دنیایاقتصاد : در چهارمین روز هفته، فروشندگان از بازار کنار کشیده بودند و کنترل اوضاع بهدست خریداران افتاده بود. برتری خریداران موجب شد که دلار ۲۳۰ تومان افزایش قیمت را تجربه کند و به بهای ۲۵ هزار و ۸۳۰ تومان برسد. واکنش سکه به افزایش قیمت دلار، نزدیک شدن به مرز ۱۲میلیون تومانی بود. روز سهشنبه، سکه امامی ۲۱۰ هزار تومان رشد را تجربه کرد و روی عدد ۱۱ میلیون و ۹۱۰ هزار تومان قرار گرفت.
به گفته فعالان، پس از اینکه در روز دوشنبه دلار افت قابلتوجهی را تجربه کرد، بخشی از معاملهگران تصور کردند که اسکناس آمریکایی خود را آماده برگشت به کانال ۲۴ هزار تومانی میکند. با این حال خریدها در معاملات پشتخطی روز دوشنبه از محدوده ۲۵هزار و ۴۰۰تومان رشد کرد. حمایت دلار در محدوده یادشده موجب شد که فروشندگان برای حضور در بازار بار دیگر ریسک نکنند.
برخی از بازیگران، تغییر روند قیمت دلار را وابسته به اخبار سیاسی دانستند. به گفته آنها، حملات راکتی به اربیل عراق تا حدی موجب شد که خریداران در بازار فعالتر شوند. از نگاه آنها ممکن بود برخی از کشورهای خارجی بخواهند این حملات را به ایران نسبت دهند؛ امریکه میتواند در راه لغو تحریمها موانع جدیدی را ایجاد کند.
در کنار خبر حمله راکتی به اربیل، دستهای از معاملهگران باور داشتند، پیش از توقف اجرای پروتکلالحاقی توسط ایران بهتر است که در موقعیت فروش قرار نگیرند. آنها تصور میکنند، طرفهای غربی نسبت به این اتفاق احتمالی حساسیت نشان خواهند داد و ممکن است آمریکا بخواهد در واکنش به توقف دیدارهای سرزده نمایندگان آژانس انرژی هستهای از ایران، دست به یک اجماع بینالمللی علیه ایران بزند.
روز دوشنبه اخباری منتشر شد که این دست از نگرانیهای بازیگران افزایشی به سرعت کنار رفته بود. در آن مقطع زمانی، معاملهگران به نقل از سایت الجزیره عنوان کردند که گزینه دولت بایدن برای احیای برجام، صدور «بیانیه تصمیم متقابل تهران و واشنگتن و تعهد بازگشت کامل به برجام»، پیش از مذاکره بر سر شروط و جدول زمانی است. این خبر برای بازار بسیار اهمیت داشت و شدت فروشها را بالا برد. با این حال، هیچ منبع معتبر دیگری به آن نپرداخت، در نتیجه اثر آن به سرعت در بازار تحلیل رفت و نگرانیهای گذشته بار دیگر رفتار معاملهگران ارزی را تحتتاثیر قرار داد.
بازار در شرایط کنونی در وضعیت نااطمینانی قرار دارد؛ در صورتیکه اخبار جدیدی را دریافت کند که نشان از توافق احتمالی ایران و آمریکا بدهد، بهسرعت راه نزولی را در پیش خواهد گرفت، ولی طولانیتر شدن دوره تحریمها نیز بر تعداد خریداران بازار ارز خواهد افزود. در فضای نااطمینانی و پرنوسان، معاملهگران بهراحتی حاضر نیستند بر روی خرید یا فروش ریسک کنند. آنها در صورتیکه در موقعیت یا فروش قرار بگیرند، بهسرعت حاضر به خروج از بازار هستند و کمتر کسی به قصد سفتهبازی میانمدت به معاملات وارد میشود.
واکنش بازارساز نسبت به نوسانات روزهای اخیر دلار خنثی بوده است. صرافیهای بانکی قیمت فروش دلار خود را چند روز است که روی عدد ۲۴هزار و ۹۸۰ تومان ثابت نگه داشتهاند. زمانیکه قیمت دلار در بازار آزاد افزایشی میشود و از صرافیهای بانکی فاصله بیشتری پیدا میکند، تقاضای کاذبی برای خرید ارز از صرافیها شکل میگیرد. در برخی از روزها برای تهیه ارز ارزان از صرافیهای بانکی، صف خرید شکل گرفته است. با این حال قیمت دلار نتوانسته است از سد ۲۶ هزار و۳۰۰ تومانی عبور کند. در صورتیکه مرز یادشده شکسته شود، دلار میتواند تا ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش پیدا کند. اسکناس آمریکایی برای قرار گرفتن در مسیر نزولی نیاز دارد که سطح ۲۵ هزار و ۴۰۰ تومانی را از دست بدهد.
.
دنیایاقتصاد : بیتکوین همچنان در نزدیکی مرز ۵۰ هزار دلاری در حال رکوردشکنیهای خفیف است؛ در معاملات روز گذشته، ارزش پرطرفدارترین رمز ارز جهان به قیمت ۴۹ هزار و ۹۵۰ دلار نیز صعود کرد تا فقط ۵۰ دلار تا رسیدن به یکی از مهمترین مرزهای روانی فاصله داشته باشد. هر چند پس از آن قیمت بیتکوین در معاملات میانه روز در میانه کانالهای ۴۸ و ۴۹ هزار دلاری در نوسان بود. مهمترین عامل این روزهای استحکام قیمت بیتکوین پشتوانه این رمز ارز به حمایت شرکتهای بزرگ بوده است.
صعود بیتکوین با غولهای تکنولوژی
ارزش بازار بیتکوین نیز با احتساب قیمت روز گذشته به حدود ۹۱۰ میلیارد دلار رسید. همانطور که اشاره شد بهبود تقاضا در بازار بیتکوین انتشار اخباری بود که مربوط به استقبال گرم شرکتهای بزرگی همچون تسلا، مسترکارت و بانک نیویورک ملون میشد. شرکت تسلا هفته گذشته اعلام کرد در حجم ۵/ ۱ میلیارد دلار اقدام به خرید بیتکوین کرده است و همچنین وعده داد که این شرکت در آینده نزدیک فرآیند پرداخت از طریق رمزارزها را به رسمیت خواهد شناخت.
دومینوی حمایت غولهای تکنولوژی
بعد از حمایت شرکت تسلا پیشبینی میشد که این تازه آغاز راه نفوذ رمز ارزها به فرآیندهای پرداخت و همچنین سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ باشد. کمپانی مسترکارت، شرکت خدمات مالی آمریکایی نیز اعلام کرد که تا پایان سال جاری میلادی از برخی از رمزارزها در فرآیندهای پرداخت پشتیبانی خواهد کرد. همچنین بانک نیویورک ملون نیز اعلام کرد که برخی از خدمات محدود خود را برای رمز ارزها آزاد خواهد کرد. بیتکوین که سال گذشته بیش از ۳۰۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده بود، در حالی که فقط یک ماه و نیم از سال ۲۰۲۱ میگذرد، ۶۰ درصد افزایش قیمت داشته است. افزایش تقاضای نهادی توسط شرکتها و صندوقهای بزرگ در جهان و همچنین نگاه سرمایهگذاران به مقصدی برای حفظ ارزش داراییها دو عامل مهم رالی صعودی قیمت بیتکوین در ماههای اخیر بوده است. از سوی دیگر در حال حاضر بسیاری نیز نگران این موضوع هستند که بازار بیتکوین یکی از بزرگترین حبابهای قیمتی در طول تاریخ را تشکیل داده است و سقوط قیمتی در این بازار میتواند بسیار شدید باشد.
رفت و برگشت قیمت پلاتین
قیمت پلاتین در بازارهای جهانی دیروز تا سقف ۶ سال و نیمه خود افزایش پیدا کرد، هرچند بعد از آن به مرز ۱۳۰۰ دلاری بازگشت. افزایش امیدواریها به تسریع ریکاوری اقتصاد جهانی و افزایش تقاضای این فلز در صنایع مختلف از جمله خودروسازی سبب افزایش قیمت در هفتههای گذشته شد و در روز گذشته قیمت این فلز به ۱۳۴۰ دلار نیز رسید. با این وجود بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که احتمالا با ریکاوری سمت عرضه پلاتین، رالی صعودی قیمت آن در افق میان مدت متوقف خواهد شد. البته این نکته حائز اهمیت است که پلاتین احتمالا در دولت بایدن که بر انرژیهای پاک تمرکز دارد تقاضای بیشتری را تجربه خواهد کرد. همچنین احتمالا تقاضای پلاتین در بلندمدت از سوی چین نیز افزایش پیدا کند. دولت چین با تصویب فاز ششم استاندارد هم برای خودروهای بنزینی و هم برای خودروهای گازوئیلی از ژانویه ۲۰۲۱ و لزوم استفاده از این فلز در کاتالیزورهای انتشار گاز، سبب افزایش تقاضای پلاتین خواهد شد. همچنین روز گذشته در بازار طلا قیمت فلز زرد تغییرات چندانی نداشت و در حوالی ۱۸۱۰ دلار در حال نوسان بود. نبود کاتالیزور قیمتی قدرتمند سبب شده است تا قیمت این فلز ارزشمند در سطوح پایین کانال ۱۸۰۰ دلاری گرفتار شود. طلا از ابتدای سال جاری تاکنون عملکرد خوبی را تجربه نکرده است و در ماه ژانویه ۶/ ۲ درصد و همچنین تا شانزدهمین روز از ماه فوریه نیز افت ۵۳/ ۱ درصدی را به ثبت رسانده است.
قیمت طلا طی روز های گذشته شاهد رشد بسیار چشمگیری بود اما از بعد از ظهر روز دوشنبه حرکت های صعودی آن متوقف شده و حتی کاهشی جزئی را تجربه کرد. آیا توقف رشد قیمت ها به معنای کاهش آنها در روز های آینده است؟
مهم ترین عامل کاهش قیمت ها در روز گذشته را می توان، حرکت نزولی دلار و بازگشت آن به زیر 26 هزار تومان دانست که باعث شد سکه نیز کانال 12 میلیون تومان را از دست بدهد.
دیروز دلار نتوانست حتی در کانال 26 هزار تومان بماند و برای افزایشی شدن باید از سد 26300 تومان عبور کند و در صورتی که 26300 تومان شکسته شود، دلار میتواند تا 27500 تومان افزایش پیدا کند.
ولی دلار در شرایط کنونی در وضعیت نامطمعنی قرار دارد و در صورتی که اخبار جدیدی را دریافت کند که نشان از توافق احتمالی ایران و آمریکا بدهد، به سرعت کاهشی خواهد شد و برای نزولی شدن هم باید محدوده 25300 تا 25400 تومان را از دست بدهد.
اونس در جایگاه 1793 دلار قرار دارد و به علت نبود سوخت قدرتمند فاند پذیری است که گرفتار کانال 1700 شده است؛ کاخ سفید می گوید بایدن در حال بررسی تعرفه های اعمال شده توسط ترامپ با طرف های تجاری است که برخورد با چین خوب نخواهد بود، این جنگ تجاری شاید بدرد اونس بخورد.
با توجه به شرایط برجامی اگر نرخ حواله درهم امروز هم در کانال 7000 تومان بماند محدوده 25400 تا 26200 تومان برای دلار قابل پیش بینی است.
سخنان رهبری در ساعت 10:30 امروز از شبکه های سیما برای بیان احتمالی سیاست خارجی مهم تلقی میگردد و می تواند نقش گسترده ای در قیمت ها داشته باشد.
منبع: سایت طلا
ه گزارش سایت طلا ،قیمت دلار برای فروش در صرافی ملی، 25170 تومان اعلام شد. نرخ خرید دلار در این صرافی نیز 24670 تومان تعیین شد.
قیمت یورو نیز برای فروش در صرافی ملی30430 تومان اعلام شده؛ قیمت خرید یورو نیز در این صرافی 29930قیمت خورده است.
امروز هر دلار آمریکا ۴۲ هزار ریال، پوند انگلیس ۵۸ هزار و ۳۱۷ ریال و یورو ۵۰ هزار و ۷۷۷ ریال ارزشگذاری شد.
همچنین هر فرانک سوئیس ۴۷ هزار و ۱۴ ریال، کرون سوئد پنجهزار و ۵۷ ریال، کرون نروژ چهار هزار و ۹۶۱ ریال، کرون دانمارک ۶ هزار و ۸۲۹ ریال، روپیه هند ۵۷۶ ریال، درهم امارات متحده عربی ۱۱ هزار و ۴۳۷ ریال، دینار کویت ۱۳۸ هزار و ۸۴۲ ریال، یکصد روپیه پاکستان ۲۶ هزار و ۲۳۸ ریال، یکصد ین ژاپن ۳۹ هزار و ۶۳۸ ریال، دلار هنگکنگ پنج هزار و ۴۱۸ ریال و هر ریال عمان ۱۰۹ هزار ۲۳۴ ریال قیمتگذاری شد.
امروز در تابلوی بانک مرکزی، هر دلار کانادا ۳۳ هزار و ۸۱ ریال، دلار نیوزیلند ۳۰ هزار و ۲۳۱ ریال، راند آفریقای جنوبی ۲ هزار و ۸۵۸ ریال، لیر ترکیه ۶ هزار و ۳ ریال، روبل روسیه ۵۷۱ ریال، ریال قطر ۱۱ هزار و ۵۳۹ ریال، یکصد دینار عراق ۲ هزار و ۸۷۴ ریال، لیر سوریه ۸۲ ریال، دلار استرالیا ۳۲ هزار و ۵۵۱ ریال، ریال عربستان سعودی ۱۱ هزار و ۲۰۰ ریال، دینار بحرین ۱۱۱ هزار و ۷۰۱ ریال، دلار سنگاپور ۳۱ هزار و ۶۱۸ ریال، یکصد تاکای بنگلادش ۴۹ هزار و ۵۶۱ ریال، ۱۰ روپیه سریلانکا ۲ هزار و ۱۵۲ریال، کیات میانمار (برمه) ۳۲ ریال، یکصد روپیه نپال ۳۵ هزار و ۸۱۸ ریال، یکصد درام ارمنستان هشت هزار و ۹۳ریال و دینار لیبی ۹ هزار و ۴۲۴ ریال ارزشگذاری شد.
همچنین هر یوان چین ۶ هزار و ۵۰۳ ریال، یکصد بات تایلند ۱۴۰ هزار و ۱۲۳ ریال، رینگیت مالزی ۱۰ هزار و ۴۰۰ ریال، یکهزار وون کرهجنوبی ۳۷ هزار و ۸۹۴ ریال، دینار اردن ۵۹ هزار و ۲۳۹ ریال، یکصد تنگه قزاقستان ۱۰ هزار و ۷۴ ریال، لاری گرجستان ۱۲ هزار و ۷۲۶ ریال، یکهزار روپیه اندونزی ۲ هزار و ۹۹۹ ریال، افغانی افغانستان ۵۴۱ ریال، روبل جدید بلاروس ۱۶ هزار و ۲۰۱ ریال، منات جمهوری آذربایجان ۲۴ هزار و ۴۹۷ ریال، یکصد پزوی فیلیپین ۸۶ هزار و ۸۳۷ ریال، سامانی تاجیکستان سه هزار و ۶۸۸ ریال، بولیوار جدید ونزوئلا چهار هزار و ۲۰۶ ریال و منات جدید ترکمنستان ۱۱ هزار و ۹۸۸ ریال قیمت خورد.
دنیای اقتصاد-سعید نادری : قیمت طلای سیاه طی هفتههای اخیر رو به افزایش بوده است و حالا تحلیلگران بانکهای جیپیمورگان و گلدمنساکس از سطوح جدید و بالاتر قیمتی برای نفت خام رونمایی کردهاند. برخی از تحلیلگران والاستریت حتی نفت ۱۰۰ دلار در هر بشکه را هم در چشمانداز این کامودیتی میبینند و از ظهور یک «ابرچرخه» جدید در بازار خبر میدهند. درصورت تحقق این تخمین، بهای طلای سیاه به سطوحی بازخواهدگشت که از ۲۰۱۴ به اینسو در بازار دیده نشدهاند. یکی از عوامل حیاتی که در سناریوی رشد پایدار قیمت نفت خودنمایی میکند، مساله امکان تعمیق شکاف عرضه و تقاضا در بازار است. در طرف دیگر هم بستههای مالی دولتها، بهویژه بسته ۹/ ۱تریلیون دلاری تحریک اقتصادی جو بایدن مهمترین سیگنال برای ادامه رشد پرقدرت طلای سیاه است. این سناریو اما و اگرهایی از جمله بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی، افزایش تولید اوپکیها و تولیدکنندگان شیل آمریکا را با خود به همراه دارد.
بازار نفت روزهای پرتب و تابی را پشت سر میگذارد و در شرایطی که به نظر میرسید همه عوامل بازار و صنعت نشان از تضعیف آن دارد، حالا پیشبینیهای جسورانهای درباره نفت ۱۰۰ دلاری در آینده مطرح شده است که حتی خوشبینترین تحلیلگران هم چند هفته پیش با تمسخر به چنین پیشبینی واکنش نشان میدادند. با ظهور صنعت شیل و قدرتگیری آن طی سالهای اخیر بسیاری بر این باور بودند که نفت دیگر به ۱۰۰ دلار در هر بشکه نزدیک هم نخواهد شد اما به گزارش روزنامه فایننشالتایمز، حالا بانکهای بزرگ والاستریت از ظهور یک «ابر چرخه» جدید در بازار نفت خبر میدهند. تحلیلگران بانک جی پی مورگان چیس (JPMorganChase) و بانک گلدمن ساکس (Goldman Sachs) در پیشبینیهای جداگانهای اعلام کردند قیمت طلای سیاه با کاهش شیوع بیماری همهگیر اوج میگیرد. بسیاری از تحلیلگران بازار و معاملهگران نفتی نیز بر همین باور هستند اما پیشبینی نفت ۱۰۰ دلاری آن هم کمتر از یکسال پس از منفی شدن قیمت نفت بسیار تهاجمی بهنظر میرسد. این تحلیلگران به ایجاد یک شکاف عرضه در بازار امیدوارند که با افزایش تقاضا در نتیجه کاهش مشکلات ناشی از پاندمی و بستههای کمک مالی و سرعت کم افزایش عرضه از سوی تولیدکنندگان شکافی ایجاد شود که قیمت نفت را بهراحتی تا ۸۰ دلار و حتی ارقام بالاتری مانند۱۰۰دلار نیز برساند. البته به باور آنان مشکلات اساسی هم در این میان وجود دارد که میتوانند از ظهور این ابرچرخه جدید جلوگیری کنند. مصائبی چون افزایش تولید اوپکپلاس و تولیدکنندگان آمریکا، بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی و مشکلات ناشی از همهگیری کرونا و گونههای جدید این بیماری میتوانند ترمز رشد پایدار قیمت نفت را بکشند و از نزدیک شدن آن به سطوح بالاتر جلوگیری کنند.
جیپی مورگان: نفت ۱۰۰ دلاری هم ممکن است
صعودیترین پیشبینی قیمت برای شاخصهای نفت خام بینالمللی، تخمینی مبنی بر بازگشت به سطح ۱۰۰ دلار در هر بشکه است. بازگشت قیمت نفتخام به دامنه ۱۰۰ دلاری طی سالهای اخیر و پیش از شیوع کرونا بیشتر به یک شوخی شبیه بود، چراکه آخرینبار در سال ۲۰۱۴ بازار جهانی طلای سیاه چنین سطح قیمتی را به خود دیده است. برآوردهای افزایشی قیمت نفت ناشی از خوشبینی به محرکهای مالی جدیدی است که منجر به افزایش مصرف در بخش تقاضا میشود و این امر همزمان با آن صورت میگیرد که در صنعت نفت سرمایهگذاری برای تولید نفت کاهش یافته است. چنین شکافی بین تقاضا و عرضه به افزایش پایدار قیمت در بازار دامن میزند و اصطلاحا یک ابر چرخه میسازد. این اتفاق میتواند شرایط صنعت جهانی نفت را که سال گذشته از شیوع کرونا ضربه محکمی خورد و در آن نگرانیها هر روز درباره افزایش استفاده از خودروهای برقی نیز بیشتر میشد بهبود ببخشد.
به گزارش روزنامه فایننشالتایمز، کریستین مالک، مدیر بخش نفت و گاز بانک جیپیمورگان، در کنفرانسی تلفنی هفته گذشته به مشتریان خود گفت: «ما پیش از فرارسیدن زمانی که به نفت نیازی نداشته باشیم، با کمبود آن مواجه خواهیم شد.» او در ادامه عنوان کرد که در چنین شرایطی میتوانیم شاهد افزایش بیش از حد قیمت نفت تا سطوح هر بشکه ۱۰۰ دلار یا حتی بیشتر از آن هم باشیم.
نفتخام برنت، معیار بینالمللی، بیش از دوسوم از پایان ماه اکتبر به ۶۳ دلار در هر بشکه رسیده است که ناشی از خوشبینی واکسن و کاهش تولید توسط صادرکنندگان برجسته است.
جفری کوری، تحلیلگر کهنهکار بانک گلدمنساکس که یکی از صداهای اصلی در آخرین ابرچرخه نفتی بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۴ بود هم به فایننشالتایمز گفت که معتقد است ریسک جدی وجود دارد که نفت طی سالجاری در محدوده ۸۰ دلار یا حتی بیشتر از آن نیز پیشروی کند.
اما اینبار برخلاف ابرچرخه قبلی، ظهور یک چین تشنه انرژی نیست که از افزایش مصرف خبر میدهد، بلکه بستههای محرک اقتصادی دولتهای سراسر جهان است که چنین بازار گاوی را امکانپذیر میکند، طرحهایی مانند بسته محرک ۹/ ۱ تریلیون دلاری پیشنهادشده در ایالاتمتحده توسط دولت بایدن که بخشی از آن نیز برای توسعه زیر ساختهای سبز است.
کوری با اشاره به بسته محرک بایدن و اهمیت آن در مصرف نفت گفت: «این نوع محرکها کمک به خانوارهایی با درآمد متوسط و پایین را هدف خود قرار میدهد که مصرف کامودیتیها را به شکل قابلتوجهی بالا میبرد زیرا این خانوارها تمایل بیشتری به مصرف دارند و باید توجه داشت که این افراد پشت خودروهای تسلا نمینشینند، بلکه خودروهای شاسیبلند بنزینی میرانند.»
او ابتکارعمل «جامعهبزرگ» لیندون جانسون، رئیسجمهور ایالاتمتحده در دهه ۱۹۶۰ میلادی که باعث تقویت و توسعه طبقه متوسط آمریکا شد و همزمان با آن مصرف نفت افزایش یافت را خط موازی میداند که زمینه را برای جهش قیمتهای نفتی در دهه ۱۹۷۰ فراهم کرد؛یعنی زمانی که تولیدکنندگان نفت خاورمیانه با تحریم نفتی از تامین منابع مورد نیاز ایالاتمتحده سر باز زدند و قیمتها در بازار فوران کرد.
موانع ظهور ابرچرخه در بازار طلای سیاه
آرجون مورتی همکار سابق کوری در بانک گلدمنساکس که از تحلیلگران نفتی سرشناس دوران آخرین ابرچرخه است، در سال ۲۰۰۵ پیشبینی کرد نفت میتواند از ۱۰۰ دلار در هر بشکه نیز عبور کند. او بعدها در آستانه بحران مالی و درست قبل از رسیدن نفت به ۱۴۷دلار بر بشکه پیشبینی کرد که قیمتها به هر بشکه ۱۵۰ تا ۲۰۰ دلار هم خواهید رسید. وی که اکنون بهعنوان مشاور و عضو هیاتمدیره یک شرکت انرژی فعال است، معتقد است که صحبت درباره ابرچرخه شاید هنوز کمی زود باشد، اما سناریوهایی را هم متصور است که در آنها قیمت نفت به شکل قابلتوجهی تقویت شود. مورتی میگوید: «هنوز موانعی برای عبور نفت به سمت قیمتهای بالاتر وجود دارد اما اینقدرت تقاضا است که تعیینکننده خواهد بود.»
پیش از همهگیری بیماری کووید-۱۹، تقاضای جهانی نفت به ۱۰۰ میلیون بشکه در روز رسیده بود، اما سال گذشته این میزان بهطور متوسط تا حدود ۹۰ میلیون بشکه در روز کاهش یافت و تحلیلگران پیشبینی میکنند تقاضا احتمالا تا پس از افزایش چشمگیر موارد واکسیناسیون و ازسرگیری مجدد سفرهای هوایی طولانی در سال ۲۰۲۲ به سطوح پیشاپاندمی بازنخواهد گشت.
استدلال مورتی برای امکان رقمخوردن ابرچرخه در بازار نفت بر این پایه است که افزایش تقاضا همانطور که سقوط بازار در ۲۰۱۵-۲۰۱۴ را رقم زد، اینبار هم بین ۲/ ۱ تا ۴/ ۱ میلیون بشکه در روز رشد کند. او معتقد است که افزایش ۵۰۰ هزار بشکهای تقاضا نفت در سالهای آینده برای ایجاد شکاف عرضه کافی نیست. افزایش تولید میتواند در کنار بدبینیهای کرونایی یکی دیگر از موانع رشد قیمت در بازار باشد. عرضه نفت خام در این بحران به شکل چشمگیری کاهش یافت و با کاهش قیمتها، تولید ایالاتمتحده روزانه ۲ میلیون بشکه کاهش یافت. کاهش تولید عربستان، امارات و سایر اعضای اوپکپلاس هم حدود ۸ میلیون بشکه در روز عرضه را کاهش داد.
پاتریک گیبسون، مدیر عرضه جهانی نفت در شرکت مشاوره وود مکنزی میگوید: «در کوتاهمدت هیچ کمبود نفتی وجود ندارد و ما شاهد آن هستیم کشورهایی مانند امارات قصد دارند ظرفیت تولید خود را افزایش دهند. اما با این وجود، در صنعت نفت همواره دشوارترین کار رسیدن عرضه به سطحی مناسب است.»
پیر آندوراند که در دوران ابرچرخه دهه گذشته با شرطبندیهای بلندمدت بر روی قیمتهای بالاتر نفتی معروف شد هم اینبار محتاطتر است. سال گذشته صندوق وی با ریسکی ۱۵۰ درصدی بر روی سقوط نفت به پایینتر از ۲۰ دلار در هر بشکه شرطبندی موفقی کرد. آندوراند به فایننشالتایمز گفت: «مسیر قیمت نفت طی سالجاری کاملا در اختیار اوپک است، بسته به اینکه چه مقدار از عرضه را به بازار برمیگردانند.»
او با اشاره به بازگشت نفت ایران، سرعت عرضه تولیدکنندگان و ریسک موثربودن واکسنهای کرونا در برابر جهشهای ویروسی پیشبینی کرد احتمالا قیمت نفت در سال ۲۰۲۱ و سالهای بعد صعودی خواهد بود، اما عواملی هم هستند که میتوانند تغییرات اساسی ایجاد کنند. در واقع آنچه اکنون مشخص شده این است که ابرچرخه احتمالی کوتاهتر از گذشته خواهد بود و به عوامل متعدد و متضادی وابستگی دارد. از نظر کوری، رشد تقاضا میتواند از اوایل سال ۲۰۲۵ متوقف شود. البته تحلیلگران جیپیمورگان معتقدند این روند تا اواخر دهه صعودی خواهد بود و تقاضا به اوج خود خواهد رسید و سپس کاهش مییابد.
بدون دیدگاه