ارزش کل سهام در بازارهای جهانی در حالی از رکورد تاریخی ۱۰۶ تریلیون دلار فراتر رفت که اتمام پاندمی کرونا سرمایهگذاران را به بهود اقتصادی امیدوار کرده است.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه(سنا) و به نقل از راشاتودی، روزنامه نیکی ژاپن، بزرگترین روزنامه مالی جهان، گزارش داد ارزش کل سهام بازاهای جهان ، هم اکنون از تولید ناخالص داخلی جهان (جیدیپی) فراتر رفته است.
این روزنامه ژاپنی نوشت: طبق تخمینهای تحلیلگران ارزش کل سهام جهان امسال ۶۰ درصد جهش کرده است.
طبق گزارش این روزنامه ارزش سهام آمریکا ۴۵ تریلیون دلار از ۱۰۶ تریلیون دلار را به خود اختصاص داده است. سیاستهای مالی حمایتی باعث شده است سهام آمریکا در یک سال اخیر ۷۰ درصد جهش کنند.
دنیایاقتصاد : کوچکترین سکهها بیشترین حباب را دارند. بهعنوان مثال، فاصله قیمت بازاری سکه گرمی با ارزش ذاتی آن به بالای ۸۰ درصد رسیده است. ربع سکه بیش از ۶۰ درصد بیشتر از ارزش ذاتی خود در بازار قیمت خورده است و ارزش طلایی که در نیمسکه بهکار رفته، ۲۶ درصد کمتر از قیمت بازاری آن است. کمترین حباب در میان انواع سکه به سکه امامی تعلق دارد که تنها ۵ درصد گرانتر از ارزش ذاتی خود معامله میشود. اگر قیمت دلار یا طلای جهانی رشد پیدا نکند، سکههای کوچک ظرفیت زیادی برای کاهش خواهند داشت.
در دومین روز کاری هفته، معاملهگران کمی از موقعیتهای فروش عقبنشینی کردند، عاملی که موجب شد جهت قیمتی در بازار دلار و سکه تغییر کند و هر دو افزایشی شوند. با این حال در بازار سکههای کوچک خبری از افزایش قیمت نبود و نیم سکه و ربع سکه تغییر قیمت خاصی را تجربه نکردند. نیم سکه روی همان عدد ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی باقی ماند و ربع سکه نیز در محدوده ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان تثبیت شد. این اتفاق در حالی رخ داد که در بازار سکه امامی، این فلز گرانبها توانست ۸۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کند و به بهای ۱۰ میلیون و ۶۸۰ هزار تومان برسد. در بازار دلار نیز اسکناس آمریکایی توانست ۳۰۰ تومان رشد را به ثبت برساند و در محدوده ۲۴ هزار و ۸۵۰ تومان قرار بگیرد. به گفته فعالان، یکی از مهمترین دلایلی که موجب شد سکههای کوچک به افزایش قیمت دلار واکنش خاصی نشان ندهند، حبابی بود که پیرامون نیم و ربع سکه وجود داشت.
میزان حباب نیم و ربع سکه
نیمسکه در بازار دیروز بالای ۲۵ درصد حباب داشت و ربع سکه از ارزش ذاتی خود بالای ۶۰ درصد فاصله گرفته بود. به گفته برخی فعالان، حبابی که پیرامون نیم سکه و ربع سکه وجود دارد، در صورتی که اتفاق خاصی رخ ندهد، آنها را به سوی نرخهای پایینتر هدایت خواهد کرد. در واقع اگر قرار است که نیم سکه و ربع سکه افت خاصی را تجربه نکنند، باید در انتظار افزایش قیمت دلار و طلای جهانی بود. با این حال، دلار حداقل در روز یکشنبه با وجود افزایش قیمت، توان شکست مرز ۲۵ هزار تومانی را از خود نشان نداد و طلای جهانی نیز مدتهاست گرفتار کانال هزار و ۷۰۰ دلاری است. به گفته فعالان، تا زمانی که اسکناس آمریکایی به بالای مرز ۲۵ هزار تومانی بازنگردد، انتظارات صعودی در بازار سکه و طلا فعال نخواهد شد.
امید معاملهگران سکههای کوچک
معاملهگران سکههای کوچک امیدوارند مذاکرات روز سهشنبه در وین به نتیجه خاصی نرسد و بتوانند سکههای خود را در همین سطوح قیمتی به فروش برسانند. با این حال، اگر اتفاق خاصی در اتریش رخ دهد، احتمال اینکه ربع سکه و نیم سکه افت بیشتری را نسبت به سایر داراییها تجربه کنند، بیشتر خواهد بود. سکه امامی در شرایط کنونی حدود ۵ تا ۶ درصد حباب دارد که اصلا قابل مقایسه با حبابهای سنگین نیم سکه و ربع سکه نیست. نیم سکه در شرایطی در محدوده ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی معامله میشود که ارزش ذاتی آن کمی بیشتر از ۵ میلیون تومان است. ربع سکه نیز در حالی در دامنه ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی به فروش میرسد که ارزش ذاتی آن، حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
دلیل بالا بودن حباب سکههای کوچک
دلیل اینکه ربع سکه و نیم سکه حباب بیشتری در مقایسه با سکه امامی دارند، به سطح قیمتی آنها مربوط است. در واقع، بسیاری از افراد توان خرید سکه امامی را ندارند و ترجیح میدهند در مناسبتها از سکههای کوچکتر به عنوان هدیه استفاده کنند. این عامل موجب میشود که سطح تقاضای فیزیکی سکههای کوچک بعضا بیشتر شود. در کنار این سطح عرضه در بازار سکههای کوچک معمولا بسیار محدودتر از بازار سکه امامی است. مجموع این عوامل دست به دست هم دادهاند که حباب سکههای کوچک زیاد باشد. حتی عنوان شده است که حباب سکه گرمی به بالای ۸۰ درصد رسیده است. در واقع طلایی که در سکه گرمی بهکار میرود، کمی بیشتر از یک میلیون تومان ارزش دارد، حال آنکه در بازار بالای ۲ میلیون تومان معامله میشود.
افزایش موقت در بازار دلار؟
یکی از عواملی که میتواند موجب شود سکههای کوچک در روزهای آتی در همین سطوح قیمتی باقی بمانند، افزایش قیمت دلار است. معاملهگران دلار دیروز کمی از اینکه روز سهشنبه گشایش برجامی خاصی رخ دهد، ناامید شدند و خریدهای خود را بالا بردند. با این حال یک نشانه خاص موجب شد که دلاریها در خرید احتیاط کنند و آن نشانه، ماندن درهم زیر مرز ۷ هزار تومانی بود. گفته میشد که دیروز حواله درهم در برابر نزول بیشتر مقاومت کرده است و حتی توانسته است خود را تا محدوده ۶ هزار و ۸۵۰ تومان بالا بکشد. با این حال برای صعودی شدن بازار، از جهت انتظاری، معاملهگران به درهم بالای ۷ هزار تومان نیاز دارند.
در مورد روند میانمدت قیمت دلار، عدهای از کارشناسان باور دارند در صورتی که گشایش سیاسی خاصی رخ ندهد، قیمت دلار رویه صعودی خواهد گرفت. در یکی از آخرین اظهارنظرها رئیس پیشین کانون صرافان عنوان کرده است که با نرخ تورم بالای 30 درصد که فعلا در اقتصاد کشور حاکم است، قیمتهای کنونی نه تنها غیرطبیعی نیست، بلکه اگر تورم فعلی و روند افزایشی نقدینگی ادامه یابد، باید منتظر نرخهای بالاتر بود. با این حال، بسیاری از معاملهگران در انتظارات گشایشهای سیاسی هستند و به همین دلیل، خریدهای خود را به تعویق انداختهاند.
دنیایاقتصاد- محمد تقیپور : طلا فصل اول سال ۲۰۲۱ میلادی را بسیار بدتر از آنچه پیشبینی میشد، پشت سر گذاشت. مرور آمار قیمت طلا به خوبی وضعیتی را که این فلز ارزشمند در شرایط کنونی گرفتار آن شده نشان میدهد؛ سهماهه اول سالجاری میلادی بدترین عملکرد طلا در سهماهه اول سال در ۴ دهه اخیر به ثبت رسید و همچنین عملکرد این فصل، بدترین عملکرد در تمام فصول ۴ سال گذشته به حساب میآید. طلا در طول این سه ماه ۱۰ درصد از ارزش خود یعنی حدود ۱۹۰ دلار را از دست داد تا بدترین فصل ابتدایی در ۳۹ سال اخیر را به ثبت برساند. از لحاظ عملکرد فصلی نیز آخرین فصلی که طلا عملکرد بدتری از فصل گذشته داشته مربوط به فصل چهارم سال ۲۰۱۶ است که این فلز ارزشمند ۶/ ۱۲ درصد افت قیمت داشت. با توجه به این آغاز ناامید کننده وضعیت طلا در ادامه سال ۲۰۲۱ چگونه خواهد بود و تحلیلگران درباره آن چه نظری دارند؟
افت فشار طلا در 2021
بیم و امید در بازار طلا
تحلیلگران بازار پس از اینکه فلز زرد توانست پس از سقوط به زیر مرز ۱۶۸۰ دلاری مجددا تا نزدیکی قیمت ۱۷۳۰ دلاری بازگردد را مایه دلگرمی میدانند. با این وجود هیچکدام از تحلیلگران کاتالیزوری قدرتمند را برای صعود طلا در فضای اقتصادی مشاهده نمیکنند. بارت ملک رئیس بخش استراتژی جهانی در TD Securities درباره وضعیت کنونی بازار معتقد است پس از سقوط طلا به زیر مرز ۱۶۸۰ دلاری، این فلز در وضعیت ریکاوری قرار گرفت اما در موقعیت کنونی هیچ کاتالیزوری در جهت صعودی وجود ندارد و محدوده نوسان قیمت طلا احتمالا محدود خواهد بود.
معادله پیچیده طلا و دلار
گروهی از تحلیلگران بر این باورند در آینده میانمدت طلا همچنان بیشترین حساسیت را نسبت به نوسانات نرخ سود اوراق قرضه خواهد داشت. به این ترتیب که هر چه نرخ سود اوراق با سررسید ۱۰ ساله در آمریکا افزایش یابد قیمت طلا کاهش پیدا خواهد کرد و بالعکس. علاوه بر نرخ سود اوراق ارزش دلار نیز نقشی تعیینکننده در وضعیت بازار طلا خواهد داشت. درحالیکه برخی از کشورهای اروپایی مجددا مجبور به وضع محدودیتها به علت افزایش تعداد بیماران کرونایی شدهاند آمریکاییها امیدوارند که تا ماه می تمامی شهروندان را از طریق واکسن ایمن کنند و همین موضوع نیز سبب شده تا وضعیت بازارهای آمریکا بهتر از رقبای خود باشد. طلا نیز در این معادله نیازمند آن است که باقی اقتصادهای معتبر جهانی بتوانند همپای آمریکا بازیابی خود را سرعت ببخشند که این موضوع میتواند سبب جلوگیری از روند صعودی ارزش دلار و حتی آغاز روند نزولی آن باشد؛ اتفاقی که میتواند سبب صعود قیمت طلا شود. بارت ملک با توجه به این عوامل و تاثیر آن درباره چشمانداز قیمتی طلا در ادامه سالجاری میگوید: من تا حدودی نسبت به فصل دوم خوشبینتر هستم اما احتمالا طلا تا نیمه دوم سال نتواند جهش اساسی داشته باشد.
تاثیر بالای بیتکوین در ناکامی طلا
از سوی دیگر افزایش علاقه به بازار بیتکوین و همچنین بازارهای سهام صعودی نیز دیگر عواملی هستند که نباید تاثیر آنها بر قیمت طلا را دست کم گرفت. افزایش علاقه به این بازارها سبب کاهش تقاضای طلا میشود. در حال حاضر بسیاری از معاملهگران و سرمایهگذاران به بازار رمزارزها به عنوان بازاری برای پوشش ریسک نگاه میکنند. ملک به همین دلیل معتقد است که در حال حاضر هیچ عامل کلانی به عنوان کاتالیزور صعودی قیمت طلا وجود ندارد. کوین گردی، رئیس کمپانی Phoenix Futures and Options معتقد است که دلیل عدمصعود قیمت طلا فقط افزایش نرخ بهره اوراق قرضه نیست. گردی در این مورد معتقد است با توجه به حجم بالای محرکهای مالی که به اقتصاد تزریق میشود طلا باید عملکرد بهتری داشته باشد و افزایش نرخ اوراق به تنهایی نمیتواند عدمصعود قیمت طلا را توضیح دهد. او در حقیقت معتقد است که بازار رمزارزها و افزایش علاقهمندی به آنها موضوعی است که به سرمایهگذاری در بازار طلا آسیب رسانده است. گردی در ادامه گفت با در نظر گرفتن حجم اقدامات انبساطی قیمت حدود ۱۷۰۰ دلاری برای طلا بیمعنی است و من در انتظار زمانی هستم که توجهات به بازار طلا مجددا جلب شود.
چشمانداز قیمتی ۲۰۲۱
ملک درباره وضعیت تکنیکال قیمت طلا نیز عنوان کرد که اوضاع در حال حاضر بهتر است و در صورتی که تورم مسیری افزایشی داشته باشد قیمت هر اونس از فلز زرد تا پایان سال ۲۰۲۱ توانایی عبور از مرز ۱۹۰۰ دلاری را دارد. وی در این باره میگوید احتمال فشار تورمی در سالجاری وجود دارد. فدرال رزرو اعلام کرده که هر گونه فشار تورمی در سالجاری گذراست اما این موضوع به آن معنا نیست که بازارها گذرا بودن آن را باور میکنند. اگر چنین سناریویی محقق شود وضعیت طلا بهتر خواهد بود. برخی دیگر از تحلیلگران نیز بر این باورند که در سهماه دوم سال ۲۰۲۱ احتمالا نرخ سود اوراق تا حدودی عقبنشینی کند و این موضوع سبب خواهد شد تا قیمت طلا تا حدودی صعودی شود.
گروه شرکتها : مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در نشست خبری روز گذشته، از کشف ذخیره جدید یک میلیارد تنی توسط این شرکت خبر داد.
رشد 12درصدی تولید ملی مس در سال1399
اردشیر سعدمحمدی با مثبت ارزیابی کردن عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران طی سال گذشته عنوان کرد: در سال ۱۳۹۹ در شرکت ملی مس، ۱۰۱ هزار متر حفاری عمقی برای شناخت ظرفیتهای جدید انجام شده که نتیجه آن کشف یک میلیارد تن ذخیره جدید با عیار نیم درصد بوده است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: ارزش این کشفیات به لحاظ ریالی بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان است که به داراییهای شرکت مس افزوده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران با اشاره به ذخایر کشف شده در سال ۱۳۹۸بیان کرد: در سال ۱۳۹۸ به میزان ۵۲۳ میلیون تن ذخیره جدید کشف کرده بودیم که با احتساب کشف یک میلیارد تنی ذخایر جدید مس با عیار نیم درصد در سال ۱۳۹۹ ذخیره شرکت مس در سال گذشته از ۸ میلیارد تن عبور کرد. سعدمحمدی در ادامه گفت: امروز بیش از ۴۰ میلیون تن ذخیره خالص مس در کشور داریم که ایران را در رتبه هفتم جهان از نظر ذخایر مس قرار داده است و امیدواریم در سال ۱۴۰۰ به رتبه ششم دست پیدا کنیم.
وی با بیان این موضوع که نخستینبار در تاریخ شرکت ملی مس، در سال ۱۳۹۹ از رکورد تولید ۲۸۰ هزار تن کاتد مس عبور کردیم، خاطرنشان کرد: با این میزان رشد در مقایسه با رکورد قبلی، در سال ۱۳۹۹ با ۱۲ درصد رشد همراه بودهایم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در ادامه با اشاره به طرحهایی که در سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری خواهد رسید، عنوان کرد: امسال سه طرح مهم معدن و کارخانه کنسانتره درآلو، معدن و کارخانه کنسانتره درهزار و کارخانه فلوتاسیون حاصل از سربارههای سرچشمه در شرکت مس به بهرهبرداری خواهد رسید که بیش از ۴۰۰ هزار تن به تولید کنسانتره و حداقل ۸۰۰ میلیون دلار به درآمد شرکت ملی مس اضافه خواهد شد.
قیمتگذاری دستوری موضوعی است که در سال گذشته بارها از سوی کارشناسان و اهالی فن مورد انتقاد قرار گرفت. چراکه هر زمان که چنین بحثی مطرح شد، جو کلی بازارها و بهویژه بازارهای کالایی دچار آشفتگی شد. چراکه بورس کالا مسیری شفاف و قاعدهمند برای تعیین رقابتی نرخ آن هم به شکلی که به قیمتهای واقعی نزدیک باشند، به شمار میرود که با هر بار انحراف از این مسیر، نظم بازاری مختل خواهد شد. به گزارش «ایرنا» امیر هامونی، مدیرعامل شرکت فرابورس ایران درخصوص قیمتگذاری دستوری گفت: بهکار گرفتن این اقدام فقط باعث ایجاد رانت برای سفتهبازان میشود، این موضوع باید مدنظر قرار گیرد که قیمتها فقط باید از طریق سازوکار بازار (عرضه و تقاضا) تعیین شوند. هامونی با بیان اینکه با قیمتگذاری دستوری علاوه بر ایجاد رانت برای سفتهبازان، زمینه بهدست آوردن رانت اطلاعاتی برای برخی از سهامداران فراهم میشود، خاطرنشان کرد: مکانیزم قیمت براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود، برای مثال با تعیین قیمت کالا در بورس کالا و برق در بورس انرژی رانت اطلاعاتی خودبهخود از بین میرود و میتوان شاهد ایجاد شفافیت در انجام معاملات بود.
بدون دیدگاه