پیرو اطلاعیه شماره 3125/الف/00 مورخ 1400/06/21 این شرکت، امروز چهارشنبه مورخ 1400/06/24 تعداد 102،000،000 سهم از سهام شرکت توسعه سامانه های نرم افزاری نگین(سهامی عام) برای اولین بار پس از پذیرش در بازار اول فرابورس ایران در نماد (توسن1) ونمونیک TOSZ1 در مرحله اول به روش ثبت سفارش به سرمایه گذاران واجد شرایط عرضه می‌شود. ارسال سفارش خرید برای سرمایه گذاران واجد شرایط صرفا توسط ایستگاه های معاملاتی (نامک) کارگزاران دارای مجوز فعالیت در فرابورس صورت می‌گیرد. دراین خصوص توجه به موارد زیر ضروری است:

1) دوره ثبت سفارش از ساعت 07:30 لغایت ساعت 09:30 می‌باشد.

2) امکان ارسال سفارش در مرحله اول برای معامله گران برخط و برخط گروهی فراهم نمی باشد

3) کلیه درخواست‌های خرید جهت ورود سفارش می‌بایست به قیمت محدود باشد.

4) دامنه قیمت در ثبت سفارش از مبلغ 6،244 ریال تا مبلغ 7،630 ریال می‌باشد.

5)حداکثر سهام قابل خریداری توسط هر کد معاملاتی تعداد 20،00،000 سهم می باشد.

6) هر خریدار صرفا مجاز به ورود یک سفارش به سامانه معاملاتی می باشد.

7) سفارش‌های ثبت شده طی دوره ثبت سفارش قابل اصلاح یا حذف هستند. پس از پایان این دوره، ورود، حذف یا اصلاح سفارش مجاز نیست.

8) ثبت سفارش با کد گروهی مجاز نیست.

9) مشاور عرضه شرکت کارگزاری بانک ملی ایران(سهامی خاص) می‌باشد. علاقه مندان می توانند برای اطلاع از جزئیات بیشتر به اطلاعیه مذکور واقع در وب سایت رسمی شرکت فرابورس ایران مراجعه نمایند. مدیریت عملیات بازار فرابورس ایران

 

به اطلاع کلیه فعالان محترم بازار سرمایه می رساند، پیرو اطلاعیه شماره 181/94542 مورخ 1400/06/21 -روز جاری چهارشنبه مورخ 1400/06/24 – تعداد 600 میلیون سهم معادل 15 درصد از سهام شرکت “پارس فولاد سبزوار” در نماد فسبزوار به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت عرضه خواهد شد. لازم بذکرست:

1- دوره ثبت سفارش از ساعت 07:30 الی 10:30 می باشد. امکان اصلاح و یا حذف سفارش در این مدت امکانپذیر می باشد.

2- سهمیه در نظر گرفته شده برای هر کد حقیقی و حقوقی حداکثر 1200 سهم می باشد.هر کد معاملاتی تنها مجاز به ارسال یک سفارش می باشد.

3-ورود سفارش صرفاً با کد معاملاتی و در دوره زمانی اعلام شده و به قیمت محدود در دامنه قیمتی تعیین شده(کف قیمت 25.570 و سقف قیمت 31.250 ریال می‌باشد)،جهت ثبت سفارش امکانپذیر می باشد و ورود سفارش بصورت گروهی مجاز نمی باشد. کلیه مشتریان برخط نیر میتوانند با توجه به شرایط ذکر شده فوق نسبت به ورود سفارش اقدام نمایند

4- پس از اتمام دوره بت سفارش، کشف قیمت با توجه به وضعیت سفارشات ثبت شده در دوره ثبت سفارش و مطابق با مفاد مندرج در ماده 17 دستورالعمل پذیره نویسی و عرضه اولیه اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران ایران مصوب 1395/10/14 خواهد بود. همچنین خریداران عرضه اولیه در نماد فسبزوار به تعداد تخصیص داده شده در روز عرضه اولیه دارای اختیار فروش تبعی این سهام خواهند بود. مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران

جریان معاملاتی در عموم نمادهای فعال تابلوی آتی بورس کالا از رشد نرخ تسویه حکایت داشت که موجب شد جریان غالب در بازار آتی افزایشی باشد. مجموع حجم دادوستدهای هفتگی در این بازار افزایش قابل توجهی داشته که مهاجرت نقدینگی بین نمادهای گوناگون را نشان می‌دهد. در شرایطی که شاهد راه‌اندازی سررسیدهای جدید برای طلا، نقره و زعفران طی روزهای اخیر بودیم، چشم‌انداز تزریق نقدینگی به این بازار همچنان افزایشی بوده و می‌تواند روزهای امیدبخشی را برای تابلوی آتی به همراه داشته باشد.
قدرت‌نمایی آتی طلای سرخ
 بی‌توجهی اخیر معامله‌گران این بازار به سیگنال‌های کاهشی بازار ارز، از جمله دلایلی است که از بلوغ معاملات آتی خبر می‌دهد؛ چرا که تکانه‌های ارز را تنها متغیر اصلی تعیین‌کننده نرخ تسویه نمی‌دانند و با تکیه بر سایر داده‌های اثرگذار به پیش‌بینی دورنمای بازار اقدام می‌کنند، آن هم در شرایطی که بهای آزاد دلار از صعود بازمانده، افزایشی شدن این بازار می‌تواند شواهد احتمالی ذهنیت ایجاد کف نرخ را در بین معامله‌گران تداعی کند.

  نماد بی‌رمق پسته آتی
شواهد نشان می‌دهد که جریان معاملات نمادهای فعال تابلوی آتی بورس کالا به سیگنال‌های کاهشی که از بازار ارز مخابره می‌شود، توجه چندانی ندارد. بنابراین به نظر می‌رسد ذهنیت کلی اهالی بازار، کف ۲۷ هزار تومانی را برای بهای آزاد دلار منطقی می‌پندارند. از این رو سعی دارند با تکیه بر سایر عوامل اثرگذار بر نرخ تسویه قراردادهای آتی به دادوستد بپردازند. از بین محصولات کشاورزی بورس کالا، زعفران نگین با فاصله قابل توجه از سایر محصولات دادوستد می‌شود. زیره و زعفران رشته‌ای با آرامش نسبی و نوسان اندک قیمتی دادوستد می‌شوند.

این درحالی است که پسته که تنها با یک نماد بر تابلوی آتی بورس کالا حاضر است، طرفدار چندانی برای خرید و فروش ندارد و حتی در برخی از روزهای معاملاتی هفته اخیر مورد معامله قرار نگرفت. روز گذشته نیز این نماد (PSME۰۰) تا لحظه تنظیم این گزارش معامله نشد، اما بهای تسویه این محصول در معاملات ۲۲ شهریورماه ۱۹۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم بود.

  رونق زعفرانی تابلوی آتی بورس کالا
تابلوی معاملات آتی بورس کالا با صدرنشینی زعفران به‌عنوان جذاب‌ترین و پرحجم‌ترین محصول این بازار به معاملات خود ادامه می‌دهد. در جریان معاملات روزهای گذشته استقبال معامله‌گران از گرفتن موقعیت تعهدی برای جدیدترین سررسید راه‌اندازی‌شده این محصول با نماد SAFDY۰۰، به‌وضوح نمایان است؛ چرا که نوسان قیمتی این سررسید به گونه‌ای بود که حتی در برخی از روزها با صف خرید همراه شد. با خروج سررسید شهریور زعفران از تابلوی آتی بورس کالا، در حال حاضر این محصول با دو سررسید آبان و دی قابل معامله است که روز گذشته تا لحظه تنظیم این گزارش با نوسان مثبت قیمتی همراه بود.

 کافی نبودن عرضه یکی از مهم‌ترین دلایلی است که زمینه‌ساز رشد قیمت زعفران نگین شده؛ چرا که این انتظار وجود دارد که به دلیل خشکسالی و افزایش جدی هزینه نهاده‌های تولید، میزان تولید زعفران در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش یابد، در حالی که با بهبود شرایط اقتصادی، تقاضا برای خریدهای داخلی و صادراتی افزایش می‌یابد. بنابراین مجموعه این عوامل دست به دست هم داده و سبب ایجاد تحرکات مثبت قیمتی برای محصول زعفران نگین شده است.

این در حالی است که در دو سال گذشته شاهد شرایطی متفاوتی بودیم. به دلیل شرایط بی‌سابقه پاندمی کرونا، محدودیت‌های حمل‌ونقل و بسته‌بودن مرزها تقاضا برای محصول زعفران به‌شدت کاهش یافته بود، اما در سال جاری علاوه بر آنکه بسیاری از مقاصد صادراتی این محصول نظیر چین که بزرگ‌ترین متقاضی زعفران تولیدی ما به شمار می‌رود، در مقابله با این ویروس موفق عمل کرده، با عمومی شدن واکسیناسیون در اقصی‌نقاط دنیا، مراحل بازیابی اقتصادهای جهان با چشم‌انداز روبه رشد و مثبتی همراه شده است. از این رو این انتظار وجود دارد که تقاضا برای صادرات زعفران افزایشی باشد. اما اینکه محصول سال جدید پاسخگوی نیاز متقاضیان خواهد بود یا خیر، چندان مشخص نیست.

به این ترتیب از سوی اهالی بازار آتی، معامله زعفران نگین به‌ویژه در سررسیدهای دورتر بسیار جذاب تلقی شده که در جریان معاملات روزهای اخیر قابل رویت بود.

  استقبال بازار از زعفران دی‌ماه
نزدیک‌ترین سررسید زعفران نگین که روز ۲۳ آبان از تابلوی آتی خارج می‌شود، روز گذشته در لحظه تنظیم این گزارش با بهای ۱۶ هزار و ۳۵۰ تومان به ازای هر گرم دادوستد شد.

 این درحالی بود که در این نماد به میزان ۵۰موقعیت خرید و فروش به صورت همزمان باز شد و مجموع موقعیت‌های این نماد را به ۵۱ هزار و ۶۳۹ رساند.

همچنین سررسید دیگر زعفران نگین که تا تاریخ ۱۹ دی ۱۴۰۰ بر روی تابلو آتی بورس کالا قابل معامله است، روز گذشته با نوسان مثبت قیمت همراه بود و تا لحظه تنظیم این گزارش با قیمت ۲۰ هزار و ۸۲۰ تومان به ازای هر گرم معامله شد.

باز شدن موقعیت خرید و فروش در هر نماد تازه راه‌اندازی شده طبیعی است، اما در این نماد با استقبال زیادی از سوی معامله‌گران همراه است. گویی علاوه بر مهاجرت نقدینگی از سایر سررسیدهای زعفران به این نماد، شاهد ورود خریداران جدید هستیم که زعفران را محصولی جذاب برای معاملات شناسایی کردند.   این سررسید تازه راه‌اندازی‌شده در حال باز کردن موقعیت‌های تعهدی همزمان است و تاکنون مجموع موقعیت خرید و فروش این نماد به صورت همزمان به میزان ۲۷ هزار و ۲۸۵ موقعیت ارزیابی می‌شود. طبق ویژگی‌های فنی تابلوی معاملات آتی، بازه نوسان قیمتی برای تمامی قراردادهای این بازار مثبت و منفی ۵ درصد در نظر گرفته شده است. نوسان نرخ تسویه روز گذشته زعفران سررسید دی‌ماه تا لحظه تنظیم این گزارش به ۳۲/ ۴درصد نیز رسید که پتانسیل ایجاد صف خرید در این نماد را به‌خوبی نشان داد.

  نقره و طلای آتی بی‌توجه به بازار جهانی این دو فلز گرانبها
نقره آتی در حال حاضر با سه نماد فعال در سه سررسید مهر، آبان و آذر روی تابلوی آتی بورس کالا قابل معامله است. برآیند ورود نقدینگی در هر سه نماد به میزان محدودی مثبت ارزیابی می‌شود. روز گذشته نقره در دو سررسید SILME۰۰ و SILAB۰۰ با نوسان مثبت قیمت همراه شد، اما در دورترین سررسید خود یعنی نقره آذرماه با کاهش محدود قیمتی نسبت به روز ماقبل معامله شد.

واحدهای صندوق طلای بازار آتی که تحت سه نماد معامله می‌شوند، روز گذشته رشد نرخ تسویه را در هر سه نماد به ثبت رساندند. جدیدترین سررسید این فلز گرانبها، با نماد ETCAZ۰۰ در بازار آتی معامله می‌شود که روز گذشته با ۴۶ درصد افزایش در موقعیت باز همراه شد، به این معنی که به صورت همزمان ۱۰۵ موقعیت خرید و فروش با هم به بازار وارد شدند. جریان غالب بازار آتی افزایشی است، اما طلا و نقره در معاملات جهانی روز گذشته کاهشی بودند و هر اونس طلا با نرخ ۱۷۸۷ دلار و اونس نقره با ۲۳ دلار و ۵۷ سنت معامله شد که برآیند نوسان هفتگی و روزانه آنها منفی بود.

 

هنوز آثار مخرب توفان آیدا بر تولید نفت و گاز گالف‌کوست آمریکا کاملا برطرف‌نشده که حالا توفانی دیگر به‌نام نیکولاس به‌سوی ساحل تگزاس در حرکت است و سرمایه گذاران نفتی را نگران عرضه این کامودیتی کرده؛ امری که باعث شد بهای طلای‌سیاه برای سومین روز متوالی در سه شنبه افزایش یابد و برنت به‌اوج ۶ هفته ای برسد.
به گزارش‌ خبرگزاری رویترز، بهای نفت‌خام آمریکا زمان تنظیم این گزارش (ساعت ۱۳:۵۵ به‌وقت تهران) با ۳۹‌سنت رشد معادل ۵۵/ ۰درصد به‌۷۰ دلار و ۸۴ سنت در هر بشکه رسید. این نفت پیش از این به ‌۱۴/ ۷۱دلار بر بشکه ارتقا یافته بود که بالاترین سطح از سوم آگوست به‌شمار می رود.

همچنین شاخص جهانی برنت ۵۳ سنت معادل ۷۲/ ۰درصد بالا رفت تا با قیمت ۷۴ دلار و ۴سنت معامله شود. برنت هم در ساعات قبل به‌اوج خود از دوم آگوست یعنی ۱۸/ ۷۴ دلار رسیده بود. برنت دوشنبه ۸/ ۰درصد و وست‌تگزاس اینترمدییت ۱/ ۱‌درصد افزایش یافتند.

تخلیه تاسیسات نفتی خلیج‌مکزیک آمریکا در روز دوشنبه در جریان بود و همزمان پالایشگاه‌های نفت ساحلی هم خود را برای توفان گرمسیری نیکولاس که با سرعت ۷۰ مایل بر ساعت (۱۱۳ کیلومتر بر ساعت) به‌سمت ساحل تگزاس در حرکت بود، آماده می کردند. این توفان مناطق ساحلی تگزاس و لوئیزیانا را که هنوز در حال ریکاوری از توفان آیدا هستند، تهدید می کند.

بیش از ۴۰‌درصد تولید نفت و گاز منطقه گالف‌کوست آمریکا تا روز دوشنبه همچنان غیرفعال بود.

قیمت نفت همچنین از نگرانی در مورد اختلال در تولید نفت لیبی هم تاثیر مثبت گرفت. شرکت ملی نفت این کشور گفته عملیات بارگیری در ترمینال های نفت این کشور در روز جمعه بعد از یک روز توقف از سر گرفته شد، اما یک مهندس در بندر حریگه می گوید؛ این بندر توسط معترضان همچنان بسته‌مانده است. با این حال، هیرویوکی کیکوکاوا، مدیر‌عامل موسسه تحقیقاتی نیسان سیکیوریتیز انتظار دارد رالی قیمت نفت کوتاهمدت باشد. او می گوید: «روند صعودی بازار (نفت) ممکن است به‌دلیل اینکه فصل تابستانی رانندگی در آمریکا فروکش کرده و همچنین افزایش عرضه بالقوه از سوی آمریکا و چین با فروش از ذخایر استراتژیکشان و همینطور ازسرگیری محتمل صادرات نفت ایران، محدود باشد.»

دولت آمریکا توافق کرده از ذخایر استراتژیک ملی این کشور به‌هشت شرکت شامل اکسون‌موبیل و شورون نفت بفروشد تا از این طریق برای بودجه فدرال کسب درآمد کند.

 

کارشناس حوزه رمزارز ضمن بیان توصیه‌هایی به دولت درباره رمزارزها گفت: در مقایسه با ۱۰ سال گذشته که بازار رمزارزها قاعده و قوانین کمتری داشت، روند قاعده‌گذاری توسط دولت‌ها آغاز شده و این موضوع یکی از چالش‌های مهم اکوسیستم رمزارزها در سال آینده است.
علیرضا شامخی ‌اظهار کرد: یکی از روندهای مهم اکوسیستم رمزارزها، ورود فعال‌تر دولت‌ها به قاعده‌گذاری در این بازار است. در آسیا کشورهایی مثل کره‌جنوبی و هند به قاعده‌گذاری و کنترل فعالیت‌ کاربران در بازار رمزارزها ورود کرده‌اند. به‌طور کلی، باید انتظار فضای سختگیرانه‌تری را از حضور دولت‌ها در آینده نزدیک در این اکوسیستم داشته باشیم. نامعلوم بودن حجم قاعده‌گذاری در این بازار، یکی از چالش‌های مهم این اکوسیستم در سال آینده است. درباره روند قیمت بازار، باید بیت‌کوین را از سایر رمزارزها جدا کرد. بازار بیت‌کوین با فشردگی همراه شده و اگر تا سه ماه آینده نتواند سقف خوب و قابل مقایسه‌ای با سقف پیشین خود تشکیل دهد، شرایط بیت‌کوین برای ادامه فعالیت در بازار طی سال آینده سخت خواهد شد. از سوی دیگر، سایر رمزارزها چون اتریوم و سایر رمزارزها بازار بهتری در ماه‌های اخیر داشته‌اند. زیرا، با به‌روز‌رسانی پروژه‌ها در جهت کاهش هزینه تراکنش‌ و بهبود و تنوع قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند روی آنها، آینده آنها رو به صعود پیش‌بینی می‌شود.

این کارشناس حوزه رمزارز درباره ورود مردم به بازار رمزارزها گفت: ‌مانند همیشه تاکید می‌کنم که مردم با سرمایه بدون ریسک خود وارد این بازار شوند و از وارد کردن کل سرمایه یا فروش کالاهای اساسی زندگی و وام گرفتن برای سرمایه‌گذاری در این حوزه اجتناب کنند. بازار رمزارزها مانند هر بازار دیگری صعود و نزول دارد و از قضا یکی از پرریسک‌ترین بازارها است. ضمنا با توجه به رونق بازار رمزارزها برخی افراد، مردم را به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بدون پشتوانه فنی تشویق می‌کنند. به مردم توصیه می‌کنم تا سپیدنامه این پروژه‌ها را مطالعه کنند و از افراد متخصص کمک بگیرند.

شامخی به دولت توصیه کرد: متاسفانه مساله صدور مجوز صرافی رمزارزها، مدت‌ها است که مسکوت مانده است. ضروری است دولت به این موضوع ورود و تعیین تکلیف کند که چه شرایطی برای تایید صلاحیت برای تاسیس صرافی رمزارز مورد نیاز است. همچنین در صنعت ماینینگ و استخراج رمزارز به دلیل سخت‌گیری‌های شدید راه برای ورود سرمایه‌گذاران داخلی بسته است. دولت از میزان این سخت‌گیری‌ها کم و از ظرفیت استخراج‌کنندگان رمزارزها برای سرمایه‌گذاری در احداث نیروگاه‌ها بهره‌مند شود. مساله مهم دیگر، عدم تضعیف انجمن‌های صنفی نوپایی است که فعالان این حوزه تاسیس کرده‌اند. رمزارزها و بلاک‌چین کسب‌وکارهای جدیدی هستند و نمی‌توان آنها را در قالب اصناف سنتی و حاضر در فضای فناوری اطلاعات کشور مدیریت کرد. متاسفانه، فعالیت‌هایی برای تضعیف این انجمن‌ها در ماه‌های اخیر صورت گرفته که این امر در بلندمدت ناامیدی را به فعالان حوزه بلاک‌چین مانند ماینرها منتقل می‌کند.

حمیدرضا فاروقی، کارشناس بازار سرمایه: دیروز شاخص‌کل بورس تقریبا ۲۱ هزار واحد مثبت شد که این رقم معادل ۴۷/ ۱درصد رشد بود. اما دلیل مثبت شدن بازار بعد از چند روز منفی چه بود؟
بازار سهام در چند روز گذشته شاهد اصلاح و افت قیمـت‌ها در اکثر نمادها بود، در یک بازار عادی طبیعی است که بعد از افت‌های چند روزه، چند روز هم بازار مثبت شود، بنابراین فارغ از دلیل‌های بنیادی، نوسان در ذات بازار است و وقتی چند روز را منفی تجربه می‌کند، در یک‌جایی قیمت‌ها جذاب می‌شوند و سهامداران برای خرید اقدام می‌کنند، به‌همین دلیل هم بازار یک روز هم مثبت می‌شود و حتی می‌تواند چند روز مثبت بماند.

با توجه به‌شرایط اقتصادی کشور و روی کار آمدن دولت جدید احتمالا بازار فعلا در این محدوده اصلاح زمانی داشته باشد و نتواند روند صعودی ممتد و ادامه‌داری را تجربه کند. بنابراین به‌نظر می‌رسد روند بازار چند روز مثبت و چند روز منفی باشد. اکنون اکثر سرمایه‌گذاران ترجیح‌شان بر این است که دست نگه دارند تا یک‌سری ابهامات در بازار برطرف شود. مهم‌ترین ابهام هم رویکرد دولت در زمینه مسائل اقتصادی و مذاکرات هسته‌ای است. اگر مذاکرات برجام صورت گیرد بر روی قیمت دلار اثر منفی می‌گذارد و همین عامل هم می‌تواند بر معاملات بازار سهام و رفتار سرمایه‌گذاران اثرگذار باشد. فارغ از این عوامل بنیادی که تا مشخص‌شدن و رفع ابهام از آنان، سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری و خرید و فروش جدی سهام دست نگه می‌دارند، دلیل مثبت‌شدن روز گذشته بازار به‌افت جدی دو روز گذشته اکثر نمادها، برمی‌گردد. اما باید به‌این نکته توجه داشت که درست است بازار مثبت شد اما در ادامه بعید است که همه نمادها مثبت بمانند. احتمالا یک‌سری سهم‌های کوچک یا متوسط و غیر‌دلاری وضعیت بهتری را تجربه کنند، بنابراین برای روزهای آتی نباید انتظار مثبت‌های قوی در بازار را داشته باشیم.

در کل پیش‌بینی می‌شود شاخص‌کل بورس در همین محدوده قیمتی باقی بماند و نوسان کند؛ یعنی ما نه ریزش شدیدی خواهیم داشت و نه صعود چشمگیر. به‌نظر می‌رسد نهایتا تا یک‌ماه آینده مشخص شود که شاخص می‌تواند مقاومت یک‌میلیون و‌۵۰۰ هزار واحدی را رد کند یا خیر. باید ابهاماتی که باعث‌شده سرمایه‌گذاران دست‌ نگه دارند و خرید و فروش نکنند برطرف شود تا ببینیم شاخص از مقاومت یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی عبور می‌کند یا خیر. همان‌طور که تاکید شد مهم‌ترین این ابهام‌ها رویکرد کابینه جدید درباره مسائل اقتصادی به‌ویژه مساله قیمت‌گذاری دستوری است. اگر این موضوع کاملا رفع ابهام شود که دولت قصد دخالت در قیمت‌گذاری محصولات را ندارد، می‌تواند به‌رشد بازار کند و شاخص یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار واحد را رد کنیم. البته این در صورتی است که رویکرد دولت عدم‌دخالت و شفافیت در حوزه اقتصادی باشد. دومین عامل مهم و اثرگذار هم مذاکرات هسته‌ای است که اگر مذاکرات شروع شود، باید دید واکنش دلار به‌شروع مذاکرت چه خواهد بود یا اگر مذاکرات خوب پیش برود، باید دید میزان اصلاح دلار چقدر خواهد بود. بنابراین تا زمانی‌که این دو موضوع تعیین‌تکلیف نشود بعید است شاخص محدوده مقاومتی یک‌میلیون و

۵۰۰ هزار واحدی را رد کند و رشدمداومی داشته باشد. حداقل باید صبر کرد تا این دو موضوع شفاف شود.

واقعیت این است که دیگر روند افزایشی شاخص بورس مثل گذشته خیلی باعث خوشحالی و سر و صدای سهامداران و توجه فعالان حوزه بورس نمی‌شود. بالا و پایین‌شدن‌‌‌های مکرر شاخص، چشم‌‌‌انتظاری برای مذاکرات احیای برجام و از طرفی عادت سهامداران خرد به سبز بودن همیشگی بورس و رشد شاخص از جمله این عوامل هستند که باعث شده است سهامداران مانند گذشته به رشد شاخص بورس واکنش نشان ندهند.
 آنها این روزها خیلی کمتر از گذشته در صفحه‌‌‌هایشان درباره عرضه‌‌‌های اولیه یا سهم‌‌‌هایی که دارند، می‌‌‌نویسند و بیشتر توجهشان به قیمت دلار، مذاکرات برجام و تحولات سیاسی و اقتصادی داخل کشور است که دو گزینه اول، بیشترین کلیدواژه‌‌‌ها در نوشته‌‌‌های سهامداران خرد و فعالان حوزه بورس در توییتر است. با یک رصد کلی فضای توییتر و در جمع سهامداران می‌توان متوجه این موضوع شد که اگرچه آنها با ریزش شاخص شروع به انتقاد و گلایه از عملکرد دولت و پشیمانی از حضور در بورس می‌کنند اما رشد شاخص مثل قبل به چشم‌شان نمی‌‌‌آید و نگاهشان به دلار و مذاکرات و رسیدن آن روز نهایی برای رشدی عجیب در شاخص بورس است تا حالشان را خوب کند. هرچند که کارشناسان بگویند و بنویسند که برگشت به شاخص بورس در حدود یک سال پیش به این زودی‌‌‌ها غیرممکن به نظر می‌‌‌رسد. اما صحبت از قیمت دلار از صبح دیروز در جمع اقتصادی‌‌‌ها و بورسی‌‌‌ها در توییتر فارسی شکل گرفت و با افزایش قیمت دلار و شروع روند افزایشی شاخص بورس این بحث داغ‌‌‌تر هم شد. خیلی از کاربران این روزها چشم‌‌‌انتظار تحولی در مسائلی مثل مذاکرات بین‌المللی برجام و تغییر قیمت دلار هستند اما در طرف دیگر ماجرا رابطه دلار و بورس هم از چشم‌‌‌ها پنهان نمی‌ماند و آن‌‌‌هایی که در بورس سرمایه‌گذاری کرده‌‌‌اند یا فعال این حوزه هستند معتقدند که با بالا رفتن قیمت دلار، بورس هم روند صعودی به خود می‌گیرد. دیروز در همین رابطه مهدی رباطی، در صفحه خود نوشت: «به احتمال زیاد دلار ۴۲۰۰ به‌زودی حذف خواهد شد و گروه‌هایی که در بورس طی این مدت به دلیل این تصمیم غلط لطمات جدی به سهامدارانشان وارد شد مورد توجه جدی قرار خواهند گرفت.» او در پاسخ به سوال کاربری که در قسمت نظرات نوشته‌‌‌اش، این سوال را مطرح کرده بود که آیا بورس رشدی جدی خواهد کرد؟ ادعا کرده بود «در گروه‌هایی که از برخی تحولات در زمینه قیمت‌گذاری سود می‌‌‌برند احتمالا رشدی را شاهد باشیم، هر چه دولت از قیمت‌گذاری دستوری فاصله بگیرد هم به نفع مصرف‌کننده است، هم تولید و هم بازار سرمایه.»

در فضای کلی توییتر فارسی اما توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ورود محموله‌‌‌های واکسن به کشور و سرعت گرفتن روند واکسیناسیون از جمله موضوعاتی بود که کاربران درباره آن می‌‌‌نوشتند. سه نگاه در این زمینه در فضای شبکه ‌‌‌اجتماعی توییتر غالب است؛ نگاه اول، نوشته‌‌‌هایی است که به عملکرد دولت سیزدهم خوش‌بین‌اند. این نوشته‌‌‌ها از آنِ کاربرانی است که تا پیش از این اتفاقات به دولت سیزدهم نگاه بدبینانه‌‌‌ای داشته‌‌‌اند و حالا از نحوه مدیریت این دولت در مقابله با کرونا، توافق با آژانس و اقداماتی در راستای بهبود شرایط اقتصادی تاحدودی راضی شده‌‌‌اند و امیدوارند که روند همین‌طور پیش برود. نگاه دوم، نوشته‌‌‌هایی است که به این اقدامات بدبین است. به اعتقاد این دسته، دست‌‌‌های پشت پرده یا عواملی نگذاشتند دولت دوازدهم کارها را در حوزه توافقات هسته‌‌‌ای یا بحث واکسیناسیون پیش ببرد تا دولت بعدی بتواند تمام امور را در دست بگیرد و محبوبیت کسب کند. این افراد با مطرح کردن این ادعا، می‌‌‌نویسند همین اقداماتی که امروز در دولت سیزدهم در حال وقوع است مثل ورود محموله‌‌‌های واکسن، می‌توانسته در دولت دوازدهم انجام شود. و نگاه سوم، نوشته‌‌‌هایی است که از قبل روی کار آمدن دولت سیزدهم تا امروز و در هر حال و وضعیتی در حال تعریف است. نوشته‌‌‌هایی که تمام عملکرد این دولت را مثبت جلوه می‌دهند و هیچ انتقاد و سرزنشی در کارشان نیست. در همین حال و احوال هم افرادی از حوزه اقتصاد، سیاست و رسانه در صفحه‌‌‌های خود توصیه‌‌‌هایی به دولت ابراهیم رئیسی می‌کنند یا ابراز امیدواری می‌کنند که این دولت راه دولت‌‌‌های قبلی را در برخی از حوزه‌‌‌‌‌‌ها نرود و اقدامات درستی داشته باشد. برای مثال دیروز علی چشمی، استادیار گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد در صفحه توییتر خود نوشت: «هستند کسانی که مدافع افزایش قیمت بنزین تا قیمت‌های جهانی هستند و همزمان مخالفند با افزایش قیمت لبنیات و دستمزد به سمت نرخ‌های جهانی! داستان یارانه پنهان، ساده نیست. کلاهی است که سر چند دولت رفته، امیدوارم سر این دولت نگذارند.» یا حسین سلاح‌ورزی، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی ایران که در توییتر خود نوشته بود: «ورای هزینه‌‌‌هایی که دولت (در معنای وسیع آن) به فعالان اقتصادی (گیریم با دلایل مشروع) تحمیل می‌کند، خسارت‌‌‌هایی به آنها وارد می‌کند که حتی جایی حساب و کتابش هم نگهداری نمی‌شود. تا وقتی این مناسبات حاکم است انتظار اعتماد و همکاری از فعالان اقتصادی غیرممکن است.»

صحبت از سازمان بورس و عملکرد آن، از دیگر موضوعاتی بود که در جمع بورسی‌‌‌ها در توییتر جریان داشت. موضوع اول که افراد زیادی درباره آن می‌‌نوشتند واکسیناسیون در سازمان بورس بود که به اعتقاد آنها با نظم و ترتیب مشخصی انجام می‌شود. دو موضوعی که به وفور در روزهای گذشته در توییتر فارسی دیده و باعث شده بود که تا حدودی نگاه کاربران عادی توییتر هم به واکسیناسیون در ساختمان سازمان بورس جلب شود. در همین رابطه شاهین احمدی از فعالان حوزه بورس در صفحه خود نوشته بود: «اول صبح رفتیم سازمان بورس سینوفارم زدیم، تشکیلات منظمی بود، ولی به تدریج داشت شلوغ می‌‌‌شد. کلی رفقای قدیمی را هم دیدم.» نکته دیگری هم که در رابطه با سازمان بورس مطرح شده بود، توییت رضا خانکی، فعال حوزه بورس بود. او در صفحه خود نوشته بود که «باورم نمی‌شود ولی سازمان بورس در حال ارائه مجوز private custodian  است. به نظرم این خیلی به گسترش ابزارها و نهادهای مالی کمک می‌کند و کلی محصول می‌شود روی آن تعریف کرد و کسب و کارهای استارت‌آپی زیادی می‌توانند از آن بهره‌‌‌مند شوند. امیدوارم روند جدیدی که در سازمان بورس شکل گرفته است را خراب نکنند.» در کنار این موضوعات حمایتی و استقبال از برخی عملکردها، برخی از کانال‌‌‌های پیام‌‌‌رسان تلگرام چند روزی است که به نحوه عرضه‌‌‌های اولیه اعتراض دارند و در همین رابطه اقدام به راه‌‌‌اندازی نظرسنجی در بین اعضایشان کرده‌‌‌اند و در نهایت در تلاشند که سر و سامانی به این اعتراضشان بدهند و آن را تبدیل به هشتگی در توییتر و در بین سهامداران کنند. اعتراض آنها به روش جدید عرضه اولیه است که خواستار لغو آن هستند. این کانال‌‌‌ها که تعدادشان به دو سه کانال تلگرام می‌‌‌رسد، چند روزی است که روی این موضوع مانور می‌دهند و در تلاش هستند که این درخواست را به گوش وزیر اقتصاد برسانند.

 

عملکرد بازارهای اوراق بهادار همواره تحت‌تاثیر عوامل و متغیرهای مختلف اقتصادی (از جمله نوسانات نرخ ارز، نرخ تورم و نرخ رشد اقتصادی) و عوامل غیراقتصادی (از جمله مسائل سیاسی، بروز رویدادهای طبیعی و تغییر فضای قانونی) قرار دارد. تحت برخی شرایط این عوامل می‌توانند بازارهای اوراق بهادار را با مشکلات جدی مواجه کرده و مقدمات سقوط بازارهای اوراق بهادار را فراهم کنند. از جمله عوامل غیراقتصادی که اخیرا اثرات زیانباری بر عملکرد بازارهای اوراق بهادار وارد کرد پاندمی ویروس کرونا بود که باعث ایجاد بحران نقدینگی در سراسر بازارهای مالی جهانی و در نتیجه رکود در بخش‌‌‌های مختلف اقتصادی شد.
نسخه نجات بورس‏‏‌ها از کرونا
به دنبال شیوع ویروس کرونا در اوخر سال ۲۰۱۹ میلادی، بازارهای اوراق بهادار سراسر دنیا در مارس ۲۰۲۰ میلادی سقوطی واقعی را تجربه کردند. پاندمی ویروس کرونا منجر به تضعیف فعالیت‌‌‌های اقتصادی شد و ادامه فعالیت برای اکثر کسب و کارها را با مشکل مواجه کرد. این امر باعث ترس و نگرانی سرمایه‌گذاران در رابطه با اثر پاندمی ویروس کرونا بر اقتصاد و به تبع آن بازارهای اوراق بهادار شد و سرمایه‌گذاران را بر آن داشت تا برای حفظ ارزش سرمایه‌گذاری‌‌‌های خود اقدام به فروش هیجانی اوراق بهادار کرده و در نتیجه مقدمات سقوط بازارهای اوراق بهادار را فراهم کردند. مدیریت تحقیق و توسعه شرکت بورس در گزارشی به قلم کامران سلمانی قرائی علاوه بر بررسی میزان اثرپذیری بازار سهام در سال ۲۰۲۰ میلادی در کشورهای مختلف بر اثر پاندمی کرونا، اقدامات اتخاذ شده از سوی مسوولان اقتصادی و نهادهای ناظر بورس‌‌‌های اوراق بهادار کشورهای مختلف برای مواجهه با این بحران و جلوگیری از سقوط بیشتر بازارهای اوراق بهادار را بیان کرده است.

  دردناک‌‌‌ترین سقوط جهانی سهام
سقوط بازارهای سهام در سال ۲۰۲۰ میلادی یک سقوط جهانی بود که از ۲۰ فوریه ۲۰۲۰ میلادی آغاز و در ۷ آوریل پایان یافت و دلیل اصلی آن نیز، پاندمی ویروس کرونا معرفی شده است. شیوع ویروس معروف به کووید-۱۹در اواخر دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی از چین شروع شد و در فوریه و مارس ۲۰۲۰ میلادی به بسیاری از کشورهای جهان گسترش یافت. به منظور کاهش گسترش ویروس کرونا، بخش‌های بزرگی از اقتصاد به‌ویژه صنعت حمل‌ونقل تعطیل شدند. این امر باعث ایجاد نوسان عظیمی در بازارهای اوراق بهادار در اواخر فوریه ۲۰۲۰ میلادی شد و افت شدید قیمت سهام در بورس‌‌‌های اوراق بهادار سراسر دنیا را به همراه داشت؛ به طوری که بازارهای سهام در سراسر جهان یکی از دردناک‌ترین مراحل اصلاح را در ماه مارس ۲۰۲۰ شاهد بودند و متحمل سقوط شدند.

  بورس‌‌‌های اوراق بهادار آمریکا
تا اواسط فوریه ۲۰۲۰ میلادی، بازارهای سهام آمریکا یک دوره رونق حدودا ۱۱ ساله پس از بحران مالی ۲۰۰۸ را تجربه کردند؛ به طوری که شاخص داوجونز به بیشترین مقدار خود طی بیش از ۱۰۰ سال اخیر رسیده بود. اما بعد از آن، پاندمی ویروس کرونا بیشتر مورد توجه کشورها قرار گرفت و تاثیرات منفی آن بر بازارهای سهام مشهود شد. در ۲۰ فوریه ۲۰۲۰میلادی، وضعیت بازار سهام آمریکا با تغییرات شدیدی مواجه شد و از روند صعودی به نزولی تغییر کرد. این روند نزولی در ماه مارس نیز ادامه یافت به طوری که در ۹ مارس ۲۰۲۰ میلادی، برای اولین بار بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸ میلادی، وال‌استریت یک سقوط واقعی را تجربه کرد و هر سه شاخص اصلی بازار سهام آمریکا یعنی شاخص‌های داو جونز، نزدک و اس‌اندپی۵۰۰، از لحاظ مقداری، بزرگ‌ترین سقوط خود در تاریخ را متحمل شدند. روز ۹ مارس ۲۰۲۰ میلادی معروف به دوشنبه سیاه، قطعا یک روز فراموش‌‌‌نشدنی برای تمام فعالان بازار سهام خواهد بود. در چنین روزی شاخص داوجونز کاهش ۷۹/ ۷ درصدی را تجربه کرد و با ۷۶/ ۲۰۱۳ واحد کاهش به ۰۲/ ۲۳۸۵۱ واحد رسید.

در روز ۱۱ مارس، سازمان بهداشت جهانی رسما این بیماری را به عنوان یک بیماری همه‌گیر اعلام کرد. بعد از اعلام سازمان بهداشت جهانی در خصوص پاندمی کرونا، در روز پنج‌شنبه ۱۲ مارس نیز شاخص داوجونز حدود ۹۹/ ۹ درصد کاهش یافت و رکورد جدید دیگری را از لحاظ افت شاخص به ثبت رساند و با ۶۰/ ۲۳۵۲ واحد کاهش به ۶۲/ ۲۱۲۰۰ واحد رسید. در ادامه سقوط بازار سهام آمریکا، در روز ۱۶ مارس، شاخص داوجونز ۹۳/ ۱۲ درصد معادل ۱۰/ ۲۹۹۷ واحد افت کرد و مجددا بزرگ‌ترین کاهش یکروزه خود را از لحاظ مقداری به فاصله فقط چند روز در تاریخ بازار سهام آمریکا تجربه کرد. شاخص اس‌‌‌اندپی۵۰۰ نیز در روز ۱۶ مارس حدود ۱۲ درصد افت کرد و به کمترین مقدار خود از دسامبر ۲۰۱۸ میلادی رسید. همچنین شاخص نزدک حدود ۳/ ۱۲ درصد در این روز کاهش یافت. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا که در واکنش به بحران ۱۹۸۷ میلادی، اقدام به ایجاد متوقف‌‌‌کننده‌‌‌های خودکار کرده بود، تا قبل از سقوط بازار سهام در سال ۲۰۲۰ میلادی، فقط یک بار مجبور به استفاده از این متوقف‌‌‌کننده‌‌‌های خودکار در سال ۱۹۹۷ شده بود؛ اما سقوط غیرمنتظره بازار سهام در روزهای ۹، ۱۲، ۱۶ و ۱۸ مارس ۲۰۲۰ میلادی که طی آن شاخص اس‌اندپی۵۰۰ بیش از ۷ درصد نسبت به قیمت پایانی روز قبل کاهش یافته بود، باعث فعال شدن متوقف‌‌‌کننده‌‌‌های خودکار شد تا معاملات بازار سهام آمریکا ۴ بار (هر بار به مدت ۱۵ دقیقه) متوقف شود.

  شاخص بورس‌‌‌های هند
شاخص اصلی بورس بمبئی هند (SENSEX) از حدود ۴۱۵۷۰ واحد در ۱۲ فوریه ۲۰۲۰ میلادی به حدود ۲۵۹۸۰ واحد در ۲۳ مارس ۲۰۲۰ میلادی رسید و بیش از ۳۷ درصد کاهش یافت. اما بعد از ۲۳ مارس، شاخص SENSEX با روند رو به رشدی همراه شد؛ به طوری که طی دوره یکساله تا ۲۳ مارس ۲۰۲۱ میلادی تقریبا ۹۲ درصد افزایش یافت و به بیش از ۵۰ هزار واحد رسید. شاخص SENSEX تا انتهای جولای ۲۰۲۱ میلادی به ۵۲۵۸۶ واحد رسیده بود اما بعد از اعلام رسمی سازمان بهداشت جهانی درباره پاندمی کرونا، شاخص SENSEX در روز ۱۲ مارس حدود ۱۸/ ۸ درصد و در ۱۶ مارس حدود ۸ درصد افت کرد و در ادامه روند نزولی خود در ۲۳ مارس حدود ۱۵/ ۱۳ درصد دیگر کاهش یافت. شاخص اصلی بورس ملی هند (Nifty۵۰) نیز در ۱۲ مارس حدود ۳۰/ ۸ درصد و در ۲۳ مارس حدود ۱۳ درصد سقوط کرد. به جز دو سهام HUL و Nestle، تمام سهام حاضر در شاخص SENSEX در ماه مارس ۲۰۲۰ میلادی سقوط کردند.

  شاخص دَکس آلمان
شاخص دَکس آلمان نیز از حدود ۱۳۷۵۰ واحد در ۱۲ فوریه ۲۰۲۰ میلادی به حدود ۸۴۵۰ واحد در ۱۸ مارس ۲۰۲۰ میلادی رسید و حدود ۳۸ درصد کاهش یافت. اما بعد از ۱۸ مارس، این شاخص با روند رو به رشدی همراه شد؛ به طوری که طی دوره یکساله تا ۱۸ مارس ۲۰۲۱ میلادی تقریبا ۷۵ درصد افزایش یافت و به حدود ۱۴۸۰۰ واحد رسید. شاخص دکس آلمان تا انتهای جولای ۲۰۲۱ میلادی به بیش از ۱۵۵۰۰ واحد رسیده بود.

  شاخص نیکی ۲۲۵ ژاپن
شاخص نیکی۲۲۵ ژاپن از ۲۳۸۶۰ واحد در ۱۲ فوریه ۲۰۲۰ میلادی به حدود ۱۶۵۵۰ واحد در ۱۹ مارس ۲۰۲۰ میلادی رسید و حدود ۳۰ درصد کاهش یافت. بازار سهام ژاپن بعد از ۱۹ مارس۲۰۲۰ میلادی شروع به رشد کرد و روند صعودی به خود گرفت به طوری که در ۱۹ مارس ۲۰۲۱ میلادی، شاخص نیکی۲۲۵ ژاپن به بیش از ۳۰ هزار واحد رسید و رشد ۸۰ درصدی را در این دوره یکساله (۱۹ مارس ۲۰۲۰ تا ۱۹ مارس ۲۰۲۱ میلادی) تجربه کرد. شاخص نیکی۲۲۵ ژاپن تا انتهای جولای ۲۰۲۱ میلادی به حدود ۲۷۳۰۰ واحد رسید.

  دلیل سقوط بازارهای سهام در سال ۲۰۲۰ میلادی
سقوط بازارهای سهام دلایل مختلفی دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به ترس (بحران در یک صنعت یا بخش خاص اقتصادی همچون بحران بازار اوراق رهنی ۲۰۰۸ آمریکا)، سفته‌‌‌بازی (که اغلب باعث ایجاد حباب در بازار می‌شود) و وجود بلایای طبیعی و غیرطبیعی (همچون جنگ یا پاندمی ویروس کرونا) اشاره کرد. به عنوان مثال، ترس یکی از مهم‌ترین عوامل سقوط بازارهای سهام در سراسر دنیا به شمار می‌رود. هنگامی که سرمایه‌گذاران در رابطه با کاهش ارزش سرمایه‌گذار‌‌‌ی‌‌‌های خود دچار ترس و نگرانی می‌‌‌شوند، برای جلوگیری از کاهش ارزش این سرمایه‌گذاری‌‌‌ها، اقدام به فروش سهام خود کرده و مقدمات کاهش قیمت سهام را فراهم می‌کنند. این امر باعث افزایش ترس در بین سرمایه‌گذاران دیگر شده و فروش بیشتر سهام و کاهش بیشتر قیمت سهام را به دنبال خواهد داشت و در نتیجه باعث سقوط بازار سهام می‌شود.

بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد دلیل سقوط بازار سهام در سال ۲۰۲۰ میلادی، گسترش ویروس کرونا از چین به سایر کشورهای جهان بود که طی آن بخش‌‌‌های بزرگی از اقتصاد در تلاش دولت‌‌‌ها برای جلوگیری از گسترش ویروس، تعطیل شدند. با گسترش ویروس کرونا، اقتصاد کشورها تضعیف شد و اکثر کسب و کارها برای ادامه فعالیت خود با مشکل جدی مواجه شدند تا جایی که ادامه فعالیت برای آنها میسر نبود. این امر باعث ترس و نگرانی سرمایه‌گذاران در رابطه با اثر پاندمی ویروس کرونا بر اقتصاد شد و در ادامه، این نگرانی به بازارهای سهام نیز سرایت کرد و سرمایه‌گذاران برای حفظ ارزش سرمایه‌گذاری‌‌‌های خود اقدام به فروش هیجانی سهام کرده و مقدمات سقوط بازارهای سهام را فراهم کردند.

از طرفی کاهش تقاضا برای مسافرت و عدم‌فعالیت کارخانه‌‌‌ها به دلیل شیوع ویروس کرونا، تاثیر قابل‌توجهی بر تقاضای نفت گذاشت و منجر به کاهش قیمت نفت شد و از حدود ۶۱ دلار در اول ژانویه ۲۰۲۰ میلادی به حدود ۲۰ دلار در پایان مارس ۲۰۲۰ میلادی رسید. در اواسط فوریه سال ۲۰۲۰ میلادی، آژانس انرژی بین‌المللی پیش‌بینی کرد که نرخ رشد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۰ میلادی به کمترین مقدار خود از سال ۲۰۱۱ میلادی خواهد رسید. کاهش تقاضای چین برای خرید نفت باعث شد تا سازمان کشورهای صادر‌کننده نفت (اوپک)، اقدام به تشکیل جلسه‌‌‌ای در خصوص کاهش احتمالی تولید نفت برای متعادل‌‌‌سازی زیان ناشی از کاهش تقاضا کند. طی نشست وین در ۵ مارس ۲۰۲۰ میلادی، یک توافق موقت برای کاهش تولید نفت به میزان ۵/ ۱ میلیون بشکه در روز انجام شد که سطح تولید را به پایین‌‌‌ترین سطح از زمان جنگ عراق می‌‌‌رساند. در ۶ مارس، پس از آنکه اوپک و روسیه نتوانستند در مورد کاهش تولید نفت به توافق برسند و عربستان سعودی و روسیه در ۷ مارس، هر دو افزایش تولید نفت را اعلام کردند، قیمت نفت حدود ۲۵ درصد کاهش یافت و از حدود ۴۱ دلار به ۳۱ دلار رسید. در ادامه با افزایش تنش بین روسیه و عربستان سعودی، قیمت نفت همچنان روند نزولی به خود گرفت به طوری که در ۲۱ آوریل ۲۰۲۰ میلادی قیمت نفت خام به حدود ۱۰ دلار رسید و منجر به بزرگ‌ترین کاهش قیمت نفت طی سال‌های اخیر شد. درگیری بین روسیه و عربستان سعودی بر سر کاهش تولید نفت، باعث بدتر شدن اوضاع اقتصادی بسیاری از کشورها از جمله کشورهای صادرکننده نفت و در نتیجه کاهش چشمگیر قیمت نفت شد. ترس و نگرانی از جنگ قیمت نفت بین روسیه و عربستان سعودی منجر به سقوط بازارهای سهام آمریکا نیز شد و تاثیر چشمگیری بر تولیدکنندگان نفت شیل داشت.

از اثرات رکود اقتصادی ناشی از پاندمی ویروس کرونا بر بازارهای مالی به طور خلاصه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. افزایش نوسان بازارهای مالی جهانی و کاهش قیمت سهام شرکت‌ها

۲. بحران نقدینگی در سراسر بازارهای مالی جهانی

۳. خروج سرمایه و کاهش ارزش پول ملی بسیاری از کشورها در مقابل دلار آمریکا

۴. کاهش شدید حجم معاملات در برخی از بازارهای اوراق قرضه

۵. تاثیرگذاری نامطلوب بر بازارهای سرمایه کوچک‌تر و کمتر توسعه‌‌‌یافته.

  اقدامات انجام شده برای مواجهه با سقوط ۲۰۲۰
از آنجا که پاندمی کرونا منجر به تضعیف اقتصاد و سقوط بازارهای مالی در سراسر دنیا شده بود، کشورها برای بهبود وضعیت اقتصادی خود، اقداماتی را اتخاذ کردند. از جمله این اقدامات می‌توان به بسته‌‌‌های محرک مالی تصویب‌‌‌شده توسط دولت‌ها اشاره کرد که باعث افزایش جریان نقدینگی و اعتبار در بازارها شده و زمینه ادامه فعالیت برای کسب و کارها را فراهم کرد.

بحران ویروس کرونا در ایالات متحده، رکود اقتصادی عمیقی را در این کشور ایجاد کرد. بانک فدرال رزرو اقدامات گسترده‌ای برای محدود کردن خسارت‌های اقتصادی ناشی از پاندمی کرونا انجام داد که از آن جمله می‌توان به تصویب ۳/ ۲تریلیون دلار وام برای حمایت از خانوارها، کارفرمایان، بازارهای مالی و دولت‌های ایالتی و محلی اشاره کرد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده آمریکا، برای مقابله با رکود اقتصادی ناشی از پاندمی ویروس کرونا، در تاریخ ۲۷ مارس ۲۰۲۰ میلادی، بزرگ‌ترین بسته محرک مالی در تاریخ آمریکا به ارزش ۳/ ۲ تریلیون دلار (حدود ۱۱ درصد از تولید ناخالص داخلی آمریکا) را امضا کرد. از بودجه تصویب‌‌‌شده، حدود ۲۹۰ میلیارد دلار به پرداخت مستقیم به مردم آمریکا اختصاص یافت؛ به طوری که به هر یک از مردم آمریکا که درآمد سالانه آنها حداکثر ۷۵ هزار دلار بود مبلغ ۱۲۰۰ دلار پرداخت شد. به زوجین مبلغ ۲۴۰۰ دلار و ۵۰۰ دلار اضافی هم برای هر بچه (کمتر از ۱۷ سال) تخصیص یافت. برای کسانی که سالانه بیش از ۷۵ هزار دلار درآمد داشتند، مبلغ قابل پرداخت کاهش یافته و این پرداخت‌‌‌ها طی مراحل مختلف انجام شد. افراد با درآمد سالانه بیش از ۹۹ هزار دلار، واجد شرایط دریافت این وجه قرار نگرفتند. مبالغ ذکر شده از بودجه تصویب‌‌‌شده، فقط یکبار به مردم آمریکا تعلق گرفت اما بعدها با تصویب محرک‌های مالی بیشتر، پرداخت‌های دیگری نیز در اختیار مردم آمریکا قرار گرفت و طرح‌هایی از طرف کنگره برای کمک به مردم تا پایان پاندمی کرونا در حال بررسی است. بخشی از این بسته محرک مالی نیز صرف اعطای وام به کسب و کارهای بزرگ، متوسط و کوچک، کمک به دولت‌های محلی و ایالتی، کمک به شرکت‌های هواپیمایی در صنعت حمل‌‌‌ونقل، پرداخت‌‌‌ها به کارگران بیکار، کمک به بیمارستان‌ها، تهیه دارو و ماسک و بهبود سیستم آموزشی شد. همچنین دونالد ترامپ در ۲۸ دسامبر ۲۰۲۰ میلادی، بسته محرک مالی دیگری به ارزش ۸۶۸ میلیارد دلار (حدود ۱/ ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی آمریکا) را امضا کرد که از اهداف اصلی آن می‌توان به پرداخت وجوه به مردم، تامین منابع مالی برای تولید واکسن و بهبود سیستم آموزشی اشاره کرد.

از جمله مهم‌ترین اقدامات بانک فدرال رزرو طی دوران بحران کرونا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. کاهش نرخ بهره تا نزدیک صفر درصد

۲. حمایت از عملکرد بازارهای مالی با خرید اوراق بهادار، وام‌دهی به موسسات مالی ‌‌‌بزرگ، تقویت صندوق‌های سرمایه‌گذاری بازار پول و گسترش عملیات ریپو

۳. تشویق بانک‌ها به ارائه وام با وام‌دهی مستقیم به بانک‌ها و کاهش موقت الزامات کفایت سرمایه

۴. حمایت از شرکت‌ها و کسب و کارها با وام‌دهی مستقیم به شرکت‌ها و کسب و کارهای عمده، ارائه تسهیلات تامین مالی اوراق تجاری و وام‌دهی به کسب و کارهای کوچک و متوسط و موسسات غیرانتفاعی

۵. ارائه وام به مصرف‌کنندگان و کسب و کارهای کوچک دارای اوراق بهادار به پشتوانه دارایی

۶. وام‌دهی مستقیم به دولت‌‌‌های ایالتی و شهرداری‌‌‌ها

۷. کم کردن اثرات فشارهای بین‌المللی بر بازارهای پول آمریکا با ایجاد خطوط سوآپ بین‌المللی و عرضه دلار به سایر بانک‌های مرکزی که دارای خطوط سوآپ بین‌المللی با بانک فدرال رزرو نبودند

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا نیز اقداماتی در راستای حمایت از بازار انجام داد که از آن جمله می‌توان به افزایش مهلت افشای گزارش‌‌‌های مالی، انتشار دفترچه راهنما در رابطه با نحوه افشای اسناد، تسهیل الزامات نظارتی غیرضروری، تعلیق معاملات سهام برخی از ناشران و تغییر تاریخ، زمان و مکان برگزاری مجمع عمومی سالانه اشاره کرد.

  اقدامات انجام شده در سایر کشورها
بازارهای مالی کشورهای دیگر نیز برای مقابله با اثرات شیوع کرونا اقداماتی انجام دادند که شامل افزایش نقدینگی و اعتبار با ارائه بسته‌‌‌های محرک مالی، کاهش نرخ بهره بین‌‌‌بانکی، کاهش نرخ ذخیره یا نرخ سپرده قانونی بانک‌ها، ارائه اعتبار به شرکت‌های کوچک و متوسط، گسترش عملیات ریپو، ایجاد خطوط سوآپ ارزی و بهبود عملکرد بازار با اعمال محدودیت‌ها بر فروش استقراضی، ارائه تخفیف در کارمزد پذیرش و سالانه برای ناشران، افزایش مهلت ارسال گزارش‌های مالی و حذف الزامات نظارتی غیرضروری بود.

 

تورم آمریکا موتور اونس جهانی را روشن کرد. گزارش تورم وزارت کار ایالات‌متحده، خبر از افزایشی ۳/ ۰ درصدی برای شاخص قیمت مصرف‌کننده داشت و موجب شد تورم نقطه‌به‌نقطه آمریکا به ۳/ ۵ درصد برسد. بخش عمده تورم در این ماه به افزایش ۲درصدی قیمت‌ حامل‌های انرژی مربوط است. بازارهای جهانی پس از انتشار این گزارش صعودی شدند، اما شاخص‌های آتی سهام به پایین‌ترین سطح روزانه خود رسیدند. اونس جهانی در پی این گزارش در مدتی کوتاه، با رشدی ۲۰ دلاری به مرز هزار و ۸۰۰ دلار بازگشت.
در بازار ارزهای دیجیتالی نیز خبر غیرواقعی همکاری شرکت وال‌مارت، یکی از بزرگ‌ترین فروشگاه‌های زنجیره‌ای جهان با لایت‌کوین، جرقه رشد را در بازار زد. این شایعه که اضافه شدن گزینه پرداخت با لایت‌کوین در فروشگاه‌های اینترنتی این شرکت بود، بعد از مدتی از هر دوطرف تکذیب شد. انتشار این خبر و تکذیب آن باعث نوسانی ۶۰ دلاری برای لایت‌کوین شد. اما توانست استارت صعود مجدد رمزارزها را بزند. این خبر در کنار انتشار گزارش تورم آمریکا باعث شد بیت‌کوین با رشدی ۴ درصدی به ۴۶ هزار و ۵۰۰ دلار برسد.

  حامل‌های انرژی، پرچم‌دار تورم
تورم ایالات‌متحده در برخی گروه‌های مصرفی، کمتر از پیش‌بینی‌ها اعلام شد که نشان‌ می‌دهد برخی فشارهای افزایشی تورم رو به کاهش است. روز سه‌شنبه شاخص قیمت مصرف‌کننده ماه آگوست که سبدی از محصولات معمولی و کالاهای مختلف انرژی را اندازه‌گیری می‌کند، نسبت به ماه جولای ۳/ ۰ درصد افزایش یافت؛ این در حالی است که در ماه جولای این شاخص ۵/ ۰ درصد افزایش داشتند. تورم نقطه‌به‌نقطه نیز در ماه آگوست ۳/ ۵ درصد اعلام شد. بیشتر بار تورمی این شاخص از طرف دو گروه مصرفی غذایی و حامل‌های انرژی بود. شاخص قیمت مصرف‌کننده برای بنزین نسبت به ماه گذشته رشدی ۸/ ۲ درصدی داشت و تمامی حامل‌های انرژی رشدی ۲ درصدی داشتند. تورم گروه مواد غذایی نیز با رشدی ۴/ ۰ درصدی به ۷/ ۳ درصد رسید. حذف این دو دسته می‌تواند کندترین افزایش ماهانه شاخص قیمت مصرف‌کننده را از ماه فوریه ایجاد می‌کند. تورم تمامی گروه‌های مصرفی به جز این مواد غذایی و انرژی، رشدی ۱/ ۰ درصدی داشتند و ۴ درصد از تورم را تشکیل می‌دادند.  قیمت‌ خودرو‌های سواری و کامیون‌های دسته دو نیز یکی از عوامل اصلی تورم سالانه آمریکا بودند. با این وجود که تورم این گروه در ماه آگوست، ۵/ ۱ درصد کاهش یافت، اما این گروه همچنان ۹/ ۳۱ درصد نسبت به سال گذشته افزایش قیمت داشته‌اند. این گزارش می‌تواند برنامه‌های فدرال رزرو را برای برنامه کاهش حمایت‌های اقتصادی سرعت ببخشد.  طلای جهانی در پی رسیدن این گزارش افزایش قیمت داشت و تا مرز هزار و ۸۰۰ دلار پیشروی کرد به طوری که در ساعت۲۰ به وقت تهران هر اونس۱۸۰۶دلارمعامله می‌شد.

  نفع رمزارزها از یک شایعه
رمزارزها بر اثر یک خبر جعلی از وال‌مارت و لایت‌کوین صعودی ناپایدار را ثبت کردند. بعد از افتی که بازارها ارزهای دیجیتال طی روزهای اخیر داشتند، خبری که در بیشتر خبرگزاری‌ها کار شد، باعث شد موتور صعود رمزارزها موقتا فعال شود. دوشنبه که خبر همکاری وال‌مارت، یکی از بزرگ‌ترین فروشگاه‌های زنجیره‌ای دنیا با لایت‌کوین به عنوان گزینه پرداخت در فروشگاه اینترنتی این شرکت منتشر شد، لایت‌کوین توانست از ۱۷۵ دلار تا ۲۳۵ دلار که اوج قیمتی ماهانه این رمزارز بود، پیشروی کند. منشأ اصلی این خبر نیز گزارشی بود که سرویس مطبوعاتی گلوب‌نیوز منتشر کرد. در این گزارش آمده بود که وال‌مارت به‌ خاطر ویژگی «ارزان، سریع و غیرمتمرکز» بودن لایت‌کوین، این ارز دیجیتال را برای پرداخت‌های خود انتخاب کرده است. اما بعد از گذشت چند ساعت از انتشار این خبر، سخنگوی شرکت وال‌مارت و مدیر بازاریابی لایت‌کوین این خبر را جعلی اعلام کردند و هرگونه همکاری این دو شرکت تکذیب شد. بعد از این اتفاق لایت‌کوین تقریبا به قیمت قبل خود بازگشت. این رمزارز تا زمان تهیه این گزارش در محدوده‌ ۱۸۰ دلار در حال معامله بود. سایر رمزارزها نیز در پی این خبر صعودی شدند.

 

در چهارمین روز هفته، نوار نزول دلار قطع شد و روند بازار صعودی شد. گفته می‌شود پس از چند افت متوالی رشد دلار، اصلاح قیمت طبیعی بود. همسو با رشد قیمت دلار، شاخص کل سهام نیز پس از اصلاح موقتی، صعودی شد که این روند متفاوت از دو روز گذشته بود. پس از فروکش کردن هیجانات سفر گروسی، حقیقی‏ها تصمیم به بازگشت گرفتند.
چرخش هم‌جهت دو بازار
اسکناس آمریکایی که در ۳ روز ابتدایی هفته، نزدیک به ۸۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داده بود، روز سه‌شنبه توانست به بالای سطح ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومانی نفوذ کند. ساعت ۳ بعدازظهر روز گذشته، اسکناس آمریکایی با قیمت ۲۷ هزار و ۶۵۰ تومان معامله شد که ۵۰۰تومان بیشتر از روز دوشنبه بود.  

به گفته برخی فعالان، رشد دلار پس از چند افت متوالی، اصلاح طبیعی قیمت بود. از نگاه آنها کسانی که در نرخ‌های بالاتر اقدام به فروش کرده بودند، از اواخر روز دوشنبه در موقعیت خرید قرار گرفتند و با افزایش فعالیت خود در روز سه‌شنبه، توانستند قیمت اسکناس آمریکایی را بالا ببرند.   در کنار این، دلار پیش از خبرهای مربوط به اختلافات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با ایران، در محدوده ۲۷ هزار و ۲۰۰ تومان قرار داشت. پس از اینکه اعلام شد که مجوز سفر رافائل گروسی، مدیر‌کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران صادر نشده است و احتمال صدور قطعنامه در شورای حکام علیه ایران زیاد شد، میزان خریدها در بازار ارز افزایش یافت و قیمت دلار به نزدیک مرز ۲۸ هزار تومانی رسید. طبیعی بود که با کنار رفتن خطر صدور قطعنامه، میزان فروش‌ها در بازار بیشتر شود و دلار به سمت محدوده قیمتی اواسط هفته گذشته حرکت کند. همین اتفاق در اوایل روز دوشنبه رخ داد و دلار به سمت محدوده ۲۷ هزار و ۲۰۰ تومانی حرکت کرد که اواسط هفته گذشته در آن قرار داشت. با این حال‌، به یکباره هیجان فروش در بازار زیادتر شد و حتی قیمت تا محدوده ۲۶ هزار و ۹۰۰ تومان نزول کرد. همین نزول هیجانی موجب شد که خریداران با قدرت بیشتری به قصد نوسان‌گیری به بازار برگردند و بتوانند در روز سه‌شنبه، ۵۰۰ تومان به ارزش دلار اضافه کنند.

  کریدور قیمتی در بازار ارز
به نظر می‌رسد بازارساز به جای تاکید بر افت قیمت‌ها، بهتر است کریدور قیمتی باریک‌تری را برای دلار تعریف کند، چرا که نوسانات زیاد بازار زمینه‌ساز تمایل بیشتر معامله‌گران برای خریدوفروش بیشتر می‌شود. به باور برخی تحلیل‌گران در صورتی که بازارساز بتواند حتی قیمت دلار را در محدوده ۲۷ هزار و ۲۰۰ تا ۲۷ هزار و ۷۰۰ تومان نگه دارد، به مرور از تقاضای نوسان‌گیران کاسته خواهد شد.  تحلیل‌گران فنی باور دارند که شکست محدوده ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومانی، زمینه‌ساز حضور خریداران بیشتری در بازار خواهد شد و از دست رفتن حمایت ۲۶ هزار و ۸۰۰ تومانی می‌تواند منجر به حضور فعالانه‌تر فروشندگان شود. این در حالی است که بازار برای کاهش هیجانات قیمتی، بیش از هر زمانی به ثبات قیمت نیاز دارد.

  نقش سکه در رشد دلار
در حالی که برخی از معامله‌گران، افزایش قیمت دلار در روز سه‌شنبه را به اصلاح قیمت نسبت می‌دادند، گروه دیگری از فعالان اعتقاد داشتند که ورود سکه‌بازان به بازار ارز، زمینه‌ساز افزایش قیمت اسکناس آمریکایی شد.  روز سه‌شنبه بهای اونس طلا در بازارهای جهانی  با نوسان زیادی همراه بود و از ساعت۴بعد از ظهر روبه رشد گذاشت. علاوه بر این سکه با افزایش بهای دلار توانست کانال ۱۲ میلیون تومانی را پس بگیرد. ساعت ۴ بعدازظهر دیروز، سکه امامی در حجم عمده با قیمت ۱۲ میلیون و ۵۰ هزار تومان به فروش می‌رفت که ۱۳۰ تومان بیشتر از روز دوشنبه بود. با وجود افزایش قیمت سکه در روز سه‌شنبه، معامله‌گران این بازار همچنان کار دشواری برای شکست محدوده ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دارند. ادامه رشد دلار می‌تواند زمینه‌ساز تحریک قیمت سکه شود.

 

بورس تهران بالاخره در روز سه‌شنبه به‌مدار صعود بازگشت و توانست به‌لطف افزایش تقاضا در بسیاری از نمادهای بانکی و دلاری رشدی ۴۷/ ۱درصدی را در شاخص بورس به‌نمایش بگذارد. در این روز همزمان با رشد ۵۰۰ تومانی قیمت دلار در بازار آزاد، افشای اطلاعات بخشی از شرکت‌های دارویی درباره تغییر نرخ ارز از ۴۲۰۰ تومان به‌نیمایی برای برخی از محصولات در تارنمای کدال نشست که می‌توان آن را به‌عنوان یک خبر بااهمیت برای دارویی‌ها به‌حساب آورد.
فروکش تب فروش در بورس؟
اینطور که به‌نظر می‌آید در صورت تداوم ورود پول حقیقی و نبود اخبار منفی بازار سرمایه می‌تواند روزهای بهتری را نسبت به ‌آنچه که پیش‌تر شاهد بود، نظاره‌گر باشد.

  پیشروی شاخص
جریان سنگین عرضه شکل گرفته در بازار سهام، در خلال معاملات روز سه‌شنبه بالاخره فروکش کرد و ‌این بازار توانست پس از سه روز ریزش سنگین مجددا با افزایش قیمت‌ها همراه شود. در این روز بورس تهران شاهد رشد ۴۷/ ۱درصدی میانگین قیمت‎‌ سهام بود و نمادهایی همچون «پارسان»، «نوری»، «فولاد» و «شستا» بیشترین اثر را بر شاخص بورس داشتند.

در این روز به‌لطف رونق مجدد بانکی‌ها و دلاری‌ها شاهد صعود ۲۱‌هزار و ۷۳۰ واحدی شاخص یادشده بودیم. با این حال نکته قابل‌توجه در بازار روز سه‌شنبه این بود که ارزش بازار بار دیگر به۶‌هزار هزار میلیارد تومان رسید. در این روز ارزش کل معاملات بورس از ۶ هزار و ۱۵۹ میلیارد تومان فراتر رفت. با این حال ارزش معاملات خرد حتی از روز گذشته هم کمتر بود. در این روز ارزش معاملات خرد سهام نهایتا به‌۴۴۶۵ میلیارد تومان رسید که در مقایسه با ۴۹۸۴ میلیارد تومان روز دوشنبه، ۵۱۹ میلیارد تومان کاهش را نشان می‌دهد. اگرچه افت چنین متغیری تنها در یک روز را نمی‌توان به‌حساب ضعف بازار گذاشت اما نباید از این نکته غافل ماند که ارزش معاملات خرد یکی از متغیرهای مهم در بازار سرمایه است که در صورت رشد پایدار آن می‌توان به‌صعود ادامه‌دارتر قیمت‌ها در بازار سهام امیدوار بود.

سنجه دیگری که در تحلیل روند جاری بر بازار سرمایه از اهمیت قابل‌توجهی برخوردار است، نسب تعداد و ارزش صف‌های خرید موجود در بازار سهام نسبت به‌صف‌های فروش است. از این بابت می‌توان گفت که روز‌گذشته روزی امیدوار‌کننده برای بورس تهران بوده است. در این روز از مجموع ۳۴۴نماد معامله‌شده در این بازار، قیمت پایانی ۲۸۱ سهم معادل ۸۲‌درصد از کل نمادهای معامله‌شده در محدوده مثبت معامله شدند و در مقابل ۵۸ سهم که سهمی حدود ۱۷‌درصد از کل نمادها را شامل می‌شوند، در سطوح منفی به‌معاملات خود ادامه دادند. در پایان داد و ستدهای این روز بازار یاد‌شده ۲۴‌درصد از کل نمادها صف خریدی به‌ارزش ۸۸۹ میلیارد تومان داشتند. تعداد تعداد نمادهای اشاره شده در این روز از ۸۱ نماد فراتر نرفت. اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش در ۵ نماد بورسی (یک‌درصد) به‌ارزش ۴ میلیارد تومان بودیم.

بر این اساس می‌توان گفت که اگرچه کاهش ارزش معاملات در روز گذشته ‌اندکی از اطمینان تحلیل‌ها نسبت به‌رونق معاملات در روزهای آتی کاسته است، با این حال نسبت بالای صف‌های خرید و فروش به‌ویژه تشکیل صف‌فروش تنها در ۵ نماد می‌تواند به‌تنهایی گواهی بر این واقعیت باشد که در حال‌حاضر بازار دیگر دلیل قابل‌اتکایی برای افزودن بر حجم ‌و تعداد ‌صف‌های فروش در این بازار ندارد.

 بازگشت حقیقی‌ها از دو جبهه
اما از حجم و تعداد صفوف فروش که بگذریم نکته قابل‌تامل دیگر که می‌توان آن را به‌ فال‌نیک گرفت، مثبت‌شدن خالص خرید حقیقی در خلال معاملات روز سه‌شنبه بود. برآیند معاملات روز گذشته سبب شد تا خالص خرید حقیقی‌ها در این روز به‌حدود ۲۷۴ میلیارد تومان برسد که این رقم در مقایسه با خروج ۲۳۰۰ میلیارد تومانی پول حقیقی در ۶ روز کاری اخیر، امری مثبت تلقی می‌شود. در صورتی که این مساله در روزهای دیگر نیز تداوم یابد می‌توان امید داشت که در روزهای پیش‌رو بازار مجددا موفق به‌تداوم روند صعودی شکل‌گرفته در ماه‌های اخیر بشود.

البته ذکر این نکته نیز ضروری است که عامل سرمایه‌گذاری غیر‌مستقیم که در گزارش‌های قبلی به ‌تفصیل مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت می‌تواند‌ اندکی از اهمیت این سنجه بکاهد. همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره شد، بررسی خالص ارزش دارایی‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری در ماه‌های اخیر حکایت از آن دارد که اگرچه در مقایسه با سال ۹۹ به‌طور کلی از تمایل مردم برای حضور در بورس کاسته شده است، با این حال بخش قابل‌توجهی از دلیل افزایش‌نیافتن خالص خرید حقیقی در ماه‌های اخیر نه به‌دلیل عدم‌تمایل فعالان بازار سهام به‌سرمایه‌گذاری در بازار بلکه به‌دلیل آن است که آنها برای حضور در بازار سرمایه روش‌های غیر‌مستقیم را نسبت به‌گذشته بیشتر ترجیح می‌دهند.

بر این اساس طی معاملات روز سه‌شنبه به‌جز خالص خرید حقیقی در معاملات سهام خالص خرید حقیقی در صندوق‌های قابل‌معامله نیز مثبت بود و به‌طور خالص از ۸۱ میلیارد تومان فراتر رفت. همین امر نشان می‌دهد که بازار سرمایه‌گذاری غیرمستقیم نیز در روز گذشته داغ بوده است. اما نکته مهم مستتر در خالص خرید صندوق‌های ‌سرمایه‌گذاری این است که این سنجه در روزهای خروج پول حقیقی از بازار و ثبت خالص فروش مثبت حقیقی توانسته مثبت باقی بماند. از این‌رو می‌توان اینطور برداشت کرد که اولا اوضاع بازار سرمایه آنطور که نسبت نخست نشان می‌دهد، بی‌رونق نبوده و ثانیا امید به ‌درست‌شدن اوضاع بازار در روزهای پیش‌رو از بین نرفته است. چرا‌که اگر سرمایه‌گذاران حقیقی به‌کل از آینده بازار ناامید بودند، می‌توانستند به‌جای صندوق‌ها سرمایه خود را از بازار خارج کنند.

  بی‌توجه به‌کالایی‌ها
این روزها در بورس‌کالا در بخش فلزات اساسی شاهد افت جدی تقاضا هستیم تا جایی‌که بنا بر گفته کارشناسان انتظارات به‌حدی منفی است که در برخی از روزها برای برخی از کالاها خریدار وجود ندارد. در بخش محصولات شیمیایی و پلیمری اما برآیند معاملات بیشتر تحت‌تاثیر بازارهای جهانی بوده و شنیده‌ها از تالار نقره‌ای حکایت از آن دارد که این روزها جو کلی معاملات در بازار یاد‌شده به شکل رفت و برگشتی درآمده است. تمامی این تحولات در بازار یاد‌شده در شرایطی روی می‌دهد که در بازار سهام اوضاع کلی عرضه و تقاضا چندان تطابق چندانی با بورس تهران ندارد. اینطور که به‌نظر می‌رسد در شرایط کنونی نوسانات رخ‌داده در بازار سهام سبب شده تا سرمایه‌گذاران تنها به‌مجرد تغییرات مثبت یا منفی در بازار ارز بر تقاضا یا عرضه خود در بازار سهام بیفزایند و به‌دلیل آنکه تورم فعلا مهم‌ترین پیشران قیمت‌ها در بازار سهام است، تحولات سایر بازارها را چندان مورد‌ توجه قرار ندهند.

بروز چنین رویدادی نکات جالب‌توجهی را در خود دارد. همان‌طور که در روزهای پیش نیز به‌این نکته اشاره شده است، این روزها خود بازار سهام و نوسان‌های آن به‌تنهایی مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفته و به‌سبب افزایش احتمال تقویت قیمت‌گذاری دستوری، اخبار منتشره در این زمینه بسیار بیشتر از بروز تغییرات در عوامل بنیادی مورد توجه قرار می‌گیرد. همین امر سبب شده تا روند حاکم بر بورس و فرابورس بیش از هر چیز متاثر از اخبار باشد و شاهد تضعیف قیمت‌ها در بازار بر اساس تحولات جاری در بورس‌کالا نباشیم.

البته نمی‎‌توان از این مساله نیز غافل شد که بخش بزرگی از مغایرت روند بازار کالایی با بورس تهران را می‌توان به‌دلیل افت قابل‌توجه قیمت‌ها در روزهای گذشته دانست. با توجه به‌نوسان حدودا ۵۵ هزار واحدی شاخص در روزهای اخیر توجه به‌این مساله از اهمیت بسیاری برخوردار است که در چنین شرایطی بازار سهام می‌تواند به‌دور از سایر تغییرات مربوط به قیمت سهام صرفا به‌دلیل جبران بخشی از نوسان شدید رخ داده طی روزهای گذشته عمل کند. از این‌رو می‌توان صعود روز گذشته شاخص‌بورس را به‌منزله نشانه‌ای برای افت قابل‌توجه قیمت سهام در روزهای اخیر دانست. با این حال در صورتی که رشد بازار در روز جاری و روزهای هفته بعد تداوم یابد، می‌توان زمینه را برای بازگشت پایدار بازار سهام به‌یک روند صعودی میان مدت فراهم دانست.

  پالس مثبت دلار
 قیمت دلار در روز گذشته ‌اندکی افزایش یافت و با رسیدن به‌محدوده ۲۷ هزار و ۶۵۰ تومان در بازار ارز افزایشی ۵۰۰ تومانی را نسبت به‌روز گذشته در بازار یاد شده رقم زد. همین افزایش قیمت توانست در میانه هفته جاری یک سیگنال مثبت دیگر به‌بازار سرمایه بدهد.

بر این اساس می‌توان انتظار داشت که این عامل نیز در روزهای پیش‌رو از واهمه نسبی حاکم بر معاملات سهام بکاهد. البته باید توجه داشت که ماندگاری قیمت دلار در محدوده ۲۳‌هزار تومان در سامانه نیما مانع از آن خواهد شد که در صورت‌های مالی شرکت‌ها از این ناحیه تاثیری با اهمیت را شاهد باشیم. با این وجود نمی‌توان منکر این شد که حتی افزایش بی‌ربط قیمت ارز در معاملات غیر‌رسمی اسکناس خارجی نیز می‌تواند بر امیدواری سهامداران در بازار سرمایه بیفزاید.شنیده‌ها حکایت از آن دارد که قدرت‌های جهانی فعلا قصد تصویب قطع‌نامه در مجمع‌عمومی سازمان ملل را ندارد. این مساله می‌تواند ضمن کاستن از احتمال نوسان بیش از حد قیمت ارز، بهای آن را در دامنه معقول قرار دهد. از این‌رو با توجه به‌وجود تورم انتظاری و تداوم پایدار کسری‌بودجه نمی‌توان انتظار داشت که روند صعودی قیمت ارز به‌شکلی پایدار و آهسته و پیوسته ادامه پیدا کند. در صورتی‌که این امر محقق شود، می‌توان انتظار داشت که بازار سرمایه نیز از لحاظ روانی با تهدید جدی مواجه نشود.  یک خبر خوش دلاری دیگر که دیروز مورد توجه فعالان بازار سهام قرار گرفته، خبر احتمال حذف دلار‌۴۲۰۰ برای دارویی‌ها پس از شفاف‌سازی شرکت‌ داروپخش درباره تغییر نرخ ارز از دولتی ۴۲۰۰ تومانی به‌نیمایی برای برخی از محصولات  این شرکت بود. این شرکت اعلام کرده که قیمت برخی از محصولات آن‌ به‌طور متوسط ۱۱۹‌درصد افزایش یافته است. که این محصولات حدود ۱۰‌درصد فروش سال‌جاری را تشکیل می‌دهند.  این مساله اهمیت بسیاری برای دارویی‌ها دارد. روز گذشته بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت در همین‌باره گفت که «اختصاص ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی به‌دارو زمینه فساد و رانت را ایجاد می‌کند و تا پایان سال این ارز برای دارو حذف خواهد شد. با این کار هزینه داروها از طرف شرکت‌های بیمه به‌مردم پرداخت خواهد شد.»  با توجه به‌اینکه دارویی‌ها مدت‌ها است که به‌دنبال رهایی از شر دلار ۴۲۰۰ تومانی هستند، باید صبر کرد و دید که افشای اطلاعات با‌اهمیت که تا زمان نگارش این گزارش در «دلقمان» هم دیده شد، آیا قابلیت تسری‌یافتن به‌سایر نمادهای دارویی را دارد یا خیر.

 

در جریان معاملات روز گذشته، بیشتر شاخص های مهم بورسی جهان ریزش کردند.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از بلومبرگ، در وال استریت همه شاخص ها نزولی بودند؛ تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایینتری از روز قبل خود بسته شدند.

شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۹۲ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۴ هزار و ۵۴۸.۸۲ واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۵۷ درصد ریزش تا سطح ۴۴۴۳.۳۱ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۵۶ درصد ریزش در سطح ۱۵ هزار و ۲۶.۸۷ واحدی بسته شد.

بورس‌های اروپایی

در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با ۰.۴۹ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۰۳۴.۰۶ واحد بسته شد.  شاخص “دکس ۳۰” بورس فرانکفورت در آلمان با افزایش ۰.۱۴ درصدی و ایستادن در سطح ۱۵ هزار و ۷۲۲.۹۹ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با عقبگرد ۰.۳۶ درصدی در سطح ۶۶۵۲.۹۷ واحد بسته شد. در مادرید شاخص “ایبکس ۳۵” ۰.۴۱ درصد پایین رفت و به ۸۷۸۰.۰۱ واحد رسید.

بورس‌های آسیایی

در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد مختلفی داشتند؛ تا جایی که شاخص “نیک کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با صعود ۰.۷۳ درصدی تا سطح ۳۰ هزار و ۶۷۰.۱۰ واحدی بالا رفت. شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگ‌کنگ ۱.۲۱ درصد پایین رفت و در سطح ۲۵ هزار و ۵۰۲.۲۳ واحد بسته شد.

در چین شاخص “شانگهای  کامپوزیت” ریزش ۱.۴۹ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۹۱۷.۱۶ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص “اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰” بورس سیدنی با ۰.۱۶ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۷۴۳۷.۱۰ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص ” تاپیکس” ژاپن صعودی بود (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است).

 

معاملات گواهی سپرده سیمان سبب می‌شود کسانی که به صورت خرد به کالا نیاز دارند، بتوانند دسترسی بیشتری داشته و به آسانی خرید کنند.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالاخبر، عضو هیات مدیره کارگزاری بانک مسکن با بیان مطلب بالا، گفت: معاملات گواهی سپرده برای محصولاتی از قبیل میلگرد، تیرآهن، محصولات پلیمری و شیمیایی نیز می تواند انجام شود و این امر مستلزم حل کامل مسئله مالیات بر ارزش افزوده است.

میثم باقری در خصوص راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده سیمان افزود: چنین اقدامی قرار است برای تناژهای زیر ۱۰۰ تن احتمالا انجام شود، همین مسأله باعث می‌شود کسانی که به صورت خرد به کالا نیاز دارند، بتوانند دسترسی بیشتری داشته باشند و ممکن است قابلیت خرید روزانه هم برای آن ایجاد شود.

وی بیان کرد: سبک و سیاق خرید معاملات گواهی سپرده بسیار راحت‌تر است، ضمن اینکه ورود به آن هم آسان می باشد. البته باید توجه داشت که در این نوع معاملات، خریدار وقتی خرید را انجام می دهد و نمی‌تواند مجددا آن را بفروشد.

باقری ادامه داد: معاملات گواهی سپرده تاکنون برای کالاهای کشاورزی انجام شده که بحث ارزش‌افزوده را نداشتند. اما این کار برای محصولاتی که موضوع بهین‌یاب برای آن‌ها مطرح نیست، مثل میلگرد، تیرآهن، محصولات پلیمری و شیمیایی نیز می‌تواند انجام بشود و اگر تا به امروز انجام نشده به دلیل مشکلات مالیات ارزش‌افزوده بوده است.

به گفته عضو هیئت مدیره کارگزاری بانک مسکن، ورود کالاهای جدید از این طریق، مستلزم این است که مشکل مالیات ارزش‌ افزوده به کلی حل شود؛ البته یکسری اقدامات انجام شده، اما هنوز به صورت کامل حل نشده است.

 

صندوق رفاه و تامین آتیه کارکنان بانک کشاورزی در نظر دارد بلوک ۲۶.۲۳ درصدی سهام شرکت آذرآب را بطور یکجا یا نقد و شرایطی در بازار دوم بورس به فروش برساند تا در صورت انجام از ترکیب سهامداری خارج شود.

به این ترتیب، ۴ میلیارد و ۷۵۵ میلیون و ۱۲ هزار و ۱۸ سهم در نماد “فاذر” روز یکشنبه ۲۵ مهر از طریق کارگزاری بانک کشاورزی عرضه می شود. در این واگذاری قیمت پایه هر سهم ۱۸۹۴ ریال و ارزش پایه کل ۹۰۰.۵ میلیارد تومان تعیین شده است.

کتی وود، بنیان‌گذار شرکت سرمایه‌گذاری آرک اینوست، معتقد است قیمت بیت کوین تا پنج سال آینده رشد ۱۰ برابری را تجربه خواهد کرد. وود گفت اگر شرکت‌ها با خرید بیت کوین به سرمایه‌گذاری خود تنوع بدهند و سرمایه‌گذاران نهادی پنج درصد بودجه خود را به بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال اختصاص دهند، قیمت بیت کوین ۱۰ برابر می‌شود و از ۴۵,۰۰۰ دلار به ۵۰۰,۰۰۰ دلار می‌رسد.

به‌دنبال بروز مشکل فنی در بلاک چین سولانا، قیمت این ارز دیجیتال سقوطی قابل‌توجه را تجربه کرده و در ۲۴ ساعت گذشته ۱۳ درصد کاهش یافته است. در پی این سقوط قیمت سولانا به کف هفتگی خود در ۱۴۵ دلار رسید و اکنون هر واحد از این ارز دیجیتال با قیمت ۱۵۶ دلار معامله می‌شود. گفتنی است که مشکل شبکه سولانا تا به این لحظه برطرف نشده است

شرکت خودکفایی آزادگان مجوز افزایش سرمایه 40 درصدی را از سازمان بورس گرفت و آماده برگزاری مجمع فوق العاده شد.

براین اساس، “خودکفا” سرمایه فعلی را از 535.8 به 750 میلیارد تومان می رساند. تامین مالی این شرکت حاضر در تابلو زرد بازار پایه از محل سود انباشته اعمال و صرف اصلاح ساختار مالی می شود.

 

عرضه اولیه درنماد(توسن1)به روش ترکیبی-مرحله دوم:عرضه به سایرسرمایه گذاران: پیرو اطلاعیه شماره 3125/الف/00 مورخ 1400/06/21 این شرکت، امروز چهارشنبه مورخ 1400/06/24 تعداد 102،000،000 سهم از سهام شرکت توسعه سامانه های نرم افزاری نگین(سهامی عام) برای اولین بار پس از پذیرش در بازار اول فرابورس ایران در نماد (توسن1) ونمونیک TOSZ1 در مرحله دوم به قیمت ثابت کشف شده در مرحله اول به سایر سرمایه گذاران عرضه می‌شود. خرید صرفاً توسط کارگزاران دارای مجوز فعالیت در فرابورس صورت می‌گیرد. دراین خصوص توجه به موارد زیر ضروری است:

1) دوره ثبت سفارش از ساعت 10:55 لغایت ساعت 12:55 می‌باشد.

2) کلیه معامله گران برخط و غیر برخط به صورت همزمان طی دوره ثبت سفارش می‌توانند اقدام به ورود سفارش خرید نمایند.

3) کلیه درخواست‌های خرید جهت ورود سفارش می‌بایست به قیمت ثابت باشد.

4) قیمت ثبت سفارش معادل 7،630 ریال می‌باشد.

5)حداکثر سهام قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی و حقوقی تعداد 204 سهم می‌باشد.

6) هر خریدار صرفا مجاز به ورود یک سفارش ب سامانه معاملاتی می باشد.

7) سفارش‌های ثبت شده طی دوره سفارش گیری قابل اصلاح یا حذف هستند. پس از پایان این دوره، ورود، حذف یا اصلاح سفارش مجاز نیست. بدیهی است کارگزاران محترم می بایست راس ساعت 12:55 هرگونه دسترسی معامله گران برخط و غیربرخط را مسدود نمایند.

8) ثبت سفارش با کد گروهی مجاز نیست.

9) مشاور عرضه شرکت کارگزاری بانک ملی ایران(سهامی خاص) می‌باشد.

10) صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله و صندوق های سرمایه گذاری مشترک ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادارامکان ارسال سفارش در این مرحله را نخواهند داشت.علاقه مندان می توانند برای اطلاع از جزئیات بیشتر به اطلاعیه مذکور واقع در وب سایت رسمی شرکت فرابورس ایران مراجعه نمایند. مدیریت عملیات بازار فرابورس ایران

 

تولید برق عسلویه مپنا در دوره یکماهه منتهی به ۳۱مرداد‌ماه سال‌جاری، مبلغ ۴/ ۶۰میلیارد تومان درآمد داشته که تمام آن مربوط به فروش داخلی شرکت است.

درآمد شرکت در این دوره نسبت به ماه قبل ۸/ ۷درصد کاهش و نسبت به دوره یکماهه مشابه سال قبل ۵/ ۴۲درصد افزایش درآمد داشته است.

از ابتدای سال مالی تا پایان تاریخ ۳۱ مرداد ماه امسال جمع درآمدهای شرکت ۴/ ۲۴۳میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته به میزان ۷۲درصد افزایش یافته است.

با توجه به پیگیری‌های به عمل آمده توسط شرکت تولید برق عسلویه از شرکت مدیریت شبکه برق ایران در خصوص شفاف‌سازی موارد و حساب‌های فی‌مابین، درآمد بخش انرژی و آمادگی با لحاظ کردن درآمد واحد اول بخار ارسال می‌شود.

درآمد فروش برق واحد اول بخار در بازار برق معادل ۸۴/ ۶۵میلیارد ریال بوده که مطابق با قرارداد بیع متقابل، درآمد مذکور تا پایان دوران صرفه‌جویی سوخت این واحد، متعلق به شرکت تولید نیروی برق حرارتی است و نهایتا با مطالبات این شرکت از محل سوخت صرفه‌جویی شده واحد اول بخش بخار نزد شرکت تولید نیروی برق حرارتی تهاتر می‌شود.

 

شرکت بیسکویت گرجی هم در دوره یکماهه مرداد مبلغ ۴/ ۲۸میلیارد تومان درآمد داشته که نسبت به درآمد شرکت در تیرماه ۲/ ۴درصد و نسبت به مرداد سال گذشته به میزان ۹/ ۳۸درصد افزایش یافته است. طبق گزارش ماهانه حدود ۹۴درصد فروش مرداد شرکت در بازار داخلی و ۶درصد آن در بازار خارجی به دست آمده است.

شورای جهانی طلا (WGC) به ندرت درباره زمان خرید یا فروش طلا اظهار نظر می کند اما در گذارش اخیر خود ماه پیش رو را یکی از بهترین زمان ها برای خرید طلا توصیف کرده است.

WGC در گزارش اخیر خود اظهار داشت: ماه سپتامبر یکی از قوی ترین ماه ها از نظر قیمت طلا بوده است و این می تواند فرصتی برای سرمایه گذاران باشد تا در سه ماهه چهارم میلادی از خرید این فلز گرانبها سود ببرند.

انجمن جهانی طلا با استناد به تجزیه و تحلیل های خود اعلام کرد که طلا در ماه سپتامبر با احتمال 90 درصد بازدهی مثبت از خود نشان داده است و می تواند فرصت مناسبی برای خرید باشد.

طبق گفته های WGC دو عامل باعث رشد طلا در این ماه می شود. اول اینکه به دلیل افزایش مراسم های مختلف در فصل پاییز به خصوص عروسی ها در هند میزان تقاضا برای طلای فیزیکی افزایش می یابد.

دومین عامل نیز ناشی از افزایش فعالیت سرمایه گذاران است. معمولا سرمایه گذاران پس از ماه های آرام تابستان شروع به افزایش معاملات خود کرده و طلا را به سبد معاملاتی خود اضافه می کنند.

انجمن جهانی طلا با توجه به ضعیف بودن داده های مشاغل ماه گذشته آمریکا پیش بینی می کند که نرخ واقعی بهره همچنان منفی باقی بماند و از این رو طلا می تواند رشد خوبی را در ماه سپتامبر شاهد باشد.

همچنین باید توجه داشت که سرمایه گذاران نهادی در این فصل پاییز به دنبال خرید طلا هستند که می تواند نشانه ای از رشد قیمت طلا باشد.

پارس خودرو در دوره یکماهه منتهی به 31 مرداد ماه سال جاری، مبلغ 8/ 447میلیارد تومان درآمد داشته که تمام آن مربوط به فروش داخلی شرکت است. این رقم حاصل فروش 8هزار و 551 دستگاه خودرو است. البته باید گفت که تولید محصول گروه S200 (ساینا) و کوئیک معمولی به صورت حق‌الزحمه‌ای برای شرکت سایپا انجام می‌شود. از سوی دیگر نرخ محصولات گروه رنو و برلیانس ناشی از تحویل تعهدات (به نرخ قدیم) و همچنین تغییر ترکیب فروش در مدل‌های مختلف گروه محصول است.

درآمد شرکت در این دوره نسبت به ماه قبل 21/ 72درصد کاهش و نسبت به میانگین ماه‌های قبل 05/ 33درصد کاهش داشته است. با این حال پارس‌‌خودرو نسبت به دوره یکماهه مشابه سال قبل 52/ 124درصد افزایش درآمد به ثبت رسانده است. جمع درآمدهای شرکت در 5 ماه ابتدایی امسال 3,125میلیارد تومان بوده که 234 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش یافته است.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما