دنیایاقتصاد : روز گذشته اولین روز معاملاتی پس از تعطیلات نوروز بود اما برخلاف انتظارات نه بهبودی در معاملات رویت و نه از شدت عرضهها کاسته شد. این در حالی بود که همچنان شاهد افزایش حجم و ارزش صفهای فروش بودیم. از طرفی به لطف قانون سیاستگذاران بورسی مبنی بر محدودسازی دامنه نوسان و عدمتغییر در رویه آن، نقدشوندگی سهام کاملا به حاشیه کشانده شده است. اهمیت این موضوع به حدی است که بسیاری معتقدند تا زمانی که همچنان بر محدودسازیها اصرار باشد، تغییری در رویه کنونی بازار سهام رخ نخواهد داد. در کنار این امر بسیاری از تحلیلگران معتقدند اخبار سیاسی منتشر شده حول محور مذاکرات چین و ایران و آینده مبهم برجام (هرچند با وجود اخبار مساعد) افت شاخصها را شدت داده است.
در اولین روز معاملاتی هفته، شاخص کل با افت ۶/ ۱۱ هزار واحدی (۹/ ۰ درصد) بیشترین میزان افت خود از ۹ اسفندماه ۹۹ را ثبت کرد. در این بین سه نماد «فولاد»، «فملی» و «شستا»، با اثرگذاری ۳۴۰۰ واحدی، بیشترین تاثیر را در افت شاخص کل بورس داشتند.
از سوی دیگر شاخص کل هموزن نیز روز شنبه ۱۵۳۴ واحد (۳۵/ ۰ درصد) به عقب بازگشت. در فرابورس ایران شاخص کل با افت ۱۱۹ واحدی همسو با دو نماگر اصلی بورسی سرخی بازار سهام را شدت داد. سه نماد فرابورسی «آریا»، «بپاس» و «زاگرس» بیشترین اثر را در منفیتر کردن شاخص کل این بازار داشتند. بهرغم انتظارات با پایان یافتن تعطیلات نهتنها شاهد افزایش دادوستدها نبودیم بلکه روز گذشته یکی از رکودیترین روزهای معاملاتی بود. این امر حاصل تصمیمهای اخیر سیاستگذاران بورسی است. به اینترتیب دیروز ارزش معاملات خرد بورس با افت محسوسی ۱۸۴۴ میلیارد تومان رقم خورد که کمترین میزان از ۱۰ اسفندماه ۹۹ بود. ارزش معاملات خرد فرابورس نیز ۷۵۸ میلیارد تومان بود. نماد دارویی «برکت» با ارزش معاملات ۳۴۶ میلیارد تومانی، در صدر دادوستدهای خرد بورسی قرار داشت.
کنارهگیری ۲۹ روزه حقیقیها
دیروز برای بیست و نهمین روز متوالی سهامداران عمده با خالص خرید ۵۱۹ میلیارد تومانی مالکیتهای سهام را از آن خود کردند.
سهام دو گروه «محصولات شیمیایی و فلزات اساسی» در صدر خریدهای حقوقیها قرار داشتند. در مقابل حقیقیها اندک توجهی به خرید سهام از گروه «رایانه» داشتند.
بورس شنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران افت ۹/ ۰ درصدی همراه شد، از ۳۲۹ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۳ سهم (۴ درصد) مثبت بود و در مقابل ۲۵۰ سهم (۷۶ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار هر چند ۳ نماد (۹/ ۰درصد) صف خریدی به ارزش ۵ میلیارد تومان تشکیل دادند اما در مقابل شاهد شکلگیری صف فروش سنگین در ۲۶۸ نماد بورسی (۸۱ درصد) به ارزش ۲۱۹۰ میلیارد تومان بودیم.
در فرابورس ایران نیز در روزی که آیفکس افت ۶۵/ ۰ درصدی را ثبت کرد، ۱۳۴ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۱۳ سهم (۷/ ۹ درصد) مثبت و ۱۰۶ سهم (۷۹ درصد) منفی بود. در این بازار ۴ نماد (۳ درصد) صف خریدی به ارزش ۵/ ۹۵ میلیارد تومان تشکیل دادند اما ۱۰۶ نماد (۷۹ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۷۶۸ میلیارد تومان مواجه شدند.
بازار پایه نیز روز گذشته میزبان دادوستد ۱۲۸ نماد بود. در این میان ۲۸ سهم (۲۱ درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد ۷۵ سهم (۶۰ درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۲۰ نماد (۱۶ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۱۳ میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۸۸ نماد (۶۹ درصد) با ارزشی بالغ بر ۱۰۵۰ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.
دنیایاقتصاد : روز گذشته شاخص اصلی بازار سهام به میزان ۹/ ۰ درصد عقبنشینی کرد تا بیشترین ریزش این نماگر از تاریخ ۹ اسفند ماه سال ۹۹ را شاهد باشیم. در این روز مانند گذشته اخبار متعددی بر تغییرات قیمتها اثر گذاشت و هر کسی سعی کرد تا از ظن خود به تفسیر بازار یاد شده بپردازد اما دیدگاهی که میان فعالان بازار بسیار دیده میشد اثرگذاری منفی افزایش خوشبینی به توافق ایران و آمریکا و کاهش بیش از ۴ درصدی نرخ دلار بود که قیمت سهام را منفی کرد.
تشتت دیدگاههای فعالان در بورس
با این حال بررسی «دنیای اقتصاد» حکایت از آن دارد که در شرایط کنونی که تعداد متغیرهای اثرگذار بر وضعیت اقتصاد کلان از گذشته بیشتر است و ریسکهای داخلی نیز مزید بر علت شده تا قیمتها پایین بیایند، نبود چشماندازی روشن سبب شده تا فروشندگان مانند گذشته به دنبال نقد کردن پول خود باشند تا از این رهگذر بتوانند وضعیت را برای بررسی بازار در شرایطی بهتر سبک و سنگین کرده باشند. از این رو نمیتوان دلیل میل خروج نقدینگی از بازار سهام در شرایط فعلی را تنها به خوشبینی به مذاکرات با ایالات متحده یا هر عاملی دیگری ربط داد.
در گل و لای تحلیلها
شاخص بورس تهران در نخستین روز معاملاتی هفته ریزش ۹/ ۰ درصدی را به ثبت رساند تا دستکم شروع معاملات دومین هفته کاری از سال جاری به روال هفته اول فروردینماه با عقبگرد قیمتها همراه باشد. در این روز نماگر اصلی بازار سهام به میزان ۱۱ هزار و ۶۰۰ واحد افت کرد تا تحلیلگران با اطمینان بیشتری از تثبیت شاخص کل در ابرکانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی سخن بگویند. اینطور که به نظر میآید در حال حاضر بازار سهام و فعالان آن درگیر نوعی تشتت آرا نسبت به چشمانداز پیش روی این بازار شدهاند. رویارویی نظرات گوناگون در این بازار آن هم در شرایطی که نه شرایط اقتصادی روشنی پیش روی بنگاههای اقتصادی است و نه فضای سیاست خارجی به اندازهای شفاف است که تحلیل متغیرها تصویری روشن از براندازی تحریمها پیش روی فعالان اقتصادی ارائه دهد، سرمایهگذاران بهخصوص سرمایهگذاری حقیقی بازار را به سمتی سوق داده که بر حجم فروش خود بیفزایند.
آنچه که از بررسی اعداد و ارقام یک ماه پایانی سال ۹۹ و کارنامه به ثبت رسیده تا به اینجای سال جاری نشان میدهد، جریان معاملات در روزهای ابتدایی ۱۴۰۰ با روند کلی آنچه که در اسفندماه شاهد بودیم، تفاوت چندانی پیدا نکرده است. دامنه نوسان نامتقارن منفی ۲ و مثبت ۶ درصدی همچنان سهامداران را در صفوف فروش نگهداشته است. همه اینها به کنار، عدم اطمینان در محیط کلان اقتصاد نیز خود به عاملی بدل شده تا نتوان در بورس ۱۴۰۰ به راحتی نکتهای مفید برای تحلیل اوضاع پیدا کرد. شنیدهها حاکی از آن است که طیف وسیعی از مسائل تاثیرگذار نظیر ضعف منابع عملیاتی بودجه، نامعلوم بودن افق پیش روی مذاکرات سیاسی پیرامون برجام و مسائل ریز و درشت دیگر سبب شده تا در این روز نتوان قیمتها را به راحتی تحلیل کرد. از طرفی امکان صعود تورمی بورس با بال افزایش پایه پولی وجود دارد و از طرفی دیگر ممکن است گشایش احتمالی در مذاکرات سیاسی بتواند با تغییر جریان انتظارات تورمی همه چیز را به نفع قدرت خرید مردم بر گرداند. مضاف بر تمامی اینها به تنگ آمدن سیاست گذار از شرایط نا بسامان اقتصادی نیز این احتمال را ایجاد میکند که با روی کار آمدن دولت جدید تدابیری نظیر افزایش سود بانکی یا افزایش برخی هزینههای اثرگذار بر قیمت تمام شده تولیدات نظیر انرژی و بهره مالکانه معادن و… در دستور کار قرار گیرد. همه اینها سبب شده تا خیال تحلیلگران نسبت به اوضاع جاری همانند سه سال اخیر راحت نباشد و افق سودآوری و الگوهای تحلیلی در سال جاری را به سمت آنچه که در سالهای پیش از سال ۹۷ مرسوم بود سوق دهد؛ دوره زمانی بلندمدت با نرخ سود مورد انتظار کمتر.
توجیه یک اتفاق
اما اگر فضا آنطور که گفته شد مبهم است دلیل فروش سهام و بدون خریدار ماندن صفهای فروش در شرایط فعلی چیست؟ بر اساس واکاوی نظرات و تحلیلهای ارائه شده در فضای مجازی در روزهای گذشته به نظر میآید که تمامی گزینههای پیش روی اقتصاد ایران مردم را بر آن داشته تا در شرایط نا اطمینانی ایجاد شده که بخشی از آن نیز صرفا بر اساس پا فشاری بر قانون دامنه نوسان نامتقارن است، همچنان با قدرت بر طبل فروش سهام بکوبند. عدهای بر این باور هستند که دلیل تداوم این فروش در روزهای گذشته این بوده که افزایش امیدواری به برجام از سوی فعالان بازار سهام سبب شده تا آنها بخواهند سرمایه خود را به منظور رسیدن روز موعود و مشخص شدن چند و چون آینده هستهای فعلا نقد نگه دارند. این دیدگاه اگرچه بسیار خوشبینانه به نظر میرسد اما ایراداتی نیز دارد که از آن جمله میتوان به در نظر نگرفتن سایر متغیرها اشاره کرد.
برای مثال سرمایهگذاران در شرایط کنونی نمیدانند که بازگشت احتمالی ایالات متحده به برجام تا چه حد میتواند بر قیمت دلار اثر منفی بگذارد. از طرفی اصلا مشخص نیست که با باز شدن فضای برجامی بهبود شرایط کسب و کار تا چه حد میتواند بازگشت قیمت دلار به سطوح پایینتر را جبران کند. از تمامی اینها هم که بگذریم مشخص نیست که چرا در شرایطی که وزن آشتی آمریکا با برجام تحتالشعاع وزنکشی سند همکاری ۲۵ سال با چین قرار دارد، باید تا این حد در عملکرد سرمایهگذاران نقش مستقیم بازی کند. همانطور که میدانیم یکی از آثار جانبی امضای این سند همکاری با دولت جمهوری خلق چین قویتر شدن دست دولت فعلی یا آتی ایران در مذاکرات برجامی است. پیگیری روند اخبار جهتگیری مسوولان نیز به خوبی نشان میدهد که در شرایط کنونی ایران چندان اشتیاقی به وورود آمریکا به توافق هستهای نشان نمیدهد. تمامی اینها سبب میشود تا برای شفاف شدن فضای فعلی راهی به جز صبر کردن نداشته باشیم.
دامنه رفتنی نوسان؟
اما اگر از تحریمها و هر آنچه که در ید اختیارات مسوولان بورسی نیست بگذریم، از سایه سنگین دامنه نوسان نا متقارن و فشار فروشی که در بازار ایجاد کرده نمیتوان گذشت. آنطور که از شنیدهها استنباط میشود سکانداران بازار سرمایه به این نتیجه رسیدهاند که جلوی ضرر را بگیرند و هرطور که شده فضای بازار را به سمت منطقی شدن پیش ببرند. از این رو نامحتمل نیست که اگر در روزهای پیش رو شاهد بازتر شدن فضا به نفع دامنه نوسان قیمتها باشیم. بر اساس آنچه که در رسانهها از زبان رئیس سازمان بورس منتشر شده «مصوبه شورای عالی بورس افزایش دامنه نوسان است، بنابراین اگر دامنه متقارن مد نظر است، باید روی مثبت و منفی ۶ درصد صحبت کنیم.» در صورتی که این امر محقق شد میتوان گفت که بازار سرمایه در ابتدای سال ۱۴۰۰ روزهای خوبی را پیش رو خواهد داشت. با این حال نا محتمل نیست که در روزهای نخست بازگشت بازار به مدار منطقی شاهد نوسان قیمت در بسیاری از نمادها باشیم.
دنیایاقتصاد- راضیه احقاقی : استقبال خریداران از بازار فیزیکی شمش و مقاطع طویل فولادی بورس کالا در هفته ابتدایی بازگشایی این بازار در سال ۱۴۰۰ نکته مهم و شاید امیدوارکنندهای بود که میتواند نویددهنده برآورد فعالان این بازار از رکود حاکم بر آن باشد.
البته در این میان نمیتوان از فاصلهگیری مجدد نرخ ارز آزاد و نیمایی و تاثیر آن بر افزایش تقاضا برای خرید از بازار آزاد نیز غافل شد. اما در ادامه انتشار اخبار سیاسی در روز پایانی این هفته مبنی بر بازگشت ایالات متحده به برجام و کاهشی شدن نرخ ارز باعث شد تا در اولین روز هفته جاری مجدد بازار آزاد مقاطع طویل فولادی به امید کاهش قیمتها به فاز رکود فرو رود.
حضور پررنگ خریداران فولاد
رینگ معاملاتی بورس کالا در اولین هفته از سال جاری میزبان عرضه بالغ بر ۱۲۸ هزار تن انواع شمش فولادی با قیمت پایه ۱۰ هزار و ۶۷۰ تومان به ازای هر کیلوگرم بود؛ با توجه به تعطیلی هفته ابتدایی فروردین، بهای پایه شمش فولاد برای عرضه در هفته دوم این ماه برابر قیمت پایه شمش در هفته پایانی اسفند تعیین شد. این عرضهها با استقبال خوب خریداران نیز روبهرو شد به گونهای که مصرفکنندگان شمش فولاد، تقاضایی برابر ۱۵۵ هزار تن را در این بازار به ثبت رساندند که در نهایت به معامله ۹۳ هزار تن شمش از این بازار در روز سهشنبه دهم فروردین ماه منجر شد.
رقابت میان خریداران شمش فولادی باعث شد میانگین بهای معامله شمش در این بازار به ۱۰ هزار و ۷۵۰ تومان برسد. با توجه به اتمام تعطیلات نوروز و اتمام فصل سرد و بارندگی رونق مجدد بازار شمش و محصولات فولادی در هفتههای ابتدایی سال قابل انتظار بود؛ درواقع اینگونه به نظر میرسد که تولیدکنندگان مقاطع طویل فولادی در انتظار بهبود بازار ظرف ماههای ابتدایی سال بوده و از همین رو از روزهای ابتدایی بازگشایی بازارها درصدد خرید مواد اولیه برآمدهاند. این در حالی است که در هفتههای ابتدایی سال گذشته (۱۳۹۹)، شیوع ویروس کرونا در کشور و محدودیتهای قرنطینهای سختگیرانه عاملی در جهت تضعیف بازارهای کشور بود، بهگونهای که در فروردین سال گذشته تنها ۸۲ هزار تن شمش از این بازار مورد معامله قرار گرفت که این رقم نسبت به حجم معامله انجامشده در هفته ابتدایی بازگشایی بورس کالا نیز کمتر است. با وجود استمرار این بیماری در کشور اما به نظر میرسد دیگر خبری از اثرگذاری قوی این سیگنال در بازار دیده نمیشود. بهای شمش فولاد CIS که مبنای تعیین قیمت پایه شمش فولاد در بورس کالای ایران بهشمار میرود ظرف دو هفته اخیر کاهشی شد؛ این در حالی بود که قیمت شمش فولاد CIS تحویل دریای سیاه در روزهای ابتدایی ماه مارس مجدد اوج گرفته و به مرز ۵۹۰ دلار به ازای هر تن نیز رسیده بود. اما این روند رو به رشد چندان دوامی نداشت و مجدد بهای بیلت فولادی CIS وارد فاز کاهشی شده است. بنابراین بهرغم کاهشی شدن این سیگنال اثرگذار در بهای پایه شمش فولاد، خریداران استقبال خوبی از عرضههای هفته قبل داشتند.
تبعات ارزی بازار فولاد
نرخ ارز نیمایی، فاکتور دیگر تعیینکننده بهای پایه شمش فولاد به شمار میرود. این نرخ در اسفند سال گذشته (۱۳۹۹) وارد مسیر کاهشی هرچند با شتابی اندک شد که در هفته دوم امسال نیز ادامه یافت. به این ترتیب برآورد میشود قیمت پایه شمش فولاد از این فاکتور نیز سیگنالی کاهشی دریافت کند. ارز آزاد نیز ظرف اسفند ماه سال گذشته روندی کاهشی داشت که البته این روند در روزهای پایانی سال به سیاق معمول معکوس شد.
نرخ دلار آزاد که در روزهای ابتدایی اسفند در کانال ۲۵ هزار تومان بود؛ در نیمه این ماه به کانال ۲۴ هزار تومان بازگشت و حتی بازار تجربه دلار ۲۳ هزار تومانی را نیز در هفته پایانی سال داشت. البته این روند کاهشی در روز پایانی هفته تداوم نداشت و مجددا دلار آمریکا وارد مسیر رشد شد. روند افزایش نرخ ارز آزاد که شروع آن از روزهای پایانی سال قبل کلید خورده بود در هفته دوم فروردین ۱۴۰۰ نیز استمرار یافت و حتی شتاب بیشتری نیز به خود گرفت. به گونهای که به گفته فعالان این بازار این ارز توانست در مقطعی حتی در معاملات پشت خطی به بالای محدوده ۲۶ هزار تومانی برسد؛ هرچند این کانال قیمتی چندان ثباتی نداشت و عموما این ارز در بازار آزاد در کانال ۲۵ هزار تومان معامله شد. در این میان فاصلهگیری مجدد نرخ ارز نیمایی و آزاد سیگنالی مهم برای فعالان بازار و تولیدکنندگان بود.
فاصلهگیری نرخ ارز نیمایی و آزاد فاکتوری مهم در جهت رشد تقاضا برای خرید محصول از بورس کالا به شمار میرود. فاکتوری قدرتمند که تاثیر آن به وضوح در نیمه ابتدایی سال گذشته مشاهده شد. استمرار فاصلهگیری نرخ ارز آزاد و نیمایی میتواند به تجربه رشد تقاضا برای خرید محصول از بازار فیزیکی بورس کالا منجر شود. به این ترتیب نمیتوان از اثرات این سیگنال در افزایش تقاضای خرید شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس کالا ظرف هفته ابتدایی فروردین نیز غافل شد. در این میان انتشار اخبار سیاسی جدید مبنی بر بازگشت ایالات متحده آمریکا به برجام، در روز جمعه ۱۳ فروردین روند نوسان در بازار ارز را مجدد تغییر داد. این خبر میتواند زمینهساز افت بیشتر قیمت دلار در ابتدای هفته جاری شود. با توجه به آنکه عموما بازار شمش و محصولات فولادی به سرعت به اخبار سیاسی و نوسانات نرخ ارز واکنش نشان میدهد؛ تعدیل تقاضا در بازار فیزیکی بورس کالا و بازار آزاد به امید افت قیمتها در هفتههای آینده چندان دور از انتظار نیست.
فراز و فرود بازار مقاطع طویل فولادی
بازار فیزیکی بورس کالا در هفته ابتدایی سال جاری میزبان عرضه انواع مقاطع طویل فولادی نیز بود؛ بهگونهای که تولیدکنندگان میلگرد بالغ بر ۷۵ هزار تن انواع میلگرد را در این بازار با نرخ پایه ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان عرضه کردند؛ برخلاف رویه هفتههای پایانی سال قبل، استقبال خوبی از میلگرد فولادی عرضه شده در این بازار ظرف هفته ابتدایی امسال شد. بهگونهای که خریداران تقاضای ۱۰۸ هزار تنی را در این بازار به ثبت رساندند که در نهایت به معامله ۵۵ هزار تن میلگرد فولادی از این بازار منجر شد. همچنین به گفته فعالان بازار آزاد مقاطع طویل فولادی، این بازار نیز از روز ابتدایی بازگشایی رسمی در سال جاری یعنی شنبه، هفتم فروردین با استقبال خریداران روبهرو شد. این استقبال فراتر از انتظار بود و به عقیده بسیاری روند رو به رشد نرخ ارز آزاد عامل اصلی این استقبال بود. در عین حال انتظار میرود با توجه به افزایش هزینههای تولید در سال جاری با افزایش هزینه انرژی و دستمزد، بهای مقاطع طویل فولادی در هفتههای آینده رشد داشته باشد و همین موضوع نیز سیگنالی مثبت برای رشد تقاضا در این بازار بود. اما به گفته فعالان بازار آزاد مقاطع طویل فولادی با توجه به انتشار اخبار سیاسی در روز ۱۳ فروردین و احتمال کاهش نرخ ارز، بازار آزاد مقاطع طویل فولادی در اولین روز بازگشایی هفته جاری، روندی متفاوت با هفته قبل داشت و این بازار مجدد به کما رفت. در این شرایط تمام مصرفکنندگان در انتظار نتایج هر خبر سیاسی هستند که بتواند بر نرخ ارز اثرگذار شود. البته با توجه به قیمت شمش فولاد فروش رفته در ماههای پایانی سال گذشته حتی با افت نرخ ارز نیز نمیتوان به افت قابل توجه قیمت محصولات در این حوزه امید داشت، چرا که تمامی کالاهای فعلی موجود در بازار براساس شمش فولادی در کانال قیمتی ۱۱ هزار تومان تولید شده و همین موضوع سدی در مقابل افت محسوس قیمت به شمار میرود.
دنیایاقتصاد : برخلاف تمام پیشبینیها، امیدها و دلداریهایی که در یکی، دو هفته پایانی سال ۱۳۹۹ در شبکههای اجتماعی خوانده میشد که در سال ۱۴۰۰ وضعیت بورس تغییر میکند و دیگر اینطور آشفتهحال نیست اما همه چیز دیروز نقش بر آب شد و شاخص بورس در آغاز اولین هفته پایان کامل تعطیلات نوروز ۱۴۰۰ افت کرد. این مساله از یک طرف و وضعیت اقتصادی و نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری از طرف دیگر همه دست به دست هم داده که کاربران فعال در حوزه بورس بیش از گذشته در رابطه با مساله بورس بنویسند و همه چیز را حول محور این حوزه ببینند.
از مدیریت بازار مرغ تا مدیریت بورس
راهاندازی قرارگاهی در رابطه با مدیریت عرضه مرغ یکی از سوژههای داغ در روزهای گذشته بود. جدای از انتقادهایی که به راهاندازی این قرارگاه و عملکرد آن در شبکههای اجتماعی مطرح میشد، برخی از فعالان حوزه بورس و سهامداران فعال در شبکهاجتماعی توییتر با ربط دادن موضوع مدیریت بازار مرغ و حوزه بورس، انتقادهایی را روانه دولت دوازدهم در خصوص نحوه مدیریت آن در حوزههای مختلف میکردند. آنها با بیان اینکه برای مایحتاج روزانه مردم دست به راهاندازی قرارگاه زدهاند چطور میشود انتظار بهبود بازار سرمایه را داشت؟ به اعتقاد این افراد دخالتهای دستوری و عجیب و غریب دولت در حوزههای مختلف نتیجهای جز آشفته شدن حال بازارها و مردم ندارد. حال میخواهد بازار مرغ و میوه باشد یا بازار سرمایه و بورس.
بورس در حکم چاه نفت جدید
از خبرهایی که دیروز در شروع هفته توجه کاربران شبکه اجتماعی توییتر را به خود جلب کرد، میزان مبلغ مالیات نقل و انتقال سهام در بازار سرمایه بود. بر اساس خبری که صبح دیروز در شبکه اجتماعی توییتر و پیامرسان تلگرام دست به دست میشد، براساس آمارهای رسمی سهامداران در سال ۹۹ بالغ بر ۱۷ هزار میلیارد تومان از محل مالیات نقل و انتقال سهام در بازار سرمایه درآمد به دولت پرداختهاند که این رقم به تنهایی معادل ۹ درصد از کل مالیات وصولی سال ۹۹ است. افراد زیادی با بازنشر این خبر در این رابطه مینوشتند تحلیلهای آن دسته از افرادی که در سال گذشته بیان میکردند دولت به دنبال کسب منافع خود از بورس است حالا با انتشار این خبر و رقم میزان مالیات پرداختی سهامداران درست از آب درآمده است. حتی در این میان برخی از افراد خطاب به آن دسته از کاربرانی که در گذشته چنین تحلیلی داشتند، پیامهای عذرخواهی مینوشتند و مطرح میکردند که نباید در ماههای گذشته وقتی چنین تحلیلی در شبکهاجتماعی توییتر مبنی بر کسب درآمد دولت از حوزه بورس مطرح شده بود، به این دسته از افراد خرده میگرفتند که به دنبال آشفته کردن حوزه بورس و دامن زدن به بیاعتمادی سهامداران هستند. برخی از افراد هم بورس را با چاه نفت برای دولت مقایسه میکردند و در نوشتههای خود به این مساله میپرداختند که بعد از گسترش تحریمها، دولت به فکر درآمدزایی از بورس افتاد و حالا با عدد و رقم در حال مشاهده بخشی از درآمد دولت از چاه نفت جدید که با سرمایههای مردم پر شده است هستیم.
اوج گرفتن انتقادهای بورسی در تلگرام
انتقاد از وضعیت بورس و عملکرد دولت در این حوزه دیگر فقط مختص به شبکهاجتماعی توییتر نیست و وضعیت در پیامرسان تلگرام هم در حال رفتن به سمت انتقادهای تند و تیز است. برای مثال دیروز بعد از انتشار رقم مالیات دریافت شده از سهامداران در سال ۱۳۹۹، در گروههای تلگرامی زیادی افراد حاضر نسبت به وضعیت بورس و آنچه در این بازار سرمایه در حال اتفاق افتادن است انتقادهای تند و تیزی را روانه دولت کردند. ذکر این نکته جای تامل دارد که در ماههای گذشته این انتقادها در گروههای تلگرام عمومی که ورود برای افرادی که به لینک آن گروه دسترسی پیدا میکردند به شدت کمتر بود چرا که خیلی از افراد به خاطر مسائل امنیتی و مشخص بودن عکس پروفایل و… صرفا خواننده خبرهای به اشتراک گذاشته شده در گروهها بودند و در مقابل فضای توییتر به خاطر پنهان نگه داشتن حوزه خصوصی افراد تا حدودی محلی برای انتقادهای تند و تیز به دولت و عملکرد سایر نهادها شده بود اما حالا وضعیت تلگرام هم تا حدودی مشابه توییتر شده است. دیروز برخی از افراد در گروههای عمومی در تلگرام در این رابطه نوشتند که دولت ضربه شدیدی به بورس وارد کرد و سالها طول میکشد که مردم بار دیگر به این بازار سرمایه اعتماد کنند. مثالی که این دسته از افراد برای حرفشان میآورند بالا رفتن مشارکت مردم در حوزه ارزهای دیجیتال و سایر بازارهای مالی بود. برخی دیگر از افراد درباره سکوت عجیب نمایندههای مجلس و سایر نهادها و ارگانهای نظارتی مینوشتند. به اعتقاد این افراد وقتی وضعیت سرمایههای خرد مردم که با دعوت و تبلیغ به این بازار سرمایه وارد شدند اصلا خوب نیست باید این نهادها و ارگانها درصدد حمایت از مردم و سهامداران برآیند و مقابل آنچه آنها بیعدالتی میخواندند ایستادگی کنند.
دنیای اقتصاد : تحرکات مجموعه سهمهای موسوم به سهام عدالت در ۵ روز کاری گذشته همواره برآیندی منفی را برای این سهم به بار آورده است. از آخرین روز کاری سال گذشته که ارزش یک مجموعه سهام عدالت (با ارزش اسمی ۵۰۰ هزار تومان) به بالاترین رقم سه ماه گذشته (از دهم دیماه ۹۹) رسیده بود، ارزش این سهم به میزان ۷/ ۳ درصد افت داشته است. به بیان دیگر ارزش پرتفوی هر سهم در ۲۷ اسفند به میزان ۱۰میلیون و ۵۰۶ هزار تومان بود که این رقم در ۱۴ فروردین به ۱۰میلیون و ۱۱۹هزار تومان رسید. تنها در روز ابتدایی هفته (دیروز) ارزش این سهم به میزان ۶/ ۱ درصد کاهش را تجربه کرد. این موضوع عمدتا به دلیل افت سه سهم بزرگ «فملی»، «فولاد» و «فارس» رخ داد که بیشترین ارزش را در کل پرتفوی سهام عدالت دارند.
بدون دیدگاه