگرچه این افزایش بهای جهانی به رشد قیمت پایه اغلب محصولات عرضه شده در بورس کالا منجر شد، اما بر خلاف رویه معمول این افزایشی شدن بهای جهانی نتوانست متقاضیان را برای خرید هرچه بیشتر محصول ترغیب کند. البته فراز و فرود بهای ارز و اثر آن بر قیمت‌های پایه و ذهنیت معامله‌گران را نمی‌توان نادیده گرفت.

این رفتار در حجم معاملات در وهله اول به موج اول تعدیل انتظارات تورمی در کشور برای سال جاری (نیمه آبان ماه) بازمی‌گردد که تقریبا همزمان با ورود نرخ کالاهای جهانی به مسیر افزایش رخ داد. تعدیل انتظارات تورمی باعث شد تا بسیاری خریدهای خود را به امید کاهش قیمت پایه عرضه با افت نرخ ارز به تعویق بیندازند. هر چند که در عمل پارامتر رشد قیمت جهانی بسیار قوی‌تر از کاهش نرخ ارز نیمایی در کشور عمل کرد و عملا بهای پایه اغلب کالاهای عرضه شده در بازار فیزیکی بورس کالا نیز متناسب با رشد نرخ جهانی افزایشی شد.

موضوع مهم دیگری که باعث شد تا افزایشی شدن بهای جهانی کامودیتی‌ها نتواند به رونق قابل‌توجه در بازارهای کالایی مواد اولیه در کشور ظرف هفته‌های گذشته منجر شود را باید در میزان رشد قیمتی این محصولات در بازار داخل جست‌وجو کرد. برخلاف روند قیمتی اغلب کامودیتی‌ها که در ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۲۰ متاثر از شیوع کووید- ۱۹ وارد مسیر کاهشی شد، اما ایجاد انتظارات تورمی از هفته‌های ابتدایی امسال در عین رشد نرخ ارز باعث شد تا بهای پایه بسیاری از کالاها در کشور از ابتدای امسال افزایشی باشد و رشدی بی سابقه را تنها در اثر پارامتر نرخ ارز نیمایی تجربه کند. درواقع این میزان رشد، فارغ از اثر نرخ جهانی به میزانی زیاد بود که دیگر بازار داخل به سادگی آمادگی پذیرش افزایش مجدد قیمت‌ها در اثر فاکتور رشد قیمت‌های جهانی را نداشت و همین موضوع باعث شد تا حضور متقاضیان در بازار فیزیکی بورس کالا در اثر افزایش قیمت جهانی چندان تحریک نشود.

با وجود مقاومت خریداران نسبت به رشد نرخ پایه اغلب کالاها در رینگ معاملاتی بورس کالا، اما در نهایت روند مستمر رو به رشد بهای جهانی کالاها توانست از هفته‌ پایانی آذر تا نیمه دی‌ماه تقاضا را در بازار داخلی قوت ببخشد. هر چند که این موضوع چندان دوام نداشت.

   خروج متقاضیان از بورس کالا با موج دوم تعدیل انتظارات تورمی
بررسی جزئی‌تر روند معاملات در بازار فیزیکی بورس کالا از کاهش حجم تقاضا در این بازار از نیمه دوم دی‌ماه حکایت دارد. توقف روند افزایشی قیمت جهانی کالاهای پایه به خصوص در بخش محصولات فلزی و پلیمری ظرف دو هفته اخیر و همزمانی این موضوع با موج دوم تعدیل انتظارات تورمی در کشور (روزهای پایانی دی‌ماه) باعث شد تا در هفته پایانی دی‌ماه، مجدد رینگ معاملاتی بورس کالا با کاهش تقاضا روبه‌رو شود که این موضوع به افت محسوس حجم معاملات منجر شد. البته در این مدت روند قیمتی نفت برخلاف اغلب کامودیتی‎‌ها افزایشی بوده که این موضوع می‌تواند سیگنالی برای ورود قیمت جهانی محصولات پلیمری به فاز افزایشی با اندکی تاخیر باشد.

نزدیکی به تعطیلات سال نوی چینی از دیگر پارامترهایی است که سرعت‌گیر بازگشت قیمت کالاهای پایه به روند افزایشی به شمار می‌رود و به این ترتیب انتظار می‌رود که سیگنال افزایشی قوی در کوتاه‌مدت به رینگ‌های معاملاتی بورس کالا وارد نشود و به این ترتیب افزایشی شدن حجم معاملات در این شرایط در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

دنیای‌اقتصاد – طیبه مرادی : اوراق گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی که مبتنی بر کالاهای کشاورزی تعریف شده‌اند، این روزها شرایط نسبتا باثباتی را سپری می‌کنند. جذاب‌ترین محصول کشاورزی بورس کالا زعفران بوده که چندی است با خبرهای خوش گشایش دو انبار جدید برای پذیرش این محصول ثبات بازار را به خود دیده است. این مطلب سبب می‌شود حجم محصول پذیرش شده در بورس کالا نسبت به سال‌های پیش افزایش محسوسی یابد که ثمره آن ثبات در بازار گواهی سپرده کالایی این محصول است. البته در پی راه‌اندازی صندوق‌های کالایی کشاورزی انتظار بر این است که رونق بیشتری به این بازار تزریق شود. چرا که زعفران کالایی جذاب است و احتمال دارد بخش عمده تقاضای سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها به این محصول اختصاص یابد.
مطلبی که باید آن را جدی گرفت مربوط به توسعه و رونق بازار سایر محصولات کشاورزی نظیر پسته و خرماست که در صورت کاهش محدودیت‌ها بر بازار پسته و راه‌اندازی قراردادهای آتی برای محصول خرما می‌توان چشم‌انداز مثبتی را برای این دو محصول نیز متصور شد. برای بررسی اوضاع اخیر دادوستد محصولات کشاورزی در دو بازار آتی و گواهی سپرده بورس کالا، «دنیای‌اقتصاد» به گفت‌وگو با شایان کرمی، کارشناس این بازار پرداخته است.

   رو کردن اقبال به محصول زعفران
کرمی به بازار گواهی سپرده محصول زعفران در بورس کالا اشاره کرد و گفت این محصول طی دو هفته اخیر شرایط باثبات قیمتی را تجربه کرده است. به‌طوری که می‌توان گفت با نوسان قیمتی بسیار اندک همراه بودند و میانگین قیمتی محصول زعفران نگین بورسی بین ۱۲ هزار و ۴۰۰ تا ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان بر هر گرم مورد دادوستد قرار گرفته است. برخلاف ثبات موجود در بازار گواهی سپرده، بازار قراردادهای آتی محصول زعفران شاهد افت قیمتی بوده است. از این رو فواصل قیمتی بین دو بازار گواهی سپرده و بازار آتی کاهش یافته و متوسط فرصت آربیتراژی به میزان ماهانه ۲ درصد رسیده است. براین اساس جذابیت آربیتراژی بین این دو بازار به شدت کاهش یافته است. این مطلب در مورد محصول زعفران نگین بورسی برجسته‌تر است. یکی از دلایل موثر بر کاهش قیمت در بازار آتی مربوط به دو انبار جدیدی است که در این بازار بازگشایی شده است. از این رو حجم محصولات پذیرش شده در سال‌جاری نسبت به سال ماقبل افزایش یافته است. از آنجا که نوسان قیمتی در بازار گواهی سپرده محصول زعفران بسیار اندک بوده است، سررسیدها در بازار آتی فاصله قیمتی خود را نسبت به گواهی سپرده زعفران که دارایی پایه این قراردادها به شمار می‌رود، کاهش داده است.

وی ادامه داد: شواهد نشان می‌دهد صندوق‌های کالایی کشاورزی که ماه گذشته با بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان پذیره‌نویسی شد، افق‌های روشنی را پیش روی بخش کشاورزی ترسیم کرد. اما به‌رغم آن‌که مجوزهای راه‌اندازی آنها صادر شده اما هنوز به مرحله خرید و فروش نرسیده است.

 این صندوق‌ها مطابق با امیدنامه‌ای که منتشر شد، به میزان ۷۰ درصد دارایی خود را در اوراق گواهی سپرده کالاهای کشاورزی از جمله زعفران، زیره، پسته، کشمش و خرما سرمایه‌گذاری خواهند کرد و مجاز هستند ۲۰ درصد دیگر از دارایی خود را در قراردادهای آتی کالاهای کشاورزی سرمایه‌گذاری کنند. برای ۱۰ درصد باقی‌مانده دارایی خود نیز این امکان برای آنها فراهم شده که در اوراق بدهی که در بازار سرمایه موجود است اقدام به سرمایه‌گذاری کنند. مبتنی بر مبالغی که برای این صندوق‌ها پذیره‌نویسی شد، طبق امیدنامه این صندوق‌ها قرار بر این است که در بازار گواهی سپرده کالاهای کشاورزی سرمایه‌گذاری انجام شود، بنابراین با آغاز دادوستد واحدهای این صندوق‌ها انتظار بر این است که تقاضای قابل ملاحظه‌ای به بازار محصولات کشاورزی وارد می‌شود. اما به دلیل آنکه محصول زعفران در بازار گواهی سپرده کالایی از عمق بیشتری برخوردار است، این انتظار وجود دارد که میزان عمده‌ای از این تقاضا به بازار زعفران وارد شود. در نتیجه احتمال دارد به زودی شاهد ورود تقاضا برای انواع گواهی سپرده زعفران نگین و پوشال باشیم.

این کارشناس بازار اظهار کرد: شرایط محصول زعفران در بازار فیزیکی نیز نسبتا مشابه است. با توجه به آنکه چین خریدار عمده زعفران تولیدی کشور ما به حساب می‌آید، شرایط این کشور بر فروش‌های صادراتی ما موثر خواهد بود. اواخر ماه جاری شاهد تعطیلات سال نوی چینی خواهیم بود که احتمالا پس از پایان تعطیلات با تقاضای صادراتی نسبتا بالایی مواجه می‌شویم. چرا که انتظار داریم میزان سفارش‌های صادراتی برای تولیدات داخلی محصول زعفران افزایش یابد. علاوه بر این موضوع، بحث شیوع ویروس کرونا و اثرگذاری آن بر شرایط صادراتی بسیار اثرگذار است. اما به‌نظر می‌رسد دورنمای دادوستد محصول زعفران چه در بازار داخلی و چه در بازار خارجی مثبت ارزیابی می‌شود. همچنین ثبات بهای ارز را نمی‌توان نادیده گرفت چرا که آرامش در بازار ارز، اثر مضاعفی بر سایر عوامل موثر بر دادوستدهای این محصول دارد. بنابراین به‌نظر می‌رسد که در صورت شروع به کار صندوق‌های کالایی کشاورزی و افزایش سفارش‌های صادراتی از سوی چین، بازار زعفران شرایط بهتری پیدا خواهد کرد.

   بازار پسته نیازمند راهکارهای توسعه
کرمی بیان کرد: پس از زعفران، محصول پسته در بین سایر محصولات کشاورزی بورس کالا از جذابیت بیشتری برخوردار است. در روزهای اخیر قیمت اوراق سپرده محصول؛ با بهای پسته بازار یکسان شده است. وضعیت بازار پسته به گونه‌ای است که از سوی سرمایه‌گذاران و فعالان این بازار استقبال خوبی نسبت به اوراق سپرده کالایی پسته و قراردادهای آتی برجسته‌ای صورت نمی‌گیرد. همین امر باعث شده هم فاصله سررسیدها و هم قیمت گواهی سپرده پسته چندان جذاب نباشد. از این رو باید در انتظار برنامه‌های توسعه‌ای بورس کالا به‌عنوان بستر معاملاتی این ابزارهای مالی باشیم تا بر عمق این بازارها افزوده شود.

   تکمیل ابزارهای مالی لازمه رونق بازار خرما
این کارشناس به نمادهای اخیر خرما در بورس کالا هم اشاره کرد و گفت: اگرچه برای مدتی است که خرما به بازار گواهی سپرده بورس کالا راه یافته اما بر مبنای شرایط دادوستدهای بازار چنانچه روی آن قراردادهای آتی تعریف شود انتظار رونق بیشتری برای آن متصور است. چرا که یکی از درگاه‌های موثر رونق بازار گواهی سپرده، از مسیر تعریف قراردادهای آتی بر آن است. از این رو جذابیت‌های لازم را برای ورود صادرکنندگان و سرمایه‌گذاران به این بازار تامین خواهد کرد.

دنیای‌اقتصاد : کمای عمیق بازار آزاد مقاطع طویل فولادی در روزهای سپری‌شده از هفته جاری ادامه یافت؛ به‌گونه‌ای‌که نه‌تنها نوسانات نرخ ارز در این روزها نتوانست این بازار را به حرکت بیندازد که انتشار اخباری مبنی بر بازبینی در شیوه‌نامه فولادی نیز تاثیری در این بازار برجای نگذاشت. درحالی‌که هر کیلوگرم میلگرد سایز ۱۶ فولادی در روز ابتدایی هفته جاری یعنی شنبه ۴ دی ماه با بهای ۱۲هزار و ۵۰۰ تومان در بازار آزاد تهران به فروش رفت، این بازار ظرف روزهای بعد با افت اندک قیمتی روبه‌رو شد؛ به‌گونه‌ای‌که در نهایت نرخ هر کیلوگرم میلگرد در این بازار به ۱۲ هزار و ۴۰۰ تومان در روز دوشنبه ۶ دی ماه رسید. بررسی‌های میدانی از استمرار روند رکودی در این بازار حکایت دارد؛ به‌گونه‌ای‌که فعالان بازار بر این باورند که نمی‌توان حداقل تا ۲‌هفته آینده امیدی به خروج این بازار از رکود داشت.
اما خبری که در حد شنیده‌ها یا در برخی از منابع خبری به آن اشاره شده، پتانسیل بازبینی شیوه‌نامه فولاد است با این پیش‌فرض که تلاش شود اثر منفی بر بازار سرمایه نداشته باشد. اینکه شیوه‌نامه بارها مورد بازبینی قرار گیرد یک رسم متداول است که در شرایط مختلف بازار مورد نیاز بوده و نشانه‌ای از پویایی فرآیند تصمیم‌سازی است. جایگاه فولاد چه در بورس کالا و بازار داخلی و چه بازار سرمایه به قدری برجسته است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. بنابراین اهمیت این بازنگری را برجسته‌تر خواهد کرد. اینکه بازار با رکود واقعی تقاضا در روزهای سرد سال روبه‌رو است و عرضه کافی هم به نسبت وجود دارد را باید در نظر گرفت؛ در شرایطی که بازارهای جهانی از شتاب رشد قیمتی فاصله گرفته‌اند. انتظارات تورمی در بازار ارز هم فضایی برای خریدهای هیجانی در بازار فولاد باقی نگذاشته اگرچه با نزدیک‌تر شدن به روزهای پایانی بهمن‌ماه، با ورود تقاضای فصلی به سنتی روبه‌رو می‌شویم. در هر حال این آرامش نسبی در بازار فولاد و برتری عرضه بر تقاضا پتانسیل جرقه‌های بزرگ قیمتی چند ده درصدی را به همراه ندارد و شوک‌های قیمتی و مقطعی، از اثرگذاری محدودی برخوردار خواهد بود.  اما بازبینی شیوه‌نامه امکان تعدیل بنیادین برخی از ویژگی‌های مهم بازار را دربردارد که می‌تواند یک محرک مهم برای بازار سرمایه به شمار رود؛ یعنی این بازبینی بیش از آنکه اثر واقعی داشته باشد، پتانسیل تحریک روانی اهالی بسیاری از بازارها را در بر داشته که یکی از آنها می‌تواند بورس کالا به‌عنوان بخشی از بازار سرمایه باشد. از هم‌اکنون به‌صورت شفاف‌تر نمی‌توان به این بحث پرداخت و تنها یک دستور بازنگری صادر شده و خروجی‌های آن مشخص نیست؛ اگرچه شنیده‌ها حکایت از آن دارد که این مباحث کارشناسی آغاز شده اما تا به جلسات رسمی وارد شده و در مورد آن بحث و بررسی جدی صورت گیرد به زمان بیشتری نیاز داریم. تجربه نشان داده است که این تغییرات و بحث‌ها در گام اول در بازار سرمایه ایفای نقش خواهد کرد که یکی از اجزای اصلی آن بورس کالای ایران خواهد بود؛ اگرچه بر حجم معاملات احتمالا اثر چندانی ندارد، ولی از این پتانسیل برخوردار است که فضای بیشتری برای صادرات فولاد را دربرگیرد.محتوای آکارئون

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *