هر : محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام: چقدر تذکر دادیم که موضوع بورس را با حساب و کتاب مدیریت کنید و باید پولی که وارد بورس میشود، از آن طرف منجر به تولید شود، اما این پول آمد و آنقدر دور خود چرخید که بورس را به این روز انداخت. همه این مسائل، فرصت هستند اما مدیریت بد، آنها را تبدیل به مشکل کرده است.
ایرنا : وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت که پرونده برنج مازندران برای عرضه در بورسکالا در دست بررسی است ولی نیازمند کار همهجانبه برای تطبیق با شرایط بازار سرمایه است. فرهاد دژپسند اعلام کرد که پرونده و درخواست ورود برنج مازندران به بورسکالا به سازمان بورس کشور ارجاع شده است تا جوانب آن بررسی شود. به گفته او وزارت اقتصاد با ورود برنج به بورس کالا موافق است و از آن حمایت میکند، اما این موضوع نیازمند بررسی دقیق و کار کارشناسی است. وزیر امور اقتصادی و دارایی ورود برنج به بورس کالا را نیازمند طی مراحل متعدد و همچنین در نظر گرفتن متغیرهای مهم دانست و گفت: در مرحله نخست باید جهاد کشاورزی به این موضوع ورود کند.
در معاملات هفته گذشته بورس، ارزش روز ۳۶ شرکت موجود در پرتفوی سهام عدالت برای دارندگان سهام ۵۰۰ هزار تومانی به ۸میلیون و ۷۰۵ هزار تومان رسید که در مقیاس هفتگی افت ۱۰درصدی را ثبت کرد. از ۱۹ مردادماه، ۶۰درصد سهام عدالت و همچنین سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی در بورس قابلمعامله شد
نیایاقتصاد : این روزها اوضاع بورس چندان خوب نیست. در حالی که متغیرهای بنیادی چندان تغییر نکردهاند طی یک هفتهای که گذشت تمامی نماگرهای سهام عملکردی منفی را به ثبت رساندند، بهطوریکه طی این مدت شاخص کل بورس تهران از یک میلیون و ۳۱۲ هزار و ۷۵۳ واحد تا محدوده یک میلیون و ۲۲۹ هزار و ۸۳۶ افت کرد. تمامی این افت در حالی اتفاق افتاد که بازگشت قیمتهای سهام به سطوح قبلی خصوصا در نمادهای کامودیتی محور بازار نظیر فولادیها و شیمیایی در طول این مدت همزمان با حمایت حقوقیها از قیمت سهام صورت گرفته است.
برآیند این تحولات نشان میدهد که این روزها حال و روز بازار سرمایه چندان هم خوب نیست. بررسی قیمت بسیاری از نمادها حکایت از آن دارد که بر خلاف شاخص کل آنها حتی از کف به ثبت رسیده تا ۲۰ آبانماه سالجاری نیز افت قیمت بیشتری داشتهاند. این در حالی است که در طول این مدت شاخص کل بهعنوان میانگین وزنی نوسان قیمت در تمامی نمادها توانسته کاهش کمتری را به نمایش بگذارد. همانطور که گفته شد بازار سرمایه در هفته گذشته روزهای پر التهابی را پشتسر گذاشت. این التهاب اما از آن جهت قابلتوجه بود که بر خلاف ادوار گذشته نه شاهد نوسان قیمت قابل توجه در بازار ارز بودیم و نه اتفاقی سیاسی توانست افکار عمومی را ملتهب کند. در حالی که بسیاری از فعالان و تحلیلگران بازار سرمایه نیز ابراز خوشبینی شخص رئیسجمهور در مورد کاهش قیمت دلار را دلیل اصلی افزایش فشار فروش در روزهای پایانی هفته دانستهاند، به نظر میآید که دلیل افت قیمتها طی روزهای گذشته چیز دیگری باشد. با توجه به حواشی رخ داده طی هفتههای اخیر درخصوص شیوهنامه قیمتگذاری زنجیره فولاد و نزدیک شدن به مراسم تحلیف جو بایدن در ایالاتمتحده، بیراه نخواهد بود اگر بگوییم آنچه جذابیت نزدیک شدن بهای سهام بهخصوص سهام دلاری به کف قیمتها را تقویت کرده نه سخنان رئیسجمهور درخصوص افت قیمت دلار تا محدوده ۱۵ هزار تومان بلکه فشار ریسک بر عرضه و تقاضا در دو بعد داخلی و خارجی است. در حال حاضر برخی سهامداران از یکسو افت قیمتها را بهدلیل لزوم تعدیل p/ e آینده نگر با شرایط کاهش ریسک تورم امری محتمل میدانند و از سوی دیگر اکثریتی که این متغیر را مد نظر قرار نمیدهند برای کاهش قیمت محصولات فولادی و حتی ریسک قیمتگذاری دستوری در سایر صنایع خود را آمادهتر میبینند. همین امر سبب شده تا پس از یک دوره ریزش شدید قیمتها در فاصله ۲۰ مرداد تا ۲۰ آبان سالجاری از لحاظ روانی برای ریزشهای سنگین بیش از افزایش قیمت آماده باشند. در اثر چنین شرایطی انتظارات و تحلیل سرمایهگذاران از عدم قطعیت به سمتی خواهد رفت که هم مدت زمان نگهداری سهام در پرتفوی را کاهش میدهد و هم حد سود را با تصور یاد شده در سطوح کمتری تعدیل میکند.
روایت آماری صنایع
بیش از دو سوم صنایع بورسی (۲۹ صنعت) طی چهارمین هفته دیماه در جریان معاملاتی بورس و فرابورس با بازدهی منفی مواجه شدند و شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران تحتتاثیر افت قیمت سهام صنایع و شرکتها سطح حمایتی کانال ۳/ ۱ میلیون واحدی را از دست داد. به این ترتیب از مجموع صنایع ۳۹ گانه بورس مابقی با رشد هفتگی از لحاظ میزان تغییرات همراه شدند. در بررسی روند حرکتی صنایع بورسی مشاهده میشود که غالبا صنایع بزرگ و شاخصساز با ریزش قیمتی بیشتری همراه بودند. هر چند دست دخالت وزارت صمت در حوزه قیمتگذاری دستوری صنعت بزرگ فولادی با مداخله معاون اول رئیس دولت برای مدتی از بورس کوتاه شد اما آمارها از کاهش مجدد بازدهی شرکتها حکایت دارد. برخی از سرمایهگذاران فعال در سایر صنایع نیز بهدلیل غیرقابل تحلیل و پیشبینی بودن آینده اقتصادی و سیاسی در حال حاضر استراتژی صبر را پیشه کردند، در نقطه مقابل سایرین نیز بعضا با خروج از گردونه معاملاتی قصد ذخیره سود را دارند. صنایعی همچون محصولات چوبی با ۹/ ۱۳ درصد، اطلاعات و ارتباطات با ۲/ ۱۰ درصد، محصولات کاغذی با ۵/ ۸ درصد و سایر مالی نیز با ۴/ ۶ درصد در صدر فهرست بهترین صنایع بورسی از لحاظ عملکردی قرار گرفتند. ضمن آنکه گروههایی نظیر حملونقل با ۹/ ۴ درصد، دستگاههای برقی با ۶/ ۴ درصد، کانی غیرفلزی با ۶/ ۴ درصد، منسوجات با ۸/ ۳ درصد و سیمان، گچ و آهک با ۲/ ۲ درصد تحتتاثیر ورود نقدینگی تازه با افزایش همراه شدند.
هر چند ۲۹ صنعتی که طی هفته گذشته با افت بازدهی همراه شدند غالبا با وجود ارزندگی قیمت سهام، (forward P/ E) مناسب و رشد قیمتهای جهانی روندی بر خلاف انتظارات را سپری کردند اما به اعتقاد صاحبنظران اقتصادی این ریزش قیمتی فقط تحتتاثیر از دست رفتن اعتماد سرمایهگذاران و اعمال سیاستهای نادرست داخلی است. بازگشت دلار به کانال ۲۳ هزار تومانی در روزهای پایانی هفته گذشته و کاهش انتظارات تورمی به واسطه افت این نرخ میتواند تاثیر مستقیمی در معاملات بزرگان بازار طی هفته جاری داشته باشد.
به هر روی بررسی عملکرد صنایع در هفته منتهی به ۲۴ دیماه ۱۳۹۹ نشان میدهد که گروههایی از قبیل وسایل ارتباطی با ۸/ ۱۶ درصد، زغالسنگ با ۵/ ۱۵ درصد، انتشار و چاپ با ۲/ ۱۱ و محصولات چرمی با ۸/ ۱۰درصد ریزش ۴ صنعتی هستند که بیشترین ریزش هفتگی را به لحاظ بازدهی به ثبت رساندند. گروههایی همچون از فرآوردههای نفتی با ۸/ ۹ درصد، فلزات اساسی با ۷/ ۹ درصد، بیمه با ۶/ ۹ درصد، بانکها با ۹ درصد و کانههای فلزی با ۴/ ۸ درصد افت همراه شدند. گفتنی است، صنایع بزرگی که طی داد و ستدهای هفته گذشته به واسطه عرضه سرمایهگذاران خرد قرمزپوش بودند، مورد اقبال حقوقیهای بازار سهام قرار گرفتند و این دست از متقاضیان نقش بسزایی در کاهش صفهای فروش ایفا کردند.
در فرآیند معاملاتی هفته گذشته صنعت خودرو بیشترین ارزش معاملات را بالغ بر ۶ هزارو ۶۹۴ میلیارد تومان به خود اختصاص داد. این در حالی است که بازدهی این گروه ۶/ ۵ درصد منفی بود. فلزات اساسی و فرآوردههای نفتی با کسب بازدهی منفی بیش از ۹ درصدی دیگر گروههایی بودند که به ترتیب ۳ هزارو ۸۹۶ میلیارد تومان و ۳ هزارو ۳۴۲ میلیارد تومان ارزش معاملات را به ثبت رساندند.
ایرنا : محسن علیزاده، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از تصویب پیشنهاد معافیت مالیاتی شرکتهای بورسی خبر داد. او در توییتر خود نوشت: به منظور حمایت از بازار سرمایه پیشنهاد معافیت مالیاتی شرکتهای بورسی که از محل سود انباشته افزایش سرمایه میدهند در کمیسیون اقتصادی مجلس تصویب و برای الحاق به لایحه بودجه۱۴۰۰ به کمیسیون تلفیق ارسال شد. امید که با کمک دوستان نیز این مهم در لایحه بودجه لحاظ شود. پیش از این نیز محمدحسن ابراهیمی سروعلیا، عضو هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده بود پیشنهاد معافیت مالیاتی شرکتهای بورسی که از محل سود انباشته افزایش سرمایه میدهند به مجلس ارائه شده است.
بدون دیدگاه