اخبار روز

به گزارش سی‌ان‌بی‌سی، یک بار دیگر مجموع ارزش بازار ارزهای دیجیتالی به حدود دو تریلیون دلار رسیده که این معادل ارزش بازار شرکت اپل به عنوان دومین شرکت بزرگ در جهان است. از زمانی که بانک های مرکزی در نقاط مختلف اعلام کردند پروژه ها برای راه اندازی ارزهای دیجیتالی را تسریع می بخشند، مقبولیت و محبوبیت ارزهای دیجیتالی بین معامله گران و شهروندان عادی افزایش یافته است.

در ادامه روند ورود شرکت های بزرگ به بازار ارزهای دیجیتالی این بار نوبت به یکی از بزرگ ترین شرکت های چینی رسیده است. طبق اعلام مدیران شرکت میتو این شرکت ۱۰۰ میلیون دلار در بیت کوین و اتریوم سرمایه گذاری خواهد کرد. این اقدام در راستای تنوع بخشی به دارایی های این شرکت در زمان همه گیری کرونا و کاهش آسیب پذیری به سبد دارایی های نقدی انجام می شود.

پس از آنکه صرافی کوین بیس موفق شد مجوز عرضه اولیه سهام در بورس نیویورک را از کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا کسب کند، حالا دیگر صرافی بزرگ ارزهای دیجیتالی به نام کراکن نیز اعلام کرده در تدارک عرضه سهام در بورس برای سال ۲۰۲۲ است. کراکن چهارمین صرافی بزرگ دنیا محسوب می شود و بیش از ۶ میلیون مشتری دارد. جسی پاول مدیرعامل این صرافی پیشتر گفته بود بیت کوین ظرفیت رسیدن به یک میلیون دلار را دارد.

مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی اکنون ۲۰۵۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل ۳.۳۶ درصد بیشتر شده است. در حال حاضر ۵۷ درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و ۱۴ درصد در اختیار اتریوم است. بیت‌کوین ۱۲ سال پیش توسط گروه گمنامی از معامله‌گران بر بستر بلاک‌چین ایجاد شد و از سال ۲۰۰۹ معاملات اولیه آن شکل گرفت. 

تغییرات قیمتی ۲۴ ساعت گذشته ۱۰ ارز دیجیتال از نظر ارزش بازار:

۱- بیت کوین: ۶۰.۱ هزار دلار با ۳.۲۱ درصد افزایش

۲- اتریوم: ۲۱۴۴.۹۲ دلار با ۳.۵۵ درصد افزایش

۳- بایننس کوین: ۴۶۵.۴۴ دلار با ۵.۴۰ درصد افزایش

۴- ریپل: ۱.۲۷ دلار با ۲۴.۲۹ درصد افزایش

۵- تتر: ۱.۰۰ دلار با ۰.۰۲ درصد کاهش

۶- کاردانو: ۱.۲۲ دلار با ۰.۹۲ درصد افزایش

۷- پولکا دوت: ۴۱.۱۱ دلار با ۰.۶۷ درصد افزایش

۸- یونی سواپ: ۲۹.۸۶ دلار با ۰.۲۱ درصد افزایش

۹- لایت کوین: ۲۴۲.۳۲ دلار با ۷.۷۳ درصد کاهش

۱۰- چین لینک: ۳۱.۸۶ دلار با ۰.۱۳ درصد کاهش

اخبار روزپ

بحران کرونا باعث شده است تا‌ بازارهای مالی جهان یکی از بدترین دوران‌های خود را سپری کنند. قیمت‌ دارایی‌های اساسی مانند نفت، طلا، سهام و حتی بیت کوین لحظه‌ای آرام و قرار ندارند و به‌طرز عجیبی بالا و پایین می‌شوند. ارز دیجیتال، با کمک مقاله‌ای از آنوپام چوق (Anupam Chugh)، چهار قانون وارن بافت، سرمایه‌گذار افسانه‌ای بازارهای مالی، برای سرمایه‌گذاری در بازارهای پرنوسان را شرح داده است.
قانون ۱
چیزی بخرید که اگر بازار تا‌ ۱۰ سال آینده هم تعطیل بود از نگه داشتن آن راضی باشید
وارن بافت همیشه به ارزش ذاتی دارایی نگاه می‌کند. همچنین، او هرگز در شرکت‌ها یا بنگاه‌هایی که کارآیی و هدف آنها را درک نمی‌کند، سرمایه‌گذاری نمی‌کند. شاید همین موضوع دلیل دور ماندن او از سهام شرکت‌های حوزه فناوری [یا بیت کوین] به مدت طولانی باشد.

براساس گفته‌های بافت، چند شاخص کلیدی برای انتخاب یک سهم وجود دارد: شناخت شرکت یا بنگاه اقتصادی، مدل کسب‌و‌کار آن، تحلیل اصول و موارد بنیادین (فاندامنتال) حاکم بر شرکت، در عین حال، ارزیابی چشم‌اندازهای شرکت به‌صورت بلندمدت، از جمله ادامه‌دار بودن رشد، قدرت و پتانسیل درآمد پایدار و محاسبات مالی. او ترجیح می‌دهد با افراد صادق، شفاف و قابل اعتمادی که می‌تواند در درازمدت به آنها اتکا کند، کار کند. سهامداری مانند این است که یک کسب‌وکار را خریداری کرده‌اید. در زمان انتخاب سهام، انجام تحقیقات و فهرست کردن معیارهای شخصی، بسیار مهم است. همان‌طور که بافت می‌گوید: ریسک، ناشی از این است که نمی‌دانید دارید چه کار می‌کنید.

وارن بافت معمولا از استراتژی سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت دوری کرده و همیشه به رویکرد خرید و نگه داشتن توجه می‌کند. او به‌دنبال دارایی باکیفیت است، به‌خصوص هنگامی که قیمت پایین‌تر از ارزش واقعی باشد.

قانون ۲
بیش از حد بازار را دنبال نکنید
بازار می‌تواند مانند یک حیوان وحشی نوسان داشته باشد. جای تعجبی هم ندارد، چون فازهای گوناگون این بازار با نام‌های «خرس» و «گاو» شناخته می‌شوند. طبیعی است که در هنگام نزولی بودن بازار نسبت به سبد دارایی خود کمی مضطرب و نگران شوید. کاهش تمایل به دارایی‌های نزولی و شاید عدم میل به خرید در کف، حرکات غریزی هستند.یک بازار بی‌ثبات، مثل بازار کنونی، می‌تواند برای سرمایه‌گذار بسیار نگران‌کننده باشد. اما حفظ آرامش و عدم تا‌ثیرپذیری از تغییرات روزانه بازار بسیار مهم است. تمرکز بیش از حد بر عملکردهای ساعتی و روزانه سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند اثرات روانی مانند اضطراب ایجاد کند و در نهایت منجر به اتخاذ تصمیمات نامناسب شود.

همان‌طور که وارن بافت در یکی از مصاحبه‌هایی که با شبکه CNBC انجام داده بود، گفت: افرادی که تلاش می‌کنند [مدام] سهام بخرند و بفروشند و با کوچک‌ترین کاهش قیمت نگران می‌شوند و همچنین دائم منتظر هستند که در زمان بالا رفتن قیمت بفروشند، نتایج خیلی خوبی به دست نمی‌آورند.

شرکت‌های ارزشمند معمولا در دوره‌های زمانی بلندمدت مثل ۱۰، ۲۰ یا ۳۰ سال، عملکرد خوبی دارند.

سرمایه‌گذارانی که رویکرد بلندمدت دارند نباید نگران افت بازار باشند.

قانون ۳
بترسید زمانی که دیگران طمع می‌کنند و طمع کنید زمانی که دیگران می‌ترسند
بازارها را احساسات کنترل می‌کند و در خط مقدم این احساسات نیز، طمع و ترس حضور دارند. یک سرمایه‌گذار باید نسبت به آنچه در بین دوستان، جامعه و رسانه‌ها تبلیغ شده است، محتاط باشد.

این یکی از پایه‌ای‌ترین اصول عملیاتی است که وارن بافت استفاده می‌کند. طمع به عنوان یکی از دلایل اصلی، باعث افزایش ناگهانی قیمت سهام می‌شود و ترس به عنوان دلیل دیگر، تا‌ حدودی مسوول مارپیچ‌های نزولی در بازار سهام است. طبق اظهارات بافت، پیروی کورکورانه از گروه‌ها (حتی اگر تعداد آنها زیاد باشد) در تصمیمات مرتبط با سرمایه‌گذاری ایده خوبی نیست. این داستان که کورکورانه از افراد تقلید کنیم، همان روایت قدیمی خرید در زمان گرانی و فروش در زمان ارزانی است. به جای این کار، به‌دنبال یک فرصت‌ طلایی باشید و از آن فرصت بهترین بهره را ببرید.دفعه بعدی که کسی تلاش کرد شما را برای خرید یا فروش یک دارایی ترغیب کند، گامی به عقب بردارید و از دید یک فرد بی‌طرف، وضعیت را بررسی کنید. در هنگام خرید، تحقیقات شخصی خودتان را انجام دهید. وقتی بازار خراب است به راحتی سرمایه خود را بیرون نکشید. ضررهای کاغذی واقعی نیستند. بازار بهبود پیدا می‌کند.

قانون ۴
همیشه پول نقد همراه داشته باشید
همانطور که بافت به درستی گفته است: پول نقد برای کسب‌وکارها مانند اکسیژن برای افراد است: زمانی که وجود دارد، هیچ‌وقت در مورد آن فکر نمی‌کنیم، اما زمانی که وجود ندارد، تنها چیزی است که ذهن ما را به خود مشغول می‌کند.وارن بافت همواره از اهمیت مدیریت مالی شخصی و ضرورت تمرین عادت‌های خوب صحبت کرده است؛ عادت‌هایی مثل پایبندی به بودجه، سرمایه‌گذاری و صرفه‌جویی منظم و مداوم از دوران جوانی.داشتن پول نقد در زمان‌های سخت بسیار مهم است، چون باعث ایجاد حس امنیت می‌شود. وارن بافت همیشه در ارتباط با استفاده از کارت‌های اعتباری محتاط عمل می‌کند. توصیه او، نگهداری مقداری سرمایه اضطراری برای جلوگیری از مقروض شدن است. همچنین اگر معاملات سودآوری پیش آمد، پول نقد به ما این امکان را می‌دهد که بتوانیم به سرعت از این فرصت استفاده کنیم.

 

اخبار روز

دنیای‌اقتصاد : ۱۰ روز از فصل دوم سال ۲۰۲۱ گذشته است و طلا در بازار جهانی پس از پشت‌سر گذاشتن بدترین فصل آغازین سال در حدود چهاردهه گذشته، در این ۱۰ روز عملکرد بهتری از خود نشان داده است. طلا در هفته‌ای که گذشت تحت تاثیر معکوس شدن روند ارزش دلار و نرخ سود اوراق قرضه آمریکا در حدود ۸۲/ ۰ درصد افزایش ارزش داشت و به نزدیک مرز ۱۷۵۰ دلار رسید. کارشناسان بر این باورند که انتشار داده‌های تورم آمریکا در هفته آینده می‌تواند به سود طلا تمام شود. با توجه به انتشار داده‌های تورم تولیدکننده در آمریکا که بالاتر از انتظارات بود، تحلیلگران بر این باورند که این موضوع برای تورم مصرف‌کننده ریسک صعودی دارد. البته این موضوع در صورت تحقق در ابتدا سبب افزایش نرخ بهره اوراق خواهد شد که می‌تواند برای طلا خبر بدی باشد؛ اما تحلیلگران بر این باورند در صورتی که طلا بتواند در حوالی مرز ۱۷۵۰ دلاری ارزش خود را حفظ کند، بعد از آن پتانسیل صعود به مرز ۱۸۰۰ دلاری را نیز دارد.
طلا از 1800 دلار عبور می‌کند؟
همچنین روز گذشته بازار رمزارزها روز صعودی را پشت سر گذاشت؛ بیت‌کوین که بزرگ‌ترین رمزارز جهان به حساب می‌آید روز گذشته برای ساعاتی از مرز ۶۱ هزار دلاری هم فراتر رفت تا به قله تاریخی خود نزدیک شود. همچنین بازدهی ماه آوریل بیت‌کوین نیز با احتساب صعود روز گذشته به محدوده مثبت بازگشت. همچنین اتریوم، دومین رمزارز بزرگ جهان، مجددا رکورد قیمتی تاریخی خود را ارتقا داد و تا یک قدمی مرز ۲۲۰ دلاری پیش رفت.

افزایش تورم پیش‌نگر در آمریکا
به‌نظر می‌آید بیش از هر چیزی تغییرات قیمت طلا در آینده کوتاه‌مدت و حتی میان‌مدت وابسته به میزان تورم و همچنین نرخ بهره اوراق قرضه بلند‌مدت در آمریکا است. بعد از انتشار داده‌های مربوط به تورم تولیدکننده در آمریکا که اعداد بالایی را نشان می‌داد، حالا پیش‌بینی می‌شود داده‌های شاخص قیمت مصرف‌کننده آمریکا که قرار است سه‌شنبه هفته آینده منتشر شود نیز بیش از مقدار پیش‌بینی‌ها باشد. شاخص قیمت تولیدکننده ایالات‌متحده در مقیاس ماه به ماه بیش از یک درصد افزایش یافت تا این موضوع سبب شود نرخ سالیانه این شاخص از مرز ۲/ ۴ درصد نیز فراتر رود که این عدد بیشترین مقدار تورم تولیدکننده آمریکا از ماه سپتامبر ۲۰۱۱ تاکنون است. این در حالی بود که پیش‌بینی می‌شد شاخص تورم تولیدکننده آمریکا حدود ۵/ ۰ درصد افزایش پیدا کند. جیکز نایتلی اقتصاددان ارشد بین‌الملل در ING  معتقد است افزایش شاخص قیمت تولیدکننده ریسک صعودی تورم را نیز افزایش می‌دهد.

شانس طلا برای عبور از مرز ۱۸۰۰ دلار
در صورتی که داده‌های مربوط به تورم آمریکا بیش از پیش‌بینی‌ها باشد احتمالا نرخ‌های بهره اوراق مجددا روند صعودی داشته باشند. اما کارشناسان بازار طلا بر این باورند که اگر این فلز ارزشمند بتواند قیمت خود را در حوالی ۱۷۵۰ دلار حفظ کند پتانسیل صعود به مرز ۱۸۰۰ دلاری را دارد. ادوارد مویا تحلیلگر ارشد بازارها در OANDA  در این باره معتقد است که اگر اعداد مربوط به تورم داغ‌تر از پیش‌بینی‌ها باشد این موضوع می‌تواند سبب آغاز مجدد رالی صعودی دیگری برای نرخ بهره اوراق قرضه باشد و این امر می‌تواند خبر بدی برای طلا باشد؛ اما این کارشناس در ادامه صحبت‌های خود افزود: در صورتی که چنین اتفاقی بیفتد و پس از افزایش نرخ بهره، طلا همچنان بتواند قیمت ۱۷۵۰ دلار را حفظ کند این موضوع یک چراغ سبز برای طلا در جهت صعودی است.

افزایش تقاضای فیزیکی طلا
برخی از تحلیلگران بازار بر این باورند که شاید طلا پایین‌ترین قیمت‌های خود را در فصل اول سال‌جاری ثبت کرده باشد و دیگر به آن قیمت‌ها بازنگردد. با اینکه شاید ثبت رکورد جدید قیمتی توسط طلا حداقل تا پایان سال‌جاری بعید به‌نظر برسد، اما گروهی از کارشناسان بازار بر این باورند که طلا پتانسیل صعود به نزدیکی مرز ۲ هزار دلاری را نیز دارد. ادوارد مویا معتقد است هنوز زود به‌نظر می‌رسد که درباره ریکاوری اقتصادی و نحوه پیشرفت و تکامل آن قضاوت کنیم. به‌زعم این کارشناس اقتصادی هنوز ریسک‌های زیادی در مسیر ریکاوری اقتصادی قرار دارد، به‌علاوه اینکه اگر وضعیت ریکاوری اقتصادی در کشورهای مختلف بهبود پیدا کند احتمالا شاهد کاهش ارزش دلار خواهیم بود. کاهش ارزش دلار همراه با کاهش قیمت طلا برای دارندگان دیگر ارزها تقاضای طلا را افزایش می‌دهد و می‌تواند سبب افزایش قیمت طلا شود. یکی دیگر از عوامل صعودی طلا تقاضای فیزیکی قدرتمندتر این فلز ارزشمند از سوی کشورهای بزرگ و همچنین آغاز مجدد خرید طلا توسط بانک‌های مرکزی است. داده‌های تقاضای فیزیکی طلا حکایت از افزایش تقاضای فیزیکی چین و هند، دو کشور بزرگ تقاضاکننده طلا دارد. با توجه به افزایش گسترده بدهی‌های دولتی و همچنین سرعت سریع رشد عرضه پول در طول دوره پاندمی کرونا، از نظر کارشناسان خرید بالقوه طلا توسط بانک‌های مرکزی می‌تواند افزایش پیدا کند و این افزایش علاقه رسمی کشورها می‌تواند سبب حمایت بیشتری از قیمت طلا شود.

 

اخبار روز

دنیای‌اقتصاد : در اولین روز هفته، سکه یک حمایت قیمتی مهم را از دست داد. روز شنبه، فعالیت فروشندگان در بازار سکه زیاد بود و این فلز گرانبها به زیر محدوده حمایتی ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رفت. ساعت ۴ بعدازظهر، سکه امامی در بازار با قیمت ۱۰ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان معامله می‌شد که ۱۵۰ هزار تومان کمتر از روز پنج‌شنبه بود. برای تحلیلگران فنی بازار سکه مرز ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی اهمیت زیادی داشت. آنها بارها عنوان کرده بودند که شکست این محدوده می‌تواند سرعت نزول را در بازار سکه تندتر کند.
دلیل افت سکه چه بود؟
به گفته فعالان، عامل اصلی نزول قیمت سکه، حبابی بود که پیرامون قیمت آن وجود داشت و افزایش اخبار مثبت در مورد مذاکرات موجب شد بخشی از این حباب تخلیه شود. روز شنبه فاصله ارزش بازاری سکه با ارزش ذاتی آن به محدوده ۲ درصدی رسید. این در حالی بود که روز پنج‌شنبه این فاصله حدود ۴ درصد بود. زمانی که حباب سکه کاهش پیدا می‌کند، تمایل به خرید در بازار سکه از سوی معامله‌گران واقعی زیاد می‌شود.

در واقع درست است که از دست رفتن محدوده ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان موجب تقویت انتظارات کاهشی معامله‌گران بازار شده است،‌ ولی کاهش حباب می‌تواند معامله‌گران بنیادی را وارد بازار کند و این عامل موجب شود قیمت از فاز کاهشی خارج شود. باید دید روز یک‌شنبه بازار تحت‌تاثیر کدام یک از این دو متغیر قرار می‌گیرد.

امید سکه‌بازان به توافق
به گفته فعالان، روند قیمت سکه در روز شنبه نشان می‌داد که معامله‌گران این بازار نسبت به عامل مذاکرات خوش‌بین‌تر شده‌اند. اونس طلا روز جمعه در سطح هزار و ۷۴۵ دلار بسته شد و دلار نیز در روز شنبه افزایش قیمت را تجربه کرد. در نتیجه این دو اتفاق، کاهش قیمت سکه در روز شنبه طبیعی نبود. به گفته فعالان این افت را می‌توان در چارچوب کاهش حباب سکه تحلیل کرد. اینکه چرا حباب سکه کاهش پیدا کرد را می‌توان به بهبود انتظارات نسبت به توافق هسته ای نسبت داد.

چند اظهار نظر تصور معامله‌گران بازار سکه را تحت‌تاثیر قرار داد که از آن جمله می‌توان به صحبت‌های سخنگوی وزارت خارجه اشاره کرد. خطیب‌زاده عنوان کرده است، روند مذاکرات در وین در مسیر درستی قرار گرفته است و گروه ۱+۴ اقدامات مثبتی را در مذاکرات وین در پیش گرفتند و مذاکرات وین نشان داد حصول پیشرفت امکان‌پذیر است. در کنار این، از قول سفیر فرانسه در تهران نقل شده است که هدف این است که تا قبل از شروع انتخابات در ایران شاهد احیای کامل توافق هسته‌ای باشیم. این مساله بر انتظار معامله‌گران بسیار اثر داشت.

سکه‌بازان با توجه به چنین اخباری انتظار دارند قیمت دلار نیز طی روزهای آتی افت بیشتری را تجربه کند. دلار نیز که در معاملات پشت خطی روز جمعه تمایل زیادی به افزایش قیمت نشان داده بود، در روز شنبه کاهشی شد و در همان کانال ۲۴ هزار تومانی به نوسانات خود ادامه داد. ساعت بعدازظهر روز شنبه دلار در محدوده ۲۴ هزار و ۸۰۰ تومان معامله می‌شد که ۵۰ تومان بیشتر از روز پنج‌شنبه بود. به گفته فعالان بازار ارز، تا زمانی که دلار سطح حمایتی ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان را از دست ندهد، نمی‌توان از ریزش قیمت اسکناس آمریکایی صحبت کرد. از آن سو، تا زمانی که اسکناس آمریکایی به بالای سطح ۲۵ هزار و ۲۰۰ تومان نرفته است، نمی‌توان امیدی به افزایش قیمت معنادار در بازار ارز داشت.

برخی فعالان باور داشتند ماندن اسکناس آمریکایی زیر مرز ۲۵ هزار تومانی تاثیر زیادی در انتظارات معامله‌گران بازار سکه داشت. گفته می‌شود چین نیز انعطاف‌هایی در آزادسازی منابع ایران به خرج داده است. به گزارش اقتصاد نیوز، اخبار حکایت از آن دارد که چین پس از توافق ۲۵ ساله نرمش‌هایی در آزادسازی منابع انجام داده است. این نرمش گرچه قوی نیست اما وضعیت را نسبت به قبل روان‌تر کرده است.

 رفتار صرافی‌های بانکی نیز نشان می‌دهد که بازارساز به دنبال تحمیل نوسان یکباره کاهشی به قیمت نیست. این موضوع موجب می‌شود تقاضای کاذبی وارد بازار نشود که قیمت‌ها را دچار هیجان کند. در روزهای اخیر فاصله بین قیمت صرافی‌های بانکی و بازار آزاد عموما معقول بوده است و به بالای ۲درصد نرسیده است. این موضوع نشان می‌دهد بازارساز تمایلی به ارزان‌فروشی ندارد. در واقع، بازارساز نمی‌خواهد با پایین بردن یکباره قیمت، جذابیت خرید را برای سفته‌بازان بالا ببرد و بار دیگر چشم‌ها را به سمت دلار خیره کند. همچنین هفته گذشته، حجم معاملات بازار متشکل که تقاضای اسکناس را پوشش می‌دهد برای دلار افزایش ۱۰۰ درصدی داشته است. عرضه‌کنندگان اصلی این بازار صادرکنندگان و بانک مرکزی هستند. عرضه یورو نیز ۵۰ درصد بالاتر رفته است. این عرضه توانست در بازار عمده‌فروشی قیمت دلار و یورو را پایین آورد.

 

اخبار روز

بورس کالا در هفته منتهی به ۲۰ فروردین با استقبال خوب خریداران در اغلب بازارها روبه‌رو شد؛ این استقبال خوب خریداران باعث شد تا در نهایت میزان حجم و ارزش معاملات در این بازار رشدی قابل توجه داشته باشد.
  فولاد صدرنشین معاملات
در هفته منتهی به ۲۰ فروردین ۷۴۵ هزار و ۷۳ تن انواع کالا به ارزش بیش از ۱۰۲ هزار میلیارد ریال در بورس کالای ایران مورد دادوستد قرار گرفت که حجم و ارزش معاملات نسبت به هفته ماقبل به ترتیب رشد ۱۰۲ و ۱۰۹ درصدی را تجربه کرد. گروه فولاد با ۳۲۹هزار تن، وکیوم باتوم با ۲۱۷هزار تن و قیر با ۶۸هزار تن معامله بر سکوی اول تا سوم کالاهای برتر هفته قرار گرفتند.

به گزارش «کالاخبر»، طی هفته اخیر و در تالار محصولات صنعتی و معدنی ۳۳۴ هزار و  ۸۱۹ تن انواع کالا به ارزش ۵۰ هزار و ۳۱۹ میلیارد ریال معامله شد. در این تالار ۳۲۹ هزار و ۲۳۹ تن فولاد، ۴ هزار و ۶۸۰ تن مس، ۶۸۵ تن آلومینیوم، ۱۲۰ تن کنسانتره مولیبدن و ۱۰۰ تن سرب مورد دادوستد قرار گرفت.

همچنین در هفته معاملاتی مذکور در دو بخش داخلی و صادراتی تالار فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، ۴۰۸ هزار و ۷۷۹ تن انواع کالا به ارزش ۴۶ هزار و ۴۱۷ میلیارد ریال به فروش رسید.

در این تالار ۲۱۷ هزار تن وکیوم باتوم، ۶۸ هزار و ۱۰۳ تن قیر، ۵۷ هزار و ۵۴۶ تن مواد پلیمری، ۲۶ هزار و ۴۲۰ تن مواد شیمیایی، ۳۳ هزار و ۲۰۰ تن لوب کات، ۳ هزار و ۲۹۳ تن روغن پایه، ۵۰ تن آرگون، ۲۵۰ تن عایق رطوبتی  و یک هزار و ۲۷۵ تن گوگرد معامله شد.

بر اساس این گزارش ۲ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم زعفران نیز در تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران دادوستد شد. همچنین یک هزار و ۴۷۳ تن کالا هم در بازار فرعی بورس کالای ایران به فروش رسید.

  انعقاد ۲۰۱ هزار قرارداد آتی در بورس کالا
در جریان معاملات هفته گذشته در بازار مشتقه بورس کالای ایران تعداد ۲۰۱ هزار و ۲۶ قرارداد آتی به ارزشی بالغ بر ۲۸۸۴ میلیارد و ۹۵۹ میلیون ریال در ۱۰ سررسید مختلف و بر پایه دارایی‌های پسته، زعفران نگین و پوشال، نقره و زیره سبز منعقد شد.

  ۵/ ۱ میلیون گواهی سپرده کالایی دست به دست شد
طی معاملات هفته گذشته در بازار ابزارهای مالی بورس کالای ایران معامله‌گران تعداد یک میلیون و ۵۵۹ هزار و ۳۸۲ گواهی سپرده کالایی را به ارزشی بالغ بر ۸۲۴ میلیارد و ۱۴۳ میلیون ریال دست به دست کردند. از نکات جالب توجه این بازار، استقبال معامله‌گران از ورود برنج به بازار گواهی سپرده بورس کالا بود که به ثبت معامله ۲۰ هزار و ۸۳۵ گواهی سپرده برنج منتهی شد. در جریان معاملات هفته گذشته تعداد ۶۶۶ هزار و ۲۰۰ گواهی سپرده سکه طلا در حالی در بازار مالی بورس کالای ایران دست به دست شد که ارزش این معاملات به رقمی در حدود ۷۱۰ میلیارد ریال افزایش یافت تا به لحاظ ارزش معاملات، سکه طلا پیشتاز معاملات هفتگی باشد.

اخبار روز

دنیای‌اقتصاد-طیبه مرادی : قیمت‌های پایه محصولات پلیمری در سال گذشته تحت تاثیر افزایش بهای ارز و رشد قیمت‌های جهانی نرخ‌های بی‌سابقه‌ای را به خود دیدند. این موضوع سبب شد که در اکثر هفته‌های معاملاتی بورس کالا، قیمت‌های پایه جریان رشد نرخ را تجربه کرده و ذهنیت افزایشی را به ویژه در نیمه ابتدایی سال گذشته در بین اهالی بازار ترویج دهد. اما این موضوع سرانجامی جز وخامت اوضاع معاملاتی به همراه نداشت و ثمره آن بروز رکود تقاضا در نیمه دوم سال ۹۹ شد.
11561 copy

این در حالی بود که سکاندار تزریق جریان افزایشی به قیمت‌های پایه از رشد بی‌سابقه بهای ارز به جرقه‌های افزایشی قیمت‌های جهانی در نیمه دوم سال تغییر کرد اما به بهبود اوضاع دادوستد مواد اولیه پتروشیمیایی در بورس کالا نینجامید. تا جایی که حتی رکوردهای افزایش نرخ پایه برای برخی از گریدهای این محصولات ثبت شد که رشدهای چند برابری را نسبت به ابتدای سال به خود دیدند. در این راستا و برای بررسی هر چه بیشتر اوضاعی که در سال گذشته بر بازار معاملات محصولات پتروشیمیایی در بورس کالا حاکم بود «دنیای‌اقتصاد» به گفت‌وگو با سید سعید زمان‌زاده و احمد بیات به عنوان دو کارشناس این بازار پرداخته است. در ادامه متن این گفت‌وگو را می‌خوانید.

  رخدادهای متناقض داخلی و جهانی
سید سعید زمان‌زاده، عضو هیات رئیسه انجمن ملی صنایع پلیمر ایران به بررسی سه گرید مهم از محصولات پلیمری و رخدادهای معاملاتی آن در سال گذشته پرداخته است. وی معتقد است که شروع بحران کرونا در اواخر سال 98، برای اکثر فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان صنایع پایین دستی سال 99 را پرچالش و غیرقابل پیش‌بینی کرد. به طوری که آغاز سال 99 با یک رکود جهانی گسترده همراه شد. در این شرایط انتظارات کاهش قیمت‌ها در اکثر گریدهای پلیمری بود، زیرا طبیعی بود که این رکود ایجاد شده می‌تواند موجب کاهش قیمت‌ها شود که البته این اتفاق در دنیا رخ داد. به عنوان مثال در قیمت‌های جهانی محصولات پلی اتیلنی سنگین به کمترین میزان طی یک دهه اخیر رسید. اما شرایط در بازارهای ایران متفاوت بود. تغییرات پرشتاب نرخ نیمایی ارز موجب افزایش‌های مستمر و هفتگی شد و اکثر فعالان اقتصادی و تولیدکننده‌های محصولات پلیمری برای عقب نماندن از تورم اقدام به خرید می‌کردند. این روند تا مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا یعنی در نیمه دوم سال گذشته ادامه یافت. پس از آن انتظارات کاهشی نرخ ارز نیمایی موجب افت چشمگیر تقاضا شد. این مطلب تقریبا در اواسط پاییز سال 99 رخ داد. وی ادامه داد: اما به تدریج بازار نسبت به این موضوع واکنش چندان خوبی نشان نداد و بسیاری از فعالان اقتصادی از کاهش چشمگیر نرخ نیمایی ارز ناامید شدند. به طوری که به این نتیجه رسیدند که کف قیمت‌ها در همین محدوده‌ای است که نوسان می‌کند. بنابراین در کنار افزایش‌های تدریجی قیمت‌های جهانی، میل به خرید در فصل زمستان سال گذشته به شکل افزایشی ادامه یافت.  زمان‌زاده تحلیل خود از بازار را این گونه بیان کرد: پس از آنکه نتایج انتخابات آمریکا مشخص شد، شاید بتوان گفت که توقع کاهش چشمگیری در بهای ارز وجود داشت که بسیاری از اهالی بازار آن را پیش‌بینی می‌کردند.  به همین دلیل عجله‌ای برای خرید نداشته و سعی می‌کردند سفارش‌های خرید خود را به آینده موکول کنند. به طوری که در چند هفته متوالی رکورد کمترین معاملات طی چند سال اخیر به ثبت رسید. ولی در نهایت این مسیر مجددا تغییر فاز داد و به سمت مثبت شدن حرکت کرد.  این کارشناس بازار، رفتار چند گرید پلیمری در سال 99 را متاثر از رخدادهای این سال دانست و بیان کرد: اولین گریدی که می‌توان راجع به آن صحبت کرد، مربوط به پلی پروپیلن‌های شیمیایی است که عرضه آن در سال 99 با افزایش حدود 9 هزار تنی نسبت به سال 98 در بورس کالا انجام گرفت (که رشد چندان برجسته‌ای به شمار نمی‌رود) و مجموعا  198 هزار تن از این محصول در بورس کالا عرضه شد. اما نوسان قیمت ارز موجب افزایش چشمگیر تقاضا برای این محصول و سایر محصولات پلیمری در بورس کالا شد که در نهایت رقابت‌های قیمتی نامتعارفی برای خرید این محصول شکل گرفت. پلی‌پروپیلن نساجی در سال گذشته در مقایسه با گریدهای شیمیایی شرایط متفاوتی را تجربه کردند. به طوری که شاهد کاهش عرضه، تقاضا و حجم معاملات بودیم. عرضه‌های این محصول در بورس کالا 50 هزار تن کاهش و تقاضا نسبت به سال 98 حدود 30 هزار تن کاهش را تجربه کرد. با توجه به ارتباط مستقیم برخی از گریدهای این محصول با نیاز بازار برای تولید محصولات مرتبط با بحث‌های پیشگیری و حفظ سلامت در دوران شیوع ویروس کرونا، انتظار افزایش تقاضا وجود داشت که البته چنین انتظاری محقق نشد.  پلی‌اتیلن سنگین دیگر محصولی است که زمان‌زاده به توضیح رخدادهای سال گذشته آن پرداخت و بیان کرد: در سال 99 عرضه ، تقاضا و حجم معاملات در این محصول افزایش محسوسی را تجربه کرد. به طوری که بیش از یک میلیون و 236 هزار تن عرضه داشتیم و تقاضای این محصول به اندازه  یک میلیون تن به ثبت رسید. سرانجام حجم معاملات سالانه برای این محصول بیش از 800 هزار تن رقم خورد که به عنوان یک رکورد در دادوستدهای این محصول در بورس کالا به شمار می‌رود. دلایل اصلی این موضوع را اگر بخواهیم بررسی کنیم مربوط به استقبال چشمگیر متقاضیان برای خرید این محصول است که به دلیل نوسانات قابل توجه قیمت‌ها و روند افزایشی آن است که در کنار شرایط فروش غیرنقدی و اعتبار اسنادی(LC) داخلی که برخی از شرکت‌های پتروشیمی برای برخی از گریدهای این محصول راه‌اندازی کردند، محرک خوبی برای رکوردزنی حجم معاملات این محصول شد. به طوری که فقدان سرمایه در گردش تولیدکنندگان از طریق اعتبار اسنادی داخلی سه ماهه و حتی بعضا 6 ماهه، توانست کمک بزرگی برای خریداران در شرایط رکودی سال گذشته به شمار رود.

  خیز بی‌سابقه قیمت‌های پایه در سال 99
احمد بیات به «دنیای اقتصاد» گفت: سال گذشته به طور خاص با نوسانات بی‌سابقه بهای ارز روبه‌رو بودیم که تاثیرخود را بر اکثر بازارهای کالایی کشور بر جای گذاشت و بازار محصولات پتروشیمیایی نیز متاثر از آن دچار رشد قیمت‌های پایه شد، به طوری که از ابتدای سال گذشته با تداوم تکانه‌های افزایشی بهای ارز، قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمیایی در بورس کالا از ابتدای سال وارد فاز افزایشی شد. برای کاهش اثرات افزایشی بهای ارز نهاد متولی سعی کرد تدابیر متفاوتی بیندیشد و در مقاطعی از سال با جایگزینی میانگین هفتگی به جای میانگین ماهانه، مبنای محاسبه اهرم ارزی تعیین قیمت پایه را تغییر داد تا بتوانند نوسانات بهای ارز را تا حدی کنترل کنند. اما در مجموع روند قیمت‌های پایه صعودی بود و تا پایان سال گذشته در اکثر هفته‌ها، نرخ ارز نیمایی به تبعیت از نرخ ارز در بازار آزاد افزایش را تجربه کرد.  این کارشناس بازار ادامه داد: پیش از این دوران، با اخبارهای منتشر شده مبنی بر کشف موفقیت آمیز واکسن کرونا، قیمت‌ها در بازار جهانی با جرقه‌های افزایشی همراه شدند و همان‌طور که بهای نفت افزایش می‌یافت، قیمت جهانی محصولات پتروشیمیایی نیز رشد پیدا کرد. در نهایت از زمانی که تکانه‌های افزایشی بهای ارز تا حد زیادی آرام گرفته بود، قیمت‌های جهانی شروع به افزایش کرد و تاثیر خود را بر معادله کشف نرخ پایه محصولات پتروشیمیایی برجای گذاشت. تا جایی که اگر از ابتدای سال تا انتهای سال روی نمودار تحولات قیمت پایه برای مواد اولیه پتروشیمیایی بررسی کنیم، برای برخی از محصولات رشد سه تا چهار برابری را شاهد خواهیم بود. به این ترتیب افزایش ارزش معاملات نسبت به سال 98 رقم بخورد و این افزایش برجسته باشد. در مجموع بیش از 5 میلیون تن محصول پتروشیمیایی در سال گذشته مورد دادوستد قرار گرفت که دو سوم از این میزان مربوط به محصولات پلیمری و یک‌سوم باقی مانده محصولات شیمیایی بودند. در کنار این موارد می‌توان به رشد حجم معاملات طی سال 99 نسبت به سال ماقبل نیز اشاره کرد که اگرچه محدود بود اما با توجه به شرایط خاص سال گذشته به عنوان نکته مثبتی ارزیابی می‌شود.  از نظر ارزش نیز می‌توان گفت بیش از 80 هزار میلیارد تومان جمع ارزش معاملات محصولات پتروشیمیایی در بورس کالا بوده که بالغ بر 60 هزار میلیارد تومان آن مربوط به محصولات پلیمری بوده و مابقی آن ارزش محصولات شیمیایی به شمار می‌رود. بخش قابل توجهی از افزایش ارزش محصولات، مربوط به رشد قابل توجه قیمت‌ها بوده است و درصدی از آن نیز مربوط به رشد حجم معاملات است که در مقایسه با سال 98 اتفاق افتاده است.

  بیات پیش‌بینی خود را از فصل بهار دادوستدهای پتروشیمیایی این‌گونه خواند: آنچه که به نظر می‌رسد این است که هم بازارهای جهانی در برخی از محصولات به اوج قیمتی رسیده است و هم بهای نیمایی ارز. به این ترتیب حداقل در کوتاه‌مدت با اخباری که منتشر می‌شود، انتظار رشد چندانی برای نرخ وجود نخواهد داشت.

به همین دلیل بازار انتظار دارد که با توجه به افزایش‌های قابل توجه که در هر دو نیمه سال گذشته رخ داد، به جای افزایش نرخ، کاهش نرخ را تجربه کند. همان‌طور که در هفته اول شاهد بودیم، حجم معاملات در این بازار به مقدار قابل توجهی کم بود. به ویژه در بازار محصولات پلیمری این کاهش حجم برجسته‌تر بود. البته لازم است که هفته‌های آینده معاملاتی را نیز بررسی کرد اما این احتمال وجود دارد که فصل بهار را با حجم معاملات نسبتا پایین پشت سر بگذاریم. اگر بازار به این نتیجه برسد که کاهش قیمت چندانی در پیش نخواهد بود و احتمال افزایش قیمت وجود داشته باشد، حجم معاملات افزایشی خواهد شد و در غیر این صورت اگر از نظر قیمتی بازار به ثبات نرسد، با همین حجم پایین معاملات همراه خواهیم بود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمشاورهفروشگاهتماس با ما