تحلیلگر مسائل اقتصادی با اشاره به وجود نااطمینانی نسبت به شرایط اقتصادی، معتقد است نیاز به زمان داریم تا با ایجاد اطمینان و پذیرفتن کاهش نرخ ارز و تثبیت آن، شاهد کاهش قیمت‌ها و حذف چسبندگی باشیم. یک تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره چسبندگی قیمت‌ها با وجود وجود افت نرخ ارز در یکی، دو ماه اخیر و همچنین کاهش انتظارات تورمی می‌گوید: اقتصاد ایران هیچ گاه تحت تاثیر عوامل اقتصادی نبوده و در واقع اقتصاد سیاسی نمود بیشتری در این بخش دارد، در نتیجه شاهد نوسانات قیمتی عمده در بازارها هستیم.
یاور دشت‌بانی در گفت وگو با «ایبِنا »تصریح کرد: ما با نوعی نااطمینانی از روزهای آتی اقتصاد مواجه هستیم و به همین دلیل با افزایش نرخ ارز انتظارات تورمی نیز به شدت بالا می‌رود و بازارها سریعا نسبت به افزایش قیمت عکس‌العمل نشان می‌دهد. این در حالی است که بخش عمده‌ای از مواد اولیه و واسطه‌ای تولید ما وارداتی و متاثر از نرخ ارز است.  او ادامه داد: زمانی که نرخ ارز کاهش می‌یابد و به ثبات نسبی می­رسد، تصور بر این است که این کاهش قیمت متاثر از اخبار و اتفاقات موقتی و مقطعی است و بنابراین بلندمدت نخواهد بود. در نتیجه قیمت‌ها نیز کاهش نمی‌­یابد چون این تصور وجود دارد که نرخ ارز باز هم بالا می‌رود و این تورم سرآغاز تورم­‌های بعدی است. دلیل این موضوع هم به تجربه گذشته مرتبط است که ما بارها شاهد چنین شرایط مقطعی در اقتصاد کشور بوده‌ایم. به گفته این تحلیلگر مسائل اقتصادی این نااطمینانی و به‌دنبال آن شکاف میان تورم واقعی و انتظارات مردم از تورم باعث چسبندگی قیمت‌ها به سمت پایین‌ (مقاومت برای کاهش) می‌شود. ضمن اینکه شرایط تحریم‌ها و عوامل سیاسی این نااطمینانی را بیشتر می‌کند. دشت‌بانی گفت: مورد بعدی اینکه در تئوری اقتصاد کلان نیز «چسبندگی رو به پایین قیمت» وجود دارد و نه تنها در کشور ما بلکه در همه دنیا نیز امکان دارد و متداول است، اما مانند ایران مشهود نیست. در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته به دلیل ثبات حاکم بر اقتصاد و عدم نوسانات، چسبندگی قیمت‌ها خیلی نمود ندارد. او افزود: برای بهبود این وضعیت باید به فعالان اقتصادی این اطمینان داده شود که بازار برای طولانی مدت ایمن و باثبات خواهد بود. هر چند نیاز به زمان داریم تا با ایجاد اطمینان و پذیرفتن کاهش نرخ ارز و تثبیت آن از سوی مردم و فعالان اقتصادی و همچنین کاهش شکاف انتظارات تورمی و تورم واقعی، شاهد کاهش قیمت‌ها باشیم.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی تاکید کرد: عمده تولیدکنندگان مواد اولیه و واسطه‌ای وارداتی استفاده می‌­کنند؛ بنابراین با توجه به شرایط ناپایدار موجود تمایلی به کاهش و تعدیل قیمت‌ها ندارد چرا که اطمینان از روزهای آتی ندارند.

استاد اقتصاد دانشگاه تهران اظهار کرد: چشم‌انداز منفی بازار ارز سرمایه‌گذار مولد را در بخش حقیقی پابرجا و کمک می‌کند تا اتفاق انتقال سرمایه به بخش نامولد کمینه شود. حسین درودیان در گفت‌وگو با «ایلنا» در مورد روند نرخ ارز و تاثیر آن بر انتقال نقدینگی به سمت تولید اظهار کرد: به نظرم چشم‌انداز بازار ارز کاهشی است، منتها کسانی که در این بازار ارز خرید و فروش می‌کنند سرمایه‌گذاران مالی هستند نه سرمایه‌گذاران مولد.
طبقه سرمایه‌گذار مالی به‌دنبال سود دارایی است، بنابراین زیاد نمی‌توان تصور کرد، تحت شرایطی مانند سودآوری یک بازار باعث تبدیل سرمایه‌گذار مالی به سرمایه‌گذار مولد و صنعتی شود. او ادامه داد: این موضوع تابع عوامل زیاد است بنابراین جذب نقدینگی به سمت تولید موضوعی است که زیاد نمی‌توان روی آن حساب باز کرد. استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: اما جنبه مثبت این است که؛ سرمایه‌گذاران مولد سود خود را با بازدهی سایر بازارها مقایسه می‌کنند و از این حیث خوب است که این طبقه را روی کسب‌و‌کار خود پابرجا می‌کند. درودیان تصریح کرد: این چشم‌انداز منفی بازار ارز سرمایه‌گذار مولد را در بخش حقیقی پابرجا و کمک می‌کند تا اتفاق انتقال سرمایه به بخش نامولد کمینه شود، اما اینکه نقدینگی به سمت تولید انتقال یابد اتفاق بزرگ، سخت و تابع عوامل ساختاری است که چشم‌انداز منفی بازار ارز کمکی زیادی به آن نمی‌کند

دنیای‌اقتصاد : افزایش قیمت طلا در آخرین روز معاملاتی در بازار جهانی هم نتوانست مانع از ثبت بدترین هفته طلا در یک ماه گذشته شود؛ فلز زرد که این روزها به دلیل افزایش ارزش دلار آمریکا و همچنین افزایش نرخ بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا، مسیری نزولی را در پیش گرفته است، اولین هفته از ماه فوریه را با سقوطی ۲/ ۲ درصدی به پایان رساند. تکانه نزولی در بازار طلا سبب شد تا طلا در دو روز آخر هفته یعنی پنج‌شنبه و جمعه برای ساعاتی وارد کانال ۱۷۰۰ دلاری شود. شاخص دلار آمریکا از روزهای انتهایی نوامبر سال گذشته وارد کانال ۹۰ واحدی شده بود و طی این دو ماه روزهایی نیز وارد محدوده ۸۹ واحدی شده بود، طی دو هفته گذشته که بیش از ۲/ ۱ درصد افزایش ارزش را به ثبت رسانده است اکنون در میانه کانال ۹۱واحدی در حال نوسان است.
سقوط طلا به قعر دو ماهه
نرخ بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا با سررسید ۱۰ ساله نیز به‌طور موازی با دلار، در هفته‌ای که گذشت بیش از ۸/ ۷ درصد افزایش پیدا کرد تا در حوالی مرز ۱۵/ ۱درصدی نوسان کند. تحلیلگران درباره نوسانات روزهای گذشته طلا عنوان کردند، پس از اولین ورود قیمت فلز زرد به کانال ۱۷۰۰ دلاری علاقه معامله‌گران به خرید افزایش پیدا کرد و این موضوع از جریان ورودی صندوق‌های با پشتوانه طلا نیز مشهود بود.  SPDR Gold Trust که بزرگ‌ترین صندوق با پشتوانه طلا است، روز پنج‌شنبه شاهد بزرگ‌ترین جریان ورودی خالص از ۱۵ژانویه تاکنون بود.

همچنین بعدازظهر روز گذشته گزارش بازار کار آمریکا در ماه ژانویه منتشر شد؛ گزارشی که ضعیف‌تر از مقدار پیش‌بینی‌ها بود. در حالی طبق این گزارش در اولین ماه از سال جاری ۴۹هزار شغل جدید به بازار کار آمریکا اضافه شده است که اصلاح داده‌های ماه دسامبر حکایت از تعداد شغل‌های از دست رفته بیشتری در ماه آخر سال گذشته دارد. فردا گزارش مفصل بازار کار آمریکا در همین صفحه به چاپ خواهد رسید.

کاهش جذابیت طلا در کوتاه‌مدت
طلا در حال‌حاضر در حال ضربه خوردن از افزایش جذابیت بازارهای موازی خود است؛ در حقیقت افزایش نرخ بازدهی اوراق خزانه‌‎داری سبب شده است تا نگهداری پول در این بازار از سرمایه‌گذاری در بازار طلا جذاب‌تر باشد. از سوی دیگر افزایش حدودا یک درصدی دلار آمریکا نیز که سبب ثبت بهترین هفته دلار در سه ماه گذشته شده است، فشار بیشتری بر قیمت طلا وارد آورده است. در حقیقت با افزایش بازدهی اوراق خزانه‌داری، پتانسیل طلا برای پوشش ریسک سرمایه در برابر تورم اکنون کمرنگ‌تر از گذشته شده است.

طلا و ریکاوری
اما تحلیلگران بر این باورند با اینکه به احتمال زیاد طلا در کوتاه‌مدت احتمالا با فشار نزولی شدیدی مواجه خواهد شد، اما در فصل دوم و پس از سرعت‌گرفتن ریکاوری اقتصادی، احتمالا با افزایش تورم ناشی از افزایش تقاضا طلا مجددا وضعیت خوبی در بازارها پیدا خواهد کرد. در حقیقت پیش‌بینی می‌شود پس از افزایش توزیع واکسن و بازگشت فعالیت‌ها به سطح نرمال، میزان تقاضا به یک‌باره جهش چشمگیری داشته باشد و همین موضوع احتمالا سبب افزایش نرخ تورم خواهد شد.

سرنوشت مشابه فلزات ارزشمند
نقره نیز که در هفته‌های گذشته بسیار خبرسازتر از طلا بود، در حالی قیمت خود را در میانه کانال ۲۶ دلاری به پایان برد که پس از دو هفته صعودی، هفته گذشته را با نزول ۲‌درصدی پشت‌سر گذاشت. گروهی از تحلیلگران بر این باورند که پس از فروکش تب سرمایه‌گذاران مجازی در بازار نقره مجددا این فلز الگوی حرکتی مشابه با طلا را تجربه خواهد کرد. به همین دلیل این گروه بر این باورند که نقره می‌تواند در هفته‌های آینده حتی تا قیمت ۲۲ دلاری نیز کاهش پیدا کند اما پس از آن با افزایش سرعت ریکاوری اقتصادی و افزایش تقاضای نقره در بازارها، مجددا مسیری صعودی را در پیش بگیرد و این مرتبه با پشتیبانی عوامل بنیادی حرکت خود را به سوی مرز ۳۰ دلاری آغاز کند. همچنین از نظر تحلیلگران بازار فلزات گرانبها، برنامه‌های بایدن درباره انرژی‌های پاک و به‌ویژه انرژی‌های خورشیدی، نقره که مصرف بالایی در این بخش دارد می‌تواند با افزایش تقاضا مواجه شود.

دنیای‌اقتصاد : بازار ارز برای عبور از سطح ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی دچار مشکل شد؛ در نتیجه در روزهای انتهایی هفته، تعداد فروشندگان در بازار افزایش یافت؛‌ دلار تا روز سه‌شنبه حتی تا محدوده ۲۴ هزار و ۴۰۰ تومان رشد پیدا کرد؛ با این حال، از روز چهارشنبه سیر نزولی قیمت شروع شد و اسکناس آمریکایی به زیر مرز ۲۴ هزار تومانی هم رفت. روز پنج‌شنبه افت دلار ادامه یافت و این ارز با ۴۰ تومان افت به بهای ۲۳ هزار و ۹۴۰ تومان رسید. افت روزهای آخر موجب شد که بازدهی دلار در هفته گذشته به منفی ۵ صدم درصد برسد. این در حالی بود که اسکناس آمریکایی دو هفته پیش حدود ۵درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود.
منطقه سرنوشت ساز در بازار ارز 
با برگشت دلار به زیر ۲۴ هزار تومان، بازار بار دیگر در یک منطقه سرنوشت‌ساز قرار گرفته است. به گفته تحلیلگران فنی، منطقه ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی برای معامله‌گران بازار ارز اهمیت زیادی دارد. آنها باور دارند، تا زمانی که دلار بالای سطح یاد شده معامله می‌شود، احتمال رشد قیمت‌ها بالاست،‌ ولی در صورتی که سطح یاد شده از دست برود، اسکناس آمریکایی تا ابتدای کانال ۲۳ هزار تومانی نیز می‌تواند افت کند. روز شنبه، محلی برای جدال معامله‌گران در منطقه سرنوشت‌ساز خواهد بود. در شرایط کنونی، عده‌ای باور دارند، صحبت نکردن بایدن درباره برجام منجر به افزایش فعالیت خریداران می‌شود و قیمت را به بالای ۲۴ هزار تومان بازمی‌گرداند.

 این در حالی است که عده دیگری باور دارند، بازار یک هفته توان عبور از سطح ۲۴هزار و ۵۰۰ تومان و رسیدن به کانال ۲۵ هزار تومانی را از خود نشان نداد. از نگاه آنها این مساله نشان می‌دهد خریداران زیادی در بازار حاضر نیستند که قیمت را دچار تکانه‌های شدید کنند. در هر صورت، قیمت دلار دو هفته پیش زیر ۲۲ هزار و ۸۰۰ تومان نیز معامله شده بود و در بازه کوتاهی توانست بالای ۱۳ درصد افزایش قیمت را به ثبت برساند.  به‌نظر می‌رسد برخی از معامله‌گران هفته گذشته از برخی خریدهای خود سودگیری کردند. آنها در صورتی که تشخیص بدهند کف قیمت دلار همان سطح ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومانی است، بار دیگر با قدرت وارد معاملات خواهند شد، امری که موجب افزایش دوباره قیمت‌ها خواهد شد. در مقابل به‌نظر می‌رسد بازارساز سعی دارد قیمت را در درجه اول در کانال ۲۳ هزار تومان به آرامش برساند و پس از آن، فشار فروش را بیشتر کند.

فلز گرانبهای داخلی هفته گذشته ۶دهم درصد از ارزش خود را از دست داد. روز پنج‌شنبه، سکه ۸۰ هزار تومان افت قیمت را ثبت کرد و به بهای ۱۰ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان رسید. سکه در حالی تا این منطقه قیمتی عقب‌نشینی کرد که یکشنبه هفته گذشته حتی بالای مرز ۱۱میلیون تومانی مورد معامله قرار گرفته بود. به گفته فعالان، جدا از کاهش قیمت دلار، سکه تحت تاثیر فشار نزولی اونس جهانی بود. طلای جهانی روز پنج‌شنبه تحت فشار فروشندگان بود و در مقطعی حتی به زیر هزار و ۸۰۰ دلار رفت. معامله‌گران سکه انتظار نداشتند که اونس طلا افت زیادی را تجربه کند. در صورتی که روند بهای اونس طلا افزایشی نشود، کار سکه‌بازان برای برگشت به کانال ۱۱ میلیون تومانی دشوار خواهد بود. با این حال، به گفته تحلیلگران فنی، در صورتی که فلز گرانبهای داخلی به بالای ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برگردد، شانس دوباره صعود سکه بیشتر خواهد شد. سکه همچنان دارای حباب مثبت است و این مساله در صورت کنار رفتن نگرانی‌ها، می‌تواند قیمت سکه را به سطوح پایین‌تر هدایت کند

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، افتتاح طرح نیمه‌صنعتی پایلوت SMART GTL را از حیث تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی حائز اهمیت خواند و گفت: این صنعت باید به سمت توسعه هوشمند حرکت کند.

به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، بهزاد محمدی روز گذشته در آیین رونمایی از دانش فنی و نیز افتتاح رسمی طرح پایلوت SMART GTL گروه صنعتی فاتح کیمیا که همزمان با دهه فجر در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی برگزار شد، عنوان کرد: باید نگاه به توسعه صنعت پتروشیمی تغییر کند و پتروشیمی به سوی توسعه هوشمند حرکت کند.

وی افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی از شرکت‌هایی که در مسیرتولید محصولات نهایی فعالیت می‌کنند حمایت می‌کند و از همکاری با آنان استقبال خواهد کرد.

محمدعلی فاطمی، مدیرعامل گروه صنعتی فاتح کیمیا نیز با بیان اینکه این گروه با ۲۲ شرکت خود در مسیر تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام‌فروشی حرکت می‌کند، افزود: اشتغال‌زایی و ایجاد فرصت‌های جدید شغلی با تحقق برنامه‌های توسعه‌ای می‌تواند منجر به توسعه اقتصادی کشور شود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما