از شروع فصل جدید معاملات ارزی در سطح بین المللی یعنی ارزهای دیجیتال زمان زیادی نمی‌گذره و خب با ورود به این دنیای جدید کمتر کسی پیدا می‌شه که با واژه‌هایی مثل کوین و ارزهای دیجیتال با ثبات که همان کوین ارزش ثابت است و کوین ارزش متغیر رو به رو نشده باشه.

اما اگردر ابتدای این مسیر هستید و هنوز آشنایی با این واژه‌ها ندارید و یا نیازمند آموزش بهتری هستید با مجموعه‌ی ما همراه شوید. ما سعی می‌کنیم به روش ساده این اصطلاحات را تعریف و شما را برای ورود به این دنیای جدید آماده کنیم.

 کوین ارزش متغیر

میتونیم بگیم اولین ارز دیجیتالی که وارد دنیای معاملات بین‌المللی شد کوین ارزش متغیر بود. ارزهای دیجیتال به وجود آمدند تا سرمایه‌گذاری و معاملات در سطح بین‌الملل بدون توجه به نوسانات ارزی خاصی یا نوسانات قیمت کالاهایی مثل نفت و گازو …صورت بگیره. سرمایه‌گذاران نیز با توجه به این بستر امن که هیچ نوسانی حتی در سطح جهانی روی قیمت ارزهای دیجیتال اثری نداره، استقبال گرمی از این نوع معاملات کردند.

کوین ارزش متغیر یا همان ارز دیجیتال غیرمتمرکز هیچ پشتوانه‌ای چه ارزی یا چه نهادی و دولتی ندارد. یعنی هیچ قدرت سیاسی یا نهاد دولتی در ارزش‌گذاری و قیمت ارزهای دیجیتال دخالتی نداره. واین قیمت تا حدودی ثابت بود.

اما کم‌کم با تاثیر پذیری از برخی عوامل مثل ورود سرمایه‌گذاران بزرگ (نهنگ ها) به بازار ارزهای دیجیتال، محدودیت‌ها و قوانین بعضی از دولت‌ها و یا حتی حمایت برخی افراد مشهور و یا عامل همیشگی دنیای معاملات یعنی عرضه وتقاضا، قیمت ارزهای دیجیتال شروع به نوسانی شدن کرد.

در بازارهای بزرگ معاملات ارزهای دیجیتال مثل فارکس که در آن روزانه تیلیاردها دلار دادوستد میشه، نوسانات کوچک باعث ایجاد سود و زیان‌های بسیار زیادی میشه. نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال باعث ناامن شدن بستر سرمایه‌گذاری میشه.

اما نوآوری جدید که در دنیای معاملات ارزی دیجیتال صورت گرفت، یکبار دیگه خیال سرمایه‌گذاران را راحت کرد.

کوین ارزش ثابت

ارزهای دیجیتال با پشتوانه ثابت که به آن‌ها کوین ارزش ثابت یا استیبل کوین گفته می‌شه، در واقع کوین‌هایی هستند که با پشتیبانی گرفتن از ارزهایی مثل دلار، پوند، یورو و… و یا دارایی‌هایی مانند طلا و یا حتی کالاهای با ارزش جهانی مانند نقره و مس، میتوانند نوسانات بازار ارزهای دیجیتال را به حداقل برساند. که باعث میشه یک بستر امن برای سرمایه‌گذار و موسسه‌ی مالی تبادل کننده فراهم بشه.

این ثبات به این صورت است که، ارزش هر کوین معادل ارزش پشتوانه‌ی آن است. مثلا یک واحد کوین ارزش ثابت با پشتوانه دلار، معادل یک واحد دلار است. این پشتوانه معمولا در صندوق امانات به صورت پشتیبان قرار میگیره تا ارزش نسبی خودش را حفظ کنه.

ارزش نسبی هم یعنی هر واحد ارز دیجیتال ثابت با ارز پشتوانه خود قابل سنجش است. مثلا اگر ما یک واحد کوین ارزش ثابت پشتوانه طلا داشته باشیم و قیمت طلا در بازار جهانی نسبت به دلار، پوند یا یورو تغییر کنه این نوسان نسبت به دلار ویا ارزهای دیگه روی ارزش طلا و در نتیجه روی ارزش کوین ما تاثیر میگذاره، چون ارز ما همچنان با واحد پشتوانه‌اش سنجیده میشه.

ارزهای دیجیتال با ثبات، پشتوانه‌های گوناگونی مثل طلا، نقره یا حتی یک کیلو گندم میتونند داشته باشند.

تفاوت کوین ارزش ثابت و کوین ارزش متغیر

خب با توجه به تعریف‌های این دو نوع ارز دیجیتال، متوجه شدیم که کاملا دو جبهه ی جدا از یکدیگر هستند. این یعنی تفاوت های بسیار زیادی باهم دارند، ولی کافیه که ما انواع کوین ارزش ثابت را بشناسیم و مزایا و معایب آن‌ها را تا حدودی یاد بگیریم و در نقطه مقابل کوین ارزش متغیر را قرار بدیم.

انواع کوین ارزش ثابت

  1. کوین ارزش ثابت با پشتوانه ی ارزی: این استیبل کوین به صورت یک واسطه بین ارز فیزیکی و ارز دیجیتال عمل می‌کنه، که معمولا برابر ارزش ارز پشتوانه‌ی خود هستند. این ارز پول ملی یا فیات هم نامیده میشه، که در یک نهاد به صورت پشتیبانی ذخیره میشه. مثلا تتر که بزرگترین کوین ارزش ثابت با پشتوانه‌ی دلار هست، 3درصد از پشتیبانی ذخیره شده‌ی خودش را به صورت نقدی در صندوق امانات نگه‌داری می‌کنه.

مزیت: خوبی این نوع کوین ارزش ثابت اینه که پشتوانه‌ی فیزیکی قابل درکی داره.

و چون یک اقتصاد و یک قدرت ارزی به عنوان پشتوانه داره میشه با ثبات بالا در نظر گرفته بشه.

و خب میشه گفت مطمئن‌ترین ارز دیجیتال است.

مشکل: ارز دیجیتال که پشتوانه‌ی ارزی داشته باشه با رکود اقتصادی آن ارز در سطح جهان دچار  آسیب میشه. این متمرکز بودن به عملکر یک نهاد، رسیک‌پذیری بالایی برای سرمایه‌گذاری در آن به دنبال داره.

پشتوانه‌های ارزی برای ارزهای دیجیتال میتونند بیشتر از یکی باشد مانند دلار و یورو که جفت ارز نامیده میشند.

کوین ارزش ثابت با پشتوانه کالا: این ارزهای دیجیتال با پشتیبانی‌گیری از کالاهای با ارزش جهانی مثل طلا یا فلزات گران‌بها ارزش خود را ثابت نگه می‌دارند. این کالاها نیز مثل ارز در صندوق امانات یا یک نهاد به عنوان وثیقه قرار می‌گیره و در صورت تبادل در همان بازار قابل تعویض است.

 

مزیت: کالا به عنوان پشتوانه‌ی فیزیکی قابل درک و واقعی است و سریع قابل نقد شدن است و بر اساس قیمت کالا تقریبا ثبات بالایی داره.

مشکل: وثیقه گذاشتن یک کالا اولا نیازمند یک نهاد یا شخص سوم قابل اعتماد است دوما این کالا‌ها باید با حساب‌ها کاملا مطابق باشند و این حسابرسی‌ها هزینه‌بر و وقت گیرند. اگر نقص کوچکی در حسابرسی‌ها یا کالاهای موجود ایجاد بشه، به سختی جبران میشه.

 

کوین ارزش ثابت با پشتوانه کریپتوکارنسی: ارزهای دیجیتال دیگر که دارای سرمایه‌ی کلان هستند پشتیبان این نوع ارزهای دیجیتال ثابت‌اند. یعنی توسط ارزهای دیگر یا حتی ترکیبی از آن‌ها پشتیبانی میشه.

مزیت: چون از طریق بلاک‌چین معاملات صورت می‌گیره قابلیت پیگیری و شفاف سازی کامل را داره و کاملا با تبادل آن با ارزهای دیجیتال دیگر سریع و راحت قابل نقد شدنه در ضمن نیاز به نهاد فیزیکی برای معاملات و وثیقه‌ها نداره.

مشکل: وابستگی پشتوانه به ارزهای دیجیتال دیگر بی‌ثباتی و آسیب‌پذیری بالای این استیبل کوین‌ها را به همراه داره.

 

ارزهای دیجیتال ثابت بدون پشتوانه: این ارزها معمولا مثل بانک‌های مرکزی عمل می‌کنند. یعنی مثل بانک‌ها که با افزایش تقاضا با چاپ پول قیمت‌ها را متعادل نگه می‌دارند، با افزایش ویا کاهش عرضه‌ی توکن‌ها یک فرایند توافقی برای عرضه‌ی کوین‌های با ارزش ثابت ایجاد میشه.

مزیت: بدون پشتوانه بودن باعث میشود هیچ نهاد یا دولتی یا حتی نوسانات ارزی روی قیمت آن اثری نگذارد و تمام داده ها به صورت شفاف در یک دفتر نگه‌داری میشه که اختلالی ایجاد نشه و با توجه به فرایند عرضه و تقاضا کاملا ارزش پایداری داره و مهمتر از همه نیازی به گذاشتن وثیقه در نهاد یا صندوق امانات نداره.

مشکل: تنها مشکل آن پیچیدگی هست که در نظام قانون‌مندی خودش داره.

پس در انواع کوین ارزش ثابت دیدیم که به نحوی تلاش میشه که ارزش ارز دیجیتال ثابت بمونه. اما کوین ارزش متغیر چون پشتوانه‌ای نداره و حتی مثل استیبل کوین بدون پشتوانه روش عرضه‌ی بخصوصی هم نداره، توانایی جوابگویی به نوسانات بازار ارزهای دیجیتال رو نداره. برای موفقیت در این بازار جهانی باید قوانین و اصولی رو یاد بگیریم. مجموعه دانش سرمایه آرکا متخصص آموزش ارز دیجیتال میتونه بهتر و تخصصی‌تر این آموزش ها و تفاوت‌هات را در اختیارتون بذاره، تا مطمئن‌تر در راهتون قدم بردارید.

 

سخن آخر

با اینکه دنیای جدید معاملات بین‌المللی میتونه ثبات و امنیت رو برای سرمایه‌گذاری فراهم کنه، ولی از طرفی هم سرمایه‌گذار باید قوانین و تفاوت‌های لازم رو بدونه تا با توجه به قواعد حاکم بتونه بهترین سرمایه‌گذاری رو انجام بده. به هر حال هر کاری نیاز به آموزش خوب و کسب تجربه داره. ولی چه خوب میشه که ما بتونیم از تجربه‌های دیگران استفاده کنیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *