شرکت صنایع چوب خزر کاسپین در آبان ماه ۶۸/ ۴ میلیون مترمکعب امدیاف خام تولید کرده که نسبت به مهرماه افت ۴/ ۶ درصدی داشته است.
میزان فروش شرکت در آبان ماه از انواع محصولات چوبی ۲/ ۳۳ میلیارد تومان بوده که در مقایسه با ماه قبل افت ۶درصدی داشته است.
در ۸ ماه ۱۴۰۰، شرکت ۳/ ۳۷میلیون مترمکعب امدیاف خام و ۷۵۰هزار تن ورق فوم برد تولید کرده است.
کل فروش شرکت تا پایان آبان ماه ۲۳۵میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد ۳/ ۵۲ درصدی داشته است.
مجمع فوق العاده سرمایه گذاری شفا دارو بعداز ظهر دوشنبه یکم آذر با دستور جلسه تصمیم گیری درخصوص افزایش سرمایه با حضور 90.1 درصد سهامداران برگزار و باتوجه به صدور مجوز توسط سازمان بورس، افزایش سرمایه 130 درصدی از محل سود انباشته تصویب شد.
براین اساس، “شفا” به منظور جبران مخارج مشارکت در افزایش سرمایه شرکت های سرمایه پذیر، سرمایه فعلی را از 117.9 به 271.2 میلیارد تومان رساند.
بانک سامان نتایج برگزاری مزایده عمومی املاک مازاد بانک سامان به شماره ۴-۱۴۰۰ را منتشر کرد. بر این اساس ملک خیابان شهید لواسانی غربی با مبلغ ۵۱۰میلیارد تومان به فروش رسید. در این معامله ۶۰درصد ثمن معامله نقدا، ۳۰درصد تهاتر با ملک و ۱۰درصد باقیمانده در زمان تنظیم سند در دفترخانه از خریدار اخذ میشود. تاریخ تسویه کامل مبلغ قرارداد تا پایان سالجاری است. ضمنا خالص ارزش دفتری دارایی انتقالی ۴/ ۲۶۰ میلیارد تومان اعلام شده است.
شرکت سیمان دورود در آبان ماه ۶/ ۷۱ هزار تن انواع سیمان و کلینکر تولید کرد که نسبت به مهرماه با رشد حدودا ۱۹درصدی همراه بوده است.
میزان فروش شرکت در ماه هشتم سال ۵/ ۳۸ میلیارد تومان بوده که این رقم نسبت به ماه قبل با رشد ۳۳درصدی همراه است.
همچنین میزان فروش شرکت در ۸ ماه ابتدای سال ۱۴۰۰، ۲۳۹میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل با رشد ۷۲درصدی همراه شده است.
امروز انواع محصولات پتروشیمی و شیمیایی در بورس انرژی عرضه میشود.
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا)، امروز سه شنبه ۲ آذر ماه، کالاهای هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، MTBE، گاز مایع صنعتی، برش سنگین و هگزان پتروشیمی بندر امام، برش سبک، برش سنگین و رافینت شرکت سرمایهگذاری صنایع شیمیایی ایران، متانول پتروشیمی فن آوران، آیزوریسایکل پالایش نفت تهران و حلال ۴۰۲ پالایش نفت کرمانشاه در رینگ داخلی و گاز مایع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، هیدروکربن سنگین، ریفورمیت و رافینیت پتروشیمی بوعلی سینا، متانول پتروشیمی فن آوران و رافینت شرکت پتروشیمی نوری در رینگ بینالملل بورس انرژی ایران عرضه خواهد شد.
دیروز نیز کالاهای متانول پتروشیمی زاگرس، نیتروژن مایع شرکت فجر انرژی خلیج فارس، میعانات گازی پتروشیمی رازی، متانول پتروشیمی شیراز، برش سنگین شرکت پتروشیمی شازند، برش سنگین و نیتروژن مایع پتروشیمی تبریز، برش سنگین پتروشیمی جم و اکستراکت سبک DAE۱۱ شرکت نفت ایرانول در رینگ داخلی و برش هیدروکربن های ۵ کربنه و بالاتر (C۷-C۹)، گاز مایع مجتمع گاز پارس جنوبی، گاز مایع پالایش گاز فجر جم، گاز مایع پالایش گاز سرخون و قشم و رافینت ۲ شرکت پتروشیمی شیمی بافت در رینگ بین الملل بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.
طی معاملات روز گذشته ۱۱۶ هزار و ۶۵۰ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش بیش از ۲۰ هزار و ۷۴۴ میلیارد و ۳۴۳ میلیون ریال در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران مورد دادوستد قرار گرفت.
بر اساس دادههای کوین شیرز (CoinShares)، علیرغم اصلاحات اخیر بازار ارزهای دیجیتال، صندوقهای سرمایهگذاری مربوط به بیت کوین و اتریوم همچنان در حال رشد هستند. گزارش سرمایههای ورودی کوین شیرز نشان میدهد که در هفته میلادی گذشته، تا پایان آخر هفته یعنی ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان)، ۱۵۴ میلیون دلار سرمایه هفتگی به محصولات سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال شامل صندوقهای قابل معامله در بورس (ETFها)، وارد شده است. محصولات سرمایهگذاری بیت کوین با ۱۱۴.۴ میلیون دلار، بیشترین سرمایه ورودی را به خود اختصاص دادهاند. سرمایه هفتگی ورودی به محصولات اتریوم نیز ۱۲.۶ میلیون دلار بوده است.
دولت و مجلس با کمک و همکاری یکدیگر باید به گونهای تصمیم بگیرند تا از بازار سرمایه حداکثر استفاده به عمل آید.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه بازار سرمایه یک فرصت در کشور به شمار میآید، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: نبود آموزشهای لازم برای سهامداران و کنترل نکردن هیجانها در سال گذشته، باعث شد بازار دچار تلاطمهای بسیار شدیدی شود.
بهروز محبی نجمآبادی افزود: مسائل مربوط به بورس از مباحثی است که همیشه باید مورد نظر باشد و سرمایهگذاران با دید بلندمدت وارد بازار سرمایه شوند.
وی عنوان کرد: با توجه به اینکه تغییرات در بازار گسترده است، متاسفانه سرمایهگذاران با این تفکر که در کوتاه مدت می توانند به نتایج مطلوبی در بازار سرمایه برسند، در مقابل ریسکهای بازار و تلاطمهای آن تحمل خود را از دست داده و نسبت به بازار بیاعتماد میشوند.
نماینده مردم سبزوار، جغتای، جوین، خوشاب و داورزن اظهار کرد: به طور قطع بازار سرمایه یک فرصت است و هر حرکت اقتصادی تاثیر ویژهای بر بازار سرمایه دارد.
وی درباره مشکلات قیمت گذاری دستوری و پیامدهای آن، گفت: در صورتی که نتوانیم موضوع قیمتگذاری دستوری را به سر منزل مقصود برسانیم، تورم در کشور افزایش خواهد یافت و از طرفی قیمتگذاری دستوری تاثیر منفی برای بازار سرمایه دارد.
محبی نجم آبادی ادامه داد: کشور با یک شرایط خاص و ویژه مواجه بوده و خواهان افزایش ارزش پول ملی است، بنابراین، باید تصمیمهای درست و سیاستگذاری منطقی در این زمینه در پیش گرفته و گامها با دقت و احتیاط بیشتری برداشته شود.
دبیر مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: دولت و مجلس باید به گونه ای تصمیم بگیرند تا همه ابعاد اقتصادی دچار آسیب نشده و از بازار سرمایه حداکثر استفاده به عمل آید.
این نماینده مجلس تاکید کرد: بازار سرمایه هیچ گاه تهدید نبوده و نیست اما نیازمند مقدمات و زمینه هایی است که اگر ایجاد شود، مسیر را برای کشور هموارتر و با ثبات تر میسازد.
واریز منابع مالی به صندوق تثبیت بازار سرمایه به منظور کاهش نوسان و تغییر مسیر معاملات بورس از جمله مسایلی است که در دولت سیزدهم با شتابی بیشتر از گذشته در حال پیگیری است و بارها اجرای آن از سوی رییس جمهوری مورد تاکید قرار گرفت.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از ایرنا، در بهار امسال قرار شد تا ظرف سه هفته، رقم ۲۰۰ میلیون دلار از منابع ارزی صندوق توسعه ملی به صورت تدریجی به فروش برسد و به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شود. بر این اساس، بانک مرکزی ملزم شد تا در مدت اعلام شده نسبت به فروش تدریجی ۲۰۰ میلیون دلار از منابع ارزی حساب صندوق توسعه ملی اقدام و منابع حاصل را به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز کند که البته اجرایی نشد.
طبق تصمیمات جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، بانک مرکزی در ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ معادل ریالی ناشی از فروش ۵۰ میلیون دلار از منابع ارزی حساب صندوق توسعه ملی را به «صندوق تثبیت بازار سرمایه» واریز کرد اما باقیمانده این مبلغ که معادل ۱۵۰ میلیون دلار بود به صندوق تثبیت بازار تزریق نشد.
دستور رییس جمهوری برای واریز منابع مالی به صندوق تثبیت بازار سرمایه
به دنبال حمایتهای دولت سیزدهم در راستای بهبود روند معاملات بورس، ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در ۱۱ آبان ماه ۱۴۰۰ به ریاست آیتالله سید ابراهیم رئیسی تشکیل جلسه داد و در این جلسه موضوع اجرای دقیق مقررات مصوب قبلی در ستاد در خصوص کمک و اعطای تسهیلات صندوق توسعه ملی برای حمایت از صندوق تثبیت بازار سرمایه مطرح و مقرر شد این مصوبات به سرعت عملیاتی شود.
پس از پیگیریها در این زمینه، یک منبع آگاه در صندوق تثبیت بازار گفت: اکنون مشکل قابل توجهی بر سر راه این اقدام وجود ندارد و در صورت عدم برخورد جدی با برخی از مشکلات داخلی در خصوص صندوق توسعه ملی و بانک عامل، این اقدام به زودی اجرایی خواهد شد و شاهد تاثیر مثبت آن بر روند بازار خواهیم بود.
همچنین اعلام شد اکنون تاریخ دقیقی از اجرای نهایی این واریزی نمی توان اعلام کرد اما تلاش می شود با فراهم کردن بسترها، این مبلغ به حساب صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شود.
براساس گفته های این منبع آگاه، رقم دقیقی از این واریزی به صندوق تثبیت بازار سرمایه اعلام نشده است اما قرار بر این است تا مصوبه اعطای تسهیلات که رقمی معادل ۱۵۰ میلیون دلار است از صندوق توسعه ملی برای حمایت از صندوق تثبیت بازار سرمایه اجرا شود.
تاکید دوباره برای واریز منابع مالی به صندوق تثبیت بازار سرمایه
پس از تاکید دولت برای اجرای هر چه زودتر این طرح، در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که در ٢۵ آبان ماه به ریاست آیت الله ابراهیم رییسی برگزار شد نیز بار دیگر بر تقویت صندوق تثبیت بازار سرمایه از طریق منابع قانونی از جمله صندوق توسعه ملی تاکید و مقرر شد مدیرعامل صندوق توسعه ملی مصوبات لازم درباره سپرده گذاری منابع برای صندوق تثبیت بازار سرمایه را اخذ و اقدامات لازم در این زمینه اجرا شود.
آخرین جزییات از واریز منابع مالی به صندوق تثبیت بازار سرمایه
مدیر روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به آخرین وضعیت پرداختی صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه، گفت: این مصوبه درحال پیگیری است که البته بخشی از آن طی چند ماه گذشته به صندوق تثبیت بازار سرمایه تزریق شده است.
محمدهادی سلیمی زاده اظهار کرد: طبق سیاستی که دولت دارد، ارز صندوق توسعه ملی نباید به ریال تبدیل شود و باید منابع از محل ریالهایی که قبلا تبدیل شده است به صندوق تثبیت تزریق شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در ابتدا قرار بر واریز منابع مالی به صندوق تثبیت بازار سرمایه تا پایان آبان ماه بود، حال چه عاملی سبب تاخیر در اجرایی شدن این اقدام شده است، گفت: صندوق توسعه ملی دارای برخی از مصوبات ارزی است که به صورت تسهیلات در بخشهای مختلف تزریق شده و اکنون این منابع در حال بازگشت است؛ بنابراین مقرر شده بود تا پرداختیها به صندوق تثبیت بازار سرمایه از منابع ریالی بازگشتی باشد و ارز جدیدی از صندوق توسعه ملی هزینه نشود؛ بنابراین برخی از این تاخیریها برای واریزی به صندوق تثبیت بازار سرمایه، ناشی از این عامل بوده است.
مدیر روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: اخیرا وجود نوسان و اخبار ضد و نقیض در حوزه خودرو، قیمتگذاری دستوری در تعیین نرخ خوراک و افت گاز در محصولات فولادی، باعث ایجاد ترس، روند نوسانی در معاملات و خروج پول از بازار سهام شده است که در این میان بازارگردان ها با مداخله خود مانع از افزایش رفتارهای هیجانی سهامداران شدند.
وی به برنامهریزیهای سازمان بورس برای کاهش ریسکهای غیر منتظره ای همچون لغو تصمیم های بخش خودرو و … معاملات بورس در ماه های پایانی سال اشاره کرد و افزود: اکنون برنامه ریزیهایی در حال انجام است تا شاهد روند با ثباتتری در چند ماه پایانی سال در بازار باشیم.
قیمت نفت در آغاز معاملات روز سهشنبه در حالیکه کاهش یافت که افزایشهای جلسه قبل را معکوس کرد. علیرغم اینکه تهدید کاهش تقاضا به دلیل افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹ در اروپا وجود دارد، ایالات متحده، ژاپن و هند ذخایر نفت خام را برای کاهش قیمتها آزاد میکنند.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از سی ان بی سی، در معاملات روز گذشته، قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) با ۴۳ سنت معادل ۰.۶ درصد کاهش به ۷۶ دلار و ۳۲ سنت در هر بشکه رسید.
بهای معاملات آتی نفت برنت نیز با ۳۰ سنت معادل ۰.۴ درصد کاهش به ۷۹ دلار و ۴۰ سنت در هر بشکه رسید.
قیمت نفت برنت در معاملات روز سهشنبه در ساعت ۷:۴۵ به وقت تهران، با کاهش ۰.۴۴ درصدی در هر بشکه، ۷۹ دلار و ۳۶ سنت معامله شد.
قیمت نفت خام آمریکا (وست تگزاس اینترمدیت) نیز تا لحظه تنظیم گزارش، کاهش ۰.۶۳ درصدی را به ثبت رساند و در هر بشکه، ۷۶ دلار و ۲۶ سنت معامله شد.
طلا نیز تا لحظه تنظیم این گزارش، افزایش ۰.۱۳ درصدی را تجربه کرد و هر اونس طلا به قیمت یک هزار و ۸۰۸ دلار و ۵۰ سنت معامله شد.
نقره نیز با افزایش ۰.۰۵ درصدی به ۲۴ دلار و ۳۱ سنت رسید.
مس با افزایش ۰.۳۳ درصدی مواجه شد و ۴ هزار و ۴۱۱ دلار قیمت خورد.
بر اساس اطلاعیه خزانه داری کل کشور، دولت تا پایان آبان ماه ۵۸ هزار میلیارد تومان بابت تسویه اوراق دولتی پرداخت کرد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از خزانهداری کل کشور، پیرو اطلاعیه ۲۶ آبان ۱۴۰۰ درباره نتیجه نوزدهمین هفته عرضه اوراق بهادار دولتی، گزارش عملکرد تسویه اصل و سود اوراق بهادار اسلامی منتهی به تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۰ را منتشر کرد.
بر اساس این اطلاعیه، در مقابل مبلغ تأمین شده از طریق انتشار اوراق نقدی تا این تاریخ به مبلغ ۵۰ هزار و ۷۷۱ میلیارد تومان، مبلغ ۵۸ هزار و ۲۰۱ میلیارد تومان توسط خزانهداری داری کل کشور، به شرح جدول ذیل برای تسویه اصل و سود اوراق در سال جاری پرداخت شده است که بر همین اساس مجموع نقدینگی جذب شده توسط دولت از طریق انتشار اوراق نقدی منفی است.
کاهش ذخایر آلومینیوم قابل تحویل در بورسهای کالایی دنیا، افت هزینه و تعدیل بحران انرژی در فاز کوتاهمدت، شیوع موج جدید کرونا در کشورهای اروپایی و احتمال ازسرگیری قرنطینه سراسری در کشورهای این منطقه و استمرار بحران بدهی شرکتهای ساختوساز چینی، مهمترین مولفههای اثرگذار بر بازار آلومینیوم در بازارهای جهانی بود.
برآیند این عوامل، باعث تضعیف نرخ آلومینیوم شده و حتی این فلز در فاز بکواردیشن قرار گرفته که این موضوع به معنی انتظار فعالان این بازار برای افت بیشتر نرخ در هفتههای پیشروست. با کنترل نسبی بهای انرژی در دنیا با محوریت نرخ زغالسنگ حرارتی در چین از تبوتاب صعود نرخ آلومینیوم در بازارهای جهانی کاسته شد و حتی بهای هر تن آلومینیوم در بورس فلزات لندن به کانال 2هزار و 400دلاری در روزهای ابتدایی ماه نوامبر سقوط کرد. البته نوسان بهای آلومینیوم در کانال 2هزار و 400دلاری دوام نداشت و این محصول بهسرعت به کانال 2هزار و 500دلاری و در ادامه به کانال 2هزار و 600دلاری بازگشت. ظرف 10روز گذشته، آلومینیوم در معاملات فروش نقدی و تحویل فوری در کانال 2هزار و 600دلاری مورد داد و ستد قرار گرفت که این نرخ حدود 18درصد کمتر از اوج قیمتی این فلز در بورس فلزات لندن بود. با توجه به سهم زیاد بخش انرژی در هزینه تولید آلومینیوم، عقبگرد قیمتی بهای زغالسنگ حرارتی بهعنوان سیگنالی بنیادی از تعدیل نرخ این فلز در بازارهای کالایی دنیا حمایت کرد. کاهش موجودی آلومینیوم در انبارهای بورسهای کالایی دنیا سیگنال اثرگذار دیگر بر بازار آلومینیوم بود که پتانسیل ایجاد رشد نرخ در این بازار را داشت. با وجود این، قدرت سیگنالهای کاهشی در این بازار بهمراتب بالاتر بود و همین موضوع باعث شد تا نرخ این محصول با این مولفه رشد چندانی را تجربه نکند. در شرایطی که موجودی آلومینیوم قابل تحویل در انبارهای بورسهای کالایی رو به کاهش گذاشته، یکواحد تولید آلومینیوم در استان «یونآن» چین با ظرفیت تولید سالانه 300هزار تن شمش آلومینیوم دچار حادثه شد که این حادثه به توقف تولید این واحد منجر شد و بازارهای چین را نسبت به عرضه شمش آلومینیوم نگران کرد. این موضوع با احتمال ایجاد اختلال در عرضه، سیگنالی در جهت رشد قیمتی بهشمار میرود. محدودیتهای اعمالشده از سوی دولت چین به منظور کاهش انتشار آلایندههای کربنی در این کشور باعث شده است تا از میزان تولید و عرضه آلومینیوم در چین کاسته شود. در چنین شرایطی، تحمیل کاهش مجدد تولید میتواند سیگنالی مهم برای رشد قیمتی در بازار تلقی شود. بنابراین اگر توقف تولید در این واحد تولید آلومینیوم در چین طولانی شود، باید منتظر اثرگذاری آن بر بازار باشیم. البته در حال حاضر، برخی مناطق دنیا و بهخصوص کشورهای اروپایی، با شیوع مجدد ویروس کرونا روبهرو هستند و موج جدید کرونا در کشورهای اروپایی احتمال ازسرگیری محدودیتهای قرنطینهای را در بخشی از کشورهای اروپایی تقویت کرده که تحقق محدودیتهای قرنطینهای میتواند با کاهش تقاضا به عقبگرد قیمتی فلز نقرهای منجر شود. قرارگرفتن معاملات آلومینیوم در فاز بکواردیشن خبر مهم این بازار بود. ظرف روزهای گذشته، آلومینیوم در معاملات فروش آتی و تحویل سهماهه با نرخی کمتر از بهای آن در معاملات نقدی به فروش میرود که این موضوع بیانگر انتظار فعالان این بازار برای افت بیشتر نرخ این محصول در هفتههای پیشروست.
پیمانهای آتی بورسکالا در حالی که با حداقل تعداد سررسید در این بازار دادوستد میشوند، روز گذشته با دو اهرم رشد بهای ارز در بازار آزاد و قیمتهای جهانی اونس طلا و نقره سبزپوش شدند. این درحالی است که جذابترین محصول این بازار، یعنی زعفراننگین تحویل دیماه، تنها کالایی بود که روز گذشته افت نرخ تسویه را تجربه کرد؛ اگرچه شاهد خروج نقدینگی هستیم.
14 copy
دادههای منتشرشده از سوی بورسکالا از عقبگرد محسوس حجم معاملات در بازار آتی حکایت دارد که دلیل اصلی آن را میتوان در عدم بازگشایی نمادهای جدید برای محصولات قابلمعامله در این بازار جستوجو کرد. در حال حاضر، تنها 7نماد روی تابلوی آتی بورسکالا فعال هستند که با بستهشدن 4سررسید آبانماه، شاهد خروج بخش زیادی از موقعیتهای تعهدی (خرید و فروش همزمان) در این بازار بودیم. در شرایطی که این بازار روزهای خوشی را در فصل پاییز سپری کرده و با استقبال زیاد سرمایهگذاران مواجه شده است، تعلل در بازگشایی سررسیدهای جدید میتواند باز هم بذر نااطمینانی را در این بازار پراکنده کند؛ همانطور که در دیماه سال 97، با بستهشدن نمادهای فعال آتی سکه طلا بخش زیادی از سرمایه جذبشده به این بازار، از آن خارج شد و این امر، بازار آتی را برای مدتها به سمت رکود هدایت کرد.
در جریان معاملات هفته گذشته بورسکالا، شاهد ورود 279هزار و 82موقعیت همزمان خرید و فروش در این بازار بودیم که نسبت به هفته قبل، از افت 38درصدی حکایت دارد. جهتگیری جریان موقعیتهای باز این بازار طی چهار هفته متوالی نزولی بوده است که این مساله، سرعتگیر جدی در برابر رشد و توسعه بازار آتی به شمار میرود. به دنبال خروج موقعیتهای تعهدی از نمادهای فعال، طی هفته گذشته حجم نقدینگی و ارزش معاملات مجموع نمادهای قابل معامله قراردادهای آتی به ترتیب افت 5/ 16 و 6درصدی را تجربه کردند. بنابراین زنگ خطر رکود در معاملات آتی بورسکالا به صدا درآمده است که با توجه به تعلل مسوولان متولی در بازگشایی سررسیدهای جدید، میتواند رشد و توسعه این بازار را محدود کند.
بیرمقترین محصول بازار آتی، یعنی پسته، چندین هفته متوالی با حجمی کمتر از تعداد انگشتهای دو دست روی تابلوی آتی بورسکالا مبادله شد. این محصول نیز همچون سایر محصولات کشاورزی این بازار تنها با یک نماد، یعنی PSAZ00، برای تحویل آذرماه معامله میشود که در جریان دادوستد روز گذشته برای چندمین بار خبری از ورود و خروج نقدینگی به این نماد نبود و تا لحظه تنظیم این گزارش، خرید و فروشی از این نماد به ثبت نرسید. به این ترتیب، لازمه تعمیق و توسعه بازار آتی، علاوه بر گشایش سررسیدهای گوناگون برای کالاهای موجود این بازار، ورود سایر محصولاتی است که اکنون در تالار فیزیکی بورسکالا قابل معامله هستند و با ورود به این بازار میتوانند زمینهساز رونق بازار آتی شوند. فراهمکردن چنین بستری امکان متنوعسازی پرتفوی سرمایهگذاران در بازار سرمایه را فراهم خواهد کرد. در روزهایی که از جذابیت دادوستد سهام در بورس اوراق کاسته شده است، بازار آتی یا سایر ابزارهای مالی-کالایی بورسکالا پتانسیل جذب نقدینگی سرگردان در جامعه را دارند که امید است متولیان تنها بازار رسمی کالایی کشور از این فرصت در جهت توسعه بازارهای گوناگون خود بهره ببرند.
انتخاب بایدن برای ابقای جرمی پاول باعث ریزش قیمت طلای جهانی شد. بسیاری بر این باور بودند که لیل برینارد بهعنوان گزینه رئیس جدید فدرال رزو معرفی شود. او نسبت به پاول سیاست های آسان تری درخصوص تسهیلات دهی و تغییر نرخ بهره اتخاذ میکرد که باعث می شد انتظارات تورمی روند افزایشی به خود بگیرد و فعالان برای خرید طلا اشتیاق بیشتری نشان دهند.
باقی ماندن جرمی پاول بر مسند ریاست فدرال رزرو آمریکا، موجب ریزش قیمت طلا شد. این درحالی است که بسیاری از تحلیلگران انتظار داشتند با روی کار آمدن برینارد، سیاستهای سهلگیرانهتری درخصوص ارائه تسهیلات و نرخ بهره در پیش گرفته شود. تحلیلگران معتقد بودند که برینارد با عدم افزایش نرخ بهره در کوتاهمدت، به دلار آمریکا آسیب میزند که این امر، انتظارات تورمی را افزایش خواهد داد. در نتیجه در صورت انتخاب برینارد، افراد به سمت داراییهای ضد تورمی چون طلا حرکت میکردند و این موضوع، افزایش قیمت طلا را در پیش داشت. حال با انتخاب پاول این انتظارات کاهش یافته و در نتیجه این موضوع، قیمت طلا کاهش یافته است. تا ساعت ۲۰ بعد از انتخاب پاول قیمت اونس جهانی طلا از ۱۸۳۷ به ۱۸۱۸ دلار کاهش یافت.
مالیات بر رمزارزها
حدود دو هفته پیش بود که با امضای لایحه بودجه توسعه زیرساختهای آمریکا توسط ریاستجمهوری این کشور، مالیات بر کارگزاریهای ارائهدهنده خدمات معاملات رمزارزها تصویب شد و در پی آن، تمامی رمزارزها به خصوص بیتکوین با ریزش شدیدی مواجه شدند. حال سوال اساسی اینجاست که مالیات بر کارگزاران ارائهدهنده خدمات معاملاتی چه اثری بر رمزارزها دارد؟ پس از ایالات متحده آمریکا، دفتر ریاستجمهوری آرژانتین نیز اعلام کرد که این کشور قصد دارد تا از کارگزاران معاملات بازار رمزارزها یا به بیان دیگر صرافیها مالیات اخذ کند. صرافیهای معاملات رمزارزها تا پیش از این در آرژانتین ذیل گروه شرکتهای توسعه فناوریهای مالی (Fintech) قرار میگرفتند و از این رو دارای معافیت مالیاتی بودند. تا پیش از این، صرافیها صرفا روی برخی از تراکنشهای بانکی خود ۶/ ۰درصد مالیات با عنوان مالیات بر خدمات بدهی و اعتبارات بانکی پرداخت میکردند. قانونگذاران آرژانتینی معتقدند این کار موجب ایجاد اطمینان بیشتر بر صرافیهای بازار رمزارزها میشود. از سوی دیگر برخی از کارآفرینان حوزه رمزارزها در آرژانتین بر این عقیدهاند که این کار افراد را به سمت استفاده از صرافیها و بسترهای معاملاتی غیرمتمرکز حرکت میدهد. این موضوع کماکان در خصوص آنچه در آمریکا اجرا شده نیز دیده میشود. در سال جاری میلادی قانون بودجه اصلاح زیرساختها آمریکا توسط مجلس نمایندگان و مجلس سنا مورد قبول قرار گرفته و در نهایت با امضای جو بایدن، ریاستجمهوری ایالات متحده به تصویب رسید. این قانون درحالی امضا شد که عدم قطعیتهای زیادی در خصوص واژه «کارگزاران» در آن وجود داشت. در پی این موضوع، کارگروهی از قانونگذاران هر دو حزب بزرگ آمریکا تشکیل شد که تلاش میکنند تا این واژه را به درستی تشریح کنند. در صورتی که گروههایی مانند صرافیهای غیرمتمرکز و ارائهدهندگان خدمات کیف پولهای بلاکچینی نیز ذیل این گروه قرارگیرند، مجبور به ارائه اطلاعات مالی خواهند بود که بر ضد ماهیت بلاکچین و حریم خصوصی در بلاکچین است. دیگر نگرانی در خصوص بازار رمزارزها، رشد روزافزون پروژههای کلاهبرداری و پروژههای بیپایه و اساس یا به اصطلاح شتکوینها است. در ابتدای روند صعودی بازار، رشد دوجکوین و سپس شیبا اینو نگرانیهای بسیاری را برای افراد فعال در این بازار به وجود آورد، چراکه رشد این کوینها نشاندهنده سرمایهگذاری بهشدت ریسکی در بازار بود و احتمال ضررهای سنگین معاملهگران در بازار را افزایش میداد. برای مثال از هفته دوم اکتبر تاکنون، شیبا پس از بیتکوین و اتریوم در جایگاه سوم بیشترین معاملات خرد بازار قرار دارد. اما در این بین برخی از صاحبنظران معتقدند بازار رمزارزها تاکنون بازار ناشناختهای بوده و رشدهای انفجاری شتکوینها باعث آشنایی افراد با این بازار و ورود سرمایههای سنگین به بازار شده است. این گروه از تحلیلگران معتقدند این سرمایههای سنگین پس از مدتی تبدیل به پول هوشمند شده و به سمت پروژههای بهتر و سالمتر حرکت خواهند کرد و از این رو وجود شتکوینها در بازار، یکی از ارکان اصلی جذب سرمایه است. در نتیجه میتوان گفت که چنانچه سرمایه جذبشده توسط پروژههایی مانند دوجکوین به سمت پروژههای بهتر و قویتر حرکت کند میتوان برای رشد و سلامت بازار بسیار مفید باشد. با توجه به مطالب گفته شده میتوان نتیجهگیری کرد که گرچه بازار به سبب عدم قطعیت در قانونگذاری دچار سردرگمی است، اما ورود و جذب سرمایهها به کمک شتکوینها میتواند در این مقطع به سلامت بازار کمک کند.
در سومین روز هفته، خریداران در بازار ارز و سکه تحرک بیشتری داشتند. روز دوشنبه با افزایش فعالیت خریداران، دلار توانست به بالای محدوده ۲۸ هزار و ۴۰۰ تومانی نفوذ کند و سکه امامی به نزدیکی محدوده ۱۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید. ساعت ۳ بعدازظهر روز دوشنبه، اسکناس آمریکایی در بازار با قیمت ۲۸ هزار و ۴۳۰ تومان مورد معامله قرار گرفت که ۸۰ تومان بیشتر از روز یکشنبه بود. سکه نیز با ۷۰ هزار تومان رشد در محدوده ۱۲ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان قرار گرفت.
بازی جدید معاملهگران ارزی
به گفته فعالان، برخی از معاملهگران تاکتیک جدیدی را در پیش گرفتهاند. در حالی که از اوایل هفته گذشته، معاملهگران تمایل زیادی برای حضور در بازار نداشتند و موقعیت محتاطانهای به خود گرفته بودند، از روز یکشنبه، فعالیت معاملهگران ارزی بیشتر شد. به عقیده شماری از فعالان، برخی از معاملهگران تصور میکنند پیش از آغاز مذاکرات هستهای بهتر است تا جایی که میتوانند قیمت دلار را بالا ببرند. از نگاه آنها، در صورتی که مذاکرات هستهای به سرانجام برسد، معاملهگران خواهند توانست که در بالاترین قیمت ممکن، دلار خود را به فروش برسانند. اگر مذاکرات هستهای نیز به سرانجام نرسد، معاملهگران از قبل خود را با رشد قیمت تا حدی هماهنگ کردهاند و از صعود یکباره قیمت جا نخواهند ماند. با این حال، تاکتیک جدید معاملهگران در شرایطی در بازار اعمال شده است که ابهام زیادی درباره آینده مذاکرات هستهای وجود دارد. به این ترتیب، در صورتی که خبر مثبتی پیش از مذاکرات هستهای منتشر شود، معاملهگران تاکتیک خود را تغییر خواهند داد و وارد فاز فروش خواهند شد. در شرایط ابهام است که معاملهگران تاکتیک افزایش خریدها را در پیش گرفتهاند. در واقع به نظر میرسد زمانی که مشخص نیست توافقی صورت خواهد گرفت، ترجیح معاملهگران این است که سناریوی خوشبینانه را در معاملات خود لحاظ نکنند. در کنار ابهام درباره آینده مذاکرات هستهای، برخی فعالان اعتقاد دارند که رشد قیمت حواله درهم نیز زمینهساز افزایش خریدها در بازار داخلی شد. درهم روز گذشته توانست به مرز حساس ۷ هزار و ۸۰۰ تومانی نزدیکتر شود و تا محدوده ۷ هزار و ۷۷۰ تومان افزایش پیدا کند. با این سطح از قیمت حواله درهم ارزش دلار میتوانست تا محدوده ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی پیشروی کند. برخی تحلیلگران فنی نیز انتظار دارند که قیمت دلار به روند افزایشی خود ادامه دهد. به باور شماری از آنها، از یکسو، اسکناس آمریکایی توانست در آخرین روز آبان مرز ۲۸ هزار تومانی را به عنوان کف جدید معرفی کند و از سوی دیگر موفق شد محدوده مقاومتی ۲۸ هزار و ۲۰۰ تومانی را بشکند. این دو متغیر فنی انتظارات صعودی را در بازار تقویت کرده است. روز دوشنبه نیز اسکناس آمریکایی توانست خود را به سطح ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان نزدیک کند. با این حال، بازار در روزهای قبل چند بار نتوانست از سد ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان عبور کند. به این ترتیب، تا محدوده یاد شده شکسته نشود، خبری از رشد معنادار قیمت نخواهد بود. با وجود رشد قیمت دلار در روز گذشته، برخی فعالان باور دارند با سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران میزان خریدهای معاملهگران کاهش پیدا خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، گروسی، در خصوص سفرش به تهران گفت امیدوار است نتیجه این سفر ایجاد کانال گفتوگوی مستقیم برای ازسرگیری فعالیتهای راستیآزمایی ضروری این نهاد در ایران باشد.
محمدشکری
کارشناس بازار سرمایه
اظهارات ضد و نقیض در حوزه اقتصادی روند معاملات بازار سرمایه را تحتتاثیر قرار داده است. در همین راستا با توجه به یک اصل مهم در سرمایهگذاری مبنیبر ترسوبودن سرمایه میتوان به عمق فاجعه اتفاقاتی که اینروزها در بازار سهام رخ میدهد پی برد. در حالی که شواهد نشان میدهد بازارسرمایه یکی از امنترین بازارها برای سرمایهگذاری بلندمدت محسوب میشود، عدمثبات در تصمیمات سیاستگذاران اقتصادی عملا راه ورود سرمایهگذاران را به این بازار بسته است.
این شرایط در هفتههای اخیر با شدت بیشتری داد و ستدها را تحتتاثیر عوامل منفی قرار داده بهطوری که هماکنون خروج بازار از ریل نوسانی به امری محال تبدیل شده است. از اینرو معاملهگران بورسی با توجه به عدمدسترسی به اطلاعات، قوانین و دستورالعملهای احتمالی اقتصادی رغبتی برای سرمایهگذاری ندارند.گرچه بازارهای موازی نیز از نظر بازدهی چشمانداز روشنی برای سرمایهگذاران ندارند اما این شرایط در بازار سهام نمود بیشتری پیدا کرده است. غیر قابل پیشبینی بودن تصمیمات سیاستگذاران و متعاقبا غیرممکن شدن خواندن دست بازار؛ دو آفت بزرگ بورسبازان است بهگونهای که شاهد از رونقافتادن معاملات و خروج پولهای حقیقی هستیم.
تجربه نشان میدهد برای به حداقل رساندن ریسک سرمایهگذاری در بازار سهام با توجه به این شرایط سرمایهگذاران نمیتوانند سمت سودهای کوتاهمدت سوق پیدا کنند. بهرهمندی از سودهای کوتاهمدت که در یکی دو سال اخیر بهشدت باب شده است در حالحاضر برگی سوخته است.
حتی تحلیلگران بازار نیز زیر سایه شرایط حاکم بر اقتصاد و سیاستگذاریهایی که انقضای یک روزه دارند، نمیتوانند از روند معاملات، پیشبینی دقیقی داشته باشند. بهرغم اینکه حرکت بازارسرمایه در هفتههای اخیر امیدی را که بهسختی بهدست آمده بود به شدت بیرمق ساخته است اما روز گذشته شاخصکل پس از عبور از فراز و نشیب هفتههای قبل وارد مدار صعودی شد تا در نهایت اخبار مثبت دیروز درباره افزایش سرمایه دو نماد پر طرفدار، شاخصکل را با ۲۰ هزار و ۱۹۲واحد افزایش در جایگاه پر حاشیه یکمیلیون و ۴۰۷ هزار واحدی قرار دهد.
البته در این میان نباید از این مهم گذشت که چشم بازار سرمایه همچنان به بازار ارز است و مخابره هر سیگنالی از آنسوی بازار روند داد و ستدهای بورسی را نیز وارد فاز جدیدی از تغییرات میکند. این در حالی است که گزارشهای ۶ماهه منتشرشده شرکتهای بورسی بر روی سایت کدال، گزارشهای امیدوارکنندهای است. با این حال بازار نسبت به اخبار خارج از حوزه واکنش محکمتری نشان میدهد تا عوامل اثرگذار درونی. بازگشت شاخصکل به کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد فرصت جدیدی برای آرام شدن جو روانی حاکم بر بازار است، اما از سویی با توجه به اینکه بارها شاخص بهدنبال برخی دستورالعملها در این کانال نتوانسته نیمه بالای یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد را بهدست آورد، نمیتوان انتظار خیز جدی از قیمت سهام را داشته باشیم.
ندا بشیریسرپرست معاونت توسعه کسب و کار فرابورس ایراناوراق مختلف دارای سررسیدهای مختلفی هستند، علاوه بر آن اوراق دارای سررسید یکسان نیز ممکن است به دلیل ریسک خاص ناشر دارای بازده تا سررسیدهای متفاوتی باشند. به همینخاطر شاخصی از بازده تا سررسید اوراق با کیفیت اعتباری مشابه، تحتعنوان منحنی بازده تعریف شده تا نمایهای از بازده در سررسیدهای مختلف باشد. فرابورس ایران به عنوان بزرگترین بازار اوراق با درآمد ثابت ایران پس از انتشار سیندکس (شاخص اوراق بهادار با درآمد ثابت) به دلیل لزوم و اهمیت بالای انتشار منحنی بازده، اقدام به محاسبه و انتشار روزانه این منحنی کرده است.
بازده تا سررسید (YTM) درصورتی که تا سررسید نگهداری شود بازده کل یک ورقه بدهی است. این مشابه بازده داخلی (Internal rate of return) است که در آن سرمایهگذار ورقه بدهی را تا سررسید نگهداری میکند و تمامی کوپنهای آن در همان نرخ بازده تا سررسید سرمایهگذاری دوباره میکند.
کاربرد منحنی بازده در تحلیلهای اقتصادی و مالی
با استفاده از شیب این منحنی، میتوان آینده نرخ سود و وضعیت اقتصادی را تفسیر کرد، به این معنی که شیب بیشتر نشانگر رشد اقتصادی و افزایش نرخ سود در آینده است و منحنی تخت با شیب منفی یا نزدیک صفر نیز نشاندهنده کاهش فعالیتهای اقتصادی و کاهش نرخ سود در آینده است. منحنی بازده به عنوان مبنا برای بازار بدهی با ابزارهایی همچون نرخهای وام مسکن و بازار بین بانکی استفاده میشود.
در حالت عادی منحنی بازده دارای شیب مثبت است و سررسیدهای بالاتر دارای نرخ بیشتری هستند، این به دلیل افزایش ریسکهای مرتبط با زمان طولانیتر است. در منحنی بازده معکوس نرخ بازده اوراق کوتاهمدت از نرخ اوراق بلندمدت بالاتر است و این نشانه رکود پیشرو در اقتصاد است. در منحنی تخت، نرخ بازده اوراق کوتاهمدت و بلندمدت به هم نزدیک است که میتواند نشانهای از ثبات نرخ سود یا تغییر وضعیت اقتصادی باشد. بنابراین تغییر در شیب و شمایل منحنی بازده نشان از تغییر در انتظارات سرمایهگذاران از اقتصاد و نرخ سود دارد.
اثر عوامل عرضه و تقاضا در تعیین شکل منحنی بازده
مواردی چون نیازهای سرمایهگذاران که میزان تقاضای سرمایهگذاری در سررسیدهای مختلف را تعیین میکند نیز بر شکل منحنی بازده موثر است. به عنوان مثال هنگامی که صندوقهای بازنشستگی برای تطبیق دارایی و تعهدات بیشتر در اوراق بلندمدت سرمایهگذاری کنند یا هنگامی که بانکها برای تطابق با تعهدات به سپردهگذاران بیشتر در اوراق کوتاهمدت سرمایهگذاری کنند بر این نرخ اثر دارند.
منحنی بازده نماگر کلی تغییرات نرخ و واکنش بازار بدهی به اخبار و وقایع اقتصادی است، نرخ سود، تورم و رشد اقتصادی مهمترین عوامل موثر بر منحنی بازده هستند.
مزیت تحلیلهای مربوط به منحنی بازده برای سرمایهگذاران
منحنی بازده جهت طراحی استراتژیهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت کاربرد دارد. بررسی روند تغییرات این منحنی طی زمان و پیشبینی نحوه تغییر شکل آن میتواند بسیار سودمند باشد. به عنوان مثال افزایش عرضه از مبدا منحنی یا همان افزایش یکنواخت منحنی بازده موجب کاهش ارزش اوراق در تمام سررسیدها میشود اما سررسیدهای کوتاهتر به دلیل دیرش پائینتر کمتر دچار کاهش ارزش میشوند. در این حالت استراتژی کاهش وزن اوراق بلندمدت و افزایش وزن اوراق کوتاهمدت است.
در حالت تغییر شیب و انحنا، بنا به میزان تغییر برخی اوراق دچار کاهش ارزش میشوند و ارزش دیگر اوراق افزایش پیدا میکند. روند تغییرات منحنی بازده ریسک سرمایهگذاری مجدد را نیز به خوبی نمایش میدهد. منحنی بازده علاوه بر کاربرد در تدوین استراتژیهای سرمایهگذاری و پیشبینی نرخ سود مبنایی برای هزینه تامین مالی و تعیین حباب قیمت اوراق با درآمد ثابت است.
کاربردهای منحنی بازده در محاسبات نرخ تنزیل
بازده تا سررسید اوراق کوتاهمدت دولتی با نقدشوندگی بالا، شاخصی از نرخ بازده بدون ریسک محسوب میشود؛ این مقدار را از منحنی بازده میتوان استخراج کرد.
برای سررسیدهای طولانی باید صرف ریسک دوره زمانی را نیز لحاظ کرد، این صرف ریسک عمدتا حاصل عدماطمینان در مورد تورم و چرخهای تجاری در دوره زمانی طولانیتر است. صرف ریسک را میتوان از تفاوت بازده کوتاهمدت و بلندمدت در منحنی بازده تقریب کرد. در اغلب اوراق با ریسک اعتباری نیز مواجه هستیم، بنابراین در این اوراق صرف ریسک اعتباری نیز باید لحاظ شود. این صرف ریسک از تفاوت منحنی بازده اوراق دولتی و غیردولتی قابل تقریب است. صرف ریسک مهم دیگر صرف ریسک نقدشوندگی است که با بررسی اوراق در دوران عرضه توسط ناشر و پس از آن یا مقایسه منحنی بازده اوراق با نقدشوندگی بالا با منحنی بازده اوراق با نقدشوندگی پائین و رتبه اعتباری مشابه قابل تخمین است.
با محاسبه صرف ریسکهای سهام مختلف و افزودن به صرف ریسک اوراق بدهی مبنایی برای ارزشگذاری سهام نیز به دست خواهد آمد. بر همین اساس بررسی روند این منحنی در تصمیمهای سرمایهگذاری چه برای سرمایهپذیران و چه برای سرمایهگذاران بسیار اساسی و پراهمیت است.
نحوه محاسبه منحنی بازده در فرابورس
منحنی بازده با استفاده از مدل نلسون سیگل برازش شده است. در این مدل با استفاده از سه پارامتر منحنی بازده تاسررسید تخمین زده میشود. به معنای عرض از مبداء، به معنای شیب و نشاندهنده انحنای منحنی بازده تاسررسید است.
انتشار منحنی بازده توسط فرابورس ایران
در حال حاضر منحنی اوراق دولتی و منحنی اوراق غیردولتی به صورت جداگانه منتشر میشوند، اما طی چند روز آینده، به دلیل تفاوت معنادار نرخ اسناد خزانه به نسبت دیگر اوراق دولتی به زودی منحنی جداگانه اسناد خزانه دولتی نیز منتشر میشود. همچنین به دلیل معاملات محدود اوراق غیردولتی و بسیاری از اوراق دولتی به زودی منحنی بازده بر حسب قیمتگذاری ماتریسی و تنها بر اساس اوراق معاملهشده نیز منتشر خواهد شد.
به عنوان نتیجهگیری از این نوشتار میتوان اینطور بیان کرد که در حال حاضر در بازار پول و سرمایه کشورمان، منحنی بازده توان تحلیل و پیشبینی نرخ سود را افزایش میدهد. شمایل منحنی بازده حاکی از انتظارات بازار از آینده نرخ سود است. منحنی بازده صعودی میتواند نشان از انتظارات صعودی و منحنی بازده نزولی میتواند نشان از انتظار نزولی نرخ سود باشد.
تفکیک نرخهای مختلف بازده اوراق بر مبنای سررسید نیز توان تحلیلگر جهت بررسی رفتاری نرخ در سررسیدهای مختلف را افزایش میدهد. منحنی بازده اوراق دولتی امکان محاسبه نرخ بازده بدون ریسک را فراهم میکند. منحنی بازده امکان شناسایی حباب قیمتی مثبت و منفی اوراق با درآمد ثابت را ایجاد میکند.
گروههایی که از تفاسیر منحنی بازده استفاده میکنند شامل واسطهگریهای مالی، بانکهای تجاری و مرکزی و دولت هستند. به عنوان مثال بانکهای تجاری در سررسیدهای عمدتا کوتاهمدت (سپردههای بانکی) تامین مالی میشوند و در سررسیدهای عمدتا بلندمدت (وامهای بانکی) سرمایهگذاری میکنند. مازاد سپرده بر وام را نیز غالبا در اوراق کوتاهمدت جهت تطبیق دیرش داراییها و تعهدات، سرمایهگذاری میکنند. بنابراین تحلیل روندهای منحنی بازده در مدیریت سود و ریسک بانکها اساسی است.
در تعهدات پذیرهنویسی، متعهد در اوراقی با سررسید خاص متعهد میشود؛ بنابراین نرخ بازده در آن سررسید برای متعهد و ناشر بسیار پراهمیت خواهد بود یا اینکه ارزش واحدهای صندوقهای سرمایه در اوراق با درآمد ثابت و بازده مورد انتظار این صندوقها وابسته به شکل و روند منحنی بازده است. بنابراین تحلیل این منحنی برای سرمایهگذاران و ناشران اوراق با درآمد ثابت اساسی است. در خصوص نوع استفاده بانکهای مرکزی نیز باید گفت، با تحلیل منحنی بازده امکان اعمال بهتر نرخ سیاستی بانک مرکزی و انجام عملیات بازار باز فراهم میشود. در کنار این موضوع، دولت نیز با تحلیل منحنی بازده بهتر میتواند برنامه زمانی انتشار اوراق بدهی خود را تنظیم کند.
یک طرف ترس است و طرف دیگر امید. مثل حال و هوای این روزهای تهران شده است؛ یک طرف باران است و طرف دیگر آلودگی. حالا در حوزه بورس هم همین اتفاق افتاده است. همانطور که مردم کوچه و خیابان از بیرونقی پاییز و باران صحبت میکنند و آلودگی هوا امانشان را بریده است؛ کارشناسان حوزه بورس هم در صحبتهایشان بابت سیاستهای اقتصادی دولت، نگاهش به حوزه بورس و اقداماتی که در این حوزه داشته است ابراز تاسف میکنند و از طرف دیگر از امید و نگاه به آینده صحبت میکنند تا شاید مذاکرات بینالمللی برجام از خط و خبر خارج شود و اصلا سایه ابهام از سر سرمایهگذاران و بورس برداشته شود. حالا درماه پایانی پاییز و حدودا چهارماه دیگر به پایان سال باقیمانده است، کارشناسان حوزه بورس در گفتوگو با روزنامه «دنیایاقتصاد» روی چند مساله اتفاق نظر دارند و معتقدند که این مسائل باعث شده است که حال و روز بورس در ابهام باشد.
بیم و امید بورسی در آخرین ماه پاییز
شاخص بیشتر از این کاهش پیدا نمیکند
الهه ظفری، کارشناس بازار سهام: آذرماه از نظر روانی برای حوزه بورس، ماه مهمی است چراکه اکثرا در شرایط خنثی و نزولی، بازار در آذرماه کفهای خوبی را برای صعود تشکیل داده است که این احتمال با وضعیت کنونی قیمتها و اصلاحاتی که تا به امروز صورتگرفته است، تقویت میشود. افزایش نرخ سود بین بانکی تا محدوده ۲۱درصد یکی از بدترین اخبار این روزها برای بازار بوده است که سبب هراس و واکنش رفتاری بورسبازان شده است. در حالحاضر یکی از ترسهای اصلی بازار وجود دولتی مقروض و بدون منابع اما قدرتمند است که بهنظر بسیاری به هرجایی که امکان کسب درآمد داشته باشد چشم دارد که البته موضوعی کاملا طبیعی برای یک دولت در شرایط بحران با چشماندازی حداقل ۳ساله است چراکه تا زمانی که شما در تامین و کنترل شرایط ابتدایی بسترهای اقتصادی با بحران جدی روبهرو هستید، بحث بر سر مرگ و زندگی است و جایی برای مسائل پیشرفتهتری مانند بورس باقی نمیماند. هرچند این تفکری کوتاهمدت است و راهحل نهایی استفاده از ابزارهای مثل بازار سرمایه با هزینه بسیار کمتر و بازدهی بیشتر است اما متاسفانه جای خالی چنین تفکری همچنان در ارکان اصلی اقتصاد کشور کمرنگ است. در این بین بحث تامین خوراک صنایع (از منظر دسترسی و منابع) نیز خودنمایی میکند؛ هرچند اقتصاد یک سیستم کاملا متصل است و با هرنوع کاهش تولید بهویژه در شرکتهای صادراتمحور انتظار رشد نرخ دلار افزایش پیدا خواهد کرد. ادامهدار بودن سیاستهای اتخاذشده کنونی (مانند همیشه) در بلندمدت باعث تاثیرات مخربتر و تورم ناپایدارتری خواهد بود، اما در حالحاضر تاثیرات منفی کوتاهمدت خود بر بورس (بهعنوان رکنی که به معنای واقعی بازار در اقتصاد کشور بسیار نزدیکتر است) را خواهد گذاشت. با تمام این مفروضات با نزدیکشدن به پایان آذر و مشخص شدن وضعیت نهایی چگونگی برخورد با صنایع و مفروضات بودجه ۱۴۰۱ با برآوردی که از وضعیت نرخهای جهانی میشود، انتظار کاهش بیشتر شاخص از محدوده کنونی را نداریم.
نوسانات در همین محدوده باقی خواهد ماند
الناز افشار، کارشناس بازار سهام: برخلاف نظر تحلیلگران مسائل سیاسی صرفا از نگاه اقتصادی هیچ نشانه اقتصادی از برجام وجود ندارد. با مقایسه قیمت ارز با کالا متوجه خواهیم شد که قیمت فعلی دلار پایینتر از قیمت واقعی آن است. دولت جدید نیز مانند دولتهای قبلی از سویی با سیاست کنترل نرخ ارز و از سوی دیگر با انتشار اوراق بدهی عملا مشکل تورم و نقدینگی موجود را به امید از این ستون به آن ستون فرج است، ادامه میدهد. لکن آنچه در اقتصاد باقی میماند حقیقت آن است، بنابراین بهزودی با توجه به سیاست نظام مبنیبر کنترل بازارهای موازی با بازار سرمایه و اخذ مالیات بر عایدی سرمایه، بهتدریج شاهد رونق بازار سرمایه خواهیم شد. همین سیاست نادرست اقتصادی تا آنجایی پیش میرود که نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و قیمتگذاری دستوری تنها باعث ورشکستگی شرکتها و کارخانهها خواهد شد. بهتدریج تیم اقتصادی دولت چارهای جز سازوکار بازار یعنی تک نرخی شدن ارز و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی که باعث قیمتگذاری دستوری شده است، ندارد. همین موضوع باعث هدایت سرمایهگذاران در بازار سرمایه که تنها مسیری است که کمترین تورم را به اقتصاد تحمیل میکند، میشود. بازار سرمایه در شرایط فعلی تهی از فروشندگان باتوان است و رفتارهای هیجانی معاملاتی سهامداران ناشی از اخبار سیاسی است که در سردرگمی کامل بهسر میبرند. بهتدریج سهامداران و سرمایهگذاران متوجه واقعیت اقتصادی موجود شده و برای حفظ ارزش پول خود با نگاهی بلندمدتتر سرمایهگذاری خواهند کرد، اما با توجه به شرایط فعلی بازار و تصمیمات خلقالساعه دولت و ابهام در سیاست قیمتگذاری دستوری که توانایی تحلیل و تصمیمگیری را از سرمایهگذاران سلب کرده و موجب بیاعتمادی و سردرگمی سرمایهگذاران در بازار سرمایه شده و با احتمال از سرگیری مذاکرات برجام که وضعیت غیرقابل پیشبینیبودن بازارها برای سهامداران را به اوج خود رسانده، نوسانات بازار در همین محدوده ادامه دارد تا شرایط سیاسی و اقتصادی برای سرمایهگذاران شفافتر شود.
بورس کمرمق در آذرماه
شایان کرمی، کارشناس بازار سهام: در آذرماه چند عامل داریم که روی شرایط بورس اثرگذار و مهم است. یکی از این اتفاقها بحث نرخ سود بین بانکی است که خیلی آرامآرام افزایش پیدا کرده و به ۲۱درصد رسیده است و این مساله کمی برای بازار سرمایه به لحاظ احساسی نگرانکننده است، بنابراین به نظرم اصلیترین متغیر تاثیرگذار در بازار تا به حال همین مساله یعنی افزایش نرخ سود بین بانکی بوده است. عامل دیگری که معتقدم روی شرایط بورس اثرگذار است، نرخ ارز است. هرچند نرخ ارز در حال طیکردن شرایط باثبات است و البته کمی افزایشی شده است اما به هر جهت نوسانات آن کنترلشدهتر شده است. عامل دیگر هم از این قرار است که مساله مذاکرات بینالمللی برجام را پیشرو داریم که وقتی تا صحبت از مذاکرات میشود، فضای ابهامی برای سرمایهگذاران ایجاد شده و میشود. در این فضا اکثر آنها سعی میکنند نظارهگر باشند که همین مساله باعث شده است که نرخ ارز نتواند افزایش پیدا کند و البته همانطور که گفتم شرایط باثباتی را طی میکند. مساله دیگر هم موضوعی بیپولی در بازار بود. با توجه به تمام این صحبتها، آذرماه را ماهی کمنوسان، کمحجم و حتی کمی توام با افت میبینم.
بورس در ماه پیشرو کمحجم و فرسایشی
بهمن فلاح، کارشناس بازار سهام: متاسفانه اتفاق خاصی در متغیرهای کلان که سیگنال مثبتی برای بازار سرمایه باشد اتفاق نیفتاده است، فقط اطلاعاتی که داریم این است که نرخ تسعیر ارز در بودجه۱۴۰۱ که در اینماه هم به مجلس میرود به ۲۳ هزار تومان افزایش پیدا کرده است که این مساله میتواند عامل مثبتی برای شرکتهای صادراتی باشد. طبیعتا وقتی که در بودجه این نرخ در نظر گرفته شده است، نرخ ارز در بازار آزاد و سامانههای نیما و سنا قطعا با ۲۰درصد بالاتر از این مبلغ مبادله میشوند، اما متاسفانه بهرغم اینکه ما شاهد این بودیم که وزیر اقتصاد دولت سیزدهم در مجلس شورای اسلامی حاضر شد و تعهداتی مبنیبر اینکه بازار سرمایه را حمایت میکند مطرح کرد، چیزی در حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان دیگر مجوز تامین اوراق دولت از شورای هماهنگی اقتصاد گرفته است؛ یعنی ما در ادامه علاوهبر آن ۱۲۳ هزار و ۵۰۰میلیارد تومانی که دولت مجوز داشته است تا ۱۴۰۰ اوراق بفروشد، ۵۰ هزار میلیارد تومان هم بار دیگر مجددا اوراق برای کسریبودجه مجوز گرفته است و از سقف قبلی هم چیزی در حدود ۵ هزار میلیارد تومان باقیمانده است که این مهم اثر روانی بر شرایط بورس دارد. یعنی بهطور میانگین در ماههای آذر، دی، بهمن و اسفند، دولت سیزدهم حداقل باید در بازار ۱۲ تا ۱۳ هزار میلیارد تومان اوراق بفروشد. ما هرچه به آخر سال نزدیکتر میشویم پرداختیهای هلدینگها و بانکها و شرکتها بالاتر میرود بهخاطر اینکه اکثر پرداختیها برای آخر سال است و بنابراین تامین مالی برای دولت در این چهارماه تا پایان سال، بسیار سخت خواهد بود. در حوزه برجام و مسائل سیاسی هم اخبار خاصی به بازار مخابره نشده است، اما در مجموع برای آذرماه در بدترین حالت فکر میکنم یک بازار متعادل تقریبا مثبت داشته باشیم، چراکه بازار ریزش زیادی کرده است و سهمها اصلاح شدهاند ولی خب کماکان با توجه به اینکه بازار از کمبود نقدینگی رنج میبرد، زیاد پتانسیل رشد ندارد. از یکطرف هم چون اصلاح زیادی شده و بار روانی شدیدی روی بازار بوده است، فکر میکنم که بازار آذرماه هم یک بازار تقریبا متعادل، کمحجم و فرسایشی باشد. اگر محرکهای مثبتی به بازار تزریق نشود و حمایت از بازار صورت نگیرد، روند میتواند مجددا ریزشی باشد و اصلاحات بیشتری در بازار بهرغم اینکه ما داریم به گزارشهای ۹ماهه هم نزدیک میشویم ولی قاعدتا همچنان سایه سنگین بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان فروش اوراق که قرار است در این چهارماه آینده در بازار انجام شود که به این رقم هم اضافه شده است، روی سر بازار است ولی خب، ما امیدواریم منتظر محرکهای مثبت در بازار باشیم.
بورس تهران در روز معاملاتی قبل توانست بخشی از ریزش خود در روزهای قبل را جبران کند. در این روز شاخص بورس به میزان ۴۶/ ۱ درصد رشد کرد و نماگر اصلی تالار شیشهای مجددا خود را به محدوده یکمیلیون و ۴۰۷هزار واحدی رساند. در این روز رشد بهای دلار و خبر افزایش سرمایه برخی از نمادهای نامآشنا برای بورسبازان در کنار مطلوبیت قیمتها پس از عقبنشینی چند روزه به بازار سهام این بهانه را داد تا شاهد افزایش تقاضا و بازگشت سهامداران حقیقی به زمین خرید باشد. بازار سهام با رسیدن به میانه هفته رشدی مناسب را در بیشتر صنایع به نمایش گذاشت و در این روز شاخص بورس تهران که در ۲روز ابتدایی هفته عملکردی ضعیف را شاهد بود مجددا توانست برای چندمین بار طی ماههای اخیر خود را به کانال یکمیلیون و ۴۰۰هزار واحدی برساند. این در حالی است که افت بیش از ۲درصدی میانگین قیمتها در آغازین روز هفته، امید بسیاری از فعالان بازار را در جهت رونق دوباره بازار ناامید کرده بود. اینطور که براساس رویدادهای هفته قبل به نظر میرسد بازار سهام در حال حاضر دورهای تقریبا خنثی را طی میکند. این خنثی بودن که نشان از توازن نسبی در میان عرضه و تقاضا دارد، در روزهای اخیر گاهی خود را با رشد شاخص بورس و گاهی نیز با افت آن نشان داده است. تکرار این روند است که در روزهای گذشته نوعی از اطمینان را نسبت به وضعیت فعلی بورس پدید آورده و بسیاری از فعالان خرد بازار را به این باور رسانده است که بازار دستکم در وضعیت فعلی احتمالا نوسان قابلتوجهی را شاهد نخواهد بود.
روز گذشته شاخص بورس تهران بالاخره بخشی از ریزش روزهای اخیر خود را جبران کرد و با به ثبت رساندن رشد ۴۶/ ۱ درصدی به محدوده یکمیلیون و ۴۰۷هزار واحد رسید. رشد نماگر یاد شده از این حیث حائزاهمیت بود که نشان داد سطح یکمیلیون و ۴۰۰هزار واحدی به سبب نوسان خیلی زیاد حول این محور در عمل نقش روانی خود را از دست داده و چندان نمیتوان مانند موارد مشابه روی آن حساب کرد. از این رو بیراه نیست اگر بگوییم که رشد ۴۶/ ۱ درصدی نماگر اصلی بازار در این روز تا حد زیادی مرهون از بین رفتن ترس بازار از اعداد و ارقام مندرج در شاخصهاست چراکه وضعیتی مشابه در شاخص هموزن برقرار بوده و نامطلوب بودن شرایط (افزایش ریسکهای سیستماتیک) هم طی روزهای اخیر نتوانسته راه را برای کاهش تقاضا در بازار سهام هموار کند.
نگاه بورسبازان به چهارراه استانبول
اما از جنبه جزئیتر که به بازار سهام نگاه کنیم، بورس این روزها در حال واکنش دادن به عوامل بیرونی و کلان است. روز گذشته در حالی میانگین قیمتها در بازار سهام رشد کرد که خبرها از مذاکرات هستهای حکایت از عزم طرف ایرانی برای برداشته شدن همه تحریمها و بهبود شرایط اقتصادی کشور دارد. چنین خبری در یک روز عادی به عنوان گواهی بر احتمال کاهش ریسکهای سیستماتیک عمل میکند و نهتنها دلار را کاهشی میکند بلکه اثر خود را بر معاملات سهام نیز به جا میگذارد. روز گذشته اما این اتفاق نیفتاد. دلار تا محدوده ۲۸هزار و ۴۳۰ تومان صعود کرد و به موازات آن شاهد افزایش تقاضا در تالار شیشهای بودیم. این موضوع را از دو جنبه میتوان مورد بررسی قرار داد.
از نگاه معاملهگران بورسی، فعالان ارزی همواره با هوشیاری بیشتری عمل میکنند و اینکه در واکنش به خبرهای مثبت برجامی، با افزایش فروشندگان و در نتیجه افت قیمتها در بازار ارز مواجه نشدیم میتواند این سیگنال را مخابره کند که سرمایهگذاران چندان به آینده مذاکرات هستهای خوشبین نیستند و از این رو خطری نیز بازار سهام را تهدید نمیکند. اما در سناریوی دیگری میتوان اینگونه احتمال داد که سهامداران بالاخره با دیدی تحلیلیتر در حال بررسی موضوع رفع تحریمها هستند. این است که رفع تحریمها اساسا برای بازار سهام چندان بد هم نیست و حتی میتواند در بلندمدت رشد سودآوری شرکتها را رقم بزند. پذیرش چنین موضوعی به این معناست که احتمالا بازار از وضعیت کنونی خسته شده و احتمالا در مواجهه با وضعیت نابهنجار کنونی سعی در دیدن منافع بلندمدتتر دارد، چراکه در حال حاضر نه بازار و نه کلیت اقتصاد از وضعیت روشنی برای انجام سرمایهگذاری کوتاهمدت برخوردار نبود و حتی ریسک سفتهبازی نیز در این بازار افزایش یافته است.
محرکهای خبری رشد تقاضا
اما به جز این اخبار یک خبر مهم دیگر نیز در بازار سهام اثرگذار بود. این خبر به افزایش سرمایه «شستا» به عنوان بزرگترین هلدینگ بازار سهام و شرکتهای تابعه اختصاص داشت. بر این اساس گفته شده که مقدمات افزایش سرمایه ۱۱۷۲درصدی شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) از محل تجدید ارزیابی داراییها فراهم شده و سازمان متبوع این موسسه بزرگ اقتصادی در نظر دارد در کنار این شرکت از بازار سرمایه به شکلی معقول حمایت کند. در متن خبر این رویداد مهم آمده است که قطعی شدن این رویداد منوط به اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار بوده و برای پیگیری مراحل آن در اسرع وقت نسبت به برگزاری مجمع فوقالعاده افزایش سرمایه اقدام خواهد شد. این در حالی است که بنا بر شایعات موجود قرار است شرکتهای تابعه این غول سرمایهگذاری نیز با پیروی از همین رویه در جهت واقعیسازی ارقام مندرج در بند دارایی ثابت خود اقدام کنند. در صورتی که این خبر درست باشد باید انتظار داشت که تعدادی از شرکتهای بزرگ بازار سهام با قرارگرفتن در مسیر افزایش سرمایه بر انگیزه سرمایهگذاران برای رونق دادن به این بازار بیفزایند. همچنین در این روز گفته شد که افزایش سرمایه «وبملت» به جریان افتاده و این بانک در نظر دارد از محل تسعیر ارز سرمایه خود را افزایش دهد. این رویه اگرچه تاثیر بااهمیتی در درآمد واقعی شرکتها ایجاد نمیکند اما انتظار میرود با افزایش سرمایه که در واقع به منزله واقعی کردن ارزش دارایی شرکتهاست راه برای رونق نسبی بازار سهام هموار شود.
جذابیت قیمتی پس از افت چندروزه
آخرین یا شاید مهمترین دلیل برای رونق روز گذشته بازار سهام نیز جذاب شدن قیمتها پس از نزول چند روزه بازار سهام بود که در مواجهه با صعودی شدن بازار ارز و بهبود اوضاع کامودیتیها راهی به جز افزایش تقاضا را پیش روی فعالان این بازار نگذاشت. این مهم پس از آن رقم خورد که طی روزهای اخیر نماگر اصلی تالار شیشهای حدود ۵درصد عقبنشینی کرده بود و در برخی سهام افتهای به مراتب بالاتری را شاهد بودیم. به نظر میرسد تحت این شرایط سهامداران بهویژه حقیقیها با جذاب قلمداد کردن قیمتها به گردونه معاملات سهام بازگشتند تا شاهد ورود ۷۸میلیارد تومان سرمایه خرد به زمین خرید سهام باشیم.
روز خوب بازارهای جهانی
روز گذشته تغییر در قیمت کامودیتیها به عنوان یک عامل مثبت دیگر برای بهبود وضعیت معاملات در بورس عمل کرد. در این روز (در ساعات معاملاتی بورس تهران) قیمتها در کالاهایی نظیر مس، نفت خام و محصولات دیگری از این دست با افزایش مواجه شد. همین امر سبب شد که مجددا برای نمادهای دلاری بازار سهام نیز شانس افزایش قیمت بیشتر شده و پس از چند روز شاهد افزایش معنیدار قیمت سهام بر روی تابلوی معاملات باشیم. اینطور که به نظر میرسد دلیل اصلی افزایش قیمتها در این روز بیشتر افت قیمت این داراییها در روزهای قبل است که در نهایت نوسانی طبیعی را در روزهای پیش رو رقم خواهد زد. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که روند موجود در داراییهای نامبرده چندان ارتباطی با فولاد ندارد و خبرها حاکی از آن است که بهای این دارایی در بازارهای جهانی همچنان سمتوسویی کاهشی دارد.
بدون دیدگاه