شرکت عمران و توسعه فارس از انحلال زیرمجموعه غیر بورسی به علت زیان دهی و عدم سودآوری و عدم تغییرات عمده مالی در عملکرد خبر داد .

براین اساس، “ثفارس” اعلام کرد: به علت زیان دهی و عدم سودآوری و رکود فعالیت شرکت سمیع فارس تصمیم به انحلال گرفته شد .در ضمن شرکت تا این تاریخ در حال تصفیه و سهم شرکت عمران 41 درصد از کل سهام است که با احتساب سهم شرکت های فرعی توسعه کشاورزی و پارس توسعه سازان به 49 درصد سهام شرکت سمیع می رسد. در خصوص عملکرد شرکت با توجه به پایین بودن سهم سود و زیانی شرکت سمیع فارس تغییرات عمده ای در عملکرد شرکت چه از لحاظ فنی و عمرانی و چه از لحاظ مالی ایجاد نمی شود.

شرکت ذوب آهن از خرید معادن زغالسنگ شرکت سامان سوادکوه به مبلغ 164 میلیارد تومان خبر داد .

براین اساس، “ذوب” اعلام کرد: قرارداد واگذاری و انتقال پروانه بهره برداری کلیه معادن، انتقال امتیاز زیر ساخت ها و خرید کلیه اموال و دارایی های شرکت صنعتی معدنی سامان سوادکوه به مبلغ 164 میلیارد تومان در 30 آذر انجام شده است.

مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، از شکستن رکورد تعداد معاملات بازار سرمایه در ماه جاری خبر داد و گفت: در اواسط آذر ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار معامله با ارزش معاملاتی ۳۰ هزار میلیارد تومان در سامانه معاملات به ثبت رسید.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، روح الله دهقان در برنامه به وقت تحلیل شبکه تلویزیونی “ایران کالا” که با موضوع ” بایدها و نبایدهای توسعه زیرساخت های نرم افزاری بازار سرمایه” پخش  شد، گفت: این در حالی است که در رکورد شکنی اخیر،  هیچ گونه کندی و عقب افتادگی در سامانه معاملاتی گزارش نشد.

وی ضمن بررسی آخرین وضعیت زیرساخت‌های بازار سرمایه ، اظهار داشت: موتور و معماری اصلی سامانه معاملاتی متعلق به یک شرکت فرانسوی است اما با تشدید تحریم ها ارتباطات در این بخش ادامه نیافت و لذا سامانه ای که الان در بورس تهران استفاده می شود، با آنچه فرانسوی ها تحویل دادند، بسیار متفاوت است .

مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، اظهار داشت: ظرفیت سامانه قبلی حداکثر ۲۰۰ هزار معامله در روز بود که در زمان خرید این سیستم، بیشترین تعداد معاملات در روز ۶ تا ۷ هزار تراکنش بود و شرکت فرابورس هم هنوز راه اندازی نشده بود.

دهقان ادامه داد: هم اکنون بخش هایی از سامانه معاملاتی بازنویسی شده و سامانه هایی از قبیل سامانه سفارش گیری، سامانه محاسبه شاخص، و برخی دیگر از سامانه های نظارتی هم که معاملات را کنترل می کنند، بومی شده یا تولید داخلی است.

 وی در عین حال تصریح کرد: در حوزه فناوری اطلاعات بازار سرمایه، همچنان نیاز به توسعه مداوم زیرساخت ها، بخش هایی از سامانه معاملاتی  و ابزارهای نظارتی داریم تا ناظر امکان کنترل و رصد دقیق تر بازار را داشته باشد .

به گفته دهقان، سامانه ای که پیش از این در روزهای اوج بازار دچار مشکل و کندی می شد، در واقع پاسخگوی تراکنش ها بالا را نداشت؛ اما در یک سال و نیم گذشته بخش هایی از سامانه با تلاش تیم داخلی بومی سازی و بهبود داده شد؛ به نحوی که اکنون این سامانه حدود ۱۶ هزار تراکنش در ثانیه و نزدیک به ۴ میلیون معامله در روز را به شکل روان پوشش می دهد .

وی در پاسخ به این سوال که چرا برخی فعالان بازار معتقدند سامانه معاملاتی فقط در روزهای مثبت دچار اختلال می‌شود و در روزهای منفی هیچ مشکلی ندارد، گفت:  به طور کلی  تعداد تراکنش‌ها در روزهای مثبت بیشتر از روزهای منفی است؛  بحث دیگر اینکه نسخه جدید سامانه معاملات در ابتدای شهریور ماه آغاز به کار کرده است.

دهقان افزود: البته در بررسی اشکالات ، باید سیستم های آنلاین کارگزاری ها را از هسته معاملات تفکیک کرد؛ چرا که وقتی هسته معاملات دچار مشکل می‌شود سیستم آنلاین همه کارگزاری‌ها با مشکل مواجه می‌شود و اگر یک کارگزاری مشکل دارد و سایر درگاه‌ها مشکلی ندارند به این مفهوم است که هسته معاملات کارش را درست انجام می‌دهد.

مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، با فراخوان شرکت های دانش بنیان برای توسعه نرم افزاری بورس اظهار داشت:یکی از نیازهای اصلی ، تربیت نیروهای متخصص حوزه فناوری اطلاعات است که در عین شناخت آی تی، با بیزینس بازار سرمایه هم آشنایی داشته باشند.

دهقان گفت: تاکنون  تیم هایی هم مراجعه کرده اند اما فعلا در حال بررسی موضوع هستند و هنوز به مرحله عملیاتی نرسیده اند .

وی افزود:  حضور شرکت هایی که بتوانند ابزارهای جدید از جمله ابزارهای مشتقه بازار ، معاملات آتی ، اختیار معامله و فروش تعهدی  را در این بازار به کار گیرند ، بسیار موثر است، چرا که بستر اصلی همه  اینها یک  سامانه معاملاتی پیشرفته است .

بازارگردان‌ها در زمان افت بازار، برای کنترل صف‌های فروش به خرید سهم روی می آورند و با رشد شاخص، برای تامین منابع مالی بخشی از سهام خود را عرضه می‌کنند. این موضوع هفته گذشته مورد انتقاد قرار گرفت و حال پرسش مطرح است که وظیفه بازارگردان چیست؟

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از عصر مالی، پیمان تاتائی با اشاره به نقش بازار گردان در بازار سرمایه گفت: حضور بازار گردان در تمام بازارهای مالی ضروری است. با این حال در کشور ما بازار گردانی قدمت زیادی ندارد و البته شرایط به نحوی پیشرفت که اهمیت نقش آن بیش از گذشته نمایان شد.

وی اضافه کرد: در شرایطی که حد دامنه نوسان تعریف شده و هم زمان نقدینگی جدیدی وارد بازار سرمایه نمی‌شود و از طرف دیگر شاهد تشکیل صف خرید یا فروش باشیم، حضور بازار گردان اهمیت بیشتری دارد و نقدشوندگی بازار را تضمین می‌کند. طی ماه‌های گذشته هر سه مورد حادث شد بنابراین نهاد ناظر تصمیم گرفت با هدف افزایش نقدشوندگی بازار نقش این ابزار را تقویت کند.

این کارشناس بازار سرمایه به نقش ذاتی بازارگردان اشاره کرد و گفت: بازارگردان، در زمان ریزش بازار، با منابع مالی که در اختیار دارد یا اعتبار گرفته است، برای کنترل صف‌های فروش، سهام خریداری می‌کند. طبیعی است که برای تامین وجه نقد خود مجبور به فروش هم هست و از اینرو در بازار مثبت، سهام خود را عرضه می‌کند تا دوباره بتواند با منابع مالی، از بازار حمایت کند. در این حالت، از نوسان گیری بازارگردان یاد می‌شود.

تاتایی، نوسان گیری را جزیی از سیاست‌های بازارگردانان دانست و خاطرنشان کرد: در حقیقت، نحوه سیاست‌گذاری بر همین است تا بازارگردان نوسان گیری کند؛ چرا که از منابع مالی کافی برخوردار نیست و مجبور است سهامی که پیش‌تر خریداری کرده، برای عملیات آتی خود نقد کند.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ممکن است انتقاد نوسان گیری بر بازارگردان وارد باشد، اما این موضوع بر گردن آن نیست، افزود: ساز و کار و عملکرد بازارگردانی برهمین شیوه پایه گذاری شده است.

وی ادامه داد: به تعبیر دیگر، از بازارگردان‌ها انتقاد می‌شود که مانع رشد بازار می‌شوند، در حالی که آن‌ها برای انجام وظیفه ذاتی خود، مجبور به داد و ستد پی در پی سهم هستند.

وی با بیان اینکه لازم است نقشی غیر از بازار گردان برای حمایت از سهم تعریف شود، تاکید کرد: نباید از بازارگردان انتظار حمایت قیمتی از سهم داشته باشیم و افزایش نقدشوندگی در بازار از اولویت بالاتری برخوردار است.

تاتایی، در انتهای گفت‌وگوی خود با عصرمالی، عنوان کرد: ریزش هفته گذشته بورس، بر مبنای شایعات بود و واقعیت اقتصادی کشور و بازار گردانی در آن نقشی نداشت. در شرایط کنونی، جو بازار مثبت است و پیش‌بینی می‌شود شاخص به حد گذشته خود برسد و همچنین افزایش ورود نقدینگی جدید به بازار محتمل است.

ترکمان احمدی در یادداشتی تاثیر شایعات فضای مجازی بر بازار سرمایه را بررسی کرد.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از ایسنا، در یادداشت معصومه ترکمان احمدی آمده است: یکی از مسایل و مشکلات اساسی که به شدت در بازار سرمایه این روزها و به خصوص در طول هفته جاری با آن رو به رو بودیم، داغ بودن بازار شایعات به ویژه در بستر فضای مجازی بوده است که سرعت انتشار اطلاعات چه درست چه غلط در آن بسیار بالاست. فضای مجازی در کنار تمامی استفاده های مفیدی که می توان از آن در راستای آموزش و فرهنگ سازی آحاد مردم به ویژه در حوزه بورس داشت، در برخی موارد همچون شمشیر دولبه عمل کرده و به فضایی منجر می شود که فارغ از هرگونه منطق و تحلیل تبدیل به یک فضای مبتنی بر بی خردی و رفتارهای احساسی کامل می شود که در آن سهامداران و سرمایه گذاران حتی حقوقی ها و قدیمی­ های بازار بعضاً اقدام به عرضه آبشاری سهام خود در عین ارزندگی می کنند. این عرضه های آبشاری که کاملا بی پایه و منطق صورت می­گیرد در نهایت منجر می شود که حرکات توده واری در راستای ایجاد یک فضای منفی بی منطق ایجاد شده و به سایر افراد نیز تسری پیدا کند؛ تا حدی که افراد حاضر باشند در آن به هر قیمتی سهام خود را به فروش رسانند.

عمدتاً این قیمت­های فروش فرسنگ­ها با ارزش ذاتی سهام تفاوت دارد و بسیاری به اشتباه در دامی می­ افتند که ناشی از به اصطلاح نقد شونده بودن سهام نسبت به سایر دارایی های مالی است؛ یعنی نقدشوندگی که می­ توانست به عنوان یک ارزش کلیدی برای بازار مطرح شود. در این موارد و به دلیل بهره برداری نامناسب به ضد ارزش بدل شده و طبعات سنگینی را برای آن نماد و پرتفوی این افراد یا شرکت­ها به همراه می­ آورد. عمدتاً این افراد پس از فروش در این قیمت­ ها که بعضاً منجر به شکل گیری یه سری کف­های قیمتی می شود و با رشد قیمتی که در روزهای آتی اتفاق می افتد، اقدام به برخی اعمال احساسی از جمله ناسزاگویی و سپس خرید در قیمت­ های بالاتر از فروش خود در همان نماد می کنند که نتیجه برآیند آنها در نهایت چیزی فراتر از برخی هزینه­ ها از جمله هزینه معاملات به کارگزاری و غیره نخواهد بود.  

این اتفاق در طول هفته جاری نیز به وضوح مشاهده شد که علیرغم ارزندگی قیمت بسیاری از سهام شاهد یک ریزش دسته جمعی بر مبنای چند شایعه غلط در سطح بازار بودیم. در ارزندگی این سهام آیتم های موجود در صورتهای مالی شرکتها از جمله گزارش مناسب تولید و فروش در شرکتهای تولیدی، گزارش های ماهانه و دوره ای آنها، نرخ دلار و اثرات تسعیر ارزی، اثرات روانی مثبت نتیجه انتخابات آمریکا، امیدواری مجدد درخصوص نتیجه رسیدن برجام، کشف واکسن کرونا و پرواز قیمت بسیاری از فلزات و بورس­های جهانی در دوران پساکرونا و … بصورت کامل فراموش شد و در یک حرکت توده وار و بدون قایل شدن تفکیک بین صنایع مختلف شاهد کاهش یکباره و ریزش شدید شاخص بورس بودیم.

البته در این بین، همه بازیگران نیز فروشنده نبودند بلکه بسیاری علاوه بر نگهداری سهام ارزنده خود و اعتقاد به ارزنده بودن آنها، اقدام به اضافه کردن سهام به پرتفوی و خرید سهام جدید نیز کردند، زیرا این افراد معتقدند در روزهای منفی و زمانی که کسی خریدار نیست می بایست برخلاف جهت بازار عمل و خرید کرد. این افراد بر مبنای کسب تجربه و تخصص به این باور رسیده اند که با هر حرف و شایعه­ ای نباید چوب حراج به سهام ارزشمند خود زد و باید پای انتخاب و اعتقاد خود به جد ایستاد و می­ دانند اگر ذره ای در این راه سست شوند، بسیاری از افراد هستند که با زیرکی مالک سهام آنها شوند.

این افراد به درستی می دانند وقتی در بازاری که نزدیک به ۶۰۰ شرکت حضور دارند، نمی توان بر مبنای شایعات اقدام به خرید و فروش کرد  و تکرار این عمل تنها باعث خستگی و تصمیمات اشتباه آنها در معاملات خواهد شد. بنابراین این افراد به سختی انتخاب می کنند که چه سهمی را بخرند و به سختی نیز از سهام خود دل کنده و اقدام به فروش آن می کنند. این افراد در اکثر مواقع برنده هستند و به دلیل انتخاب­های درستشان مجبور نمی شوند به چرخ و فلک ناسزا بگویند. این افراد مسئولیت اعمال خود را پذیرفته و با احساس مسئولیت بالا پای تمامی تصمیمات درست خود هستند و شیرینی نتیجه این تصمیمات را نیز در زندگی بورسی و پرتفوی خود مشاهده می کنند.

وزیر صنعت، معدن و تجارت تشکیل کمیته ای با حضور بخش خصوصی را برای پیگیری مسائل مرتبط با فولاد از جمله عرضه در بورس، خواستار شد.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از شاتا، علیرضا رزم حسینی در جلسه با اعضای انجمن نوردکاران فولادی با تاکید بر این مطلب، افزود: این کمیته تمامی مسائل مرتبط با فولاد را با محوریت تولیدکنندگان و بخش خصوصی مورد بحث، تبادل نظر و جمع‌بندی قرار خواهد داد.

وی در ادامه تصریح کرد: نظام تصمیم گیری در مجموعه وزارت صمت بر سه محور دولت، مجلس و بخش خصوصی استوار است و همواره از نظرات بخش خصوصی برای تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری استفاده می‌کنیم.

وزیر صمت همچنین کارآفرینان و تولیدکنندگان را مجاهدان اقتصادی توصیف کرد و افزود: در این برهه حساس کنونی این مجاهدان اقتصادی باید مورد حمایت قرار بگیرند.

رزم حسینی، ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور را دو نرخی بودن ارز دانست و خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی بیان کرد: نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی یک تصمیم انقلابی در خصوص حذف ارز ۴۲۰۰ و تک نرخی کردن ارز بگیرند.

وی اضافه کرد: در مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان نماینده تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی با سماجت به دنبال تک نرخی کردن ارز و حذف ارز ۴۲۰۰ بوده ایم که اکنون همگان منتظر تصمیم انقلابی مجلس در این خصوص هستند.

گفتنی است در این نشست اعضای انجمن نوردکاران فولادی به بیان مهمترین مسائل و دغدغه های خود در این حوزه پرداختند.

عرضه در بورس، انجام صادرات و مدیریت بورس از جمله مواردی بود که در این جلسه مطرح شد.

 

متوسط نرخ تورم کشورهای عضو منطقه یورو منفی ماند. به گزارش «ایسنا» به نقل از مرکز آمار اتحادیه اروپا، متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در ۱۲ ماه منتهی به نوامبر با ۱/ ۰ درصد کاهش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به منفی ۳/ ۰ درصد رسید تا نرخ تورم بیش از پیش از سطح ۲درصدی هدف‌گذاری شده توسط بانک‌مرکزی این منطقه فاصله بگیرد. در سطح اتحادیه اروپا این نرخ به‌طور متوسط ۲/ ۰ درصد بوده که از ماه قبل ۱/ ۰ درصد کمتر شده است.
خدمات و مواد غذایی هر دو با تورم ۳۶/ ۰‌درصدی پیشتاز گروه‌های مختلف بوده‌اند و انرژی نیز با تورم منفی ۸۲/ ۰ درصدی بیشترین تاثیر را در کاهش تورم داشته است. تورم کالاهای صنعتی نیز طی این مدت منفی ۰۷/ ۰ درصد بوده است.بانک‌مرکزی اروپا برای پیشبرد اهداف خود دستیابی به تورم ۲درصدی را هدف‌گذاری کرده است و باقی ماندن تورم در چنین سطحی کار کریستین لاگارد، رئیس جدید این بانک را دشوار خواهد کرد. قرار است بانک‌مرکزی اروپا در هر ماه ۲۰ میلیارد یورو اوراق قرضه دولتی را خریداری تا راه را برای تقویت رشد اقتصادی در سطح منطقه یورو هموار کند.در بین کشورهای عضو منطقه یورو، بالاترین تورم مربوط به لهستان با ۷/ ۳ درصد بوده است و پس از این کشور نیز مجارستان و جمهوری چک با ۸/ ۲ درصد و رومانی با ۷/ ۱ درصد قرار دارند. از طرف دیگر کمترین تورم ثبت شده مربوط به یونان با منفی ۱/ ۲ درصد بوده است و پس از این کشور، استونی با منفی ۲/ ۱ درصد و قبرس با منفی ۱/ ۱ درصد قرار دارند.از طرف دیگر طی این مدت نرخ تورم در بلژیک ۲/ ۰ درصد، آلمان منفی ۷/ ۰ درصد، فرانسه ۲/ ۰ درصد و در ایتالیا صفر درصد اندازه‌گیری شده است. در بین کشورهایی که عضو اتحادیه اروپا نیستند نیز تورم انگلیس طی این مدت ۳/ ۰ درصد و سوییس منفی ۸/ ۲درصد اندازه‌گیری شده است.

دنیای‌اقتصاد- محمد تقی‌پور : تصویر طلا در فصل پاییز را می‌توان در نوسانات بالای روزانه و هفتگی، اما ناکامی در رسیدن به مرزهای قیمتی بالاتر دید. فلز زرد روز اول مهر را در قیمتی نزدیک به مرز ۱۹۰۰ دلاری آغاز کرد، اما در ادامه این فصل نتوانست جایگاه خود را در بالای این مرز روانی مهم حفظ کند و در محدوده۱۸۸۰دلار به کار خود پایان داد تا افت یک‌درصدی در پاییز برای اونس رقم بخورد. به‌طور کلی مهم‌ترین چالش معامله‌گران در این فصل رفت و برگشت طلا میان کانال‌های ۱۹۰۰ و ۱۸۰۰ دلاری بود.
بالاترین قیمتی که طلا توانست در این سه ماه به ثبت برساند، ثبت ارزش ۱۹۶۵ دلاری بود که در تاریخ سوم نوامبر به ثبت رسید. خوش‌بینی بازارها از پیروزی جو بایدن و احتمال اقدامات انبساطی بیشتر از سوی تیم دموکرات او طلا را مجددا به مرز ۲ هزار دلاری نزدیک کرد، اما حدود یک هفته بعد در ۹ نوامبر با انتشار اولین خبر موفقیت‌آمیز بودن واکسن کرونا، این فلز ارزشمند طی یک روز بیش از ۵/ ۴ درصد افت قیمت داشت تا با سرعت از میانه کانال ۱۹۰۰ دلاری به قیمت ۱۸۶۰ دلاری برسد. پس از آن و با انتشار پی‌درپی اخبار مربوط به کشف واکسن‌های موثر جدید برای ویروس کرونا و امیدواری بازارها به بهبود چشم‌انداز اقتصادی و متعاقبا افزایش ریسک‌پذیری معامله‌گران روزهای تیره طلا آغاز شد. همین روند ادامه پیدا کرد تا این فلز ارزشمند در آخرین روزهای ماه نوامبر با ثبت قیمت ۱۷۶۴ دلاری پایین‌ترین قیمت خود را در ماه پاییز به ثبت برساند. ماه نوامبر که در ابتدا به دلیل نتیجه انتخابات آمریکا به‌نظر می‌آمد ماه خوبی برای طلا باشد، با چرخش اخبار به سوی واکسن در نهایت با ثبت بازده ماهانه منفی ۴/ ۵ درصدی به یکی از بدترین ماه‌های اونس در سال‌های اخیر تبدیل شد. در ماه سپتامبر نیز که دو سوم آن سپری شده است و سرمایه‌گذاران در آستانه تعطیلات پایان سال میلادی قرار دارند طلا عملکرد بهتری نسبت به ماه قبل از خود داشت و در نهایت این فلز ارزشمند بخش عمده ضررهای نوامبر را تاکنون جبران کرده است، تا به نوعی بتوان گفت طلا در پاییز امسال با تمام فرازها و فرودهایش در جا زده است.

بازیگران سپتامبر و اکتبر
طلا در حالی پا به ماه پاییز می‌گذاشت که قبل از آن به غیر از ماه آگوست، ماه‌های رویایی را برای معامله‌گران رقم زده بود. طلا سوار بر موج پاندمی کرونا و اقدامات انبساطی بانک‌های مرکزی برای مقابله با آثار اقتصادی این پاندمی، چهار ماه متوالی بازدهی صعودی داشت. نکته جالب توجه آنکه مقدار این بازدهی‌ها قابل توجه بود و به‌عنوان مثال مجموع بازدهی فلز زرد در دو ماه آوریل و جولای، تقریبا برابر با کل بازدهی طلا در سال ۲۰۱۹ بود؛ این در حالی است که خود سال ۲۰۱۹ یکی از بهترین سال‌های دهه اخیر برای بازار فلزات ارزشمند به حساب می‌آمد. همین روند سبب شده بود که طلا در ماه آگوست و در آستانه سومین فصل از سال، بالاترین قیمت خود را در طول تاریخ یعنی قیمت ۲۰۷۳ دلاری به ثبت برساند. با این وجود در ماه سپتامبر بسیاری از معامله‌گران برای حفظ سودهای خود دست به فروش بخشی از دارایی‌های خود زدند تا فلز زرد در مجموع دو ماه سپتامبر و اکتبر در حدود ۵ درصد از ارزش خود را از دست بدهد. یکی دیگر از عواملی که سبب شد طلا نتواند طی این دو ماه جایگاه خود را در بالای مرز ۱۹۰۰ دلاری حفظ کند، مذاکرات طولانی و بی‌نتیجه مقامات کاخ سفید از جمله استیون منوچین و رئیس دموکرات مجلس نمایندگان، نانسی پلوسی بر سر بسته محرک مالی جدید بود. طلا که به عقیده کارشناسان نیروی محرک اصلی صعود خود در نیمه اول سال ۲۰۲۰ را از اقدامات انبساطی و حمایتی بانک‌های مرکزی می‌گرفت، پس از اتمام ماه جولای و منقضی شدن آخرین بسته حمایتی در آمریکا، پشتیبان پولی خود را از دست داده بود. در حالی که در این مذاکرات، بخش دموکرات آن اصرار به تصویب بسته‌ای با حجم بالاتر از ۲ هزار میلیارد دلار داشت، نمایندگان جمهوری‌خواه بر سر بسته‌ای با حجم پایین‌تر پافشاری می‌کردند. به‌طور کلی با افزایش اقدامات انبساطی، انتظارات تورمی در میان معامله‌گران افزایش می‌یابد و از سوی دیگر با کاهش ارزش دلار آمریکا به همان دلیل، شرایط برای صعود ارزش طلا فراهم می‌شود.

ماه پرماجرای نوامبر
با نزدیک شدن به ماه نوامبر، بازارها تمام حواس خود را روی یک موضوع متمرکز کرده بودند، انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا. رقابتی که در ابتدا بسیار تنگاتنگ به‌نظر می‌رسید و البته تا حدودی هم اینچنین شد. با مشخص شدن پیروزی بایدن، طلا یکی از بازارهایی بود که به استقبال پیروزی پیرمرد دموکرات رفت. افزایش امیدواری به اقدامات حمایتی و انبساطی بیشتر از سوی دولت بایدن، سبب شد طلا با قدرت به بالای مرز ۱۹۵۰ دلاری برسد و بسیاری از سرمایه‌گذاران را امیدوار به ورود به هزاره سوم قیمتی خود کند. اما یک هفته از انتخابات نگذشته بود که شرایط به‌طور کلی عوض شد؛ انتشار اخبار مربوط به واکسن کرونا و اعلام پی در‌پی شرکت‌های مختلف مانند آب سردی بود که بر پیکر طلا ریخت و قیمت آن را تا میانه‌های کانال ۱۷۰۰ دلاری پایین کشید. با آغاز ماه دسامبر نیز طلا تحت تاثیر عوامل متضادی از جمله اخبار مربوط به واکسن، مذاکرات تجاری برگزیت و بسته حمایتی جدید ۹۰۸ میلیارد دلاری در کنگره نوسان داشت. ماهی که تا اینجای آن قدرت عوامل صعودی به عوامل نزولی چربیده است و در نهایت سبب شده طلا با ایستادن در قیمت ۱۸۸۰ دلاری، فصلی پر از اتفاقات و ماجرا را تقریبا در نقطه شروع خود در فصل پاییز به پایان برساند.

دنیای‌اقتصاد-حمید‌عزیزی(فرزین) : بازارها در سه فصل نخست سال ۹۹، قصه متفاوتی داشتند. در فصل اول سال، شدت حرکت میان بازارها متناسب نبود؛ بازار سهام با شیب و قدرت زیادی در مسیر صعودی حرکت کرد، حال آنکه میزان رشد در بازار ارز و سکه به شدت محدودتر بود. شاخص کل بورس در بهار حدود ۱۴۷ درصد تقویت شد، ‌ولی میزان رشد دلار و سکه تنها ۱۸ و ۳۱ درصد بود. در فصل دوم سال، سکه و دلار سعی کردند عقب‌ماندگی قیمتی خود را نسبت به بازار سهام جبران کنند و روند قیمتی در تابستان حکایت از رشد ۶۵ درصدی سکه و ۴۳ درصدی دلار داشت. این در حالی بود که میزان بازدهی بازار سهام تا ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد.

به این ترتیب، می‌توان گفت که تمام بازارها در نیم سال اول افزایشی بودند، ولی شدت حرکتی آنها در بهار و تابستان متفاوت بود. فصل سوم سال، زمانی برای جبران اضافه پرشی بود که در بهار و تابستان رخ داد. در پاییز قیمت‌ها در هر سه بازار عقب‌نشینی کردند تا میل به تعادل آشکارتر شود؛ از لحاظ روند قیمتی، بورس، دلار و سکه، در پاییز همگرایی در جهت نزول را تجربه کردند.

پاییز نزولی در بازارها

پاییز، زمان نزول تمام بازارها بود؛ فصل سوم سال جاری با افزایش شدید قیمت‌ها در بازار ارز و سکه آغاز شد ولی این روند از هفته انتهایی مهرماه تغییر کرد و به تدریج با افزایش فروش ها، قیمت‌ها به سطح پایین تری نسبت به انتهای تابستان رسیدند. دلار که در انتهای تابستان در کانال ۲۷ هزار تومانی قرار داشت، ‌در آخرین روز آذرماه روی عدد ۲۵ هزار و ۴۵۰ تومان قرار گرفت؛ دو کانال افت طی سه ماه و نزول ۶/ ۶درصدی.

 نزول فصلی دلار در شرایطی رقم خورد که اسکناس آمریکایی در تابستان ۴۳ درصد و در بهار ۱۸ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود. اگر قرار باشد روند بازار در نیمه دوم سال تغییر کرده باشد، می‌توان تصور کرد که در زمستان حتی قیمت این ارز کاهش بیشتری را تجربه کند. تنها در بازار ارز، رفتار معامله‌گران تغییر نکرده بود که در سایر بازارها هم عموم بازیگران فروشنده شده بودند. به‌عنوان مثال، سکه امامی در فصل سوم سال بیش از ۱۰ درصد از ارزش خود را از دست داد. این فلز گران‌بها در اواخر تابستان در کانال ۱۳ میلیون قرار داشت، حال آنکه در آخر آذر در محدوده ۱۱ میلیون و ۷۷۰ هزار تومان قرار گرفت که نشان دهنده بازدهی منفی ۱۰ درصدی فلز گران‌بهای داخلی بود. سکه در تابستان ۶۵ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود و در فصل بهار هم روند افزایشی داشت. در بازار سهام چنین روندی حاکم بود. شاخص کل بورس که در فصل اول و دوم سال روند صعودی داشت، در پاییز تحت تاثیر جریانات نزولی قرار گرفت.

به این ترتیب،‌ می‌توان گفت که تمام بازارهای پرریسک پس از سودهای زیادی که نصیب معامله‌گران خود در ۶ ماه ابتدایی سال کردند، در سه ماه اول نیم سال دوم سال،‌ آنها را در موقعیت ضرر قرار دادند. دو عامل مهم اثرگذار در روند نزولی تمام بازارها را می‌توان شناسایی کرد؛‌ اولی، تغییر سمت و سوی انتظارات تورمی به واسطه خروج آتی ترامپ از کاخ سفید و احتمال زیاد پایان فشار حداکثری و دومی، شناسایی سود معامله‌گران بزرگ از خریدهای سنگین گذشته. به نظر می‌رسد، روند بازار ارز و سکه در زمستان هم تحت تاثیر متغیر اول یعنی اندازه انتظارات تورمی، موقعیت خود را تعیین کنند. عده‌ای باور دارند، احتمال مذاکرات ایران و آمریکا در زمستان می‌تواند منجربه تخفیف بیشتر انتظارات تورمی و در نتیجه افت بیشتر قیمت سکه و دلار شود. این در حالی است که عده دیگری از فعالان باور دارند، مذاکره‌ای در کار نخواهد بود یا در صورت مذاکره، رفع تحریم‌ها به سرعت صورت نمی‌گیرد. این گروه اعتقاد دارند بازارها در فصل آخر مسیر متفاوتی را نسبت به پاییز سپری خواهند کرد. البته روند بازار در روزهای انتهایی پاییز بیشتر مطابق با نظر گروه اول پیش می‌رفت. در بازار ارز و سکه در روزهای انتهایی بازار تقاضای خاصی وجود نداشت. همین عامل موجب شد که دلار در آذرماه هم حدود ۹/ ۱ درصد از ارزش خود را از دست بدهد. در بازار سکه اوضاع کمی فرق داشت و این فلز گران بها توانست در آذر در برابر کاهش قیمت مقاومت کند و حدود ۴/ ۰ درصد افزایش پیدا کرد. به نظر می‌رسد سکه‌بازان نسبت به رشد آتی اونس طلا تا حدی خوشبین شده‌اند و انتظار دارند که با تصویب بسته حمایتی در آمریکا، قیمت طلا به سوی سطوح بالاتر قدم بردارد. با این حال، سکه در صورتی که بخواهد افزایش معناداری را تجربه کند، نیاز به بال و کمک دلار خواهد داشت. بدون افزایش دلار، دشوار است که سکه حتی به بالای ۱۳ میلیون تومان که قیمت انتهای تابستان این فلز گران بها بود، بازگردد. در کنار این، در بازار سهام، شرایط در آذرماه کمی متفاوت شد و شاخص کل بورس رفتار افزایشی از خود نشان داد. با این اوصاف می‌توان گفت روند انتهای پاییز بیشتر از تقویت احتمالی بورس و سکه در مقایسه با دلار خبر می‌داد.

روایت یک نزول در پاییز

رفتار دلار در فصل پاییز را می‌توان به سه بخش مختلف تقسیم کرد. سه هفته ابتدایی مهرماه که قیمت رویه صعودی با سرعت زیاد داشت. نزول اول بازار، سه هفته قبل از انتخابات آمریکا رخ داد و ریزش دوم دلار پس از انتخابات آمریکا.در فاز اول، دلار حرکت افزایشی خود را از کانال ۲۷ هزار تومانی آغاز کرد و به بالای ۳۲ هزار تومان هم رفت. از تاریخ ۲۷ مهر، جهت بازار نزولی شد و تا نزدیکی انتخابات آمریکا یعنی ۱۰ آبان تا محدوده ۲۷ هزار تومان هم عقب نشست. در واقع دلار تمام افزایش مهرماهی خود را در اوایل آبان ماه پس داده بود. با اعلام نتایج اولیه انتخابات آمریکا و پیروزی ترامپ در برخی ایالات کلیدی،‌میزان خریدها در بازار بسیار زیاد شد و حتی قیمت دلار یک‌بار دیگر در آستانه مرز ۳۰ هزار تومانی قرارگرفت. با این حال، با پیروزی بایدن، به شدت فروش‌ها در بازار ارز زیاد شد و حتی قیمت در مقطعی به زیر ۲۴ هزار تومان هم رفت. در اواخر پاییز تقریبا شرایط متعادلی بر بازارارز حکم فرما شده بود. قیمت عمدتا بین ۲۵ هزار و ۸۰۰ تا ۲۶ هزار و ۳۰۰ تومان نوسان می‌کرد تا اینکه در روزهای آخر آذر، قیمت دلار به زیر ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان هم رفت. گفته می‌شود در صورتی که دلار محدوده ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومانی را از دست بدهد، می‌تواند به کانال ۲۴ هزار تومانی هم سقوط کند.

مدیر سیستم‌های تسویه و پرداخت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی گفت که از اول سال ۹۹ تا روز ۲۵ آذر ۹۹ دقیقا ۹۰ شرکت بورسی و فراموشی از سامانه توزیع سود سجام استفاده کردند.
حسین قشمی، در رابطه با واریز سود بیش از ۱۰ میلیون سهامدار از طریق سامانه سجام اظهار کرد: سامانه جامع توزیع سود بر اساس درخواست سهامداران خرد، ناشران بورس و فرابورس در سال ۹۸ تشکیل شد، بعضی از ناشران باتوجه به در خواست خود سود سهامدارانشان را از طریق اطلاعات حاضر در این سامانه واریز کردند.

وی بیان کرد: در سال ۹۹ این سامانه کار خود را به‌صورت جدی آغاز کرد، تصور ما این بود که در سال ۹۹ نهایتا صد ناشر می‌توانند از این سامانه جهت توزیع سود استفاده کنند، اما از اول سال ۹۹ تا روز ۲۵ آذر ۹۹ دقیقا ۹۰ شرکت بورسی و فراموشی از سامانه توزیع سود سجام استفاده کردند.

مدیر سیستم‌های تسویه و پرداخت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، تصریح کرد: در حال حاضر ۱۹ میلیون تراکنش به منظور واریز سود از طریق این سامانه صورت گرفته است‌.

قشمی گفت: یکسری از مجامع فرصت قانونی خود را از دست داده‌اند یعنی مدت هشت ماهی که در مجمع برای واریز سود به آنها داده شد بود را نادیده گرفته‌اند به همین دلیل اکنون نمی‌توانند دیگر سود خود را از این طریق واریز کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما