چهارشنبه این هفته 2 میلیارد و 600 میلیون سهم ( معادل 13 درصد) از سهام شرکت فراوری معدنی اپال کانی فارس با نماد «اپال» در بخش استخراج کانه‌های فلزی عرضه می‌شود. از این میان 2 میلیارد و 160 میلیون سهم به عموم عرضه خواهد شد. در این عرضه اولیه سهم هر کد بورسی حداکثر 700 سهم است و بازه قیمتی آن 1400 تا 1480 تومان در نظر گرفته شده است که حداکثر پول بلوکه شده برای ثبت سفارش یک میلیون و 36 هزار تومان خواهد بود.

اما با توجه به مشارکت بالای 4.5 میلیون نفری در عرضه اولیه وکبهمن، پیش‌بینی می‌شود به هر کد بورسی حداکثر 480 سهم تخصیص داده شود که معادل 710 هزار تومان است. البته در صورت مشارکت ۴ میلیون نفری همانند بوعلی به هر نفر 540 سهم می‌رسد که حدود 800 هزار تومان خواهد شد.

دانش سرمایه آرکا یک مرجعه رایگان آموزشی تخصصی در حوزه بازار های مالی و کسب کار می باشد

دنیای‌اقتصاد : قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمیایی در بورس کالا درحالی اعلام شد که دو سیگنال، یعنی رشد قیمت‌های جهانی و افزایش ناچیز میانگین ماهانه بهای نیمایی ارز، زمینه‌ساز سبزپوش شدن اکثر گروه‌های کالایی پتروشیمیایی‌ها شد. بهای ارز در معادله کشف نرخ روز گذشته با ۰۹/ ۰ درصد افزایش نسبت به قیمت ۱۶ آذر ظاهر شد و به قیمت ۲۵ هزار و ۶۵۲ تومان رسید. این درحالی است که دیگر اهرم اصلی تعیین نرخ پایه یعنی قیمت‌های جهانی روند صعودی خود را حفظ کرده و سبب افزایش بهای پایه اکثر محصولات پتروشیمیایی در بورس کالا شده‌اند. بازه رشد قیمت مواد اولیه پلیمری بین یک تا ۵/ ۵ درصد را نشان می‌دهد. بیشترین افزایش قیمت مربوط به پلی‌پروپیلن نساجی بوده که هفته جاری با قیمت پایه ۲۸ هزار و ۹۸۵ تومان در بورس کالا عرضه می‌شود. در رده‌های بعدی افزایش قیمت پایه نیز پلی‌اتیلن‌های گرید بطری قرار دارند که رشد نزدیک به ۵ درصدی را تجربه کردند. البته کاهش قیمت برای تعداد محدودی از محصولات پلیمری نیز دیده می‌شود و پلی‌استایرن معمولی و مقاوم هفته جاری را با کاهش ۶۸/ ۲ و ۷۱/ ۰ درصدی نرخ پایه پشت سر می‌گذارند. اما در بین محصولات شیمیایی بازه تغییرات قیمت پایه وسیع‌تر بود. به‌طوری که اسید استیک با ۸۲/ ۱۶ درصد رشد بیشترین افزایش قیمت پایه را ثبت کرد. در مقابل تولوئن دی ایزو سیانات با افت ۷۷/ ۵ درصدی، بهای ۴۹ هزار و ۲۰ تومانی را تجربه کرد. افزایش بهای پایه محصولات پتروشیمیایی نشان می‌دهد در بین دو سیگنال افزایشی معادله کشف نرخ پایه، همچنان نرخ‌های جهانی محرکی قدرتمندتر به شمار می‌روند و سکاندار رشد قیمت‌های پایه محصولات این بازار هستند.

دانش سرمایه آرکا یک مرجعه رایگان آموزشی تخصصی در حوزه بازار های مالی و کسب کار می باشد

دنیای اقتصاد : کاهش انتظارات تورمی مدتی است که در بازارهای مختلف در حال خودنمایی است اگرچه در بازارهای کالایی هنوز شاهد مقاومت در برابر افت قیمت‌ها هستیم. بالابودن بهای مواد اولیه و موجودی بالای انبارها از مواد اولیه گران‌خرید(خریداری شده با قیمت بالاتر) در کنار عدم افت جدی بهای نیمایی ارز همچنین رشد قیمت‌های جهانی از جمله مواردی است که فضا برای افت قیمت‌ها را محدود کرده است.
در انتظار قوی سیاه بازارهای داخلی
 این در حالی است که ذهنیت معامله‌گران و حتی مردم از رشد قیمت‌ها حمایت نکرده و دقیقا شاهد افت تقاضا و تعویق خرید هستیم که این روند کلی در آینده می‌تواند تقویت شود. به‌عبارت ساده‌تر بازار اگرچه در برابر افت قیمت‌ها مقاومت می‌کند اما رشد حجم تولید و جدی‌تر شدن عقبگرد تقاضا راهی جز افت نرخ را برای تولیدکننده و فروشنده باقی نمی‌گذارد که در نهایت یک ریزش نرخ عمیق‌تر را به‌همراه خواهد داشت. این موارد تنها گمانه‌زنی از آینده قیمت‌هاست و در شرایطی که برخی ذهنیت‌ها هنوز از استمرار روزهای سخت فعلی حکایت داشته و به دلایل مطرح‌شده و با سیگنال‌های ذهنی نانوشته، هنوز هم میل به خرید بیشتر از ضرورت مشاهده می‌شود، می‌‌توان عدم‌کاهش قیمت‌ها را توجیه کرد اما کاهش بهای آزاد ارز این ذهنیت‌ها  را در‌هم می‌ریزد حتی اگر بهای نیمایی ارز بالا باقی بماند.

رشد حجم معاملات در بورس‌کالا در کنار افزایش حجم تولید اگر به کاهش بهای ارز منتهی شود دیگر چیزی برای مقاومت بازار باقی نخواهد گذاشت و کاهش نرخ موردانتظار را می‌طلبد. البته کاهش نرخ محصولات نهایی اگر همراه با کاهش قیمت مواد اولیه نباشد تنها عمیق‌تر شدن رکود‌تورمی را به‌همراه آورده و ریسک بیکاری را تقویت می‌کند، بنابراین هنوز هدف‌گذاری‌های حمایتی باید نوسان بهای مواد اولیه و حجم عرضه باشد.

با توجه به این موارد بازار هنوز از امکان مقاومت در برابر افت قیمت‌ها برخوردار است ولی این مقاومت بیش از دوره‌های قبلی با سیگنال‌های ذهنی و بالابودن هزینه تولید و قیمت مواد‌اولیه همراه است بنابراین چیزی که با سرعت بالایی بازار را تغییر خواهد داد نوسان بهای ارز است، آن‌هم در شرایطی که رشد قیمت‌های جهانی سد مهمی در برابر افت قیمت‌هاست و حداقل در هفته‌های آینده بازار را رها نخواهد کرد ولی این نکته به معنای عدم‌افت قیمت نیست. در هر حال بازار در روزهای اوج قیمت‌ها قرار دارد و اوج نرخ اغلب برای بازارهای کالایی خوش‌یمن نبوده است.

  جهت‌گیری ارزی بازارهای کالایی
ذهنیت کاهش احتمالی بهای ارز در بین فعالان بازار وجود دارد ولی عدم افت بهای نیمایی ارز سیگنال موثرتری برای نرخ‌گذاری بهای مواداولیه است. هفته‌هاست بهای نیمایی ارز تغییر جدی ندارد اگرچه هم‌اکنون میل به افت قیمت‌ها را می‌توان مشاهده کرد ولی چندان جذاب و برجسته نیست. این روند اگر ادامه یابد سرعتگیر مهمی در برابر افت قیمت‌هاست آن‌هم در شرایطی که رشد قیمت‌های جهانی در هفته‌های گذشته جدی بوده، تاکنون اثر برجسته‌ای از افت این نرخ مشاهده نمی‌شود. به عبارت دقیق‌تر کاهش بهای آزاد و نیمایی ارز در هفته‌ها و ماه‌های اخیر با رشد قیمت‌های جهانی سرکوب‌شده و حتی رشد بهای مواد‌اولیه در بورس‌کالا را در بر داشته است. شاید از این پس و اگر شاهد عدم‌رشد قیمت‌ها در بازارهای منطقه‌ای و جهانی باشیم، می‌توان انتظار داشت که میل به افت قیمت‌ها در بازارهای داخلی تقویت شود. اما این سیگنال چندان هم با واقعیت‌های معاملاتی در بورس‌کالا همخوانی ندارد که خود نکته برجسته و مهمی است.

به عبارت دیگر ذهنیت افت قیمت‌ها در دو تا سه هفته گذشته برجسته‌تر از وضعیت فعلی بود و آن دوره شاهد کاهش محسوس حجم معاملات مواد اولیه در بورس‌کالا بودیم اما در هفته قبل شرایط به‌سمت بهبود حجم معاملات متمایل شد تا جایی‌که رشد ۷۰ درصدی حجم معاملات هفته‌گذشته در بازار فیزیکی بورس‌کالا را رقم زد. این مطلب چند سیگنال واقعی را نشان می‌دهد که مهم‌ترین آن افزایش واقعی حجم تولید در کشور است؛ یعنی خریدار مواد‌اولیه حتی اگر ذهنیت افت نرخ داشته باشد، باز‌هم از امکان عدم‌خرید برخوردار نخواهد بود. از سوی دیگر تکانه‌های رشد قیمت‌های جهانی یا بدبینی به روند نزولی بهای ارز هم در این‌خصوص موثر است. از این روندهای معاملاتی می‌توان این‌گونه استدلال کرد که حجم تولید واقعی در کشور رشد داشته و می‌تواند سیگنال مهمی در برابر عدم‌رشد قیمت‌ها برای مصرف‌کننده نهایی باشد آن‌هم در وضعیتی که ذهنیت غیرتورمی در بازارها به معنی افزایش حجم عرضه در بازار داخلی است که بازهم سیگنالی برای عدم‌رشد قیمت‌ها و احتمال رقابت منفی فروشندگان برای اعمال تخفیف بیشتر است. در هر حال وضعیت عمومی بازارها از پتانسیل رشد قیمت برای محصولات نهایی حکایت ندارد و البته نگرانی برای عدم‌رشد صادرات را در بر داشته که به رشد عرضه در بازار داخلی منتهی می‌شود. داده‌های فوق هنوز استمرار رکود تورمی در کشور را در بر دارد آن‌هم در شرایطی که رشد حجم معاملات به ماه‌های قبل نرسیده و برای بازگشت به روزهای خوب معاملات مواد اولیه به رشد بیشتر حجم داد و ستد در بورس کالا نیاز داریم.

  قیمت‌های جهانی
روند عمومی قیمت‌ها در بازارهای کالایی در جهان در هفته‌ها و ماه‌های اخیر افزایشی بوده ولی غالبا به سطوح قبل از کرونا نرسیده است. این در حالی است که نرخ‌های اخیر را می‌توان در بالاترین سطوح یک‌سال گذشته به‌شمار آورد آن‌هم در شرایطی که هنوز نفت‌خام یا برخی از محصولات پتروشیمی تا رسیدن به روزهای قبل از کرونا به رشدی نزدیک به ۲۰ درصدی نیاز دارند اما فلزات پایه با محوریت مس به سطوحی بالاتر از قبل از کرونا دست یافته و هیچ بعید نیست که کالایی‌ها همین روند را تعقیب کنند و از یک رشد جدید برخوردار باشند. البته این نکته را باید در نظر گرفت که بازارها هفته‌هاست که یک روند صعودی دارند و هیچ بعید نیست که در کوتاه‌مدت با یک افت مقطعی روبه‌رو شوند؛ همان‌گونه که در هفته گذشته رشد بهای فلزات به‌نسبت متوقف شد. البته بازارهای کالایی در جهان عادت دارند که نوسان قیمت مشابهی داشته باشند ولی در دوره اخیر و حتی با شیوع ویروس‌کرونا نه‌تنها در بازار محصولات کشاورزی افت جدی نداشته‌ایم، بلکه تکانه‌های افزایشی مهمی را تجربه کرده‌اند. این شرایط کلی را باید در نظر گرفت آن‌هم در وضعیتی که احتمال افت مقطعی قیمت‌ها را باید در نظر داشت که با احتمال عدم‌توجه مثبت بازارهای جهانی به موفقیت‌های آن و برجسته‌تر شدن شکست‌ها ممکن است تقویت شود. در هر حال مدت‌هاست که بازارهای جهانی رشد نرخ مستمر داشته و کاهش قیمت‌های مقطعی چندان هم نکته منفی بزرگی در کارنامه نرخ‌ها برجای نمی‌گذارد.

البته دورنمای بازارها چندان هم منفی نیست و احتمال ادامه رشد قیمت‌ها را باید در نظر داشت ولی رشد مجدد نرخ با شتاب قبلی، به زمانی برای سوختگیری بازارها نیاز دارد. جنگ ارزی سیگنال مضاعف دیگری است که شواهد آغاز آن دیده می‌شود ولی هنوز برجسته نشده است. به‌صورت دقیق‌تر در بازارهای جهانی، دولت‌ها تلاش می‌کنند تا برای عبور سریع‌تر از رکود با رشد تزریق پول و کاهش نرخ بهره، از اقتصادهای خود حمایت کنند که البته افت ارزش پول ملی را نیز در دستور کار قرار می‌دهند. این سیگنال مهم در نهایت به کاهش واردات و رشد صادرات بدل می‌شود که البته افزایش ارزش کالاهای مختلف با محوریت مواداولیه را در بر خواهد داشت.

دانش سرمایه آرکا یک مرجعه رایگان آموزشی تخصصی در حوزه بازار های مالی و کسب کار می باشد

دنیای‌اقتصاد : بورس تهران در دومین روز معاملاتی هفته، چهره‌ای منفی به خود گرفت و در نهایت با افت ۸/ ۰ درصدی نماگر اصلی مواجه شد. هرچند در این روز بیش از نیمی از نمادها قرمزپوش شدند، اما صف‌های تشکیل‌شده در سمت خرید سهام به نسبت فروش طولانی‌تر بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد اگرچه با ثبت هر رشد قیمتی، برخی معامله‌گران سریعا دست به ماشه فروش می‌شوند، اما خریداران دست به نقدی مشاهده می‌شوند که با شناسایی فرصت خرید در محدوده منفی تابلو، روند بازار را تغییر می‌دهند.
هیجان گذرا در بورس تهران
بورس تهران پس از ثبت رشد قیمتی در روز نخست هفته، دیروز را با فشار فروش آغاز کرد و در نهایت با کاهش ۸/ ۰ درصدی شاخص کل را به پایان رساند. در این میان شاخص کل هم‌وزن که نشانی از اثرگذاری یکسان نمادها دارد، پس از ۱۴‌روز صعود بی‌وقفه تن به اصلاح داد و با کاهش ۲۱/ ۰ درصدی مواجه شد. طی معاملات این روزها بورس تهران هر چند با ثبت هر رشد قیمتی، برخی معامله‌گران سریعا دست به ماشه فروش می‌شوند، اما به نظر می‌رسد خریداران دست به نقدی مشاهده می‌شوند که با شناسایی فرصت خرید در محدوده منفی تابلو، روند بازار را تغییر می‌دهند. در این میان افزایش دست‌به‌دست شدن سهام میان معامله‌گران سبب شده تا میانگین روزانه ارزش معاملات خرد سهام از ۸ هزار میلیارد تومان روزهای اصلاحی بازار، با رشد بیش از ۸۰ درصد به بیش از ۵/ ۱۴ میلیارد تومان افزایش یابد.

روز پرنوسان بورس
همان‌طور که در معاملات پایانی روز شنبه نمایان بود، بورس تهران معاملات یکشنبه را با فشار فروش آغاز کرد. به این ترتیب در همان دقایق ابتدایی بزرگان بازار با فشار فروش همراه شدند تا شاخص با افت بیش از ۱۸ هزار واحدی مواجه شود. پس از گذشت حدود یکساعت، اما اندکی از فشارهای عرضه کاسته شد، اما نماگرهای سهام به محدوده مثبت نرفتند. در نهایت در معاملات روز گذشته تالار شیشه‌ای با افت ۸/ ۰درصدی شاخص کل و عقبگرد ۲/ ۰ درصدی شاخص هم‌وزن به پایان رسید. این در حالی است که در ۱۴ روز معاملاتی گذشته، این نماگر به‌عنوان نماینده شرکت‌های کوچک بازار نیز شناخته می‌شود، مداوم در مدار صعودی حرکت می‌کرد. با وجود تغییر مسیر شاخص هم‌وزن، اما همچنان دو دستگی در بازار وجود دارد و سهامداران در گروه‌های بزرگ بازار به سرعت بیشتری به شناسایی سود می‌پردازند که شاید یکی از دلایل آن نقدشوندگی بالای این دسته از سهام است. اما در شرایط فعلی چه کسانی در سمت فروش سهام فعال‌تر ظاهر می‌شوند؟

فروشندگان این روزهای بازار سهام
تازه‌واردان متضرر: شاخص کل بورس تهران سومین موج صعودی خود را در سال ۹۹ تجربه می‌کند و در یک ماه اخیر توانسته فاصله خود را از کف پیشین به حدود ۲۵درصد برساند. در این میان اما سرمایه‌گذارانی بودند که در نیمه نخست تابستان با انگیزه کسب سود آسان از بازار پرسود، به اصطلاح بورسی شدند. بررسی‌ها از روند خرید و فروش بازیگران در سال جاری نشان می‌دهد در حالی حقیقی‌ها از ابتدای سال تا نقطه اوج ۱۹ مردادماه خالص خرید ۹۵ هزار و ۴۶۰ میلیارد تومانی را ثبت کرده بودند که ۵۶ هزار میلیارد تومان از این رقم (حدود ۶۰ درصد) در ۳۵ روز کاری تابستان (اول تیر تا ۱۹ مرداد) جذب معاملات بورس تهران شده است. سهامدارانی که تجربه چندانی از فراز و فرود سهام نداشتند و با ورود بازار سهام به فاز اصلاحی، زیان قابل توجهی را متحمل شدند. این گروه از معامله‌گران با بازگشت قیمت‌ها به محدوده صعودی عمدتا ترجیح می‌دهند تا پس از رسیدن به نقطه سر‌به‌سر (رسیدن به سرمایه اولیه) از بازار خارج شوند. بخشی از فشار فروش ایجاد شده در بازار را نیز می‌توان به همین گروه از سهامداران نسبت داد.

ریسک‌گریزان: فعال شدن موج‌های شناسایی سود پس از اوج گرفتن 25‌درصدی شاخص کل پس از اصلاح فرسایشی 4 ماهه نکته‌ای معمول و طبیعی به نظر می‌رسد. در بازار سهام همواره سرمایه‌گذارانی وجود دارند که ریسک‌گریز بوده و به سرعت با احساس کردن کوچک‌ترین سیگنال منفی فروشنده می‌شوند. در این میان روند نزولی اخیر سبب شده تا این تصور در میان سهامداران ریسک‌گریز برجسته شود که بازار سهام دیگر رشدهای پرشتاب و سودهای رویایی برای معامله‌گران خود ندارد.

تکنیکالیست‌ها: به‌زعم برخی تحلیلگران تکنیکال، شاخص کل بورس تهران در محدوده ۵۵/ 1 میلیون واحد (معادل سطح ۳۸ درصد فیبوناچی از موج اصلاحی بزرگ) با مقاومت روبه‌رو بوده و مستعد ورود به فاز استراحت است. این دسته از بازیگران بورسی نیز بخشی از فروشندگان این روزهای بورس تهران را تشکیل می‌دهند.

نوسان‌گیری روزانه: یکی از الگوهای معاملاتی روزهای اخیر افزایش نوسان‌گیری از معاملات روزانه سهام است. سهامدارانی که ترجیح می‌دهند سهام خود را به سرعت نقد کرده و سود آن را ذخیره کنند. این مهم خود یکی از عوامل افزایش نوسان شاخص‌ها در طول یک روز معاملاتی است. به‌طوری که عمدتا در نیمه دوم معاملات سهام شاهد تشدید فشارهای فروش در کلیت بازار هستیم.

رفتارهای دسته‌جمعی: یکی از الگوهای معاملاتی در بورس تهران، تبعیت سهامداران به ویژه تازه‌واردها از رفتارهای توده‌وار یا دسته‌جمعی (Herd behavior) است. این حرکت‌های توده‌وار در بازارهای سرمایه، سبب می‌شود تا قیمت سهام از ارزش بنیادی آن فاصله گرفته و بسته به شرایط بازار، سبب تشکیل حباب یا فرار سرمایه شود. وجود صف‌های قابل‌توجه خرید و فروش سهام، معکوس شدن روند آنها در روزهای معاملاتی بعد، تاثیرپذیری شدید از تحولات سیاسی و اقتصادی و همچنین حضور کمرنگ سرمایه‌گذاران حقیقی و خروج سریع آنها از بازار در هنگام کاهش شاخص بورس، شواهدی از بروز رفتار گروهی در بورس اوراق بهادار تهران است. این روزها نیز با توجه به اینکه بخش عمده معامله‌گران سهام را تازه‌واردهایی تشکیل می‌دهند که حتی با مبانی مقدماتی بازار سهام نیز آشنایی ندارند، با افزایش کوچک‌ترین فشار فروشی در بازار، خود نیز هراسان به جمع فروشندگان می‌پیوندند.

رفتار هیجانی پالایشی‌ها به یک مصوبه
یکی از اتفاقات روز گذشته بورس تهران، تغییر مسیر سهام پالایشی از سطوح منفی و حتی صف فروش به صف خرید بود. روز یکشنبه خبر رسید نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در جریان رسیدگی به طرح برخی احکام مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور، با ماده ۸ این طرح موافقت کردند. بر اساس این مصوبه، تنظیم، تدوین و ابلاغ شاخص‌هایی متضمن رعایت عدالت در پرداخت تسهیلات بین استان‌ها بر اساس آیین‌نامه مصوب هیات‌وزیران. در ادامه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ۱۴۳ رأی موافق، ۵۷ رأی مخالف و ۵ ممتنع از مجموع ۲۵۲ نماینده حاضر در جلسه با اتخاذ تمهیدات لازم جهت ایجاد زیرساخت‌های مورد نیاز برای افزایش فروش نفت خام، گاز و میعانات گازی به پالایشگاه‌ها از طریق اعطای تنفس خوراک موافقت کردند. این تغییر رفتار سهامداران شرکت‌های پالایشی در حالی رقم خورد که کارشناسان معتقدند مصوبه روز یکشنبه مجلس، بر سودآوری پالایشگاه‌های بورسی اثرگذار نیست و تنها شامل طرح‌های جدید پتروپالایشی می‌شود. از این رو بیشترین واکنش به این مصوبه را می‌توان ناشی از رفتارهای هیجانی سهامداران دانست. در مجموع طی معاملات روز گذشته بورس تهران شاهد رشد 6/ 2 درصدی میانگین قیمت سهام زیرمجموعه گروه فرآورده‌های نفتی بودیم.

خبری جدید برای خودروسازان
روز گذشته رضا شیوا، رئیس شورای رقابت از احتمال آزادسازی نرخ برخی خودروهای تولید کشور به دلیل رقابتی بودن تولید و بازار برخی خودروهای همکلاس طی دو هفته آینده خبر داد. خبری که می‌تواند فاصله فعلی موجود میان قیمت کارخانه و بازار را کاهش دهد و احتمالا با استقبال خودروسازان داخلی همراه می‌شود. گروه خودرو و ساخت قطعات در 5 روز معاملاتی گذشته بر مدار منفی حرکت کرده‌ و دیروز نیز شاهد افت 4/ 2 درصدی میانگین سهام زیرمجموعه خود بود.

صف‌های خرید همچنان پربارتر
هرچند شاخص سهام در روزهای گذشته کم نوسان ظاهر شده و حول کانال 5/ 1 میلیون واحد نوسان می‌کند که حتی در روزهای منفی این بازار نیز شاهد طولانی‌تر بودن صف‌های خرید نسبت به صفوف فروش بودیم. در جریان دادوستدهای روز یکشنبه از 331 نماد بورسی فعال، 80 نماد (معادل 24درصد) با صف خریدی به ارزش 1500 میلیارد تومان همراه شدند و در مقابل 74 نماد (معادل 3/ 22 درصد) صف فروش به ارزش 473 میلیارد تومان تشکیل دادند. فرابورس ایران نیز شرایط مشابهی را تجربه کرد و در روزی که شاخص این بازار صعود کم مقدار 02/ 0 درصدی را ثبت کرد، از 128 نماد معامله شده، 38 نماد (معادل 30 درصد) صف خرید به ارزش 538 میلیارد تومان و تنها 25 نماد (معادل 5/ 19 درصد) صف فروش 71 میلیارد تومانی داشتند.

فروش حقیقی‌ها پس از سه روز
پس از سه روز ثبت خالص خرید از سوی بازیگران خرد سهام، دیروز شاهد جابه‌جایی سهامی به ارزش 111 میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. در این میان بیشترین خروج سرمایه حقیقی از زیرمجموعه‌های گروه محصولات شیمیایی رقم خورد. به این ترتیب پتروشیمی‌ها در جریان معاملات روز یکشنبه شاهد انتقال سهامی به ارزش 111 میلیارد و 980 میلیون تومان از سبد سهام حقیقی‌ها به پرتفوی سهامداران عمده بازار بودند. رده دوم و سوم لیست فروش حقیقی‌ها نیز به گروه‌های کامودیتی‌محور بازار اختصاص داشت. به‌طوری که گروه فلزات اساسی روز گذشته با خالص فروش 93 میلیارد و 960 میلیون تومانی حقیقی‌ها مواجه شدند. این رقم در گروه چندرشته‌ای صنعتی به 93میلیارد و 170 میلیون تومان رسید. در آن‌سوی بازار، اما دیگر گروه کالایی یعنی فرآورده‌های نفتی مورد اقبال سهامداران حقیقی واقع شد و شاهد جابه‌جایی سهامی به ارزش 229 میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود. دیگر سهام موجود در لیست خرید روز گذشته بورس‌بازان خرد را گروه‌های کوچک و ریالی تشکیل می‌دادند که به‌عنوان نمونه می‌توان به گروه قند وشکر، بیمه، زراعت و انبوه‌سازی اشاره کرد.

دانش سرمایه آرکا یک مرجعه رایگان آموزشی تخصصی در حوزه بازار های مالی و کسب کار می باشد

در هفته اخیر پیش بینی های بسیار زیادی درباره قیمت طلا منتشر شده اند که برخی کاهشی و برخی افزایشی بوده اند. ما در اینجا قصد داریم یکی از معتبر ترین پیش بینی ها را برای شما ارائه دهیم.

پیتر هوگ کارشناس و تحلیلگر بازار طلا و مدیر بخش تجارت جهانی کیتکو نیوز در آخرین اظهارات خود بیا داشت که معتقد است قیمت طلا می تواند تا پیش از کریسمس یعنی 5 دی ماه تا 1925 دلار نیز برسد.

در حال حاضر هر انس طلای جهانی 1839 دلار است و طلا برای رسیدن به 1920 دلار باید مقاومت های بسیار محکم 1880 و 1900 دلار را شکسته و قیمت آن افزایش یابد.

هوگ گفت که معتقد است حتی اگر بسته محرک مالی تا پیش از پایان سال تصویب نشده و به سال بعد موکول شود باز هم طلا رشد خواهد کرد و به قیمت های بالاتری به دست خواهد آورد.

وی مهم ترین دلیل این افزایش قیمت طلا را سیاست های پولی موجود دانست که حتی بدون وجود محرک می تواند قیمت طلا را افزایش دهد.

سیاست های پولی بانک های کشور های مختلف از جمله ایالات متحده آمریکا، اروپا و ژاپن مشابه بوده و همگی در حال افزایش چاپ پول و تورم می باشند که بسیار به نفع طلا است.

هرچند آقای هوگ در پایان صحبت هایش گفت که همچنان خطرات نیز وجود دارند و اگر دارایی های ریسک پذیر سقوط کنند مردم برای بار دیگر به سمت نگهداری نقدینگی رفته و در نتیجه طلا نیز افت خواهد کرد.

دانش سرمایه آرکا یک مرجعه رایگان آموزشی تخصصی در حوزه بازار های مالی و کسب کار می باشد

دنیای‌اقتصاد : افت شاخص بورس، پست اینستاگرامی رئیس کل بانک مرکزی در رابطه با رشد مثبت اقتصادی، اجرای قانون جدید چک از بیستم دی‌ماه، تداوم تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای اساسی، دستگیری شبکه اخلال در نظام ارزی کشور توسط وزارت اطلاعات، تجمع‌های بازنشستگان تامین اجتماعی، ابلاغ مصوبه شورای عالی بورس برای افزایش سقف صندوق‌های درآمد ثابت به ۵۰ هزار میلیارد و… از جمله موضوعاتی در حوزه اقتصاد بود که در روز گذشته و در شبکه‌های اجتماعی توجه‌ها را به خود جلب کرده بود.
تعیین تکلیف مستحقان جا مانده از سهام عدالت
چند روزی است که نماینده‌های مجلس شورای اسلامی به‌صورت پیگیر درباره بورس و دیگر بازارهای سرمایه اظهارنظر می‌کنند. یک روز صحبت از لزوم ورود قوه قضائیه به بورس است و روز دیگر درباره مقصران ایجاد بورس حبابی صحبت‌ می‌شود. روز گذشته صحبت‌های محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره سهام عدالت و تعیین تکلیف افرادی که این سهام را دریافت نکرده‌اند در شبکه‌های اجتماعی مورد توجه قرار گرفته بود. صحبت‌هایی که با اشاره شخص پورابراهیمی نشان از آن داشت که مجلس قول‌های خود در حوزه اقتصاد به مردم را فراموش نکرده است. مساله‌ای که این نماینده مجلس هم به آن اشاره کرد و گفت که قولی که به مردم داده بودیم انجام شده است و اگر در صحن تایید شود و شورای نگهبان تایید کند، به افرادی که به هر دلیلی از دریافت سهام عدالت جا مانده‌اند و جزو ۶ دهک کم‌درآمد جامعه هستند، سهام به آنها ارائه خواهد شد. اما پورابراهیمی در صحبت‌هایش بیان می‌کند که مردمی که او آنها را جزو مستحق‌ترین مردم در رابطه با دریافت سهام عدالت می‌خواند، سهام عدالت به آنها تعلق نگرفته است. او در بخشی از صحبتش آماری از بخشی از این افراد می‌دهد و می‌گوید که «حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از افراد تحت پوشش کمیته امداد فاقد سهام عدالت هستند.» این نماینده مجلس همچنین بیان می‌کند که «حدود ۲ میلیون و سیصد هزار نفر از افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی هم فاقد سهام عدالت هستند.» این ارقام اعلام شده از سمت این نماینده مجلس، مورد توجه فعالان شبکه اجتماعی توییتر قرار گرفته بود. خیلی از افراد درباره این مساله می‌نوشتند که چطور می‌شود این افراد که تحت پوشش این سازمان‌ها بوده‌اند، سهام عدالت دریافت نکرده باشند! آنها همچنین به این مساله می‌پرداختند که جدای از اعلام این اعداد و ارقام از جاماندگان دریافت سهام عدالت، باید دنبال چرایی این موضوع؛ یعنی عدم دریافت سهام عدالت از سمت این افراد بود که چه عواملی باعث شده تا سهام عدالت دست این افراد نرسد. اما راهکار پور ابراهیمی آن‌طور که در صحبت‌هایش به آن اشاره کرده این بوده که در کمیسیون اقتصادی طرح جا ماندگان سهام عدالت تدوین شده است. به گفته او این طرح هم در حال حاضر در دستور کار صحن مجلس است و بعد از تصویب راهی شورای نگهبان می‌شود تا اگر مورد تایید قرار گرفت، سهام عدالت با «اولویت دهک‌های کم درآمد و به ویژه افراد تحت پوشش سازمان‌های حمایتی»، به آنها واگذار شود.

نوسانات بورس شروع شد؟
بورس، روز گذشته روندی کاهشی را در پی گرفت و در طول روز تا پایان تعطیلی در نوسان بود. این نوسان‌ها باعث شد، برخی از افرادی که در روزهای گذشته منتقد آن دسته از افرادی بودند که درباره روند صعودی بورس مطالبی نوشته بودند، خرده بگیرند. این افراد که به شدت مخالف نگاه احساسی و هیجانی به شرایط بازار هستند و معتقدند که باید واقعیت‌ها را با سهامداران در میان گذاشت، وقتی روز گذشته بازار وارد نوسان شد، از لزوم توجه به پیش‌بینی‌ها و تحیلیل‌هایشان درباره روزهای پیش روی بورس نوشتند. به اعتقاد این افراد بورس از این به بعد دچار نوسان‌های بیشتری می‌شود و توصیه‌هایشان به سهامداران خرد و افرادی که همچنان می‌خواهند در بورس حضور داشته باشند این است که دست به عصا حرکت کنند و یا برای سرمایه‌گذاری از شرکت‌های فعال در این حوزه استفاده کنند و از تجربه‌های تلخ ماه‌های گذشته که برای خیلی‌ها اتفاق افتاد درس بگیرند.

ادامه ایرادها از لایحه بودجه ۱۴۰۰
بحث درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ همچنان یکی از بحث‌های داغ در شبکه‌های اجتماعی است. در این میان هرچه به روزهای بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ در مجلس شورای اسلامی نزدیک می‌شویم، فضای نوشته‌ها انتقادی‌تر هم شده است. روز گذشته، علی سعدوندی، فعال اقتصادی، در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «چیزی که تحت عنوان «اوراق سلف نفتی» در بودجه پیش‌بینی شده در واقع «ضداوراق ناخلف نشتی» بوده و خیری در آن نیست. سال‌ها از اوراق حمایت کرده‌ام اما این «ضد اوراق» بدل اوراق بوده و به نحوی طراحی شده که اعتباری برای اوراق به‌عنوان ابزار کنترل تورم باقی نماند. به کجا چنین شتابان؟» روز گذشته همچنین علی موسوی، نماینده مجلس در صفحه توییتر خود درباره لایحه بودجه نوشت: «لایحه بودجه ۱۴۰۰ یک پیش‌بینی شرطی شده است؛ دو گانه مذاکره یا دست در جیب مردم کردن! پیش‌بینی فروش نفت را ملاحظه کنید: یا با اجازه بایدن! نفت بیشتری به خارج می‌فروشیم یا اگر مانع شد همان را به مردم می‌فروشیم! قرار بود بودجه ۱۴۰۰ کمترین وابستگی را به نفت داشته باشد!» او در توییت دیگری بیان کرد: « قرار بود در بودجه نسبت به تقویت نهادی بودجه، هزینه‌کرد متناسب و کارآ، درآمد‌زایی پایدار و ثبات‌سازی اقتصاد کلان اقدام شود. اما به جرات می‌توان گفت: محتوای بودجه نه تنها از جنبه ساختاری اصلاح نیافته که با واقعیت‌های موجود اقتصادی نیز همخوانی نداشته و کشور را آسیب پذیرتر می‌کند.» موسوی همچنین در توییت دیگری نوشت: «سهم بودجه شرکت‌های دولتی از بودجه بسیار قابل توجه است. در مقابل میزان سود پیش‌بینی شده و مالیات دریافتی بسیار ناچیز! چرا باید زیان‌دهی برخی از این شرکت‌ها از جیب مردم تامین شود؟ این بخش از بودجه که تبدیل به حیاط خلوت دولت شده، نیاز به شفافیت و پاسخگویی بیشتری از سوی دولت دارد.» جدا از اظهارنظرهای فعالان اقتصادی و نماینده‌های مجلس درباره لایحه بودجه سال ۱۴۰۰، دیگر افراد حاضر در شبکه‌اجتماعی توییتر با استفاده از هشتگ بودجه ۱۴۰۰ درباره معایب و کسری‌های لایحه بودجه سال آینده می‌نویسند.

دانش سرمایه آرکا یک مرجعه رایگان آموزشی تخصصی در حوزه بازار های مالی و کسب کار می باشد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *